Tulos huhtikuu 2011 (+1,15%)

1.5.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun tuotto viimeisen kuukauden ajalta)

Olen retostellut kuinka sijoitusstrategiani on hakannut markkinoiden tuotot jo ties kuinka monta kuukautta peräkkäin. Markkinoiden peseminen kuukausijänteellä kerta toisensa jälkeen on pitkässä juoksussa mahdotonta. Nyt eteen tuli ensimmäinen kuukausi jolloin strategian tuotto jäi alle käyttämäni vertailuindeksin tuoton. Onkin mielenkiintoista seurata tuleeko alituoton kuukausia nyt putkeen useampia vai oliko huhtikuu poikkeus.

Siitä huolimatta strategia toi tuottoa. Salkun indeksoitu kehitys nousi maaliskuun viimeisen päivän 103,55 pisteestä 104,74 pisteeseen. Nousua kertyi siis kuukaudessa +1,15%. Käyttämäni vertailuindeksi STOXX Europe 600 nousi samana aikana 275,90 pisteestä 283,78 pisteeseen eli +2,86%. Alituottoa tuli siis 1,71 prosenttiyksikköä.

Asia ei näytä yhtä pahalta kun muistaa, että käyttämäni sijoitusstrategia on tuottanut markkinoita paremmin jo useita kuukausia peräkkäin. Vuoden alusta STOXX Europe 600 on tuottanut +2,89% ja oma salkkuni +4,74% joten hieman pidemmällä aikavälillä ylituotto on yhä selvä.

Vaikka salkkuni koostumuksen vuoksi sen tuoton vertaaminen Helsingin pörssin indekseihin ei ole kovinkaan hyödyllistä kerrottakoon luvut silti. Niistä voi olla jonkinlaista kiintopistettä pelkästään kotimaan pörssiin keskittyvälle sijoittajalle.

OMXH25 indeksi pysyi lähes paikallaan laskien maaliskuun viimeisen päivän 2637,82 pisteestä 2637,40 pisteeseen. OMXH Cap indeksi kehittyi lähes indenttisesti laskien 4743,11 pisteestä 4741,85 pisteeseen. Kotimaan indekseihin nähden oma strategiani antoi siis ylituottoa. Vuoden alusta OMXH25 on tuottanut +0,34% ja OMXH Cap -0,29%, joten pidemmällä aikavälillä myös näihin indekseihin verrattuna ylituotto on edelleen selvä.


(Salkun tuotto verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta. Klikkaa suuremmaksi.)

Kuvasta on hyvin nähtävissä strategiamuutoksen vaikutus. Alkuvuonna kokonaisportfolion kehitys - missä oli mukana myös silloiset indeksisijoitukseni - ei paljoa eronnut markkinatuotoista. Siirryttyäni täysin uuteen strategiaan on tuottoero kasvanut selvästi. Uuden strategian mukaisen salkun sain valmiksi hieman kuvaajassa näkyvän dropin (Japanin tsunami) jälkeen.


(Arvosijoitusstrategiani tuotto pidemmältä aikaväliltä verrattuna Euronext 100 indeksiin Profitmapper palvelun mukaan.)

Olen myös pitänyt kirjaa arvosijoitusstrategiani kehittymisestä nyt beta vaiheessa olevassa Profitmapper palvelussa. Oheiseen graafiin olen syöttänyt pelkät arvosijoitukseni niiltä osin kun aloin kyseistä strategiaa ajamaan sisään viime vuoden kesäkuussa.

Graafi ei aivan täysin vastaa todellista kehitystä, sillä  elokuussa näkyvä suuri pudotus johtuu siitä, että salkussa ollut yksi yhtiö spinoffasi vanhoille osakeomistajille ostowarrantteja. Osakkeen arvo tippui sen johdosta rajusti. Profitmapper palveluun ei puolestaan voi syöttää johdannaispositioita, joten spinoffista tulleiden warranttien arvo ei näy kuvassa laisinkaan.

Alussa lisäsin uusia osakkeita salkkuun kuukausittain, joten myös siksi sijoitusstrategian rakennusvaiheessa tapahtunut spinoff näkyy kuvassa suurempana kuin mitä todellisuus oli. Vertailuindeksinä tässä on Euronext 100. Palvelussa ei toistaiseksi ole tarjolla kovinkaan montaa vertailuindeksiä omille sijoituksille. Palvelun laskema TWR tuotto kesäkuusta alkaen on +45,39%, mikä ei siis pidä sisällään esimerkiksi warranttipositiota.

Henkilökohtaisesti huhtikuu oli myös hyvin mielenkiintoista aikaa. Varmasti suurin päätökseni oli palata takaisin työelämään. Kuten päätökseni yleensä niin myös tämä oli tavanomaisesta poikkeava. Tyypillisen palkkatyön sijaan päätin hypätä start-up vaiheessa olevan yhtiön kelkkaan. Kyseessä on voimakasta kasvua hakeva yhtiö, joka tähtää kansainvälistymiseen. Samalla liityn myös yhtiön osakkaaksi.

Teitä taloudelliseen riippumattomuuteen on useita. Ne eivät ole toisensa poissulkevia. Yksi tapa on juuri yrittämisen kautta. Se on myös kaikkein riskisin. Myös sijoittamisen tiessä on omat riskinsä, mutta ne ovat yrittäjyyteen verrattuna selvästi pienemmät. Toisaalta myös lopputulos on helpommin arvioitavissa. Tekemäni valinta avaa jälleen yhden uuden tien taloudelliseen riippumattomuuteen. Sen rinnalla toteutan yhä muita valitsemiani tapoja, kuten sijoittamista, downshiftausta, metsänkasvatusta ja kiinteistön vuokraustoimintaa.

Sijoitusvarallisuuteni alkaa nyt olla sen kokoinen, että siitä alkaa saamaan todellista turvaa oman elämän suhteen. Ilman riittävän kokoista "puskuria" tämän kaltaisiin tilaisuuksiin tarttuminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Parhaimmassa tapauksessa tekemäni valinta johtaa siihen, että tavoittelemani maali vuosien päässä osoittautuukin suuremmaksi kuin olen suunnitellut. Siinä sivussa kasvuyrityksenä olemme kantaneet oman kortemme kekoon tämän yhteiskunnan suhteen työllistämällä ihmisiä. Se tarkoittaa samalla parempia edellytyksiä niin työntekijöiden kuin myös verotulojen kautta muiden elämään. Asia, mistä voi olla ylpeä!

Huonoimmassa tapauksessa valinnasta tulee itselleni kullan arvoista kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Kunnossa olevan puskurin ansiosta taloudelliset vahingot eivät voi kertyä niin merkittäviksi, että valinnalla olisi oman elämän suhteen tuhoisia vaikutuksia. Ei edes taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun suhteen.

Joka tapauksessa valinta on tehty. Hyvää vappua blogin lukijoille!

PS: Monia varmasti kiinnostaa mikä yhtiö on kyseessä. Seuraavaan kuukausikatsaukseen mennessä olemme varmasti saaneet internetsivut siihen kuntoon, että voin sinne linkata. Malttakaa siis hetki.


Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: +1,15%
Tuotto vuoden alusta: +4,74%

36 vastausta artikkeliin "Tulos huhtikuu 2011 (+1,15%)"


Anonyymi kirjoittaa:

Onnea Start-up -maailmaan siirtymisestä - varmasti mieluisa vaihdos korporaatiomaailman jälkeen.

Oma salkkukatsaukseni näyttää huhtikuulle tylyä -4,3% tuottoa, vaikka olen operoinut hyvinkin pieniriskisellä, mutta focusoidulla salkulla. Vuoden alusta kuitenkin vielä 6,1% plussalla. Pieniriskisyys tulee tässä siis tarkoin valikoidusta portfoliosta välttäen sijoituksien pitämistä ylihinnoitelluissa osakkeissa.

1.5.2011 klo 16.15.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos! Start-upeissa pääsee käyttämään omia kykyjään huomattavasti laajemmin kuin perinteisessä työympäristössä. Tässäkin yhtenä päivänä konfiguroin yhtiön versiohallintaa käyttökuntoon ja seuraavana päivänä porasin seinää saadakseni Scrum sprintin backlogin seinälle.

Huhtikuu oli vilkasta osavuosikatsausaikaa. Yksi salkun yhtiöistä petti markkinoiden kasvuodotukset ja tippui yhdessä päivässä melkein 15%. Ilman tätä tiputusta salkun tuotto olisi ollut varmasti lähelle markkinatuottoa. Mutta näitä on turha jossitella. Huteja tulee minullekin. Juuri siksi riittävä hajautus on tärkeää. Yhtiö pysyy salkussa edelleen sillä stop-loss raja ei ole rikkoontunut.

1.5.2011 klo 17.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Blogin pitkäaikaisena lukijana toivotan mitä parhainta onnea uudelle yritykselle!

Saanen tehdä myös ehdotuksen: sijoitustoiminnan lisäksi lukijakuntaa voisi kiinnostaa myös startup-yrittäjän kokemukset.

-- JS

1.5.2011 klo 17.55.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos! :)

Kuten monet ovat varmasti huomanneet ei minulla ole jäänyt aikaa blogin kirjoittamiseen kuten vielä muutama kuukausi sitten. Tämä pohjustuksena sille, että start-up kokemuksista kirjoittaisi vielä päälle. Yhtiön valitsema tiedotuspolitiikka on myös asia, joka pitkälle määrittelee sen millä tavoin yhtiöstä kommunikoidaan ulospäin. Tähän minulla on sananvaltaa oman omistuosuuteni mukaisesti. Yhtiöllä on useita omistajia ja jokaisella varmasti tähänkin asiaan erilaisia näkökantoja.

Eli katsotaan mitä tuleman pitää. Mikäli kaikki menee kuten suunniteltu pitäisi yhtiön olla jo ensi syksynä "suuren yleisön" tiedossa ;)

1.5.2011 klo 18.22.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnea uudelle yrittäjälle myös minunkin puolesta!

Itsekin yrittäjän uraa pohtivana kiinnostaisi tietää mikäli mahdollista, kuinka paljon pääomaa joudut sijoittamaan päästäksesi mukaan osakkaaksi? Et Varmaankaan halua kertoa tarkkaa summaa mutta esimerkiksi kuinka paljon tämä summa on suhteessa nykyiseen varallisuuteesi?

-Aki-

1.5.2011 klo 20.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Nämä asiat ovat aina tapauskohtaisia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa yritys on sitä pienemmällä pääomalla yrityksestä saa tuntuvan osan. Riskikin on tietysti sitä vastaava. Muistaakseni suurin osa aloittavista yrityksistä menee nurin kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Omassa tapauksessani vien puhtaan riihikuivan lisäksi yhtiöön liiketoimintaa. Liiketoiminta, jota olen harjoittanut sivutoimenani siirtyy samassa yhteydessä osana kauppahintaa yhtiölle. Näin aloittamallani sivubisneksellä on myös mahdollista "kasvattaa siivet", kun käytössä on yhtiön resurssit.

Oma omistukseni yhtiössä on ns. riittävä. Sen kokoinen, että sillä on myös oikeasti merkitystä oman motivaation kuin myös yhtiön kehittämisen suhteen.

1.5.2011 klo 21.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Euro Stoxx 600 -indeksissä ei ole mukana osinkoja, joten se ei ole relevantti vertailukohde.

Samasta indeksistä on olemassa "Gross Return" versio (CH0102635015), jossa ovat osingot mukana. Indeksi on tuottanut 4,21% vuoden alusta (31.12: 104,67 ==> 29.04: 109,08).

2.5.2011 klo 10.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Itse asiassa täydellistä vertailuindeksiä ei ole olemassa laisinkaan. Johtuen mm. siitä, että salkkuni ei ole koostettu täysin euroalueelta. Gross return versio ei puolestaan huomioi osinkojen veroja, jotka välittäjä pidättää automaattisesti.

Brutto-osinkoja on tänä vuonna kertynyt noin 1% sijoitusten määrästä.

Kuten "Sijoitusten tuotto" -sivulla olen kertonut otan omassa indeksissäni huomioon aivan kaikki kulut.

Gross return on ehkä kuitenkin parempi vertailukohde kuin net return versio samasta indeksistä. Siinä olet oikeassa. Vaihtoehtoinen sijoituskohde se ei ole, sillä kyseistä indeksiä ei voi ostaa pörssistä.

2.5.2011 klo 11.12.00

Anonyymi kirjoittaa:

Oikean vertailuindeksin valinta on tosiaan vaikeaa, eikä 100% matchia omaan tyyliin varmaan koskaan löydy.

Luotettava vertailu vaatii kuitenkin osinkojen sisällyttämistä sekä omaan tulokseen että indeksiin. Valitsemasi indeksi tuotti viime vuonna 2,64% osinkoa. Jos oletetaan että pitkän aikavälin keskituotto on 9%, niin osinkojen pois jättäminen alimitoittaa tuottoa noin 30%. Tuon alennuksen jälkeen suurin osa fundimanagereistakin hakkaa indeksin.

Verot ja kulut ovat kokonaan oma lukunsa. Osinkojen veron arviointi on tosiaan vaikeaa ja lopullisen veron määrä riippuu jopa siitä saako ylimääräiset verot karhuttua takaisin, minkä helppous/vaikeus riippuu kohdemaasta. Periaatteessa indeksistrategian ja nopeammin kauppaa käyvän strategian vertailussa pitäisi ottaa kulujen lisäksi myös verot huomioon. Indeksisijoituksen verot maksetaan vasta sijoitusajan lopussa, kun taas nopeammassa strategiassa noita 28% (kohta 30%) penalteja syntyy tiheämpään tahtiin.

2.5.2011 klo 12.18.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juuri näin! Itseäni kiinnostaa eniten sijoitusten tuotto kaikki kulut huomioituna, joten siksi myös seuraan salkun kehitystä kyseisellä tavalla. Muunlainen mittaus on mielestäni itsensä sumuttamista, sillä sijoitustoiminnan todelliset tuotot jäävät peittoon.

Tässä on tietysti se heikko puoli, että vertailuindeksit eivät pidä sisällään mm. transaktiokuluja, leimaveroja jne. minkä johdosta ne saavat mittaamaani strategiaan nähden etumatkaa. Mikäli sijoittaja näihin kuitenkin sijoittaisi tulisi hänen maksaa kuluja, joiden jälkeen tuotto jää indeksin tuottoa alemmaksi.

Mittaan siis todellista tuottoa kulujen jälkeen, sillä se antaa minusta parhaimman kuvan itselleni siitä miten käyttämäni strategia oikeasti toimii.

2.5.2011 klo 13.07.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kysyn vielä selvennykseksi: onko siis oman salkkusi tuottoprosentti vertailukelpoinen Euro Stoxx 600 -indeksin tuoton kanssa kun kaikki osingot otetaan mukaan kuvioon kummassakin tapauksessa?

2.5.2011 klo 15.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu mitä vertailukelpoisella tarkoitat. Indeksin sisältö eroaa salkkuni sisällöstä mm. hajautuksen (maantieteellinen, kappalemäärä) ja kulujen osalta (omassa kulut huomioitu, indeksissä ei).

Omassa salkussani osingot on huomioitu nettomääräisenä. Euro Stoxx 600 gross return indeksissä osingot ovat ennen veroja, net return indeksissä ei osinkoja ole huomioitu laisinkaan.

Kuten sanottu sopivan vertailuindeksin löytäminen on vaikeaa. Parempaa kuin Euro Stoxx 600 en kuitenkaan ole löytänyt. Mikäli tiedät paremman vertailuindeksin, niin kuulen siitä mielelläni.

2.5.2011 klo 16.09.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Toki yksi vaihtoehto voisi olla luopua kokonaan vertailuindeksin käytöstä ja katsoa pelkästään oman sijoitustoiminnan tuottoa kaikkien kulujen jälkeen. Sen tuoton oma indeksini ilmaisee.

2.5.2011 klo 16.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kokeilin tuota Profitmapper-sivustoa ja se vaikuttikin aika lupaavalta! Osaatko sanoa, että tukeeko tuo salkkuja jossa on useampia valuuttoja? Loin kokeeksi EUR-pohjaisen salkun mutta en onnistunut löytämään kohtaa, jossa voisin muuttaa tapahtumatyypin valuutan esim. dollariksi. Tuntuisi vähän turhan yksinkertaiselta ominaisuudelta unohtaa.

- vdell

2.5.2011 klo 18.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Profitmapper tekee valuuttakonversiot automaattisesti toisessa valuutassa noteerattavasta arvopaperista valittuun pohjavaluuttaan (sinun tapauksessa euroon). Tapahtumatyypin valuutta ei siis valita itse vaan se tapahtuu automaattisesti perustuen siihen missä pörssissä osake noteerataan.

2.5.2011 klo 20.19.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ok, kiitoksia tiedosta! Tämä tietenkin herättää kysymyksen esim. EUR/USD-käännöksen oikeellisuudesta. Ohjelmahan ei voi tietää, että millä kursilla olen valuutat muuntanut.

- vdell

2.5.2011 klo 20.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei voi tietää ei. Ohjelma käyttää aina kyseisen päivän valuuttakurssia, jolloin transaktio on tapahtunut ja siinä välissä tietysti huomioi valuuttakurssien muutokset kun se laskee portfolion tuottoa.

Jos tunnet, että manuaaliselle valuuttakurssin syötölle olisi tarvista niin kannattaa ehdottaa sitä oikeassa laidassa olevan "Feedback" linkin kautta. Palvelu on beta vaiheessa, joten sitä muokataan käyttäjien toiveiden mukaisesti.

Palvelun takana on samoja henkilöitä kuin MFIE palvelussa, joten tunnen heidät ja olen myös itse osallistunut aktiivisesti ohjelman kehittämiseen.

2.5.2011 klo 20.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Indeksiin vertaamisesta.

Indeksiin vertailun ideahan on se, että onko järkevämpää yrittää päihittää markkinat, vai saavuttaisiko paremman tuoton sijoittamalla johonkin passiiviseen indeksi-ETF:ään tai rahastoon.

Mä siis olen sitä mieltä, että vertailu pitäisi tehdä kahden todellisen sijoitusstrategian välillä. Ei vain vertailemalla ideksejä. Eli:

1. Käytän omaa markkinat päihittävää strategiaani.
2. Sijoitan saman summan säännöllisesti yhteen tai useampaan ETF:ään/rahastoon.

Ja kulut, verot ja osingot pitäisi kaikki ottaa mukaan vertailuun, sillä erot voivat olla hyvin pieniä ja vaakakuppi heilahtaa pienestä toisen strategian puolelle. Muutoin vertailulla ei ole oikeastaan mitään mieltä. Vertailu ei siis ole missään nimessä helppoa.

2.5.2011 klo 21.48.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juuri tämän vuoksi omassa indeksilaskennassa otan kaikki mahdolliset kulut huomioon. Jotta strategian todellinen tuotto selviää. Kaikkien mahdollisten piilokulujen jälkeen.

Mainitsemasi 2. kohta ei esimerkiksi strategiassani olisi mahdollista, sillä ETF:llä ei tällaista portfoliota pysty muodostamaan. Tällöin vaihtoehtoinen sijoitus olisi jotain täysin erilaista kuin erillisellä strategialla. Mielestäni näitä ei ainakaan kannata lähteä vertailemaan keskenään.

Mutta kukin tavallaan. Itse tykkään seurata strategian todellista tuottoa. Se on loppujen lopuksi se millä on merkitystä. Tuottaako se ja kuinka hyvin.

2.5.2011 klo 22.06.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Vielä sananen vertaamisesta.

Indeksiin vertailun ideahan on se, että onko järkevämpää yrittää päihittää markkinat, vai saavuttaisiko paremman tuoton sijoittamalla johonkin passiiviseen indeksi-ETF:ään tai rahastoon.

Vertailuna voi myös käyttää riskikorjattua tuottoa jolloin selviää onko parempi tuotto tullut korkeammalla vai pienemmällä riskillä - ts. kompensoiko korkeampi riski tuottoa ja vice versa. Portfolion volatiliteetti on laskettavissa päivittäisistä indeksiluvuista, joten sen kautta tällainen vertailu onnistuu. Jos silmämääräisesti voi sanoa, että salkun riskisyys on esim. Euro Stoxx 600 indeksiä alhaisempi.

2.5.2011 klo 22.11.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tietenkin pitää seurata todellista tuottoa. Tarkoitin vain, että sen vaihtoehtoisen strategian pitäisi olla jollain tavalla vertailukelpoinen.

Jos esim. sijoitan vain kotimaisiin osakkeisiin, en voi vain verrata esim. OMXH25:een, sillä se ei ota osinkotuloja ollenkaan huomioon, vaan pitäisi verrata vaikka säännölliseen OMXH25:n osteluun tai Suomi-rahaston osteluun veroineen kaikkineen ja ottaa maksetut tuotot huomioon. No joo, vertailu ei ole triviaalia.

2.5.2011 klo 22.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Euro Stoxx 600:n riskitaso ei missään tapauksessa ole korkeampi kuin jollain algoritmilla valitun huomattavasti pienemmän portfolion. On aika naurettavaa väittää että muutaman kymmenen osakkeen portfolion riskitaso olisi alempi kuin 600 osakkeen indeksin.

Euro Stoxx 600 net return seuraa tuottoa kulujen jälkeen, eli lienee tässä tapauksessa relevantti indeksi vertailuun. Aiemmin käyttämäsi indeksi, jossa ei ole osinkoja mukana, on nimeltään "price" STOXXin katalogissa.

2.5.2011 klo 23.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

On aika naurettavaa väittää että muutaman kymmenen osakkeen portfolion riskitaso olisi alempi kuin 600 osakkeen indeksin.

Tämä nyt vain on niin, että portfolio tosiaan on markkinoita riskittömämpi. Strategian backtestaustulokset selvästi osoittivat strategian volatiliteetin olevan pienempi. Asia on tutkittu.

3.5.2011 klo 7.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Volatiliteetin lisäksi myös beta on markkinoita alempi. Voit ladata aiemmat testaustulokset tästä linkistä. Tuon jälkeen olen vielä muuttanut strategiaa hieman ja sen tuloksia en ole jakanut julkisesti.

3.5.2011 klo 8.03.00

Samuel kirjoittaa:

Mielenkiintoista keskustelua on käyty. Olen itsekin miettinyt parasta tapaa verrata salkun tuottoa indeksiin, ja osingot ja muut kulut tekevät asian vaikeaksi. Minun ratkaisuni on yksinkertaisesti käyttää indeksiä, josta osingot on laskettu pois ja laskea ne pois samalla tavalla salkustakin. Jos salkussa olevien yhtiöiden osingot ovat samaa luokkaa indeksin sisältämien yhtiöiden osinkojen kanssa, tästä ei synny suurta virhettä. Kun otetaan huomioon markkinoiden tavallinen heilunta, en näe järkeä pilkun tarkassa vertailussa.

Tuo, että indeksin volatiliteetilla mitattu riski on suurempi kuin salkun volatiliteetilla mitattu riski, on ihan mahdollista, vaikkei se kovin intuitiiviselta tuntuisikaan. Riskiin kun vaikuttaa yhtiöiden määrän lisäksi mm. niiden välinen korrelaatio ja se, miten suuri volatiliteetti salkkuun valituilla osakkeilla on. Jos salkussa on pienen volatiliteetin osakkeita, ja niiden väliset korrelaatiot ovat kaiken lisäksi pienet, voi koko salkun volatiliteetti olla huomattavasti pienempi kuin indeksin, jossa on mukana riskisempiä yhtiöitä.

3.5.2011 klo 13.55.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juuri näin! Tutkimusten mukaan hyvällä hajautuksella on suurin osa hajautettavissa olevasta epäsystemaattisesta riskistä poistettavissa jo 25 osakkeen portfoliolla.

Oman strategiani mukainen portfolio korreloi markkinoiden kanssa kohtuu heikosti, joten uskon tuoton joka tapauksessa eroavan markkinatuotosta selvästi. Laski sitten mukaan osingot tai ei. Eron tulisi olla vuoden lopussa kohtuu selvä. Nähtäväksi nää.

3.5.2011 klo 14.56.00

Anonyymi kirjoittaa:

No miten olisi jokin MSCI Europe -indekseistä?

"The MSCI Europe Index is a free float-adjusted market capitalization weighted index that is designed to measure the equity market performance of the developed markets in Europe. The MSCI Europe Index consists of the following 16 developed market country indices: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, the Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, and the United Kingdom*."

Sami

7.5.2011 klo 0.03.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

MSCI Europe näyttäisi tuon kuvauksen perusteella olevan hyvin lähellä STOXX Europe 600 indeksiä. Parasta olisi, jos löytäisi indeksin, jossa on Euroopan lisäksi myös ripaus Pohjois-Amerikkaa. Salkussa on USA osakkeita n. 22% painolla ja Kanadaa n. 4% painolla. Loput on Euroopasta, mutta läheskään kaikki eivät euroina (mm. puntina ja sveitsin frangeina noteerattavia löytyy).

7.5.2011 klo 8.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

No ainakin Nordnetin palvelussa (jota et enää käytä?) voi rakentaa oman vertailuindeksin. Listaan voi valita muistaakseni 5 indeksiä ja niille voi antaa haluamansa painoarvot jonka mukaan kuvaaja piiryy.

Ehkä jostakin muualta löytyy tällainen palvelu, jonka avulla voisi laskea "oman" indeksin?

Sami

7.5.2011 klo 11.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käytän yhä Nordnettia vaikka olenkin siirtänyt suurimman osan salkusta muualle.

Ikävä kyllä Nordnetin palvelu tuolta osin on käyttökelvoton. Se ei ota huomioon mitään kuluja ja laskee tuototkin päin (_X_) kun salkussa on muussa valuutassa noteerattavia arvopapereita. Laskutapa taisi myös olla jokin muu kuin TWR.

Kun laskut tekee itse (automatisoitu), niin tietää tarkkaan mitä laskee.

7.5.2011 klo 14.36.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kyllä siinä ohjeessa ainakin väittävät ottavansa kulut ja osingot huomioon. Oletko tutkinut että näin ei ole?

Aivan, niinhän se olikin että tuottoprosentti näyttää omiaan... ja sama tilanne salkussa.

Osaisit varmaan itse rakentaa tarvittavan vertailuindeksin siten, että se koostuisi esim. 80% MSCI Europe ja 20% MSCI North America (tai mikä jakauma sitten parhaiten kuvaakin salkkuasi)?

Sami

7.5.2011 klo 18.50.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Joskus aikoinaan se ei muistaakseni huomioinut kuluja. Se ei kuitenkaan ole sopinut omiin tarpeisiini enää useampaan vuoteen, joten en ole sen tarkemmin perehtynyt onko se muuttunut ja miten.

En lämpene omatekoisen vertailuindeksin rakentamiselle. Salkku kuitenkin elää ajan myötä eikä itselläni ole intoa päivittää indeksiä vastaamaan sijoituksia niiden myötä. Mitä vähemmän vaivaa itselle sijoitusten seuraamisesta sen parempi. Nykyinen seuranta on täysin automatisoitu eikä vaadi itseltäni ylläpitoa kuin silloin, kun salkun sisältö muuttuu.

7.5.2011 klo 20.44.00

AJC @ 7million7years kirjoittaa:

Thanks to Google Translate, I can now speak to your readers in flawless Finnish! When one sees a financial strategy that works, how do you decide if it is the result of science (and talent) or just an unbelievable run of good luck?

For example, Warren Buffett has achieved outstanding compounded returns over decades, but could he just be lucky? The perfect market theory would say that he has been lucky.

Fortunately, there was a scientific study that proved that his performance was the result of skill not luck. Hopefully, you financial performance will prove to be the same!

19.5.2011 klo 4.11.00

AJC @ 7million7years kirjoittaa:

...and, here it is in Finnish:

Kiitos Google Translate, voin nyt puhua lukijat ja virheetön Suomea! Kun näkee taloudellisen strategian, joka toimii, miten päättää, jos se on seurausta tieteen (ja kyvyt) tai vain uskomattoman onnekas aika?

Esimerkiksi Warren Buffett on saavuttanut erinomaisia ​​pahentaa palaa viime vuosikymmeninä, mutta hän voisi vain olla onnekas? täydellisillä markkinoilla teoria sanoisi, että hän on ollut onnekas.

Onneksi oli tieteellinen tutkimus, joka osoitti, että hänen suorituskyky johtui taitoa ei onnea. Toivottavasti tulos tulee olemaan sama!

19.5.2011 klo 4.12.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hi AJC and nice to see you here! :)

One can always argue if my (so far) good investing performance is just result of a good luck. Luckily I haven't created the strategy on just a intuition but because I've been able to backtest how it have performed in the past. Backtesting was run for over a decade long time in European markets. (there are numerous reasons why longer time is cumbersome - f.ex. no euro currency before year 2000, no-IFRS before year 2000 as well which makes company results not comparable between each other in different euro countries etc)

This gives me confidence that it keeps working. It's a value investing strategy actually. Value investing have also been working for decades and if the human nature doesn't change (people LOVE to fall in good stories and are over optimistic) it keeps working.

Backtesting proved that the strategy's risk (standard deviation and beta) is lower than the markets but it's performance is still much better. So the risk adjusted return is at a great level. It doesn't overperform markets always. There are years when it lags behind the market return. But that's the same with value investing in general as well. And that's also one of the reasons why they work.

Saying that Warren is just lucky is laughable :)

19.5.2011 klo 8.04.00

AJC @ 7million7years kirjoittaa:

Yes, I agree: the perfect market theorists are clearly wrong ... some people (now, I can add both you AND Warren Buffett to the list) can be proven to outperform the market!

22.5.2011 klo 12.46.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails