Magic Formula Helsingin pörssissä

13.6.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Tietoa, lisää tietoa!

Kirjoitin Magic Formulan tuottamista hyvistä tuotoista ja muista arvosijoitusmenetelmien tuloksista Helsingin pörssin osalta artikkelissa Arvosijoittamisella parempiin tuottoihin?

Artikkeli herätti kysymyksiä liittyen Magic Formulan kustannustehokkuuteen verojen ja kaupankäyntikulujen jälkeen. Kun kaikki kustannukset huomioitaisiin, niin tuottaisiko Magic Formula silti paremmin kuin yksinkertainen ja kustannustehokas indeksisijoittaminen? Entä jos Magic Formulaa käyttäisi pienemmällä hajautuksella?

Magic Formula Investing Europe on tutkinut Eurooppalaisten osakkeiden tuottoja eri arvosijoitusmenetelmillä. He tarjoavat palvelussa erilaisia työkaluja arvosijoittajille. Mukana on mm. screenerit Magic Formulalle, Piotroskin menetelmälle, NCAV:lle ja ERP5:lle. Palvelu käyttää Thomsonin tarjoamia tietoja.

Philip Vanstraceele on yksi tutkimuksen tehneistä ja hän myös toimii MFIE sivuston takana. Olin häneen jälleen yhteydessä saadakseni tarvittavat tiedot. Philip joutui tehtävää varten ajamaan kyselyt tietokantaan käsin. Tehtävä ei ollut aivan pienimmästä päästä, joten suuret kiitokset hänelle!

Philip Vanstraceele tarjosi käytettäväksi vuosittaisen Magic Formulan koostaman 20 osakkeen portfolion. Tämä ei kuitenkaan vastannut kaikkiin ilmassa leijuneisiin kysymyksiin, joten jalostin sitä vielä eteenpäin, jotta tieto olisi hyödyllisempää.


Magic Formula portfolio

Tällä kertaa Magic Formula backtestaukseen valittiin Helsingin pörssistä yhtiöitä joiden minimi markkina-arvo oli vähintään 10 miljoonaa euroa. Tuotot pitävät sisällään osingot.

Hajautettuna 20 osakkeeseen Magic Formula tuotti Helsingin pörssissä ajalla 13.6.1999-13.6.2009 yhteensä 137,96% eli vuositasolla 9,06%.

Hajautuksella on selvä merkitys. Mikäli hajautuksesta tinki ja tiputti menetelmän antamaan 10 parhaaseen osakkeeseen oli tuotto selvästi heikompi - 85,04% eli 6,35% p.a. Siltikin selvästi indeksien tuottoa enemmän.

Ohessa on Magic Formulan valitsemat osakkeet ja niiden tuotot aina vuodeksi eteenpäin. Kaupantekopäiväksi on valittu aina kesäkuun 13.

(Magic Formula 13.6.1999)

(Magic Formula 13.6.2000)

(Magic Formula 13.6.2001)

(Magic Formula 13.6.2002)

(Magic Formula 13.6.2003)

(Magic Formula 13.6.2004)

(Magic Formula 13.6.2005)

(Magic Formula 13.6.2006)

(Magic Formula 13.6.2007)

(Magic Formula 13.6.2008)


Osakkeita salkussa vaihtui laskujeni mukaan seuraavasti:
  • Vuonna 2000 7 kappaletta.
  • Vuonna 2001 12 kappaletta.
  • Vuonna 2002 7 kappaletta.
  • Vuonna 2003 10 kappaletta.
  • Vuonna 2004 8 kappaletta.
  • Vuonna 2005 11 kappaletta.
  • Vuonna 2006 9 kappaletta.
  • Vuonna 2007 9 kappaletta.
  • Vuonna 2008 8 kappaletta.
Siten keskimääräiseksi vuosittaiseksi kiertonopeudeksi tulee 45%. Keskimäärin 20 osakkeeseen hajautetusta Magic Formula portfoliosta vaihtuu vuosittain 9 osaketta.

Magic Formulaa käyttävä sijoittaja ei siis tule käyneeksi kauppaa kovin tiuhaan. Alihinoittelutilanteiden korjaantuminen markkinoilla näyttää kestävän useamman vuoden.


Kulut, ne kulut

Sijoittaja joutuu maksamaan realisoiduista tuotoista verot. Lisäksi sijoitustoimintaa kuormittavat kaupankäyntikulut, jotka voivat vaihdella paljon. Koska sijoittajalle jää voitollisen vuoden jälkeen vähemmän varoja kasvamaan korkoa korolle kuin indeksisijoittajalle on ne hyvä huomioida mitattaessa todellista tuottoa.

Tein erillisen laskelman kymmenen tuhannen euron Magic Formula portfoliolle, joka hajautui 20 osakkeeseen. Kaupankäyntikuluna käytin 7 euron summaa. Lähtökohtana oli, että sijoittaja osti koko summalla 13.6.1999 Magic Formulan ehdottaman listan mukaisesti osakkeita. Laskelmassa sijoittaja realisoi koko salkun 13.6.2009 eli laskelma osoittaa sijoittajan saaman tuoton verojen ja kaupankäyntikulujen jälkeen.

Oikea tuotto olisi laskelmista poiketen hieman korkeampi, sillä en huomioinut osinkojen pienempää verotusta. Laskin kaikki tuotot yksinkertaisesti samalla 28%:n pääomaveroprosentilla.

Salkun tehdessä tappiota otin huomioon seuraavina vuosina tehtävän verovähennyksen voitosta. Tappiollisena vuotena maksettavat verot olivat siten 0 euroa ja sitä seuraavina vuosina vähensin voitosta aiemmin realisoituneen tappion - aivan kuten verotuksessa kannattaakin tehdä.

(Magic Formulan mukainen 10.000€ sijoituksen kehitys kulujen jälkeen)

(Magic Formulan antama todellinen tuotto Helsingin pörssin osakkeille 1999-2009)

Kaikkien kulujen jälkeen 10 vuoden realisoitunut tuotto sijoittajalle olisi ollut 4,95% vuosittain eli yhteensä 62,15%. Se on siltikin enemmän kuin indeksien tuotto samalta ajalta.

Mitä suuremmat ovat käytettävissä olevat varat Magic Formula sijoittamiseen, sen pienemmäksi kulut muodostuvat. Sillä on suora yhteys tuottoihin. Esimerkiksi 20.000 euron sijoituksella tuotto olisi ollut 5,30% vuosittain eli yhteensä 67,60%. Sen sijaan puolet pienempi 5.000 euron sijoitus olisi tuottanut yhteensä 51,26% eli 4,23% vuositain.


Loppusanat

Nykyisin yksi vaihtoehto sijoittajalle olisi sijoittaa suoraan indeksiin. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista verrata Magic Formulan antamia tuottoja indeksin tuottoihin samalta ajalta. Tämä johtuu siitä, että ensinnäkin OMXH25 -indeksiä seuraava ETF tuli meille markkinoille vasta 8.2.2002. OMXH25 -indeksi on myös ainut, jota sijoittaja voi ostaa yhden arvopaperin kautta. Muiden indeksien replikointi aiheuttaa piensijoittajalle huomattavia kustannuksia.

Tarkempien laskelmienkaan jälkeen Magic Formulan hohto ei heikkene. Sen noudattaminen vaatii kuitenkin määrätietoisuutta, sillä menetelmän mukaiset alihinnoittelutilanteet eivät korjaannu nopeasti. Tuloksia joutuu odottamaan useamman vuoden.

Kiinnostaako sinua tutkia menetelmän antamia tuloksia tarkemmin? Tai haluatko kenties laskea miten Magic Formula olisi tuottanut toisenlaisilla kuluilla? Lataa minun ja Philip Vanstraceelen laatima taulukko tästä linkistä!

11 vastausta artikkeliin "Magic Formula Helsingin pörssissä"


jussi kirjoittaa:

Kuluihin voisi laskea vielä MFIE:n 175e/vuosi

14.6.2010 klo 15.32.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Niin jos käyttää MFIE:tä. Toki Magic Formulaa voi käyttää vaikka käsin, jos on pääsy tarvittavaan dataan. Eli kulu riippuu siitä mistä roikkuu ;)

14.6.2010 klo 16.12.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ilmaista dataa löytyy esimerkiksi pörssisäätiön Liisan listasta. Lista on kätevä, koska sen voi muokata haluamakseen painottaen esim. ROE ja P/E lukuja.

http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/liisan-lista-on-sijoittajan-apuvaline

14.6.2010 klo 17.44.00

Anonyymi kirjoittaa:

Heräsi tässä sellainen mielenkiintoinen juttu, että eikai tässä vaan ole käynyt aikaharha. OMXH25:ssä on hyvin suuri vaikutus Nokialla, joka vuonna 1999 oli aikamoisessa teknohypessä. Herääkin kysymys, voittaakohan MF sittenkään keskimääräisenä ajanjaksona indeksiä OMXH:ssa, jossa osakkeita on vähän ja indeksivääristynyt? Pitäisiköhän tätä kaavaa kuitenkin soveltaa vain yhdysvalloissa tai muualla, jossa osakkeita on "riittävästi".

-Juho

14.6.2010 klo 17.52.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juho:
OMXH Cap on painoarvorajoitettu indeksi, jossa yksi osake voi saada maksimissaan 10%:n painoarvon. Magic Formula hakkasi OMXH Cap:n vielä rajummin kuin OMXH25:n.

Magic Formulasta löytyy tutkittua tietoa USA:sta ja Euroopasta. Siksi juuri kiinnostuin sen toimimisesta Suomen kohdalta, koska tietoa ei ollut saatavilla. Olen tätä tietoa pyrkinyt etsimään ja tuomaan esille.

Anonyymi:
Kiitos tiedosta tuosta Liisan listasta! En ollut aiemmin tutustunut mitä kaikkea tietoa se tarjoaa.

14.6.2010 klo 17.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tutkimuksissa oletetaan että kauppaa käydään vain kerran vuodessa. Tämä on varmasti sijoitusten hallinnan kannalta vaivaton ratkaisu käytännössäkin, mutta alkuperäinen magicformula perustui kuukausittaiseen portfolion päivittämiseen. Ainakin äkkiseltään ajateltuna tiheämpi pävittäminen voisi tuoda hieman korkeamman tuoton, sillä näin salkku pysyisi paremmin formulan mukaisena ja sijoittaja pääsisi varmemmin mukaan vuoden parhaisiin ostotilaisuuksiin.

Pidätkö itse jompaa kumpaa menetelmää parempana arvo-osakkeiden passiiviselle seulojalle?

18.6.2010 klo 14.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tutkimuksissa on käyty kauppaa vain kerran vuodessa, mikä käytännössäkin on salkun hallinnan kannalta helpointa. Alkuperäisessä magicformulassa salkkua sen sijaan päivitettiin kuukausittain. Ainkakin äkkiseltään ajateltuna voisi olettaa, että tiheämpi pävittäminen voisi tuoda hieman paremman tuoton, sillä salkku pysyy paremmin formulan mukaisena ja sijoittaja pääsee varmemmin mukaan vuoden parhaisiin ostotilaisuuksiin.

Pidätkö itse jompaa kumpaa menetelmää parempana passiivisella arvo-osake seulojalle.

18.6.2010 klo 18.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos hienosta blogista!

Olen itse aloitteleva sijoittaja joka yrittää keksiä sopivaa allokaatiota 20 000€ summalle, kokemusta sijoittamisesta=0. Maailmalta löytyy infoa ähkyyn asti, mutta hyvää tietoa kotimaan olosuhteista ja välittäjistä paljon niukemmin. Blogi ja sen keskustelijat ovat parasta paikallista antia, johon olen tähän asti törmännyt.

Tämän hetkinen suunnitelma:

Omat ja vaimon nimissä olevat PS tilit:

10 000€, Brasilia, Intia, Venäjä ja Kiina ETF:t
(Näitä rahoja en tod. näk. tule ikinä tarvitsemaan vaan niillä kerätään perintöä lapsille)

Muut sijoitukset:

10 000€ Seligson OMX25 ETF
(Siedän riskiä hyvin mutta saatan haluta realisoida tämän karttuvan osion johonkin projektiin)

Pitää perehtyä vähän tarkemmin tuohon magicformulaan.

Lähtökohtaisesti olen aina itse suhtautunut melkoisen skeptisesti kaikkiin taikaformuloihin, en usko markkinoiden 100% tehokkuuteen mutten myöskään luota omaan kykyyni tunnistaa hyödynnettävä tehottomuus. Jälkikäteenhän tunnetusti on aina löydettävissä menneeseen dataan sopiva taikaformula, ja se että joku tuhansista jotain kaavaa soveltaneista on onnistunut vaikkapa viimeiset 20v ei myöskään ole välttämättä muuta kuin sattumaa.

Jos taikaformula toimii, se voisi olla hyvä kohde PS tilille laitetuille varoille. Siellä puolella välttyisi ainakin aktiivisen kaupan veroseuraamuksilta.

18.6.2010 klo 20.59.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ensimmäinen anonyymi: Pidän alkuperäisen formulan mukaista tapaa parempana. Tällöin sijoituksille tulee parempi ajallinen hajautus. Eli 2-3 vaihtoa per kuukausi.

Toinen anonyymi: Skeptisyys on hyväksi. Varsinkin sijoittamisessa. Pohjimmiltaan Magic Formula perustuu arvosijoittamiseen ja voikin sanoa, että sillä on mahdollista saada ylituottoja niin kauan kuin arvosijoittamisen anomalia on olemassa. Kauanko kyseinen anomalia vielä elää? Sitä ei tiedä kukaan, mutta historiaa katsomalla voi todeta, että ihmisten epärationaalisuuden vuoksi on epätodennäköistä, että se katoaisi ainakaan kovin pian.

19.6.2010 klo 16.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kuten sanoin, olen näissä asioissa aika untuvikko.

Silti, massiivisten automatisoitujen kaupankäyntijärjestelmien ja johdannaisten aikakaudella on omituista, että laajalti tunnettu anomalia voisi vielä toimia. Miksi institutionaaliset pelaajat eivät systemaattisesti treidaa tuota pois?Ihmisyksilöillä on toki taipumus moneen systemaattiseen logiikkavirheeseen, mutta eikö isoa osaa kaupasta ole jo kauan ohjannut tunteeton numeronmurskaus?

Pitää tehdä kotiläksyjä vielä tuon arvosijoittamisen suhteen.

19.6.2010 klo 23.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tätä on tässä blogissa puitu aikaisemminkin. Itsekin olin vahvasti sen kannalla ettei ainakaan tavallisen piensijoittajan kannata kuvitella mistään anomaliasta hyötyvänsä vaikka anomalioita ajoittain olisi. Mutta katsoppas tutkimuksia. Vaikka arvosijoittamisesta on pitkään jo puhuttu on anomalia ainakin näihin päiviin kestänyt. Yksi syy voisi olla se että mentelmät ovat jossain määrin suuren rahan ulottumattomissa (rahasto ei voi ostaa 10Me osuutta 50Me yhtiöstä, kauppojen ennakoiminen...).

Aikanaan saamme ainakin yhden tutkimustulosen siitä onnistuuko markkinoiden päihittäminen käynössä, kun blogin pitäjä raportoi onnistumisestaan. Osakemarkkoihin tutustuessani olen huomannut että, osakemarkkinat ovat mielenkiintoiset juuri sen takia ettei niitä voi koskaan ymmärtää täysin.

20.6.2010 klo 19.12.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails