Kurssit putoavat maanantaisin

1.7.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Vaikka en itse passiivisena sijoittajana markkinoiden ajoittamiseen uskokaan, olen sivunnut blogissani asiaa aiemminkin. Pari kuukautta takaperin kirjoitin toukokuuilmiöstä ja nyt kerron viikonpäiviin liittyvästä ilmiöstä.

Monet pörssiromahdukset ovat tapahtuneet maanantaisin. Näistä tunnetuin on varmaankin vuoden 1987 mustaksi maanantaiksi nimetty romahdus. Tällöin Dow Jones -indeksi tippui yhdessä päivässä yli 22%. Muita tunnettuja maanantaina tapahtuneita pörssiromahduksia ovat olleet mm. 17. syyskuuta 2001, jolloin USA:n pörssit olivat ensimmäisen kerran auki 9/11 terrori-iskun jälkeen, sekä vuonna 1929 alkanut suuri lama, jossa pörssikurssit sulivat totaalisesti alta maanantaina 28. lokakuuta.

(mustana maanantaina 19.10 1987 alkanut pörssiromahdus)

Yksi syy miksi romahdukset tapahtuvat useimmin juuri maanantaisin johtuu siitä, että myyntipäätösten tekeminen on vaatinut viikonlopun verran miettimisaikaa. Koska pörssit ovat viikonloppuisin kiinni, heijastavat ne myös sinä aikana taloudessa tapahtuneita muutoksia rajummin. Kriisien puhjetessa päättäjät pitävät viikonlopun yli kestäviä kokouksia ja yritykset omia kriisipalavereitaan. Sen sijaan taasen ostopäätökset syntyvät paljon nopeammin. Ihmisluonto aina mielummin hankkii jotakin lisää kuin luopuu siitä. Luopuminen (myyminen) on aina moninverroin tuskallisempaa ja vaatii alleen pidemmän harkinnan, kuten viikonlopun.

Noin 50 vuoden jaksolla vuoteen 1989 asti maanantai oli selvästi viikon epätodennäköisin nousupäivä. Loppuviikkoa kohden nousun todennäköisyys kasvoi joka päivä. S&P 500 -indeksin todennäköisyys nousta maanantaina oli vain 44% ja Nasdaq -indeksillä 41%. 90-luvun lopun IT-kuplan nousun ja 2000-luvun alun kuplan puhkeamisen välisen ajan leimasi se poikkeus, että maanantai oli usean vuoden ajan todennäköisin nousupäivä. Tämän jälkeen on palattu vanhaan kaavaan eli loppuviikon päivät vahvistavat otettaan todennäköisinä nousupäivinä ja maanantai on epätodennököisin.

(osakemarkkinoiden tuotto eri viikonpäivinä)

Mitä tästä seuraa on se, että markkinoita ajoittavalle sijoittajalle tilastollisesti paras ostopäivä on maanantai, sillä silloin kurssipudotuksen todennäköisyys on suurin ja myyntipäivä perjantai, sillä kurssinousun todennäköisyys on silloin korkeimmillaan. Ennustettavuutensa vuoksi ilmiön hyödyntäminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Mikael Linden ja Mika Louhelainen sanovatkin tutkimuksessaan Testing for weekday anomaly in international stock index returns with non-normal errors seuraavaa:

Acquiring financial benefit from weekday anomaly does not seem to be possible because weekday seasonality is unpredictable. The highest or lowest rates of return in a specific weekday is not time invariant.


0 vastausta artikkeliin "Kurssit putoavat maanantaisin"


Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails