Aloitin osto-ohjelman

8.8.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Markkinoiden nykytilanne?)

Viime viikot ovat tehneet rumaa jälkeä niin osakemarkkinoilla kuin myös omassa salkussani. Stop-lossit ovat paukkuneet ja niiden myötä olen irtaantunut osasta alkuperäisiä hankintojani. Siitä huolimatta salkku näyttää yhä sukeltavan hyvin mallikkaasti.

Mielestäni voimakkuus, jolla markkinat nyt laskevat ei ole mitenkään suhteessa riskeihin. Herra Markkina on nyt pessimistisimmillään sitten Lehman Brothersin kaatumisen. Niinpä tavoistani poiketen ryhdyin ajoittamaan markkinoita ja aloitin osakkeiden osto-ohjelman.

Tänään lähdin mukaan seksikkääseen pesulabisnekseen, jota shoppasin Belgian osakemarkkinoilta. Koska en tiedä milloin markkinoiden pohjat saavutetaan aion toteuttaa osto-ohjelmaa ajallisesti hajauttaen.

Salkkuni koostuu lähinnä pienistä yhtiöistä. Erityisesti viime päivien voimakas myynti on näkynyt niiden hinnoittelussa. Näiden osakkeiden likviditeetti on rajattu ja paniikkimyynnit voivat suorastaan romauttaa kurssin kun ostolaita on ohut. Osalla omistamiani yhtiöitä on näkynyt kaksinumeroisia tiputuksia yhden päivän aikana - ilman, että ulos olisi tullut mitään yhtiötä koskevia uutisia. Yhtiöiden toimintaympäristössä ei kuitenkaan ole tapahtunut yhtä radikaaleja muutoksia. Monet yhtiöt ovat myös paremmassa asemassa ottamaan vastaan uuden mahdollisen taantuman. Ylikapasiteetti on purettu jo edellisen finanssikriisin yhteydessä ja yhtiön toiminta sopeutettu tilanteeseen.

Pidän nykyistä tilannetta markkinahäiriönä ja tulen siten nostamaan sijoitusastettani jatkossa ja ostamaan osakkeita osto-ohjelmani mukaisesti. Tänään oli ohjelman ensimmäinen päivä.

27 vastausta artikkeliin "Aloitin osto-ohjelman"


Alex kirjoittaa:

Tämähän sattui mukavasti - heti kun perinteiset kesäalet loppuvat, niin markkinoilla alkaa omansa. Ei kun shoppailemaan!

Olen itsekin ajatellut hoitaa ostot oikeaoppisesti asteittain. Eipähän kukaan pääse haukkumaan ajoittajaksi. :)

8.8.2011 klo 21.42.00

Mikko kirjoittaa:

Aloitin eilen ostot muutaman kuukauden tauon jälkeen. Vielä kun olisi kassassa vähän enempi käteistä - toisaalta eiköhän tässä vielä muutaman kuukauden ajan kurssit matele.

9.8.2011 klo 8.24.00

Janne kirjoittaa:

Miten olette aikoneet hajauttaa ostot ajallisesti? Olen suunnitellut sijoittavani tasaerän viikoittain 10 viikon ajan. Aloitin kaksi viikkoa sitten ostot ja ajallisesta hajautuksesta on kurssien laskiessa ollut jo nyt huomattava hyöty. Toisen tasaerän sijoitin eilisillä kursseilla.

9.8.2011 klo 9.02.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu kuinka rumia päiviä on vielä tiedossa. Päivinä jolloin on kovaa pudotusta aion ostaa enemmän kuin lievempinä laskupäivinä. Näin kovat pudotukset kuin mitä nyt on alas tultu eivät voi jatkua enää kovin pitkään - muutoin tulee lattia nopeasti vastaan. Pienen pohjan jälkeen toki voidaan lirutella pohjille vielä kitkuttavan hitaasti.

Todennäköisesti ostelen viikon parin välein. Pudotukset ovat nopeampia kuin nousut, joten sopeutan ostotiheyden korkeammaksi kuin osto-ohjelman ns. markkinoiden normaalitilanteessa.

9.8.2011 klo 9.28.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Oma "osto-ohjelmani" on ollut lähipäivinä varsin kärsimätön. Olen ostanut yhteensä 4 eri osaketta (Kesko, Stockmann, Rautaruukki, Talvivaara) pe-ma akselilla.

En vaan jotenkin osaa tehdä ostoja hitaasti (esim. viikon välein) näillä hinnoilla. Tämä voi kostautua siinä, että käteinen loppuu ennen pohjia... Saa nähdä miten käy. Vielä ei ole loppunut, mutta muutaman erän jälkeen alkaa tehdä tiukkaa. Jotenkin kun katselee menoa markkinoilla ja VIX-indeksiä ym, alkaa tuntua siltä että markkinapohja voisi olla lähellä. Mielenkiintoisia aikoja!

9.8.2011 klo 10.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hauskasti ajoitettu kirjoitus. Omasta mielestäni Helsingin periferiapörssin arvostus on jo laskenut täysin perusteettoman alhaiselle tasolle verrattuna muihin kehittyneisiin markkinoihin. Olen suunnitellut aloittavani omxh25 etfien kuukausittaisen osto-ohjelman, mutta en ole vielä aivan varma virtaako veri kaduilla tarpeeksi. Tarkoituksena olisi aloittaa osto-ohjelma kun OMXH25 alittaa 1700 pistettä ja jatkaa sitä kunnes taso ylittyy. Olisi hauska kuulla mielipiteesi suunnitelmastani.

9.8.2011 klo 11.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kuulostaa ihan hyvältä suunnitelmalta. 1700 pistettä on jo hyvin lähellä. On jokaisen omasta riskinsietokyvystä ja tavasta sijoittaa tietysti kiinni, että millainen osto-ohjelma kenellekin sopii.

Olen samaa mieltä että OMXH25 arvostus on tällä hetkellä aivan liian alhainen.

Itse sijoitan kuitenkin pääasiassa muihin Euroopan maihin. En omista tällä hetkellä yhtäkään Helsingissä noteerattavaa tuotetta.

9.8.2011 klo 11.55.00

Arvosijoittaja kirjoittaa:

Minäkin nostan osakeallokaatiotani, joka on hiljalleen laskenut tänä vuonna. Pistin ensimmäisen oston tänään sisään.

En aio ajoittaa ostoja muuten kuin etten osta enempää kuin yhtä kohdetta per päivä. Muuten ainoa kriteeri on riittävän halpa hinta.

9.8.2011 klo 14.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

On ollut mielenkiintoista huomata blogin pitäjän sijoitusstrategian muuttumista. Jos oikein muistan aloitit vahvana indeksisijoittamisen kannattajana, myöhemmin kuvaan tuli ydin-satelliitti -mallia ja nyt olet alkanut ajoittamaan markkinoita. Kukaanhan meistä ei tiedä mikä on paras strategia - toivotan vain menestystä valitulle tielle.

Yksi asia joka minua vähän mietityttää on se, että toimit nyt kovin nopealla tahdilla. Olet myymässä ja ostamassa melkein samaan aikaan. (Oletan, että stop lossit paukkuivat tässä ihan vastikään). Koska tavoitteesi on taloudellinen riippumattomuus eli tavoite on vuosien päässä, näen tässä jotain ristiriitaista.

Korostan, että en yritä neuvoa sinua, sillä siihen minulla ei ole mitään edellytyksiä - tosin kenelläpä oikein olisi. Halusin vain tuoda vähän pohdintaa omasta näkökulmastani. Lopuksi kysyisin kuinka pitkälle ajalle olet aikonut ostosi jakaa ja miten iso se on sinun kokonaispottiisi verrattuna.

9.8.2011 klo 14.40.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

On aina yhtä mielenkiintoista huomata kuinka ihmiset tekevät omia tulkintojaan minusta tuntematta laisinkaan. Blogin pohjalta jokainen muodostaa oman mielikuvansa mikä eroaa enemmän tai vähemmän todellisuudesta.

Mutta asiaan. Pidän edelleen indeksisijoittamista parhaimpana ratkaisuna suurimmalle osalle ihmisistä. Tämä ei ole muuttunut missään vaiheessa.

Stop-lossin noudattamisessa en itse näe mitään ristiriitaista sillä se kuuluu valitsemani sijoitusstrategian riskienhallintaan. Ostaminen ja myyminen ovat myös normaali osa kyseistä strategiaa, jossa osakkeiden normaali holdiaika on yhden vuoden ellei stop-loss katkaise sitä. Tämän strategian toimivuuden olen testannut yli 10 vuoden ajalta, jotta ymmärrän sen luonteen eri markkinatilanteissa. Sen millaisia riskejä siihen liittyy ja miten strategia toimii, sekä käyttäytyy eri aikoina.

Se kuinka pitkälle ajalle aion ostot ripotella riippuu täysin siitä miten markkinat kehittyvät. Tarvittaessa voin jatkaa osto-ohjelman toteuttamista hyvin pitkään. Todennäköisesti tässä tapauksessa puhutaan kuukausista.

9.8.2011 klo 16.04.00

Serla orava kirjoittaa:

Oma osto-ohjelma on et ostetaan sitä mukaan kun on rahaa. Tasaista.

9.8.2011 klo 18.07.00

Johannes Hidén kirjoittaa:

Anonyymi kirjoitti:
"Yksi asia joka minua vähän mietityttää on se, että toimit nyt kovin nopealla tahdilla. Olet myymässä ja ostamassa melkein samaan aikaan. (Oletan, että stop lossit paukkuivat tässä ihan vastikään). Koska tavoitteesi on taloudellinen riippumattomuus eli tavoite on vuosien päässä, näen tässä jotain ristiriitaista. "

Miten tuolla päämäärän ajankohdalla on mitään tekemistä sen kanssa, miten päämäärään pyritään? Yhtä laillahan treidaamisella tai pelkällä holdaamisella voi pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen, oli tuo tavoite sitten 5, 10 tai 30 vuoden päässä.

9.8.2011 klo 19.50.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jefferson T.D. kommentoi hyvin epäselvää kirjoitustani seuraavasti:
"Miten tuolla päämäärän ajankohdalla on mitään tekemistä sen kanssa, miten päämäärään pyritään? Yhtä laillahan treidaamisella tai pelkällä holdaamisella voi pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen, oli tuo tavoite sitten 5, 10 tai 30 vuoden päässä."

Kyllä - olet oikeassa. Oma ajatukseni perustui lähinnä blogin otsikkoon: Blogi kertoo pitkästä (ja hitaasta) matkasta taloudelliseen riippumattomuuteen. Minulla meni myös ehkä vähän sekaisin oma toimintani ja blogin pitäjän.

9.8.2011 klo 21.51.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Oma ajatukseni perustui lähinnä blogin otsikkoon: Blogi kertoo pitkästä (ja hitaasta) matkasta taloudelliseen riippumattomuuteen. Minulla meni myös ehkä vähän sekaisin oma toimintani ja blogin pitäjän.

No nyt kyllä putosin minäkin kärryiltä, että mitä oikein tarkoitit.

9.8.2011 klo 21.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voisitko avata näitä osto-ohjelmiasi? Olisi mukavempi spekuloida sijoituskohteilla, jos tietäisi mihin sijoitat? Muuten blogistasi on vain positiivista sanottavaa!

9.8.2011 klo 22.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En halua paljastaa käyttämääni strategiaa, mutta kerrottakoon nyt poikkeuksellisesti mitä yhtiöitä olen eilen ja tänään ostanut kun kerran tämän blogikirjoituksen tein.

Nämä eivät sitten ole ostosuosituksia yhtään kenellekään!

Eilen ostin Belgiasta Jensen-Group nimistä yhtiötä. Tänään sellaisia yhtiöitä kuin Washtec (Saksan pörssistä) ja Micropole (Ranskan pörssistä).

Jensen-Group toimii pesulabisneksessä, kuten myös Washtec, joka valmistaa autojen pesulaitteita. Micropole on jo selvästi "seksikkäämpi" ja toimii IT-alalla.

9.8.2011 klo 22.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Monet tuntuvat olevan lähteneen ostolaidalle muutaman kuukauden kestäneen karhumarkkinan jälkeen. Todellisuudessa laskua tulee olemaan historiankin valossa vielä jäljellä ainakin puoli vuotta.

Minun strategiaani kuuluu tällä hetkellä shortit - aion shortata DAX / S&P500 indeksejä niin kauan kuin laskua jatkuu. Jokainen nousurekyyli karhumarkkinassa on taas uusi shorttausmahdollisuus. Katsellaan jos joulun jälkeen vaikka ostaisi osakkeita... 50% edullisemmin mitä tällä hetkellä

9.8.2011 klo 23.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kun tulit belgialaiset maininneeksi, vaihdankin aiheen osinkoverotukseen: Lynx (jota käyttänet) ottaa ennakonpidätystä belgialaisista osingoista 25 % ja saksalaisista 26,4 %. Suomen osinkoverotus on kuitenkin hieman lievempi, joten oletko asioinut asianomaisten maiden veroviranomaisten kanssa saadaksesi ylimääräiset takaisin?

10.8.2011 klo 9.18.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Toistaiseksi siihen ei ole ollut aihetta. Jos oletettu hyöty jää tänä vuonna "penneiksi", niin en edes ryhdy moiseen. Oma vaivansa tuokin.

Käytän nykyisin pääasiassa Lynxiä välittäjänä. Nordnetissa minulla on enää ainoastaan yksi norjalainen osake säilytyksessä. Muutoin olen siirtänyt asiakkuuden pois.

10.8.2011 klo 9.29.00

jaska kirjoittaa:

Tuli mieleen tuosta stop-lossien takia myymisen ja samalla ostamisen mainitusta ainakin näennäisestä ristiriidasta, että kannattaisiko noissa stop-loss ehdoissa olla osakkeen hinnan sijasta esimerkiksi vertailu indeksiin?

Näin kun koko markkinat laskevat, niin häviämistä ei oikein voi pysäyttää, jos aikoo kuitenkin jatkossakin pysyä osakkeissa.

10.8.2011 klo 18.21.00

Johannes Hidén kirjoittaa:

Anonyymi kirjoitti:
"Todellisuudessa laskua tulee olemaan historiankin valossa vielä jäljellä ainakin puoli vuotta."

Mikä on tämä "historian valo", mihin viittaat?

"Katsellaan jos joulun jälkeen vaikka ostaisi osakkeita... 50% edullisemmin mitä tällä hetkellä"

Tai sitten ei.

10.8.2011 klo 18.39.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jotenkin ristiriitaista että käytät stop-losseja, mutta näet selkeän ostopaikan markkinoiden nopeassa laskussa? Imo stop lossit lähinnä heikentävät pitkän aikavälin tuottoa ja tuovat mielenrauhaa.

12.8.2011 klo 18.41.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei tässä ole ristiriitaa kuin sellaisten mielestä jotka eivät tunne käyttämääni strategiaa ja sen taustoja, tutkimustuloksia jne.

Olen testannut strategian stop-lossilla ja ilman. Stop-lossin käyttö kyllä laskee tuottoja, mutta samalla laski backtestauksen perusteella myös riski. Jokaisen sijoittajan tulee sijoittaa oman riskinsietokyvyn mukaisesti joten tekemieni tutkimusten perusteella päädyin strategiaan jossa stop-loss on mukana.

12.8.2011 klo 18.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Todellisuudessa laskua tulee olemaan historiankin valossa vielä jäljellä ainakin puoli vuotta."

Tällaiset kristallipallokommentit ovat aina yhtä huvittavia ja kertovat luultavasti siitä, että kirjoittaja vasta tutustuu sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan.

Kursseja ei voi ennustaa. Ne nousevat tai laskevat, mutta varmuudella sitä et tiedä sinä, eikä kukaan muukaan.

13.8.2011 klo 10.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Vaikea tutustua käyttämääsi strategiaan kun et paljasta sitä missään

13.8.2011 klo 15.59.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

@Adreno: Tärkeintähän onkin, että kyseinen strategia sopii parhaiten juuri minulle. Muu on epäolennaista.

15.8.2011 klo 9.34.00

Janne kirjoittaa:

Tässä päivitys tilanteeseen: aloitin elokuun alussa ostot ja päätin ne tällä viikolla. Tavoitteena oli ajallinen hajautus tekemällä sijoituksia viikoittain (10 x 10 k). Mikään ei takaa, että osakkeet eivät vielä laskisi jyrkästi, mutta toistaiseksi ajallinen hajautus on toiminut: sijoitukset ovat tappiolla tällä hetkellä alle yhden prosentin. Valitettavasti sotakassa alkaa olla tyhjä, joten kurssien laskiessa edelleen, en pysty tekemään merkittäviä lisäsijoituksia.

7.10.2011 klo 20.38.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails