Dream International Limited

12.8.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaKuten minua twitterissä seuraavat tietävät on salkkuni uusin ostos Hong Kongin pörssissä listattu Dream International Limited (HKG:1126) niminen yhtiö. Dream International täyttää monet niistä tiukoista ehdoista joita asetan ostokohteilleni. Tässä tapauksessa rima ylittyy vieläpä oikein reilusti. Ohessa analyysiä yhtiöstä.

Yhtiön valmistama kolmipyörä
Näin arvosijoittajan silmin Dream International toimii sopivan epäseksikkäällä alalla. Sen ydinbisnes on nimittäin täytettyjen pehmolelujen suunnittelu, valmistus ja myynti. Yhtiöllä on myös kaksi muuta segmenttiä, jotka ovat "ajettavat lelut" (ride-on toys), sekä muovifiguurit. Viime vuonna pehmolelujen osuus yhtiön myynnistä oli 94,5%, joten muut segmentit eivät näyttele vielä kovinkaan suurta roolia tuloksen suhteen.

Kyseessä on small-cap yhtiö. Dream Internationalin markkina-arvo on 108 miljoonan euron luokkaa ja keskimääräinen päivävaihto 118.000 euroa. Se on sopivan pieni lentääkseen ns. "below the radar", joka on tarpeen jotta riittävä aliarvostus voi ylipäätään syntyä.

Dream Internationalin pehmoleluja
Omistus on tiukasti yhtiön toimitusjohtajan Kyoo Yoon Choi:n käsissä. 63 vuotias Kyoo omistaa Dream Internationalin osakekannasta kokonaiset 67,69%. Kyoo toimii myös yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Muut sisäpiiriläiset omistavat vain murusia - prosentin kymmenysosia.

Kyoon suuren omistuksen vuoksi Dream Internationalin free float on 32%:n luokkaa osakekannasta. Pienen markkina-arvon lisäksi alhainen float on myös yksi syy siihen miksei yhtiö voi koskaan päästä suurten sijoittajien suosioon.

Tehtaita yhtiöllä on kaikkiaan yhdeksän kappaletta. Näistä neljä on Kiinassa ja viisi Vietnamissa. Tehtaiden keskimääräinen käyttöaste on 78%. Viime vuoden lopussa työntekijöitä oli yhteensä 8578.

Dream Internationalin markkina-alueet
Japani on Dream Internationalin ylivoimaisesti tärkein markkina-alue. Se muodostaa lähes puolet liikevaihdosta. Toinen tärkeä on Pohjois-Amerikka. Kasvun kehitystä ajatellen tulevaisuudessa kehittyvät markkinat nousevat suureen rooliin. Kehittyvien markkinoiden kasvava keskiluokka käyttää leluihin rahaa yhä enemmän. Dream Internationalilla on jo toimintaa Kiinassa ja Brasiliassa. Viime vuoden aikana yhtiö solmi yhteistyösopimuksen Venäjälle ja se aikookin hyödyntää Kiinasta saatuja oppeja laajentaakseen toimintaa muualle kehittyville markkinoille. Erityisesti Venäjä on uuden sopimuksen myötä tulevaisuudessa tärkeässä roolissa vaikka tällä hetkellä sen merkitys on vielä pieni.

Kehittyvien markkinoiden lisäksi kasvustrategiaan kuuluvat suositut japanilaiset ja korealaiset sarjakuvahahmot, joiden pohjalta yhtiö valmistaa uusia tuotteita. Dream International lanseeraa uusia tuotteita tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja ajaa samaan aikaan viime vuonna rakentamansa uuden Vietnamin tehtaansa täyteen toimintaan.

Puhtaasti numeroiden valossa Dream International Limited on erittäin mielenkiintoinen:
Dream Internationalin liikevaihdon kehitys (HK$)
Dream Internationalin EPS kehitys (HK$)

Alhaisen arvostuksen vuoksi yhtiön voisi kuvitella toimivan laskevan auringon alalla. Liikevaihto ja tuloksentekokyky kertovat kuitenkin kaikkea muuta. Japanin suuri merkitys kostautui ikävästi vuonna 2011 Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden myötä. Luonnonkatastrofi vaikutti yhtiön asiakkaisiin ja liikevaihto pieneni edellisestä vuodesta selvästi. Viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan tilanne on nyt normalisoitunut onnettomuutta edeltäneelle tasolle. Liikevaihto kasvoi 25% edellisestä vuodesta ja nettotuotto 73%. Yhtiön arvostus ei huomioi nykyistä kasvustrategiaa millään tavalla.

Looking ahead, the Group will continue to emphasise profitability and efficiency as its prime objectives. With the continuous success achieved through the expansion of its product lines and product mix, the Group is confident that it can continue to thrive by achieving sustainable growth and maximising returns for its shareholders
[Annual Report 2012] 

Dream International on lähes velaton. Sillä on 2,2 miljoonan euron edestä pankkilainaa. Kassassa on käteistä noin 27 miljoonan euron edestä, joten se voi halutessaan maksaa lainan pois milloin vain. Velkaantumisaste (gearing) on laskenut 2,7%:iin edellisen vuoden 3,2%:sta. Lyhytaikaisia saatavia yhtiöllä on noin 58,4 miljoonan euron edestä. Ei hassumpia lukuja kun muistaa, että markkinat arvottavat yhtiön tällä hetkellä vain reilun sadan miljoonan euron arvoiseksi.

Summa summarum. Dream International Limited on pienikokoinen Hong Kongissa listattu yhtiö, joka valmistaa pehmoleluja. Se on arvostustasoltaan alhainen, mutta tuloksentekokyky on korkea. Markkinat eivät anna yhtiön kasvusuunnitelmille mitään arvoa. Pitkällä aikavälillä onnistunut laajentuminen kehittyville markkinoille toimii hinnan moninkertaistavana katalyyttinä. Nykyinen tuloksentekokyky puolestaan takaa sen, että vaikka kasvu jäisi toteutumatta on yhtiö siitä huolimatta huokea (margin of safety). Otin position.

Vastuuvapauslauseke: Omistan Dream International Limited (HKG:1126) osakkeita. Tämä kirjoitus ei ole ostosuositus.

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails