Pörssin 9 vaihetta

8.10.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Toisinaan kaiken talouden uutistulvan ja muun kohinan takia menettää pörssin suuren kuvan silmistään. Olen käyttänyt oheista Investorin laatimaa yhdeksän pörssisyklin listaa tukena miettiessäni pörssin pidemmän aikavälin suuntaviivoja.

Eilisen Alcoan hyvän osavuosikatsauksen siivittämänä uskon, että olemme lipumassa pörssin toiseen vaiheeseen.


1. Varhainen nousu

Osakekurssien lasku on jatkunut pitkään ja talousennusteet ovat vielä pääosin negatiivisia. Osakekurssit ovat kääntyneet varovaiseen nousuun, mutta sijoittajat pelkäävät laskun vielä jatkuvan.


2. Bull market - osakekurssit ovat nousu-uralla

Talouden ennusteet näyttävät varovaisen positiivisilta. Pörssiyhtiöt kertovat tulosparannuksista, ja työllisyystilanne paranee. Kasvualoilla huolestutaan sopivan työvoiman saatavuudesta. Sijoittaja ajattelee tilaisuuden menneen ohi - olisi pitänyt ostaa laskun pohjalla.


3. Osakekauppaa käydään historiaan nähden korkealla hintatasolla

Keskuspankki on huolissaan osakekurssien korkeasta tasosta ja inflaation kiihtymisestä. Työttömyys on alhaalla. Keskuspankki korottaa ohjauskorkoja. Joku kokenut sijoittaja kertoo haastettelussa osakkeiden olevan nyt melko kalliita.

Osakesijoituksista on saatu ennätystuottoja. Media kertoo tavallisista ihmisistä, jotka tekevät tuottoisia osakesijoituksia. Nyt olisi varmaankin oikea aika ostaa osakkeita?


4. Kurssinousu lähestyy loppuaan

Pörssissä on kasvava määrä uusien yhtiöiden listautumisanteja. Sijoituksia markkinoidaan agressiivisesti ja uusia sijoitustuotteita esitellään kiihtyvässä tahdissa. Sijoittajan mielestä nyt on oikea aika ostaa - osakkeet voivat vain nousta!

Talousennusteet muuttuvat varovaisemmiksi. Tilanne näyttää liian hyvältä jatkuakseen.


5. Huippu

Media on täynnä nuoria menestyjiä muodikkailta aloilta. Talouskeskustelua leimaa puhe uudesta ajasta: Vanhat menetelmät eivät enää pidä paikkaansa, nyt on uusi aika. Yksityisten ihmisten osakeomistukset ovat kasvaneet tuntuvasti. Osa sijoitusammattilaisista vähentää osakesijoitusten painoa salkussa.


6. Huippu on ylitetty

Talousennusteet ovat vielä positiivisia. Riskipitoisimpien yhtiöiden osakkeet laskevat jyrkästi. Yritykset pistävät nopeasti investointeja jäihin.

Osakekauppaa käydään suurella volyymilla, laskevin hinnoin. Sijoittajan mielestä on liian varhaista myydä - osakkeet ovat pitkän aikavälin sijoituksia.


7. Bear market - kurssit ovat matkalla alas

Osakekurssit näyttävät voivan mennä vain alaspäin. Yritykset antavat tulosvaroituksia. Talousnäkymät näyttävät synkiltä ja ennusteiden mukaan tilanne voi entisestään huonontua. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Sijoittajan suku ja ystäväpiiri on täynnä jälkiviisaita. Media esittelee pettyneitä piensijoittajia.

Mahdollinen paluu kohtaan yksi.


8. Kurssilaskun huipennus

Osakekurssit sukeltavat paljon hyvin lyhyessä ajassa, suurella volyymilla. Yleisö myy osakkeita välittämättä saamastaan hinnasta. Osakkeista on päästävä eroon, kun niillä on edes jotakin arvoa. Keskuspankki pelkää finanssisektorin kriisiä vakuuksien menettäessä arvoaan. Valvontaa kiristetään.


9. Lasku loppuu

Mediassa ei puhuta enää osakesijoittamisen puolesta. Kaupankäyntivolyymi on kutistunut. Osakemarkkinoilla ei tunnu tapahtuvan mitään mielenkiintoista. Joku kokenut sijoittaja mainitsee osakkeiden olevan nyt edullisia. Paluu alkuun.

0 vastausta artikkeliin "Pörssin 9 vaihetta"


Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails