Samppanjaa

1.2.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Dom Pérignon 2003, kuva: minä)

Poksautin juuri auki Dom Pérignon 2003 pullon. On juhlinnan aika! Tätä kirjoitettaessa on alkuvuoden tuotto vajaan 10%:n luokkaa ja olen saavuttanut yhden asettamistani taloudellisen riippumattomuuden euromääräisistä välitavoitteista. Sen kunniaksi korkkasin saavutuksen arvoisen juoman eli Dom Pérignon samppanjan.

On hyvä laatia itselle erilaisia välitavoitteita, jotta pysyy motivoituneena oman pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa. Ilman välitavoitteita lopullinen maali voi tuntua liian etäiseltä ja tavoittamattomalta. Varsinkin jos kyseessä on niinkin pitkän aikavälin tavoite kuin itselläni - taloudellinen riippumattomuus. Hyvänä esimerkkinä minusta tässä toimii Kohti välimerta niminen blogi, jossa selkeinä välietappeina toimivat erilaiset purjehdukseen liittyvät etapit lopullisen tavoitteen ollessa oma purjevene seilaamassa jossakin lämpimässä maanosassa. Vauvanaskelin isokin maali on saavutettavissa. Mutta työtä se vaatii!

En se minäkään tähän maaliin ilman haasteita ole saapunut. Paras päätökseni sijoitustuottojen valossa on ollut myös se mistä olen saanut kaikkein eniten kritiikkiä osakseni: indeksisijoittamisen hylkääminen. Sen jälkeen kun olen hylännyt omassa sijoitustoiminnassani indeksisijoittamisen ovat sijoitustuotot käytännössä räjähtäneet ylöspäin. Viime vuonna pesin yli 99,7% kaikista rahastoista ja myös alkuvuosi näyttää hyvältä. Kenties minulla on aivan käsittämätön munkki tai sitten sijoittamisessa on oikeasti olemassa erilaisia hyödynnettäviä anomalioita. Luonnollisesti uskon itse näistä jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Osa voi toki nähdä tämän self serving biaksena. Se heille sallittakoon. Track record indeksien hylkäämisen jälkeen ei ole vielä niin pitkä että sattumaa voisi sulkea täysin ulkopuolelle.

Joka tapauksessa yksi välietapeista on saavutettu. Se on maljan kohottamisen arvoinen asia. Skål sinulle joka olet (yhä) matkassani kohti taloudellista riippumattomuutta! Kuten vanha sanonta käy: koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee. Sitkeästi, mutta vääjäämättä se lopullinen tavoite näkyy jo horisontissa. Kuulkaa: ei tämä sittenkään ole aivan mahdotonta! Taloudellinen riippumattomuus on aivan oikeasti mahdollista saavuttaa!

40 vastausta artikkeliin "Samppanjaa"


Eläkkeelle kirjoittaa:

Onnittelut etapin saavuttamisesta!

1.2.2013 klo 23.27.00

Ville kirjoittaa:

Onnea kovasti!

Kyseessä on kuitenkin tammikuu, ja vielä on 11/12 vuodesta jäljellä :) toivon että strategia tuottaa jatkossakin. Täytyy kysyä: Tiedän kyllä että strategiaasi kuuluvat kvanttikriteerit, mutta katseletko näitä osakkeita koskaan, ennen ostoa esimerkiksi, myös kvalitatiivisesti? Kone ei voi kuitenkaan kaikkea hoitaa (Biotech yhtiöt, kiinan ADR jne. tai vaikkapa tällaisen pienen osakkeenostajan kannalta huono johto)

2.2.2013 klo 0.47.00

pitkassajuoksussa kirjoittaa:

Nestetankkaus on tärkeää ennen seuravaa välipistettä! Blogisi on myös siellä yli 99,7 % joukossa. Olkoot sitten onnea tai taitoa niin olkoot molemmat myötä myös jatkossa.

2.2.2013 klo 1.04.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Onnea! En tosin tiedä tarkalleen mitä saavutit... 0.5 Meuroa? :)

Itse kitkuttelen vasta kohti sadan tonnin sijoitusomaisuutta, ja sekin on ollut enemmän kovasta työstä kuin sijoitusmenestyksestä kiinni.

2.2.2013 klo 7.44.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut välietapin saavutuksesta!

Sijoitusblogikenttää seuranneena tuntuu (äkkiseltään) siltä, että ATH:t paukkuvat itse kullakin. Täytyisiköhän tässä itse alkaa jo myymään ja keventämään osakepainoa...tuskin sentään. :)

Tsemppiä myös tulevaisuuteen strategiasi parissa!

