PS-tili on susi lampaan vaatteissa

2.3.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Mikä PS-tili on?

Mitä todennäköisimmin ensi vuoden alusta alkaen ihmiset voivat tehdä pitkäaikaisia sijoituksia erilliselle PS-tilille. Lyhenne PS tarkoittaa siis pitkäaikaissäästämistä. Sijoitukset voivat olla mm. osakkeita, rahastoja ja talletuksia. PS-lakia valmistellaan paraikaa, joten voi olla että se vielä muuttuu tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen. PS-tilin tulee täyttää PS-lain ehdot ja palveluntarjoajien tulee täyttää asetetut raportointivelvoitteet.


Mikä siinä on hyvää?
Suurin houkutin tavalliselle eläkesäästäjälle on tilin tarjoama veroetu. Verotuksessa voisi vähentää 28% säästösummasta, kuitenkin enintään 5 000€ vuodessa. 5 000 euron säästämisellä saisi siis maksuvuoden veroista vähentää 1 400€. Verotus siirtyisi siten siihen hetkeen kun säästöjä aletaan nostaamaan ja tuolloin verotus toimitettaisiin voimassaolevan verotuksen mukaisesti. Tällä hetkellä pääomatulovero on 28%. Tulevaisuudessa se voi olla jotakin aivan muuta. Toinen veroetu PS-tilin myötä olisi se että PS-sopimuksen sisällä sijoituskohteita voisi vaihtaa ilman veroseuraamuksia. Normaalisti voitollisen sijoituksen myynnistä tulee maksettavaksi pääomatulovero. Myös palveluntarjoajan vaihtaminen olisi mahdollista.

Ehkä tärkeämpi asia muutoksessa on läpinäkyvyyden lisääntyminen. Nyt vakuutusyhtiöt eivät ilmoita eläkevakuutusten kustannuksia kovinkaan selkeästi tai ymmärrettävästi. Tämä johtunee myös siitä että eläkevakuutusten todelliset kustannukset ovat suorastaan pöyristyttäviä. Niitä myyville vakuutusyhtiöille ne ovatkin tuottoisia. Eläkevakuutus saattaa haukata säästöistä helposti yli 4% vuodessa kuluihin. Kilpailu tehostuu kun veroedun piiriin tulee uusia sijoitustuotteita. Tämän tulisi johtaa kustannuksiltaan huokeampien tuotteiden tulemiseen tarjolle.


Mikä siinä on huonoa?
Yksinkertaisesti se että säästetyt varat olisi nostettavissa vasta eläkeiässä tai muussa laissa säädetyn perusteen täyttyessä, kuten mahdollisesti sairastumisen yhteydessä. Jos säästät ainoastaan kasvattaaksesi oman eläkkeesi määrää tämä on hyväksyttävissä. Mikäli haaveilet varhaiselle eläkkeelle jäämisestä tai säästöjen käyttämisestä ennen eläkeikää tämä on huono asia. Säästöjä saisi alkaa nostaa vasta eläkeiän tultua täyteen 5-10 vuoden kuluessa. Aiemmin tämä on ollut kaksi vuotta. Kuten tiedämme, eläkeikää on ehdotettu nostettavaksi 65 vuoteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että säästöjä voisi alkaa nostaa vasta 65 vuotiaana ja viimeiset PS-tilin rahat saisi pois aikaisintaan 70 vuoden iässä. Mitään varmuutta 65 vuoden eläkeiästä ei ole, hallitus voi halutessaan nostaa sen vaikka 70 vuoteen.

Taloudellista riippumattomuutta hakeva ei tästä syystä voi edes harkita tulevaa PS-tiliä. Yksi taloudellisen riippumattomuuden ideoista on saada tuloa passiivisista tulonlähteistä, kuten osingoista tai vuokratuloista, ja elää näillä jo ennen eläkeikää. PS-tilin käyttö ei mahdollista tätä. Mikäli sijoitetaan passiivisesti kokoajan ostaen ja hoidetaan salkun tasapainotus myös ostoilla, ei PS-tilin tarjoamalla sijoituskohteiden vaihtamisen veroedulla ole merkitystä. Kuten aiemmin todettua sijoituskohteiden vaihtaminen monesti vain itse asiassa syö tuottoja. Ainut porkkana tulee säästösumman 28%:n verovähennysoikeudesta, jonka hallitus voi halutessaan poistaa myöhemmin. Mikäli haluat nauttia säästöistäsi jo aiemmin, tai silloin kun itse haluat ilman että hallitus sen määrää, varo tätä sutta lampaan vaatteessa.

7 vastausta artikkeliin "PS-tili on susi lampaan vaatteissa"


Anonyymi kirjoittaa:

"Taloudellista riippumattomuutta hakeva ei tästä syystä voi edes harkita tulevaa PS-tiliä."

Mikään ei estä sijoittamasta osaa varoista verotehokkaasti PS-tilille, ja sitä osaa, jonka haluaa käyttöönsä aiemmin, jollain muulla tavalla.

Odotellaan lopullista lakiesitystä.

1.4.2009 klo 14.02.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Suurin ongelma muodostuu siitä että laki määrittää milloin PS-tililtä voi varoja alkaa nostamaan ja minkälaisella aikataululla. Se mitä lakiesityksessä nyt päätetään voi vuosien aikana muuttua vielä useaan otteeseen. Tämän vuoksi taloudellista riippumattomuutta tavoittelevan on hankala tukeutua suunnitelmissaan PS-tilin käyttöön, varsinkin jos "eläköitymiseen" on vielä pitkästi aikaa.

Mikään ei tosiaan estä sijoittamasta osaa varoista PS-tilille kunhan ymmärtää tavat millä rahansa sitoo.

1.4.2009 klo 14.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Otetaan vertailupohjaksi nykyinen vakuutusmuotoinen eläkesäästömalli, ja siinä tapahtuneet lakimuutokset. Nämä ovat aina koskeneet vain joko lakimuutoksen jälkeen tehtyjä sijoituksia, tai jopa vain lakimuutoksen jälkeen tehtyjä uusia sopimuksia.

Isoin riski lienee pääomaverotuksen radikaali muuttuminen sijoitusaikana. Tällaiset epäsuorasti PS-lakiin liittyvät lakimuutokset voivat hyvinkin muuttaa myös PS-tilin suotuisuutta.

1.4.2009 klo 14.48.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Viimeisin episodi jossa hallitus kaavaili eläkeiän nostamista 65 vuoteen sai eläkesäästäjät hämilleen: http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/article249750.ece

Vaikkei eläkevakuutusten lakimuutokset ole vaikuttaneet aiempiin sopimuksiin en pitäisi täysin poissuljettuna etteikö tulevaisuudessa voisi olla toisin.

1.4.2009 klo 15.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olettaen (mikä on iso oletus), että parametrit pysyvät ennallaan, niin PS-tili on aivan järkevä osa sijoitussalkkua - sijoitustuotoilla tulee elää myös 65-70 -ikävuosien ajan. Mikä estää replikoimasta muuta sijoitussalkkua PS-tilille, joka sitten tyhjennetään ko. ajankohtana. Kassavirrat eivät muutu miksikään, mutta veroetu tulee käytetyksi.

1.4.2009 klo 15.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hyvä huomio ja olen tämän suhteen kanssasi samaa mieltä. PS-tili voi olla hyvä osa portfoliota 65-70 ikävuoden elämistä varten, tällöin luonnollisesti tili tulee koostua lähinnä matalariskisistä sijoitustuotteista.

Allekirjoittaneelle vaihtoehto ei siltikään ole kovin houkutteleva. En ole yhtään vakuuttunut että olisin tuolloin edes suomen verotuksen piirissä.

1.4.2009 klo 15.20.00

Anonyymi kirjoittaa:

Anonyymi:

"Otetaan vertailupohjaksi nykyinen vakuutusmuotoinen eläkesäästömalli, ja siinä tapahtuneet lakimuutokset. Nämä ovat aina koskeneet vain joko lakimuutoksen jälkeen tehtyjä sijoituksia, tai jopa vain lakimuutoksen jälkeen tehtyjä uusia sopimuksia."

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan eläkevakuutuksien sääntelyn muutoksilla on ollut myös taannehtivia vaikutuksia. Vain joitakin vuosia sitten vapaaehtoisten eläkevakuutuksien kiinteistä eläkeikäehdoista tehtiin vessapaperia taannehtivasti lakimuutoksella, jolla oikeus saada suorituksia eläkevakuutuksesta kytkettiin lakisääteiseen vanhuuseläkeikään.

27.1.2012 klo 15.12.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails