1.4.2014

Tulos Q1/2014 +20,33%

Sijoitusstrategiani tuotto verrattuna STOXX Europe 600 Gross Indeksiin ja OMXH25-indeksiin
Tervetuloa vuoden ensimmäiseen ja viimeiseen kvartaalikatsaukseen! Viimeiseen? Kyllä, seuraavan kvartaalin aikana käynnistyy hoitamani HCP Quant rahasto ja nämä kvartaaliraportit ilmestyvät jatkossa Quantin sijoittajakirjeessä. Jos siis haluat seurata näitä jorinoita myös jatkossa, lisää itsesi HCP Quantin postituslistalle. Edellisessä sijoittajakirjeessä kävin läpi mm. Quantin kustannusrakennetta eri markkinatilanteissa.

Kokonaisuudessaan kvartaali oli sijoitusstrategialleni varsinaista tuottotykitystä. Sijoitustuotoksi muodostui kulujen (kaupankäyntikulut, leimaverot, välittäjän maksulliset palvelut jne) jälkeen +20.33%! Eurooppaan sijoittava osingot bruttomääräisesti sisältävä STOXX Europe 600 Gross Index tuotti vain +2.57% ja kotimaan OMXH25-indeksi vaivaiset +0.29%. Tuottoero on häkellyttävän suuri. Kaiken lisäksi riskikorjattu tuotto on moninkertaisesti indeksejä muhkeampi, niin Sortino ratiolla, kuin vaikkapa Sharpen luvulla mitattuna.

Morningstarin listaamien rahastojen listalla (12.947 kpl) olisin sijalla 8 päihittäen 99.9% kaikista rahastoista. Indonesiassa on näemmä ollut hyvä alkuvuosi, sillä kaikki seitsemän edellä olevaa rahastoa sijoittavat Indonesian markkinoille. Itselläni ei ole sieltä yhtäkään osaketta. Viime vuonna rökitin 98.5% kaikista rahastoista ja sitä edellisenä vuonna 99.7%. En ole pitänyt listaa, mutta koska joka vuosi on muistaakseni edelläni ollut eri rahastot uskoisin nyt päihittäneeni 100% (eli kaikki) Morningstarin listaamista rahastoista tällä sijoitusstrategialla.

Seuraavan kvartaalin aikana realisoin nykyisen salkkuni, sillä kuten aiemmin todettua siirrän rahani samaa strategiaa noudattavaan HCP Quant rahastoon, jonka salkunhoitaja olen. Rahasto aloittaa toiminnan kesäkuun lopussa. Teen suurimman osan realisoinneista toukokuun ja kesäkuun alun aikana. Tulen istumaan samassa veneessä muiden sijoittajien kanssa. Maksan myös samat kulut kuin muutkin sijoittajat.

Helmikuun aikana saimme Finanssivalvonnalta vihreää valoa rahastolle. Suurin osa byrokratiasta alkaa olla hoidettuna alta pois ja enää työlistalla on muutamia suhteellisen triviaaleja asioita, kuten merkintätilin (rahastoyhtiön ja sijoittajien varat tulee pitää erillään, esimerkiksi rahastojen merkinnät menevät suoraan SEB:n - ei HCP:n tilille) ja eri valuuttojen käteistilien avaaminen säilytysyhteisö SEB:lle.

Itse asiassa HCP Quantin sisäänajo on jo täydessä käynnissä. Olen ostanut HCP Black rahastoon Quantin strategian mukaisia osakkeita nyt 600.000 euron edestä ja jatkan ostoja 300.000 euron kuukausitahdilla. Kesäkuuhun mennessä tulen tankanneeksi rahastoon siten 1,5 miljoonan edestä osakkeita. Kesäkuun lopussa Black puolestaan myy Quantille nämä osakkeet markkinahintaan ja Black vastavuoroisesti ostaa samalla summalla Quant rahastoa. Toisin sanoen nyt Blackiin hankkimani osakkeet siirtyvät Quantille.

Kirjamme Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä
Rahaston lisäksi talven ja kevään minua on työllistänyt kirjaprojektimme Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä. Kustannustoimitus on nyt onnellisesti takana, taitto ja sen tarkistukset tehtynä. Painoon kirja matkasi viime perjantaina, joten teksti on viimein poissa omista käsistä. Olemme hioneet tätä kokonaisuutta neljän vuoden ajan, joten mistään tajunnanvirrasta tekstiksi konvertoidusta tekeleestä ei todellakaan ole kyse. Olemme nähneet kirjan eteen suunnattomasti vaivaa, jotta se olisi lukijalle oikeasti hyödyllinen. Olemme antaneet kirjan luettavaksi ennakkoon muutamille henkilöille ja he ovat todenneet siitä mm. seuraavaa:
"Hyvät kirjat saavat lukijan ajattelemaan, mutta parhaat saavat toimimaan. Erilainen ote omaan talouteen on tällainen kirja. Sen inspiroimat valinnat tekevät elämästä täydempää - ja kukkarosta myös."
Anna Perho, toimittaja

"Suosittelen tätä hienoa kirjaa kaikille, joita kiinnostaa talous muutenkin kuin latteimpien hölinöiden näkökulmasta."
Tuomas Enbuske, toimittaja

"Erilainen ote omaan talouteen ei tee rahasta itseisarvoa, vaan tarjoaa lukijalle mahdollisuuden olla oman elämänsä sankari."
Jukka Oksaharju, osakestrategi

"Kirja on muistutus siitä, että ihminen on valintojensa summa. Vain me itse vastaamme omista valinnoistamme ja meillä on aina kaikissa olosuhteissa mahdollisuus valintaan."
Anne Berner, toimitusjohtaja

”Hyvät ansiot, ansioiden mukainen auto, auton mukainen asunto, asunnon mukainen vene, paremman veneen mukaiset paremmat ansiot. Kirjan luettuani pysäytin tuon oravanpyörän ostamalla käytetyn Ford Focuksen. Perhana kun automiestä kirpaisi alkuun, mutta olenhan vapaa ja Focuksessa muuten istuu onnellinen perheeni.”
KTT Pekka Puustinen
Kirja julkaistaan nyt huhtikuun lopussa ja voit tilata sen ennakkoon 38 euron hintaan (normaalisti 45 euroa) Talentumin verkkokaupasta koodilla BKT1340A. Alennuskoodi on voimassa kuun loppuun. Sivuja lopulliseen kirjaan kertyi lopulta vajaa 300. Kirjan sisällysluettelon ja alkusanat (pitää sisällään esipuheen ja kirjan ensimmäisen luvun) voit ladata ja lukea täältä.

Viime viikon maanantaina kävin pitämässä sijoitusstrategiastani luennon Talouskerho Markan järjestämässä sijoitusillassa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Paikan päällä oli parisen sataa kiinnostunutta kuulijaa. Suuret kiitokset hienosti järjestetystä tilaisuudesta Talouskerho Markalle, sekä yleisölle erittäin aktiivisesta osallistumisesta ja tiukoista kysymyksistä! Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta kun puhuin näin suurelle kuulijakunnalle. Hienoja asioita ja kasvamista tapahtuu vain heittäytymällä epämukavuusalueelle.

Haluan kantaa korteni kekoon tehdäkseni tästä maailmasta meille edes ripauksen paremman. Yksi teko on se, että autan Artem Daniliantsia järjestämään yrittäjyyteen ja omaan talouteen keskittyvän kurssin. Pilotointi tehdään tänä keväänä oululaisessa lukiossa. Jos palaute on hyvä kehitetään asiaa eteenpäin ja isommille yleisömäärille. Helsinki Capital Partnersin nimissä puolestaan aloitimme Kiva-toiminnan, jossa tuemme köyhien maiden yrittäjiä lainaamalla heille rahaa yritystoiminnan kasvattamiseksi. Kaapelitehtaan toimistollamme pidämme puolestaan taiteilijoiden näyttelyjä, emmekä veloita tilojen käytöstä mitään.

Kävin kvartaalin aikana myös lapseni kanssa tervehtimässä äitiäni Espanjassa, joka asuu nykyisin siellä talvet. HCP:llä olemme rakentaneet yhtiön toiminnan siten, että henkilön fyysisellä sijainnilla olisi mahdollisimman vähän merkitystä. Viimeisimpänä otimme käyttöön virtuaalitapaamiset ja voitkin varata minulta henkilökohtaisen ajan vaikka HCP Quantin strategian läpikäymiseen kotisohvallasi. Tällaiset asiat mahdollistavat sen, että voin tehdä työtäni mistä päin maailmaa tahansa. Teen jo nyt työni 99%:sti etänä kodistani Tyrnävältä käsin. Jatkossa ehkä kasvavassa määrin myös jostain muualta, jossa aurinko paistaa pidempään myös talvisin. Tämä on nykyaikaa!

PS: HCP:n rahastojen merkitseminen onnistuu nykyisin myös netitse.

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +20.33 %
Tuotto vuoden alusta: +20.33 %

53 kommenttia:

  1. Vauhdikas alku vuodelle!

    Onnea rahaston kanssa!

    VastaaPoista
  2. Täytyy pistää harkintaan kirjan tilaus ;)

    VastaaPoista
  3. Tuleeko hoitamassasi rahastossa olemaan joku minimimerkintäraja?

    VastaaPoista
  4. Minimimerkintä on 5000 euroa kuten merkintäsivulla lukee.

    VastaaPoista
  5. Sen verran hurjia on nuo vuosituottoprosentit vaikkakin kovin lyhyeltä ajalta, joten on se uskallettava jostakin omasta heikkotuottoisesta sijoituksesta luopua ja huomaasi antaa omia rakkaita roposia, vaikka ihan minimin verran näin alkuun.

    VastaaPoista
  6. Tervetuloa kyytiin! :)

    Toki strategian backtestaus ulottuu huomattavasti pidemmälle ajalle (olen ajanut mm. 20 vuoden mittaisia aikajaksoja, jotka sisältävät niin lasku- kuin noususuhdanteita) kuin mitä oikealla rahalla oleva toteutunut track record on. E&Y on muuten verifioinut tuottoluvut.

    Itseltäni rahastooni siirtyy kuusinumeroinen summa.

    VastaaPoista
  7. Huhhuh mitä tuottoja! Onneksi minimimerkintä on 5000 € niin ei tarvitse elää vedellä ja leivällä merkintää odotellessa. Syksyllä vielä toinen mokoma sisään, niin on säästöt parhaissa käsissä. :)
    Kerroit jo, että strategiaa on testattu suuremmallekin rahastolle, mutta mitäs jos 5 vuotta myöhemmin olet rökittänyt 95% Morningstarin rahastoista lähes joka vuosi, jokainen sijoitusmedia äimistelee tuloksia ja suuret määrät kansaa lapioivat rahaa rahastoon? Tuleeko jossain vaiheessa eteen merkintöjen sulkeminen, kun muuten tulee ongelmia, vai onko tämä Suomen volyymeillä mahdotonta?
    Tiedän myös, että strategia toimii silloin, kun se ei toimi joka vuosi, mutta onhan kuvaamani tilanne kuitenkin jopa mahdollinen.
    Monen vuoden hurjan ylituoton jälkeen varmaan alkaisivat ulkomaiset yhtiöt kiinnostua strategiasta ja jopa sen ostamisesta pois teiltä tai "lisenssikäytöstä".
    Kuvittelenko liian hurjia vai luuletko, että markkinapsykologia pitää suurimman osan heikkohermoisista tuuliviireistä lähinnä väliaikaisina asiakkaina?

    VastaaPoista
  8. Jokaisella strategialla on olemassa maksimikapasiteetti minkä jälkeen siitä tulee tehoton. Niin on myös tämän kohdalla. Onneksi tällainen raja ei tule eteen yhtäkkisenä yllätyksenä vaan sen huomaa jo hyvissä ajoin siinä että sijoitettavan rahamäärän kasvaessa tiettyyn pisteeseen alkaa sopivien sijoituskohteiden löytäminen olla vaikeaa ja ylituoton aikaansaaminen haasteellista.

    Mitä tällaisessa tilanteessa sitten voi rahasto tehdä puolustaakseen tuotontekokykyä? Ensimmäisenä rahasto voi ottaa käyttöön tuntuvan merkintäpalkkion, jonka johdosta sijoittaminen rahastoon ei ole enää mielekästä. Lisäksi rahasto voi sulkea uudet sijoitukset uusilta asiakkailta. Mikäli nämä eivät auta voi rahasto sulkea uudet sijoitukset vanhoilta olemassaoleviltakin asiakkailta. Mikäli mikään näistä toimenpiteistä ei auta ja rahasto paisuu aina vain on mielestäni jäljellä enää ns. kunniakas alasajo. Rahasto likvidoidaan ja rahat palautetaan sijoittajille. Mielestäni tällainen teko on hyvin kunnioitettava tilanteessa, jossa ylituoton aikaansaaminen on muodostunut mahdottomaksi.

    Aina rahaston lopettaminen ei siis todellakaan johdu siitä, että se olisi tuottanut huonosti. Se voi johtua myös siitä, että tuotto on ollut harvinaisen hyvä. Yksi esimerkki tällaisesta rahastosta on Joel Greenblatt:n erikoistilanteisiin sijoittanut rahasto joka tuotti 20 vuoden aikana 40% p.a.

    Sinänsä huoli on aivan aiheellinen mikäli rahasto tuottaa hyvin ja se houkuttelee suuria sijoitussummia. Tällä hetkellä arvioin että pystyisin hoitamaan rahastoa vielä n. 400-500 miljoonan euron kokoluokassa. Vaikka rahasto tuottaisi hyvin uskoisin että tuohon kokoluokkaan kasvamiseen menisi kaikesta huolimatta useita vuosia, kenties pari vuosikymmentä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kattavista vastauksista tähän ja kaikkiin muihin kommentteihin. Itse postausten lisäksi vilkas keskustelu yhdessä tekevät tästä blogista todella antoisan.
    Myös kirja on alkanut kiinnostamaan itseäni ja varsinkin lahjaksi tutuille, joilla ei ole mitään käsitystä rahan käytöstä muuhun kuin sukan varteen tai kulutukseen.

    VastaaPoista
  10. Erityisesti tuollaisia henkilöitä varten kirjan olemme kirjoittaneetkin. Löytyy sieltä varmasti uutta jokaiselle vaikka säästäminen ja sijoittaminen tuttua olisikin. Uskallan luvata että jokainen joka kirjan lukee ja ottaa sen opit käyttöön saa maksamansa hinnan moninkertaisesti takaisin.

    VastaaPoista
  11. Maninyymi otti itseäkin askarruttaneen asian esille. Asiasta oli tämän päivän talousaviisissa jo muutaman rahaston osalta konkreettinen esimerkki.

    VastaaPoista
  12. Kappas, jopas sattui. Taloussanomien artikkelista on siis kyse. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  13. Moi

    Pystyykö tulevaa rahastoasi ostamaan nordnetin kautta?

    VastaaPoista
  14. Tutustuin tuohon Quantin rahastoesitteeseen. Itseäni jäi hieman askarruttamaan se, kun ylituotosta puhuttiin prosentteina, niin tarkoitetaanko tällä prosentteja vai prosenttiyksiköitä? Ilmeisesti tarkoitetaan prosenttiyksiköitä, vaikka virheellisesti onkin kirjoitettu pelkkä merkintä "%".

    VastaaPoista
  15. Mitä tarkoitat? Rahastoesitettä ei ole vielä olemassa. Rahaston säännöt, jotka Finanssivalvonta on tarkastanut ja hyväksynyt löytyy Quantin sivuilta. Rahaston säännöistä löytyy myös tarkasti kerrottuna se miten tuottoero vertailuindeksiin lasketaan.

    VastaaPoista
  16. Olen seurannut blogiasi jo muutaman vuoden ja vakuuttunut osaamisestasi.
    Etenkin pidän siitä että "strategiasi" on niin erilainen kuin omani.

    Harmi vaan että olen niin köyhä ja joudun luultavasti säästämään ensi vuoden puolelle että saan merkittyä ensimmäisen osuuden quantum rahastoon.



    VastaaPoista
  17. Mukava kuulla ja tervetuloa kyytiin sitten hieman myöhemmin :)

    VastaaPoista
  18. Tarkoitan rahaston sijoitusstrategia välilehdeltä löytyvää sijoittajaesitystä :) En osannut ilmeisesti oikeaa termiä käyttää. Esimerkiksi dialla 11 on hyvä esimerkki %-merkin väärästä käytöstä.

    En tiedä onko ihmisille tällainen oikeasti tärkeää vai sekaannunko pilkuviilaukseen, mutta ajattelin vinkata. Itselleni juuri tämänkaltaisten seikkoijen oikeellisuus on omiaan luomaan uskottavuutta. Joka tapauksessa arvostan suuresti blogiasi ja työtäsi. Uskon ja toivon onnea ja menestystä tulevalle rahastolle! :) Tämä unohtui mainita aiemmassa postauksessani.

    VastaaPoista
  19. Hyvä huomio! Oikea sana dialla 11 tulisi olla ylituoton sijaan tuottoero. Silloin luvutkin menevät oikein. Korjaan asian alkuviikosta.

    Esitys on käyty läpi useiden tahojen, mm. asianajajan kanssa, mutta niin näemmä siivilän läpi pääsee pieniä virheitä. Nämä luonnollisesti korjaan.

    VastaaPoista
  20. Hienoa, että rahasto vihdoin aloittaa! Oletko tutustunut suuriin toimeksiantoihin liittyviin ongelmiin tai löytyykö HCP:n puolelta asiantuntemusta tällä saralla? Käsittääkseni suuret instituutionaaliset sijoittajat menettävät merkittävän osan tuotoista HFT-algoritmeille. Voisin kuvitella, että jo 1-2M kokoisella pääomalla näitä juttuja pitäisi miettiä.. ainakin jos sijoittaa suuriin yrityksiin.

    VastaaPoista
  21. HFT:t pyörivät lähinnä korkean likviditeetin arvopapereissa, eivät pienien ja keskisuurien yhtiöiden joihin HCP Quant sijoittaa. Eikä noissa silloinkaan merkittäviä summia "häviä" strategian nykyisellä kierron määrällä.

    Blackiin ostamieni osakkeiden arvo on nyt 774ke ja voi olla että pääsen yli miljoonan tässä kuussa. Käytännössä ongelmia ei ole ollut eikä pitäisi tullakaan vielä pitkään aikaan. Isompiin block tradeihin meiltä löytyy kyllä tiimistä kokemusta ja kontakteja. Toteutan transaktiot pörssissä käyttäen muutamia algoritmeja joiden avulla saan osan kaupankäynnistä vietyä mm. dark pooleihin piiloon julkiselta kaupankäynniltä. Mielestäni nämä eivät ole sellaisia asioita joita rahaston osuudenomistajan tarvitsisi murehtia. Nämä on jo valmiiksi käyty läpi, mietitty ja ajettu jo sisään käytännönkin tasolla Blackin ostojen kautta.

    VastaaPoista
  22. Onko rahastossa käytössä ns. "high water mark" tuottopalkkion laskemisessa?

    VastaaPoista
  23. Erikoissijoitusrahasto HCP Quant säännöt, 18 § Rahaston varoista maksettavat korvaukset :
    Välttääkseen mahdollista eturistiriitatilannetta Rahastoon ei sovelleta nk. ”High Water Mark” –periaatetta.

    HWM:ään liittyy lukuisia ongelmia, joita tavallinen sijoittaja ei tule ajatelleeksi. Mielestäni oikeudenmukaisin HWM periaate olisi share equalization malli. Ikävä kyllä tämä on puolestaan varsin kompleksinen niin toteutuksen kuin myös sijoittajille kommunikoinnin osalta. Share equalization HWM:stä (ja muihin HWM malleihin liittyvistä ongelmista) voit lukea mm. tästä erinomaisesta paperista: Equalisation - Is it worth the heartache?. Finaquantin blogikirjoitus on myös hyvä.

    Muissa kuin share equalization HWM mallissa on erittäin paljon ongelmia, esimerkiksi free-ride problematiikka ja ns. unfair clawback.

    HWM:stä keskutellessa tulisi aina tarkentaa mistä mallista on kyse; whole of funds, multi series, equalisation, vai jokin muu. Jokaisella mallilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

    HCP:n rahastojen käyttämä tuottosidonnaisen palkkion malli on kaikkein yksinkertaisimmasta päästä. Sen toiminta on helppo ymmärtää. Täydellinen sekään ei ole. Kaikissa malleissa on omat ongelmansa. HWM malleista share equalization olisi paras korvike, mutta mm. sen toiminnan kommunikointi ymmärrettävästi sijoittajille on haasteellista. Jos jotakin ei ymmärrä, ei kannata sijoittaa. Olemme valinneet yksinkertaisimman ja helpoiten ymmärrettävän mallin.

    VastaaPoista
  24. Valitsitte mallin, jonka suurin osa ihmisistä ymmärtää todennäköisesti väärin (kuvitellen rahaston kulujen olevan 1,15% sijoitettavasta varallisuudesta / vuosi + 10% ylituotosta). Todellisuudessa ylituottosidonnainen palkkio on paljon korkeampi.

    Otetaan vaikka kuvitteelliset esimerkit yhdeltä vuodelta:
    Q1 ylituottoa +10%
    Q2 ylituottoa -5%
    Q3 ylituottoa +15%
    Q4 ylituottoa -10%

    Esimerkissä vuoden ajalta tulisi ylituottoa 8%, mutta ylituottosidonnainen palkkio ei olisi 0.8% kuten voisi ymmärtää, vaan 2.5% eli lähes kolmannes ylituotosta. Ylituottosidonnaisia palkkioita tipahtelisi hyvinä neljänneksinä myös siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että rahasto tekisi alituottoa koko historiansa ajan. Näin huonosti tuskin käy, mutta tuo epäselvä kulurakenne huolettaa silti.

    Pystytkö kertomaan, kuinka paljon rahaston kulut ovat olleet backtesteissä pitkän aikavälin sijoittajille?

    VastaaPoista
  25. Ainakin toivon että suurin osa ihmisistä ei ymmärrä tuottosidonnaisen laskemista väärin. Toisaalta vielä vaikeampaa olisi HWM mallin mukaisen tuottosidonnaisen palkkiotason kommunikointi ymmärrettävästi. Se vaatii ratakiskon käyttöä vielä enemmän.

    HCP Quantin sivulla olevalla laskurilla on mahdollista haarukoida kokonaiskulurakennetta. Laskuri nimenomaan vähentää tuotosta tuottosidonnaisen osuuden kvartaaleittain, hallinnointipalkkion lisäksi.

    Tekemässäsi laskussa on myös virhe. Kolmannen kvartaalin osalta astuu mukaan säännöissä mainittu maksimitaso tuottosidonnaiselle palkkiolle (1%). Tämän johdosta antamasi esimerkin nojalla vuoden tuottosidonnaisen osuudeksi muodostuu esittämäsi 2.5%:n sijaan 2.06%.

    Pelkän kulutason sijaan kannattaa huomioida rahaston kokonaistehokkuus mm. verotus huomioiden. Pystyisikö omalla sijoitustoiminnalla vastaavalla strategialla pääsemään rahaston kaikki kulut mukaanlaskettuna parempaan tulokseen? Useimmiten pitkällä aikavälillä vastaus on ei - riippuen siitä minkälaisia tuotto-oletuksia ja sijoitusaikoja käyttää. Strategian kierrosta johtuen verottajan vuosittain välistä napsaisema osuus on niin tuhti että se yleensä tekee tällaisen rahastomuotoisen strategian järjevämmäksi kuluista huolimatta.

    Mitä tulee strategian toteutuneeseen volatiliteettiin, niin se on vuoden ajalla päiväaineistosta laskettuna 15.99% ja kolmen vuoden ajalta mitattuna 19.73%.

    Kannattaa myös muistaa että oma varallisuuteni tulee olemaan rahastossa kiinni. Maksan samat kulut kuin kaikki muutkin sijoittajat. Ja ei, minä en saa tuottosidonnaista palkkiota itselleni, työskentelen kuukausipalkalla. Jos rahasto kärsii myös minä kärsin. Jos rahasto tuottaa hyvin maksan samat tuottosidonnaiset palkkiot kuin jokainen muukin. Pitkällä aikavälillä tämä on itselleni kuitenkin tuottavampi vaihtoehto rahoilleni kuin pyörittää strategiaa henkilökohtaisesti ja maksaa verot vuosittain.

    Teen nykyään backtestaukset käyttäen Bloombergin terminaalia. EQBT toimintoon ei ole mahdollista syöttää sisään erilaisia palkkiomalleja. Toki tämä ei tee palkkioiden laskemisesta mahdotonta, mutta kylläkin hyvin suuritöisen harjoituksen.

    VastaaPoista
  26. Kiitos hyvistä vastauksista. Tuota maksimitasoa tuottosidonnaiselle palkkiolle en huomannut. Verohyödyt pitkän aikavälin sijoittajille ovat tosiaan merkittävät ja toivottavasti riittävät korvaamaan rahastomuodosta aiheutuvat tuotonmenetykset. Toinen merkittävä hyöty rahastosijoittajalle on oma aika, jota säästyy paljon kun ei tarvitse itse valita sijoituskohteita.

    Mikä on rahastosijoittajan asema, jos HCP joutuu taloudellisiin vaikeuksiin? Omistaako sijoittaja silloin osuutensa mukaisen määrän rahastossa olevia osakkeita vai onko sijoittajan asema "unsecured creditor", jolle maksetaan kaikkien muiden jälkeen?

    VastaaPoista
  27. Lainaan vastauksen HCP:n usein kysyttyä osiosta:

    Kysyttyä: Yhtiönne on aika pieni. Eikö tämä ole riskitekijä? Mitä tapahtuu rahoilleni jos yhtiönne menee nurin?

    Yksi sijoituspalvelun asiakkaiden päätöksentekoon vaikuttava seikka on vastapuoliriski, t.s. riski, että palveluntarjoaja ei syystä tai toisesta pysty täyttämään sopimuksen mukaisia maksu- yms. velvoitteitaan. Hyvä esimerkki toteutuneesta vastapuoliriskistä on tilanne jossa pankkitalletuksen tehnyt asiakas menettää talletuksensa pankin konkurssin yhteydessä. HCP on vielä suhteellisen pieni yhtiö ja pienet yhtiöt mielletään usein riskipitoisimmiksi kun suuret. Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä muistaa kaksi tärkeää seikkaa:

    (a) Rahastoyhtiötoiminta on toimiluvan alaista liiketoimintaa, ja toimilupa myönnetään vain yrityksille joiden sisäisten prosessiensa, vakavaraisuutensa, riskienhallintansa yms. puolesta katsotaan täyttävän lain huomattavan tiukat ehdot. HCP:llä on Suomen Finanssivalvonnan (FIVA) myöntämä rahastoyhtiötoiminnan toimilupa. Hakijayhtiön koko ei ole toimilupavaatimuksiin vaikuttava tekijä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että HCP:hen kohdistuvat laatu- ja turvallisuusvaatimukset ovat aivan yhtä kovat kuin miljardiluokassa painivilla kilpailijoillammekin;

    (b) Monet maallikkoasiakkaat pelkäävät, että sijoitusyhtiön pieni koko lisää yhtiön konkurssiriskiä ja sen myötä riskiä, että asiakas saattaisi menettää sijoituksensa yhtiön mahdollisessa konkurssissa. Tämä pelko pohjautuu perustavaa laatua olevaan väärinkäsitykseen sijoitus- ja rahastoyhtiöiden juridisesta rakenteesta; asiakasvarat eivät nimittäin tule osaksi yhtiön tasetta vaan ne pidetään tiukasti erillään, ja niitä ei siten voida käyttää esim. konkurssissa yhtiön velkojen maksuun. (Pankkitalletukset sen sijaan tulevat osaksi pankin tasetta, ja näin ollen pankin konkurssissa on olemassa todellinen riski, että asiakas menettää talletuksensa kokonaan tai osittain)

    VastaaPoista
  28. Järjestän muuten torstaina 22.5. Helsingissä kaikille avoimen tilaisuuden HCP Quant rahastosta. Tervetuloa esittämään tiukkoja kysymyksiä paikan päälle!

    Ilmoittautukaa tilaisuuteen etukäteen tästä linkistä, niin osaamme varata riittävästi tarjoiltavaa: HCP Quant Road Show, Helsinki 22.5.2014

    VastaaPoista
  29. Onko 22.5. tilaisuus muuten tarkoitus julkaista videona?

    VastaaPoista
  30. Ei tule videota. Pyysin tarjouksen videoinnista, mutta oli hinnaltaan varsin suolainen. Mitään puolivillaisesti toteutettua emme puolestaan tee - sijoittamisessa kuin muussakaan.

    VastaaPoista
  31. Harmin paikka, mutta ymmärrän hyvin.

    Kenties jonkinlainen FAQ-sivu tilaisuudessa esiin nousevista keskeisimmistä kysymyksistä ja lyhyistä vastauksista olisi mahdollinen "tallennemuoto"? En varmaankaan ole ainoa rahastosta vakavasti kiinnostunut, joka ei pääse paikalle esittelytilaisuuteen.

    VastaaPoista
  32. Hei, tuli mieleen pari (perustavanlaatuista ja hieman provokatiivista) kysymystä:
    1. Jos näillä strategioilla on ylituottoa haettavissa, miksei esim. Golden sachs jne. ole laittanut analyytikkoarmeijoineen kasaa rahastoja pystyyn ja vetänyt ylituotot pois?
    2. Osittain samaan liittyen, miten rahaston pidemmän ajan elintila, vaatii ilmeisesti tiettyä kilpajuoksua muiden datanlouhijoiden kanssa? Onko nähtävissä merkkejä tämän rahastotyypin "valtavirtaistumisesta"?
    Kiitti, // Kimmo

    VastaaPoista
  33. Hei,

    1. Goldman jne. ovat sen verran isoja toimijoita ettei heille ole järkevää toimia pienemmän market cap pään osakespacessa. Huomaat tämän laatimastani sijoittajaesityksessä. Isokokoisissa yhtiöissä tämän vuoksi käyttämäni menetelmät eivät anna kilpailuetua. Eli juurikin kuten toteat, siellä ylituoton mahdollisuudet on syöty pois. Isojen toimijoiden ei ole järkevää eikä mahdollista mennä pieniin yhtiöihin ja vielä vähemmän käyttäen keskitettyä salkkua, kuten HCP Quant tekee.

    2. Ei mielestäni vaadi kilpajuoksua - tai ainakaan samoissa määrin kuin esim. HFT. Pienet yhtiöt ja arvo-osakkeet ovat tuottaneet muita paremmin vuosikymmenten ajan. Tämä tuskin muuttuu tulevaisuudessakaan, joten se antaa erinomaisen pohjan strategialle. Miksei arvosijoittaminen ole yleistynyt ja sen myötä kuollut pois? Kun mietit syitä näille ymmärrät paremmin miksi huoli on turha.

    VastaaPoista
  34. Joko tiedät koska kirja julkaistaan?

    VastaaPoista
  35. Ensi maanantaina 28.4. Näyttäisi jo saapuneen Talentumin varastoon tämän mukaan, joten ei muuta kuin tilausta kehiin!

    Kirja näytti ponkaisseen jo ennen julkistusta Talentumin tämän hetken myydyimmäksi kirjaksi. Nöyrimmät kiitokseni kaikille!

    VastaaPoista
  36. Sijoittamisurani on vielä todella lyhyt ja innostuksissani päädyin aluksi ajamaan rahaa eri rahastoihin ja kuuntelemaan silmät pyöreinä pankkitädin neuvoja. Tässä reilu puolivuotta lueskeltuani ja lähes epätoivoon vajoamisen tiedon määrän suhteen jälkeen olen päättänyt myydä raskas kustanteiset rahastoni ja osallistua HCP Quantiin. Itselläni olisi halua tutkia enemmänkin sijoitustoimintaa ja osakkeiden analysointia, mutta työ syö niin paljon ajastani että itselläni ei riitä resurssit. Rahastoosi sijoittamalla tiedän ainakin että takana on valtavasti tietoa ja hoitajan omat rahat :) Mihinkäs palstalle voisi laittaa oman sijoitussuunnitelmansa teurastettavaksi? Mikään ei ole parempaa palautetta kun antaa kokeneempien ruotia omaa sähellystä!

    VastaaPoista
  37. Mukava kuulla :)

    Suosittelen sijoitusblogin pitämistä. Sinne oma sijoitussuunnitelma uppoaa muiden teurastettavaksi kuin kuuma veitsi voihin. Muutoinkin sijoitusblogi tai vaikka offlinena pidettävä sijoituspäiväkirja on hyvä jotta itsellä pysyy ryhti tekemisessä.

    VastaaPoista
  38. Tuleeko HCP Quantin sijoitusstrategia skippaamaan finanssisektorin osakevalinnassa? Entä REIT?

    VastaaPoista
  39. Suurimmaksi osaksi johtuen erilaisesta taserakenteesta eli esim. pankit jäävät pois, samoin REIT.

    VastaaPoista
  40. Tein ihan mielenkiinnosta vertailun pohjoismaisille osakkeille (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska), kuinka paljon ne tuottivat Q1 aikana ja sain seuraavanlaiset karkeat tulokset:
    Large Cap: 8% osakkeista tuotti yli 20%
    Mid Cap: 18% osakkeista tuotti yli 20%
    Small Cap: 22% osakkeista tuotti yli 20%
    Kaiken kaikkiaan 18% osakkeista tuotti yli 20%

    Teen tästä kaksi johtopäätöstä:
    1) Salkussasi ei ole LC-osakkeita vaan paino on enemmän epälikvideissä SC-osakkeissa
    2) Salkkusi sisältää osakkeita aivan muualta kuin pohjoismaista

    VastaaPoista
  41. Kuten mm. sijoittajaesityksessä totean on kyseessä globaalisti pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittava strategia. Se ei siten sisällä blue chip yhtiöitä.

    Salkussa on tällä hetkellä yksi osake ruotsista.

    VastaaPoista
  42. Missään HCP:n rahastosta ei ole näkyvillä rahasto-osuuden päivänarvoa. Kai sellainen on tarkoitus julkistaa tästä Quant-rahastosta, muuten on oma seuranta ja vertailu muihin sijoituksiin aika mahdoton toteuttaa.

    VastaaPoista
  43. Päivän arvo löytyy Quantin sivun tuottokuvaajasta. Sama on Blackin ja Focuksenkin kohdalla, Focus tosin ilmoittaa arvon vain kuukausittain. Blackista ja Quantista löytyvät arvot päivän tarkkuudella.

    VastaaPoista
  44. Kiitos, enhän minä moista hoksannut.

    VastaaPoista
  45. Lueskelin Blogiasi ja huomaan, että tällä hetkellä taot rautaan, kun se vielä on kuumaa.

    Väkisin tulee piensijoittajan mieleen, että miksi ihmeessä menet palkolliseksi jollekin toiselle ja haluat sijoittaa muiden rahoja, vaikka voisit itse siirtyä jo "eläkkeelle", siemailla margariittoja Balilla, ja seurata riippukeinussa, kun strategiasi tuottaa ylituottoa salkkuusi?

    T: Utelias kysyy

    VastaaPoista
  46. Heh, taas tämä klisee riippukeinusta. Taloudellinen riippumattomuus on aivan muuta kuin jouten oloa. Olen käsitellyt asiaa blogissa useaan otteeseen - kannattaa lukaista aiemmat kirjoitukset aiheesta.

    Strategiani rahastoiminen tuottaa myös itselleni paremmin kun pääsen vuosittaisia pääomaveroja karkuun. Sijoittaminen itsessään skaalaantuu hyvin eli vaiva syöttää sisään toimeksianto omille sijoituksilleni on lähelle samaa luokkaa kuin näppäillä pari nollaa perään.

    Ja antaahan tämä työ itselleni paljon. Saan nyt tehdä sitä mitä tekisin muutoinkin. Aivan huipputyö! Olen erittäin tyytyväinen ratkaisuuni.

    VastaaPoista
  47. Onpas tämä hyvä kirja! Olen puolessa välissä, mutta saanut tehdyksi jo monen moista talousremontin suhteen. Ensimmäinen "näin muutat elämäsi hyväksi-kirja, joka on todella saanut tekemään asioita. Kiehtova ja innostava matka on alkanut. Lisäksi kirja on hyvin kirjoitettu. Olen hurjan tyytyväinen että tämä kirja sattui eteeni. Juuri tätä kaipasin. Kiitos kirjoittajille että teitte tällaisen opuksen.

    VastaaPoista
  48. Hienoa kuulla! Pyrimmekin teoksella juuri siihen, että ihmiset myös oikeasti muuttaisivat toimintaansa. Kerrassaan mahtavaa että olet ryhtynyt toimeen. Niin sitä elämä muuttuu - askel kerrallaan! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  49. Hei Pasi. Olen mielenkiinnolla seurannut tekemisiäsi jo tovin ja olen sijoittanut myös Quant rahastoonkin. Rahaston sijoitusmenetelmä on kuitenkin alkanut vähän askarruttamaan kun sen arvo on käytännössä pysynyt samana huhtikuusta alkaen. Samaan aikaan Dax ja Dow ovat nousseet 6-7 % joten indeksisijoittamisellakin olisi pärjännyt paremmin. Odotan toiveikkaana rahaston loppuvuoden kehitystä ja samalla kysäisen että mistä tämä rahaston arvon paikallaan junnaaminen huhtikuusta alkaen johtuu? Riskin pienentämisestä?

    VastaaPoista
  50. Hei Sami,

    rahaston käteisaste on ollut huomattavan korkea parin ensimmäisen toimintakuukauden ajan koska olen sijoittanut varoja asteittain osakkeisiin. Näin rakennan strategian mukaisen mahdollisimman tasaisen rotaation sisään rahastoon. Strategialle on myös ominaista eri mittaiset alituoton kaudet, jotka voivat olla pahimmillaan jopa useita vuosia. Jos siten muutaman kuukauden mittainen aika alkaa jo hirvittämään niin sanoisin että kenties HCP Quant rahasto ei ole sinulle sopiva, jos et pysty kestämään siihen kuuluvia ominaisuuksia. Arvosijoittaminen aivan kuten pieniin yhtiöihin sijoittaminen toimivat toisinaan paremmin ja toisinaan huonommin. Nämä muodostavat strategian peruskallion jolle kvantitatiiviset kriteerit tuovat oman lisänsä. Kuukaudesta toiseen tulevia ylituoton kausia on turha odottaa jatkossakin. Toisinaan tuotto jää vertailuindeksin alle, toisinaan taas se on sitä selvästi parempi. Olennaisempaa on miten kehitys tapahtuu pitkällä aikavälilä - ei lyhyellä aikajänteellä.

    VastaaPoista