2.2.2013 klo 8.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onneksi olkoon!
Itsellänikin on seuraava välietappi tiedossa parin kuukauden päästä kunhan osakkeet eivät rojahda.

2.2.2013 klo 9.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos kaikille! :)

@Ville: Hyväksi todetun mallin sorkkiminen johtaa poikkeuksetta heikompiin tuottoihin. Tästä hyvänä osoituksena mm. Greenblattin tarjoamat kaksi vaihtoehtoa Magic Formulan toteuttamiselle. Toinen tileistä on automatisoitu Magic Formula osakkeille ja toisessa asiakkaat voivat ise poimia osakkeet Magic Formulan listalta. Kahden vuoden aikajaksolla listalta itse poimineet jäivät selvästi automatisoidun tilin asiakkaiden tuotoista. Gray ja Carlile totavatkin Quantitative Value kirjassaan, että kvanttimallit toimivat sijoittajille lasikattona eivätkä alustana josta parantaa.

Teen oman mallini pohjalta lähinnä tarkistuksia yhtiöistä, että mallin laskemat luvut pitävät paikkansa. Ts. esimerkiksi fundamenttiluvut ovat oikeat. Saatan myös skipata yhtiön jos portfoliossa on jo liikaa saman toimialan edustajia.

2.2.2013 klo 11.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi

Onneksi olkoon! Olet erinomainen esimerkki suomalaisille siitä, että pienellä vaivalla kuka tahansa voi pistää rahan tekemään töitä. Sinä tosin olet nähnyt todella paljon vaivaa ja mahtavasti vielä jakanut tietojasi ymmärrettävässä muodossa!

Voisitko kertoa mielipiteesi esim. MFIE:n screenereistä, niiden kannattavuudesta ja millä pääomalla kannattaa lähteä näiden formuloiden kanssa pelaamaan?

2.2.2013 klo 15.52.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

MFIE:n screenerit kuuluvat screenereiden parhaimmistoon. Suurimmassa osassa eri screenereitä (varsinkin ilmaisten kohdalla) ongelma on tietokanta, joka ei yleensä ole luotettava. MFIE käyttää Thomson-Reutersin tietoja ja on siten hyvin laadukas. Kannattavuus sitten riippuu ihan käytetystä strategiasta ja pääoman määrästä, kun kaikki kulut verotuksineen ja muine huomioi.

Jos mietitään aivan pienentä mahdollista pääomaa jolla noihin kannattaa lähteä niin mielipiteeni on seuraava. Ensinnäkin hajautusmielessä 10 osaketta on minusta aivan ehdoton alaraja. Jos ajatellaan, että kaupankäyntikulujen takia pienin kannattava sijoitus per yhtiö on tuhannen euron luokkaa niin tästä pääsemme 10.000 euron vähimmäispääomaan. Tämä on mielestäni alaraja. Tuosta suuremmilla summilla pystyy ottamaan helposti lisää hajautushyötyjä ja positioiden kasvun myötä myös kaupankäyntikulusäästöjä. 10.000 euroa minusta siis minimi.

2.2.2013 klo 19.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos blogistasi. Vaikka olen lukenut useita sijoitus kirjoja ja useita blogeja niin ei ymmärrä.
Tälläinen pökijä on kumminkin saanut yli 100k osakesalkun hankittua tasaisesti säästämällä ja mutulla pelaamalla. Esim: Automodular vinkkisi tuotto on yli 20k.

2.2.2013 klo 20.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei!

Onnittelut hyvästä tuloksesta! Blogisi on todella hyvää luettavaa.

Olen kiinnostunut sijoittamisesta vasta viime aikoina. Minulle paras tapa sijoittaa olisi varmaan ETF:t. Kannattaako sijoittaa 10 000€ kerralla vai pienemmissä osissa? Kumpaa pidät parempana, Nordnetia vai Seligssonia? Tarkoitus on alkaa sijoittamaan kuukausittain 500€ tai joka toinen kuukausi 1000€. Suora osakesijoittaminen kiinnostaa myös osinkojen takia. Voisitko auttaa?

3.2.2013 klo 14.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ikävä kyllä sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa eli suoraan en pysty auttamaan.

3.2.2013 klo 14.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut välitavoitteen saavuttamisesta. Olet tehnyt niin määrätietoista työtä , ettei ole epäilystäkään ettetkö saavuttaisi taloudellista riippumattomuutta.

3.2.2013 klo 15.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Pattya odottaa: http://www.youtube.com/watch?v=kS7hZhO0ee8

4.2.2013 klo 0.02.00

Anonyymi kirjoittaa:

Vähän on kuvan valotus pielessä, kun pullo ja sen etiketti ovat vähän tukossa...

Ei vaan onneksi olkoon, olen seuraillut kirjoituksiasi suurella mielenkiinnolla ja tulen niin tekemään jatkossakin. Ehdottomasti tämän alan blogisfääristön kärkikaartia!

5.2.2013 klo 15.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnea matkaan joka toivottavasti jatkuu, blogi on ollut virkistävää luettavaa alusta loppuun. Teorioita ja tarinoita riittää mutta parastahan se on kun ne testaa tekemällä. Se on omalta osalta vielä enimmäkseen edessä mutta matka on palkinnut jo nyt vaikka päämäärä ei olekaan selkeä..

5.2.2013 klo 22.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi, vasta loysin blogisi, vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Itse en sijoita mutta opiskelen alaa.
Olet hyvä kirjoittaja ja tietokirjastasi tulee varmasti suosittu
Mista olet ammentanut kaiken tietosi?
Taytyy varmaan lukea blogisi alusta loppuun, koska tama vaikuttaa olevan erittain hyva Suomalainen sijoitusaiheinen blogi

10.2.2013 klo 20.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olen lukenut paljon sijoituskirjallisuutta, akateemisia tutkimuksia ja blogeja. Sen lisäksi olen opiskellut rahoitusta yliopistossa ja myös nykyinen työni liittyy sijoittamiseen. Näiden lisäksi oman rahan käyttö sijoittamisessa on myös hyvin opettavaista.

10.2.2013 klo 21.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Millaisena näet Suomalaisten yliopistojen rahoitusalan opinnot (master degree)?
Itse olen harkinnut hakea koulutusohjelmaan.
Entä mitä mieltä olet CFA-tutkinnosta?

11.2.2013 klo 17.50.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu mitä haluat. Eivät ole mitenkään tarpeellisia, jotta pärjäisit sijoittajana.

Jos mielit alalle niin lähes pakollista kamaa. Ikävä kyllä.

11.2.2013 klo 18.19.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kohti taloudellista riippumatto(muutt)a :).

Näetkö muuten minkäänlaisia riskejä osakkeisiin sijoittamisessa fiat-rahajärjestelmässä riehuvasta kaaoksesta johtuen?

Vai kannattaako osakkeisiin sijoittaminen (hajautetusti) aina pitkällä aikavälillä?

12.2.2013 klo 10.18.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. En kuulu rahajärjestelmän tuhoa odottavaan koulukuntaan. Jos pitäisi arvata niin sanoisin että kultakupla tulee poksahtamaan jossain vaiheessa rumasti.

12.2.2013 klo 10.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut myös täältä! Hieman offtopic tänne, mutta Automodular rikkoi kurssiennätyksensä tänään. Vieläkö olet mukana?

Niillä oli joku iso lakijuttu menossa. Oletko jostain saanut tietoja sen etenemisestä?

Riuskoja ovat liikkeet tällä osakkeella, ei voi muuta sanoa!

12.2.2013 klo 22.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos!

En istu enää Automodularin kyydissä enkä siten myöskään seuraa enää yhtiötä.

12.2.2013 klo 22.47.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miksi hyppäsit pois kyydistä?

12.2.2013 klo 22.51.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Strategian mukainen rotaatio muihin sijoituksiin.

12.2.2013 klo 22.53.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Autoteollisuuteen liittyen yksi viimeisimmistä hankinnoistani on Pariisissa listattu Burelle niminen yhtiö. Burelle omistaa Compagnie Plastic Omnium yhtiöstä 55,1% (Plastic Omnium on myös listattuna Pariisin pörssissä). Burellen kautta Plastic Omniumia voi hankkia n. 50% alennuksella. Kannattaa tutustua caseen. Hyvin epälikvidi osake, mutta arvon pitäisi korjaantua jollakin aikajänteellä. Tai sitten POM:n osakkeen tulee lässähtää :)

12.2.2013 klo 22.58.00

Anonyymi kirjoittaa:

Luulin, että kriteereihisi olisi kuulunut tietty minimipäivävaihto, mutta ilmeisesti olin väärässä tai olet tehnyt poikkeuksen.

Kanadassa ei ole uutta hyvää kohdetta? Meinaan, kun Kanadan dollareita on nyt valuuttatilillä Automodularin ansiosta...

13.2.2013 klo 13.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kyllä, kriteereihin kuuluu tietty päivävaihto. Burellen osalta se toisinaan menee niihin ja toisinaan ei eli varsin rajatapaus.

Tällä hetkellä en löydä Kanadasta ostettavaa. Olen viime päivinä muutoinkin hieman keventänyt salkkua. Odottelen nyt osavuosikatsauskauden yli, murskaan sen jälkeen luvut ja laitan sen jälkeen lukujen perusteella ostohousut jalkaan.

13.2.2013 klo 13.40.00

Rayha kirjoittaa:

Hienoa duunia olet jaksanut tehdä blogin parissa (Y)

Vaikuttaa että pystyt tekemään hyvinä vuosina huomattavasti markkinoita suurempia voittoja. Eritteletkö jollakin sivulla sijoituksiasi tarkemmin? En ainankaan pienellä silmäilyllä löytänyt.

16.2.2013 klo 15.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos :)

Lopetin salkun tarkemman raportoinnin blogissa joulukuuhun 2010 jolloin salkun koko oli n. 60.000 euroa. Pääoman kasvaessa kaikenlaiset ikävät lieveilmiöt lisääntyvät joten katsoin paremmaksi raportoida siitä eteenpäin pelkästään salkun tuoton.

Kokeilin myös yhdessä vaiheessa pitää tarkempia tietoja sijoituksista maksullisen tekstiviestin takana jolloin ne henkilöt jotka olisivat niistä kiinnostuneita pystyisivät ne katsomaan ja itsekin hieman vastavuoroisesti hyötyisin käyttämästäni ajasta. Sain tästä hirmuisen määrän negatiivista palautetta minkä vuoksi päätin sulkea palvelun ja pitää siitä eteenpäin tarkemmat sijoitusasiat vain omana tietonani. Mielenkiintoisesti valittajissa ei ollut yhtäkään palvelun tilannutta lukijaa.

En jatkossakaan halua jakaa salkkuni tietoja ilmaiseksi, sillä mielestäni se on selvästi rahan arvoista tietoa. Blogin lukijat puolestaan eivät ole siitä valmiita maksamaan. Niinpä nykyinen muoto on tämä missä pidän tarkat tiedot itselläni ja tyydyn jakamaan pelkästään salkun tuoton ja erilaisia riskimetriikoita ja muita tunnuslukuja.

16.2.2013 klo 15.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Oletko harkinnut, että voisit uudelleen jakaa tarkempaa sisältötietoa salkustasi maksua vastaan?

(Ainahan kaiken pitäisi olla ilmaista ja Ladan hinnalla tulisi saada vähintään Mersu ja maailmassa on vain yksi totuus: indeksisijoittaminen ja sekin vain Seligsonin indeksirahastoilla tai Vanguardin ETF:illä.)

16.2.2013 klo 19.19.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juuri noinhan se menee :)

Palauteryöppy on vielä sen verran tuoreessa muistissa, etten ihan vielä mieti asian uudelleenjulkaisua. Ehkä sitten joskus kun arvet ovat umpeutuneet.

16.2.2013 klo 19.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Kokeilin myös yhdessä vaiheessa pitää tarkempia tietoja sijoituksista maksullisen tekstiviestin takana jolloin ne henkilöt jotka olisivat niistä kiinnostuneita pystyisivät ne katsomaan ja itsekin hieman vastavuoroisesti hyötyisin käyttämästäni ajasta. Sain tästä hirmuisen määrän negatiivista palautetta minkä vuoksi päätin sulkea palvelun ja pitää siitä eteenpäin tarkemmat sijoitusasiat vain omana tietonani. Mielenkiintoisesti valittajissa ei ollut yhtäkään palvelun tilannutta lukijaa."

Mielestäni suhtaudut kielteiseen palautteeseen aivan liian herkästi. Jos palautteen antaja ei ole edes kokeillut palvelua, niin eikö palautteen arvo ole pyöreä nolla? Muutenkaan ei ole realistista odottaa, että jokin palvelu ottaisi heti tulta, asiakkaille pitää antaa aikaa huomata tyytyväisyytensä ja kertoa siitä muille.

Siksi voisit uudelleen harkita uudelleenjulkaisua.

17.2.2013 klo 12.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Toivoisin olevani paksunahkaisempi. Mutta näin ei vain ole. Samasta syystä uskon pääseväni parempiin sijoitustuloksiin kuin että kaikki päätökset olisivat muiden riepoteltavina. Paska juttu, mutta totta. Sijoittaminen on loppujen lopuksi yksinäisen suden hommaa.

Opettelen nahan kasvattamista ja kun siitä on kertynyt kokemusta lisää niin harkitsen asiaa uudestaan.

17.2.2013 klo 12.30.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut saavutuksestasi ja Dompasta!
En ollut käynytkään tässä blogissa pitkään aikaan, mutta ihan hyvä välillä kurkistaa, mitä sinne kuuluu.

Itse olen edelleen ennen kaikkea indeksisijoitusten ja vähemmässä määrin osakepoiminnan kannattaja (plus "ikiholdari"), ja oman salkkuni arvo meni juuri sadasta tonnista yli. Ehkä minunkin pitäisi poksauttaa! (Ei vielä Domppaa, mutta Laurent & Perrier on riittävän hyvää minulle.)

Olen omasta saavutuksestani ylpeä, koska aloitin todella tietämättömänä ja epävarmana, ja sekä sinun blogisi silloin alkuvaiheissa että muutamat muut blogit (mm. "Laiska sijoittaja", jota edelleen seuraan säännöllisesti) auttoivat alkuun. En pysty enkä halua omistautua sijoitusasioille samalla hartaudella kuin sinä, mutta aika pitkälle olen päässyt siitä muutaman vuoden takaisesta tilanteesta.

Hyvää jatkoa,

Nipa N

22.2.2013 klo 11.02.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

@Nipa N: Skål vain sinnekin! Kyllä 100ke on ehdottomasti kilistelyn arvoinen suoritus! Se mitä strategiaa itse kukin käyttää ei ole niin tärkeää kuin se, että ylipäätänsä aloittaa säästämisen ja sijoittamisen. Se on kaikkein tärkein päätös.

22.2.2013 klo 13.28.00

Sepi kirjoittaa:

Entäs me, joille sijoituksiesi tietäminen olisi ihan rahanarvoinen juttu ja kilpailee lähinnä MFIE:n pakettien kanssa kiinnostavuudessa?

Oma salkkuni voisi syksyllä ylittää asuntolainan saldon ja joutunen juhlistamaan sitä hetkeä pullolla kuohuvaa. Sitä odotellessa olen kuitenkin kiinnostunut shiftaamaan strategiaa vahvasti indeksi-ETF-tyylisestä buy&holdista johonkin pitroski / valueinvesting-strategiaan. Homman pitäisi vaan olla tarpeeksi helposti implementoitavissa, sillä aikaa ja kiinnostusta sijoitusten seurantaan ja analysointiin on rajallisesti.

Jotkut maksullisetkin pikkuvinkit tai valmiin screeneripakettien käyttö kuulostaisivat järkevimmältä...

23.2.2013 klo 16.29.00

Warren Fyffet kirjoittaa:

Myöhästyneet onnittelut saavutuksestasi. Sijoitusmatkaasi on ollut erinomaisen mielenkiintoista seurata. Teet perusteellista työtä ja sitä kautta menestyksen sinulel suo mielellään.

Jossakin blogissa oli hyvä kirjoitus myös tuosta, että sijoitussummalla on huomattavampi merkitys kuin sijoitustuotolla väheksymättä yhtään hyvän menestyksen tuomaa tulosta. Tärkeintä aloittaminen ja sijoitustoiminnan jatkaminen ja tuottojen uudelleen sijoitus.

13.3.2013 klo 15.28.00

Atte kirjoittaa:

Onnittelut välietapin saavuttamisesta!

Mainitsit tuossa että kvanttimallit toimivat sijoittajalle lasikattona. Monet sijoitusstrategiat on backtestattu siten että salkku "uusitaan" kerran vuodessa. Valtaosa (ymmärtääkseni sinäkin) kuitenkin tekee ostoja pitkin vuotta sopivin väliajoin, jäädäänkö tällöin lasikaton alle?

Oletko tutkinut tai tiedätkö tutkittaneen miten ostohetken valinta vaikuttaa salkun tuotto-odotukseen?

a) Ostetaan kaikki kerran vuodessa ja pidetään vuosi
b) Uusitaan salkusta 16,6% 2kk välein
c) Screenataan säännöllisesti omaan strategiaan sopivimpia osakkeita ja pidetään salkussa aina 20 parasta osaketta (Maantieteellinen/toimialallinen hajautus huomioiden). Kun salkussa oleva osake putoaa pois 20 parhaan joukosta, se myydään ja korvataan toisella joka on noussut 20 parhaan joukkoon.

15.4.2013 klo 19.21.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails