Tulos maaliskuu 2011 (+2,60%)

1.4.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaMaaliskuu jää historiaan Japanin luonnonkatastrofin ja sitä seuranneen ydinonnettomuuden vuoksi. Osakkeet sukelsivat onnettomuuden seurauksena täysin yllättäen ja voimalla. Joku voisi jopa sanoa tilannetta mustaksi joutseneksi, mutta minusta se ei täytä sen kriteereitä. Luonnonkatastrofi on luonteeltaan täysin ennakoimaton, mutta tässä tapauksessa vaikutus ei kuitenkaan ole maailmantaloudessa sitä kokoluokkaa, että se täyttäisi mustan joutsenen määritelmän.

Oma salkkuni kärsi Japanin onnettomuudesta vain vähän. Kuten aiemmin olen kertonut tarkoitukseni oli siirtyä maaliskuun aikana uuteen sijoitusstrategiaan. Näin teinkin. Uuden strategian mukaisen portfolion sain muodostettua maaliskuun 22. päivä. Strategiamuutoksesta johtuen luonnonkatastrofin iskiessä olin isoksi osaksi käteisenä. Vaikka mielelläni haluaisin laittaa sitä seuranneen laskun välttämisen taidon piikkiin, niin en voi sitä tehdä. Tällä kerralla kyse oli puhtaasta tuurista.


(Luonnonkatastrofeista toipumisen nopeus päivissä, lähde: The Economist)

Luonnonkatastrofeista toipuminen tapahtuu yllättävän nopeasti. Yllä on The Economist -lehden keräämää statistiikkaa osakemarkkinoiden luisuista ja toipumisista eri katastrofien yhteydessä. Suurin osa sukelluksista on korjaantunut jo viikossa. Niin raadolliselta kuin se kuulostaakin, niin tällaisten onnettomuuksien yhteydessä on loistava aika tankata osakkeita lisää salkkuun. Mutta ei Japanista sen enempää. Asiaa on käsitelty jo aivan riittämiin muualla.

Oma portfolioni löi jälleen kerran eri indeksit mennen tullen. Salkun indeksoitu pisteluku nousi helmikuun viimeisen päivän 100,93 pisteestä 103,55 pisteeseen eli +2,60%. Erityisen voimakkaasti salkku on kehittynyt uuden strategian mukaisen portfolion muodostamisen jälkeen.

Toki näin lyhyt vertailujakso ei pitkällä tähtäimellä todista välttämättä yhtään mitään. Ja tekemieni testausten perusteella tämäkin strategia tuottaa joinakin vuosina alle markkinoiden keskituoton. Indeksilaskennassa olen huomioinut kaupankäyntikulut ja UK osakkeiden osalta myös leimaveron (0,5%). Vertailun vuoksi kerrottakoon, että samalla ajalla OMXH25 -indeksi tuotti +1,41%, OMX Helsinki Cap +0,71% ja sisällöltään parempi vertailuindeksi STOXX Europe 600 -3,69%. Ylituotto kaikkiin näihin indekseihin verrattuna oli huomattava.

Salkkuni sisältää osakkeita euroalueen lisäksi Sveitsistä, UK:sta ja USA:sta. Salkunmuodostuksen yhteydessä tulin painottaneeksi näitä euroalueen ulkopuolisia maita ennakoimaani enemmän. Tämä johtui siitä, etten tahtonut löytää riittävästi euroalueelta tiukkoja kriteereitäni täyttäviä osakkeita. Olin pakotettu sijoittamaan muualle saadakseni itseäni tyydyttävän hajautuksen salkulle. Poimimani Sveitsissä, UK:ssa ja USA:ssa noteerattavat osakkeet täyttävät samat kriteerit kuin muut salkun osakkeet.

USA:ssa listattujen osakkeiden paino salkusta on n. 1/5. Tämän johdosta en tiedä onko valitsemani STOXX Europe 600 oikein hyvä vertailuindeksiksi. Parempaakaan en tosin ole keksinyt. Jos jollakin on ehdottaa sopivampaa vertailuindeksiä, niin kuulen siitä mielelläni.

Uuden strategian mukaisen salkunmuodostuksen yhteydessä pumppasin huomattavan määrän uutta pääomaa lisää salkkuun. Lisäksi investoin kuukauden aikana grillikotaan, jonka laitoin viimein tilaukseen. Lumien sulettua pääsemme kasaamaan kotaa ja nauttimaan sen myötä loimulohesta, grillimakkarasta ja muista herkuista :)

Haluan vielä erikseen mainita Seligsonin loistavan asiakaspalvelun. Vaimon ja lapseni sijoitukset ovat indeksoituna Seligsonin tuotteisiin. Kun lapseni syntymän jälkeen avasimme hänelle asiakkuuden Seligsonille ei vastasyntyneellä ollut omaa pankkitiliä, jota ilmoittaa vastatiliksi. Epähuomiossa lapselle on tullut tehtyä muutama merkintä tuotto-osuuksina. Näistä tuotto-osuuksista kertyi tilitettävää, joten Seligsonin asiakaspalvelu otti itse yhteyttä minuun, jotta tiliasiat saatiin kuntoon. Tämä oli positiivinen yllätys - varsinkin, kun kyseessä oli niinkin suuri summa kuin huimat kolme euroa! Kaiken lisäksi saimme olemassaolevat tuotto-osuudet muutettua kasvuosuuksiksi näin jälkikäteen kun asia tuli ilmi. Juuri näin asiakaspalvelun tulee toimia. Esimerkillistä palvelua!

Aurinkoista kevään jatkoa kaikille lukijoille!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: +2,60%
Tuotto vuoden alusta: +3,55%

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails