Tulos marraskuu 2010 (+2315,51€)

20.11.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaSyksy on vaihtunut talveen ja kulutushysterian kuumin vaihe - joulu - lähenee uhkaavasti. Täällä pohjoisemmassa osassa Suomea olemme saaneet nauttia valkoisesta lumivaipasta jo useamman viikon. Ulkona on heti valoisampaa, kun lumi on maassa. Syksy tuntuu pimeässä nielaisevan auton valotkin mustan asfaltin sisään. Lumipeitteestä tulee jotenkin aina parempi mieli.

Jos ulkona tuntuu valoisammalta, niin yhtä kirkkaalta näyttää myös sijoitussalkun tuotto kuukauden ajalta. Satelliittisijoitukset tuottivat jälleen kerran indeksoitua ydintä paremmin. Olen jo mennyt laskuissa sekaisin, että monesko kuukausi tämä on peräjälkeen. Ehkä viides?

Kuukauden ainoan hankinnan tein eilen perjantaina satelliittisalkkuun. Tällä kertaa osteltavaa löytyi Milanon pörssistä Italiasta, josta mukaan tarttui yksi strategian kriteriat täyttävä yhtiö. Tällä hetkellä satelliittistrategian läpäiseviä yhtiöitä näyttää löytyvän parhaiten Ranskasta, Italiasta ja Saksasta.

Satelliittisijoituksille tuli arvonnousua 3,2%, jos eilisen oston vaikutuksen arvioi koko kuukaudelle. TWR:ää (Time Weighted Return) käyttäen tuotto oli 3,5%. Salkun korkeampiriskisen passiivisesti hallinnoidun ytimen arvonnousu oli 1,8%. Kokonaisuudessaan salkun arvo on nyt 2315,51€ eli 4,4% korkeammalla kuin kuukausi sitten, kun huomioidaan uusi lisätty pääoma (1156€).

Yksi juhlinnan aihe on vuodelle 2013 asettamani tavoitteen (54.534€) saavuttaminen. Alkuperäinen tavoitteenihan on ollut säästää 500 euroa kuukaudessa ja saada sijoituksille 12% vuosituotto. Olen nyt siis asettamastani aikataulusta yli 3 vuotta edellä. Tämä on pitkälle oman säästöasteen ansiota. Olen pystynyt sijoittamaan kuukausittain selvästi ennakoitua enemmän. Palaan takaisin tavoitteisiin, tuottoihin jne. vuoden vaihteessa, kun lyön koko sijoitusvuoden yhteen ja katson hieman tulevaisuuteen, että mitä tuleman pitää (taustoissa kypsyy mielenkiintoisia asioita).
Allokaatiossa satelliittien osuus kasvoi yhdellä prosenttiyksiköllä kuukauden takaiseen johtuen korkeammasta tuotosta ja siihen lisätystä uudesta pääomasta. Kiinan osuus puolestaan laski yhdellä prosenttiyksiköllä muiden pysyessä ennallaan.

Sivutoimisen rahoituksen opiskelun suhteen kuukauden aikana tuli yksi etappi täyteen, kun sain sivuainekokonaisuuden täyteen. Pääaineeni yliopistossahan on tietojenkäsittelytiede. Se on ollut jo vuodesta 2002, eikä tarkoitukseni ole edes valmistua koskaan.

Opiskelijastatus mahdollistaa useita etuja, kuten edullisen hammaslääkärin ja aterian. Huomaankin yhä useammin suuntaavani yliopiston ruokalaan vilauttamaan opiskelijakorttia työpaikkalounaan sijaan. Aterian hinta on 2,60 euroa ja se pitää sisällään lämpimän ruoan lisäksi juoman, leivät ja salaatin. Työpaikalla lounas maksaa 5,30 euroa vaikka työnantaja kompensoi sitä parilla eurolla. Kaiken lisäksi yliopiston ruoka on selvästi laadukkaampaa kuin työpaikan. Omia eväitä en ole vielä oppinut syömään.

Ensi vuonna tulen hoitamaan kuukausittaisen salkun seurannan eri tavalla. Luovun euromääräisestä salkun esittelystä ja korvaan sen TWR:llä, joka mahdollistaa salkun puhtaan tuoton seurannan euromääräisen sijaan. Koska tulen siirtämään koko sijoitusvarallisuuteni nykyisen satelliittistrategian mukaiseen muotoon poistuu myös nykyinen satelliittisalkun tirkistelymahdollisuus maksullisen tekstiviestin kautta. Jos siis haluat katsoa salkun sisällön, niin se on vielä mahdollista jonkin aikaa.

Vauvauintiharrastus on jatkunut mukavissa merkeissä. Viime viikolla sukelsimme ensimmäisen kerran. Kenties tänään toisen... :)

Menestyksekästä talven alkua kaikille lukijoille!


Yhteenveto
Salkun arvo marraskuu 2010: 54 979,99€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 315,51€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 32 303€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 22 862€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 12 288€:lla.
Vuoden 2013 tavoite ylitetty 445€:lla.     

26 vastausta artikkeliin "Tulos marraskuu 2010 (+2315,51€)"


Lauri kirjoittaa:

Marraskuutahan on vielä yli viikko jäljellä. Tsekkailetko sijoitusten kehityksen aina kuukauden välein, mutta tavallaan viikon verran eri ajassa kuukausien vaihtumisen suhteen?

20.11.2010 klo 10.33.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kuukauden välein aina 20. päivän tienoilla. Tämä on juuriaan omasta palkkapäivästäni, joka on aina kuukauden 20. tai sitä edeltävä perjantai jos 20. pvä on viikonloppu.

Ensi vuonna siirryn käyttämään kuukauden vaihdetta.

20.11.2010 klo 10.47.00

Anonyymi kirjoittaa:

>Koska tulen siirtämään koko sijoitusvarallisuuteni nykyisen satelliittistrategian mukaiseen muotoon poistuu myös nykyinen satelliittisalkun tirkistelymahdollisuus maksullisen tekstiviestin kautta. Jos siis haluat katsoa salkun sisällön, niin se on vielä mahdollista jonkin aikaa.

Kerrotko tasta hieman lisaa? Eli ensinnakin, aiotko myyda ETF:t pois vai mita tarkoitat tuolla siirtymisella kokonaan satelliittistrategiaan? Ja milloin tama siis (suunnilleen) tapahtuu? Kuinka kauan saadaan viela kytata satelliittisalkkuasi?

20.11.2010 klo 13.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Siirryn pois nykyisestä ydin-satelliitti mallista strategiaan, jota olen ajanut sisään nykyisten satelliittien kautta. Olen halunnut saada empiiristä todistusaineistoa ja kokemusta teorian lisäksi. Nyt tätä on kertynyt riittävästi. Tämä jakso oli hyvä sillä jouduin tekemään muutamia hienosäätöjä.

Tulen siis myymään nykyiset ETF sijoitukset pois ja siirrän varat kehittämääni sijoitusstrategiaan. Näillä näkymin siirto tapahtuu ensi vuoden puolella, kun yritysten vuoden 2010 lopulliset tulostiedot ovat ulkona.

Satelliittisalkun tekstiviestitoiminnon ajan alas, kun seuraava minimihyvityssumma on kertynyt palveluntarjoajalle. Tähän menee vielä ehkä pari viikkoa. Tilatut tunnukset toimivat koko lupaamani ajan eli kuukauden ajan tilauksesta. Eli suurin piirtein vuoden loppuun asti voi satelliittisalkkua seurata.

20.11.2010 klo 16.02.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miksi et avaa sateelliittien sisältö lukijoillesi? Oletko ajatellut kertoa yksittäiset sijoitukset ensi vuoden alusta lähtien kun muutat salkkusi sisältöä radikaalisti? Mielenkiintoinen blogi, harmi että eurosummat salkusta jäävät pois..

20.11.2010 klo 16.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu vähän miten nyt taustoissa kehittyvät palapelin osaset loksahtelevat paikalleen. Ei mitenkään poissuljettu vaihtoehto, että ilmoittaisin salkun sisällön vaikka euromääräiset omistukset ulos jättäisinkin. En kuitenkaan uskalla luvata mitään tässä vaiheessa.

20.11.2010 klo 18.21.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Vaikuttaa vähän siltä, että olisit suunnittelemassa rahastoa, joka käyttäisi samaa strategiaa kuin nyt käytät satelliiteissasi.

Mielestäni se olisi mainio idea - blogillakin on sen verran tunnettuutta, että rahasto voisi löytää mukavasti sijoittajia.

20.11.2010 klo 18.27.00

hampsteri kirjoittaa:

Aika hauskasti ajan myötä sijoitusstrategia muuttunut. Mielenkiinnolla tulevia koitoksia odotellessa.

20.11.2010 klo 21.45.00

Tupakkamies kirjoittaa:

Heheh, pitkään blogiasi seuranneena odotan mielenkiinnolla miten sijoitussuunnitelmasi muutos vaikuttaa tuottoon.

Hienoa, että muutat rohkeasti suuntaa etkä välitä aiemmista urputuksista. Ankkuroituminen ja tunteilu kun ei vie sinne, mihin tarkoitus on.

20.11.2010 klo 21.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

Aiotko siis tosiaan realisoida kaikki indeksisijoituksesi ja sijoittaa ne oman strategiasi mukaiseen salkkuun, jota olet testannut vasta 10 vuoden ajalta?

Eikö tuo ole aika riskipitoinen veto ottaen huomioon behavioral finance -puolen opetukset siitä, miten sijoittajat luottavat liikaa itseensä?

Tiedän, että on monia rahastoja, jotka voittavat markkinat vuodesta toiseen mutta silti tämä kuulostaa suhteellisen yltiöpäiseltä suunnitelmalta. Tulee mieleen sama tilanne, jossa olit 10 vuotta sitten. Oletko pohtinut tätä behavioral-puolta?

21.11.2010 klo 13.13.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kyllä, ymmärsit aivan oikein. Strategiaa on backtestattu 11 vuoden ajalta ja lisäksi päälle on käytännön kokemusta.

En pidä vetoa riskipitoisena vaan juurikin päinvastoin. Strategia pitää sisällään selvästi vähemmän riskiä kuin nykyinen indeksointistrategia. Vaikka jälkitestausta on voitu tehdä vain 11 vuoden ajalta on tutkimustuloksia olemassa useammalta vuosikymmeneltä esim. Piotroskista, joka on yksi strategian tukijaloista. Todistusaineistoa on siis pidemmältä ajalta.

Hauskaa, että lukijat tahtovat aina tasaisin väliajoin ottaa esille 10 vuoden takaisen daytreidauksen, jolla ei ole mitään tekemistä satelliittistrategian kanssa. Ihminen muuttuu 10 vuodessa paljon (erityisesti nuori, joka silloin olin) ja samoin oma osaaminen sijoittamisen suhteen. Strategia ei muistuta päiväkauppaa edes etäisesti.

21.11.2010 klo 13.26.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kun sanot, että strategia pitää sisällään vähemmän riskiä, tarkoitatko lähinnä volatiliteettia? Tuo on sinänsä suosittu mittari mutta ei mielestäni ota tarpeeksi huomioon jakauman häntiä, niitä harvinaisia tapauksia, jotka pistävät aina kaiken uusiksi.

En väitä, ettei kannattaisi yrittää voittaa markkinoita mutta näkisin silti eräänlaisen strategia-hajautuksen myös tärkeänä. Kukaan tuskin haluaa pitää kaikkia rahojaan seuraavassa LTCM-rahastossa. Sehän menee aina niin, että alussa strategia näyttää toimivan kunnes musta joutsen romuttaa strategian lopullisesti.

21.11.2010 klo 14.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Voit tutustua strategian tuloksiin ja sen häntiin aiemmassa kirjoituksessani. Voin tarvittaessa ajaa testit myös laajemmalle hajautukselle (olen näin tehnytkin strategiaa hioesssani).

Lopputulokset ovat johdonmukaiset. Hajautusta kasvattaessa riski pienenee yhä, mutta myös tuotto kutistuu silti ylituoton pysyessä markkinatuottoon nähden selvänä. Olen myös kokeillut muunlaisia tapoja riskienhallintaan strategiassa, kuten stop-lossia ja filter rulea. Näiden perusteella olen päätynyt itselleni parhaiten soveltuvaan malliin.

Määrittelee riskin sitten keskihajonnan, betan tai puhtaan tappion kautta, niin kaikilla mittareilla mitaten se on riskittömämpi.

Olen tutustunut strategian taustoihin, sen tutkimustuloksiin ja erilaisiin variantteihin hyvin syvällisesti. Paljon syvällisemmin kuin blogissa olen kirjoittanut.

21.11.2010 klo 14.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itseasiassa strategia on tuottanut paremmin ja ollut riskittömämpi menneisyydessä. Voidaan toki odottaa että se voisi olla tätä myös tulevaisuudessa. Tämä logiikka on myös monen hedge-rahaston mainoslauseissa: backtestattu tuotto x % vailla riskiä viimeisten 20 vuoden ajan.

Eri asia onkin sitten miten strategian toteuttaminen onnistuu yksilötasolla: Voi tapahtua työttömyyttä, sairastumista, muita vääriä valintoja jotka saattaisivat pakottaa strategiasta luopumiseen ja vetäytymiseen markkinoilta täysin väärään aikaan.

Oli sitten strategiana Piotroskin menetelmä, Magic formula, indeksisijoittaminen tai jokin muu, on tärkeää kirjoittaa valittu strategia ylös ja pitäytyä siinä kunnes päättää muuttaa strategiaa.

Monet lukijat täällä tuntuvat pitävän KTR:n uutta strategiaa jotenkin mullistavana - sitä se ei kuitenkaan ole: kyse on ihan puhtaasta yritysten analyysista pohjautuen tunnuslukuihin. Samanlaista toimintaa on tehty vuosikymmenet eikä siinä ole mitään uutta.

Edellisen anonyymin kanssa olen samaa mieltä, että todennäköisesti jakauman häntien aiheuttamaa riskiä ei ole huomioitu backtestauksessa lainkaan - näitä kun ei voida oikeasti etukäteen ennustaa eikä historiasta simuloida. Tästä huolimatta uskon KTR:n arvosijoittamiseen perustuvan strategian toimivan ja hyvin todennäköisesti voittavan indeksin, mutta riskittä se ei tapahdu.

21.11.2010 klo 16.45.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jep, ei arvosijoittaminen ole uusi keksintö. Piotroski jne. perustuvat myös arvosijoittamiseen. Siinä mielessä ei siis mitään uutta ja siksi myös tutkimustietoa on saatavilla pitkiltä ajoilta.

Tulevasta ei toki koskaan tiedä. Itse olen kuitenkin luottavaisin mielin, sillä ihmisluonto kun on mitä on eli rakastuu järjestäin lupaaviin kasvutarinoihin ja maksaa niistä kalliin hinnan.

En ole puhunut strategiasta riskittömänä ja toivon ettei kukaan ole niin ymmärtänyt. Sen sijaan backtestauksen mukaan se on kuitenkin vähemmän riskinen kuin indeksi ja sama koskee useita muita arvosijoitusmenetelmiä. Ei siis mitään uutta siinäkään.

Oikeastaan ainut mitä olen tehnyt on se, että olen tutustunut erilaisiin arvosijoitusmenetelmiin ja niitä soveltamalla kyennyt muodostamaan itselleni sopivan arvosijoitusstrategian. Vaikutteita se on ottanut esimerkiksi juuri Piotroskin menetelmästä.

21.11.2010 klo 17.03.00

vaurastu kirjoittaa:

Vaikka itsekin olen kyllä alkanut rakentaa omaa strategiaani Piotroskin menetelmiin, tekee mieleeni sanoa, että eikös Piotroskinkin tutkimustulokset olleet aika lailla back-testaukseen perustuvia? Näin ainakin itse olen ymmärtänyt, mutta ei ole heittää mitään todisteita :).

Jatkan muiden aloittamaa spekulointia: tuo rahastointi selittäisi sitä, miksi halusit "nakkikioskeista" eroon :) Pohdin mielessäni meinaan tuota mahdollisuutta, kun joku sen mainitsi aikaisemmin. Piotroskia tosiaan ei kovin helposti voi rahastoida juuri noiden nakkikioskien takia.

Tarttuiko muuten Milanosta mobiilimedia-alaa?

22.11.2010 klo 21.54.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

vaurastu: Ei Piotroskia ole rakennettu backtestauksella. Silloinhan kysymyksessä olisi puhdas tiedonlouhinta. Pelkän tiedonlouhinnan varaan ei mielestäni kannata rakentaa mitään sijoitusstrategiaa. Se vain osoittaa, että louhinnan tuloksena löydetyt parametrit vain sopivat käytettyyn dataan sopivalta ajalta - ei muuta.

Suosittelen lukemaan Joseph Piotroskin tutkimuksen läpi. Siinä käydään myös taustoja läpi.

Nakkikioskeihin liittyi omien tutkimusteni mukaan myös sellainen ongelma, että ne eivät korjanneet arvostustasoaan yhtä nopeasti kuin suuremmat enemmän vaihdetut yhtiöt. Tämä ilmeni myös siten, että ulottamalla strategian aivan pieninpiin nakkikioskeihin myös strategian tuotto laski. Sopivilla rajoilla (ja muilla parametreillä) sai valikoitua paremmin reaalielämään soveltuvia yhtiöitä.

Edelleen Piotroski on vain yksi osa strategiaani. Se nyt vain on se osa minkä olen ääneen sanonut.

Arvauksesi Milanon osalta osui oikeaan.

22.11.2010 klo 22.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Minimisumma tuli nyt täyteen satelliittisalkun SMS veloitusten osalta tältä kuukaudelta, joten olen ajanut tekstiviestipalvelun alas.

Tunnuksen tilanneille palvelu toimii normaalisti kuukauden ajan. Sen jälkeen poistan salkun kokonaan verkosta.

22.11.2010 klo 22.58.00

vaurastu kirjoittaa:

Jep, se(kin) on ollut kirjatoivelistalla. Toistaiseksi kaikki Piotroski-materiaalini on ollut toisen käden tietoa (silkkaa laiskuutta). Työt vaan vieneet melkein kaiken ajan viimeaikoina eikä ole ehtinyt juuri lukemaan.

Aivan, eli nakkikioskeissa on tosiaan tuokin vika... hyvä tietää.

23.11.2010 klo 22.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kyseessä ei ole kirja vaan akateeminen tutkimus. Voit lukea sen tästä.

23.11.2010 klo 22.46.00

Anonyymi kirjoittaa:

En nyt halua mitenkään moralisoida, mutta mielestäni on melkoista yhteiskunnan varojen haaskausta "opiskella" aikomatta valmistua koskaan. Sun kohdallas taitaa olla kuitenkin niin että opiskelut aloittaessasi aioit valmistuakin, mutta sitten huomasitkin että ala ei olekaan sinua varten?

Ja toiseksi, mun mielestä ei tunnu oikealta käyttää opiskelijaetuisuuksia jos ei edes aio suorittaa tutkintoa loppuun, etenkään tilanteessa, jossa henkilöllä on varaa muuhunkin kuin makarooniin ja tonnikalaan.

En tarkoita tätä pahalla. Ehkä vain ajattelemme asiasta eri tavalla, mutta sanoimpahan mielipiteeni.

Sami

24.11.2010 klo 23.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olin jo alan töissä aloittaessani opiskelut. Tuolloin ajattelin papereista olevan jotain hyötyä tulevaisuudessa, mutta olin hyvin väärässä. Ei papereilla tee mitään. Kokemus ja osaaminen (onneksi) ratkaisevat.

Opinto-oikeus on kohdallani (ainakin toistaiseksi) ikuinen, sillä olen aloittanut opinnot ennen tutkintouudistuksia. Käytänkin nykyään tätä etua itseni sivistämiseen eli opiskelen asioita, joista olen kiinnostunut ja haluan oppia lisää (esim. rahoitus).

Nykyään tutkinto on kaksiosainen eivätkä laitokset saa kandeista oikein mitään korvausta. Myös siltä kantilta katsoen ei valmistumisella ole merkitystä.

Opiskelujen osalta yliopistolle kustannus on käsittääkseni sama istuu luentosalissa 200 henkeä tai 201 henkeä.

Opiskelijaetuuksien käyttämisestä voi varmasti olla montaa mieltä, mutta ne ovat lailliset oikeuteni. Tämä on yksi aspekti, kun niitä omia kulujaan tarkastelee.

En häpeä ja aion tulevaisuudessakin käydä kuuntelemassa mielenkiintoisia luentoja. En muiden vuoksi vaan itseni.

24.11.2010 klo 23.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mutta eikös luennot ole avoimia tilaisuuksia, joissa voi käydä kuka tahansa? Tenttiminen ei tietenkään onnistu, mutta se kai ei sinulle olekaan pääasia?

Sami

28.11.2010 klo 11.30.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kun kerran on se ikuinen opinto-oikeus, niin miksei kävisi samalla myös tentissä? En ymmärrä mitä etua olisi siitä, että irtisanoutuisin yliopistolta ja kävisin silti samat kurssit?

28.11.2010 klo 11.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Samille kommenttina, että yhteiskunnan kannalta opiskelussa tuskin on tärkeintä valmistuminen itsessään, vaan opiskelussa saatu osaaminen. Muutoinhan yliopiston kannattaisi tulostaa koko kansalle tohtorin paperit.

Onkin vaikea ymmärtää, missä tilanteessa opiskelu olisi huono asia tai varojen haaskaamista. Puolikas maisteri on parempi kuin ei mitään. Kansalaisten osaaminen ratkaisee, eivät yliopistojen valmistumisbonukset.

5.12.2010 klo 3.22.00

Anonyymi kirjoittaa:

12%:n vuosituotto ei ole tasta maailmasta.

26.1.2011 klo 16.40.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails