Ensimmäinen ongelma Lynxin kanssa

10.12.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva cc Jar0d)

Olen käyttänyt Lynxiä välittäjänä parin kuukauden ajan. Nyt törmäsin ensimmäiseen ongelmaan. Itse asiassa ongelma koskee aivan yhtä lailla Interactive Brokersin asiakkaita, sillä Lynx on käytännössä sama kuin IB UK, mutta eri hinnoittelulla. Ongelma itsessään on sen verran harvinaislaatuinen etten usko kovinkaan monen siihen törmäävän. Se on silti hyvä tuoda ilmi, jotta Lynxin ja IB:n käyttäjät osaavat tällaiseenkin varautua.

Omistan satelliittisalkussani yhtä espanjalaisyhtiötä, joka hiljan fuusioitui yhdysvaltalaisen yrityksen kanssa. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa tähän fuusioon liittyen hyväksyttiin toimenpide, jossa vanhoille espanjalaisen yhtiön osakkeenomistajille annettiin 11 ostowarranttia 10 omistettua osaketta kohden.

Tällä viikolla warrantit tupsahtivat Lynxin tilille ja kaupankäynti niillä käynnistyi eilen Madridissa. Warrantti kyllä näkyy Lynxin tilillä, muttei laisinkaan portfolio välilehdellä TWS:ssä (Lynxin ja IB:n kaupankäyntiohjelmisto). Lisäksi warrantin arvoksi oli kirjattu suoraan sen strike price. Näin salkun arvo kirjaantuu Lynxille väärin. Lynxin kaupankäyntijärjestelmästä ei warranttia löydy, joten sen myyminen tai uusien ostaminen ei onnistu. Arvelin jo tässä vaiheessa, että ongelmia on edessä.

Niinpä otin yhteyttä asiakaspalveluun selvittääkseni miten voin myöhemmin halutessani purkaa tämän johdannaisposition. Vastaus oli erilainen kuin mihin olin valmistautunut. Lynxillä (ja IB:llä) voi Madridin pörssissä käydä kauppaa ainoastaan osakkeilla. Euroopassa warranteilla voi käydä kauppaa pelkästään Saksassa. Tämä itse asiassa käy ilmi myös IB:n kotisivuilla.

Olen nyt siis tilanteessa, jossa omistan ostowarrantin enkä voi päästä siitä eroon. Joudun pitämään sen maturiteettiin saakka, jolloin lopulta selviää raukeaako se kenties arvottomana. Toinen vaihtoehto on, että osakekurssi on noussut yli strike pricen, jolloin erotus maksetaan tilille.

Aikamoinen lottokuponki! Salkussani on johdannaispositio, jota en siellä välttämättä haluaisi pitää. Vielä ongelmallisemmaksi tilanteen tekee se, että osakkeen hinta luonnollisesti tippui, kun warrantti hinnoiteltiin kurssiin. Osakkeen arvo hankintahintaan nähden on nyt tappiolla, mutta warrantin arvo huomioituna kokonaispositio yhtiöstä on reilusti plussalla. Harmi vain etten niin halutessani voi kokonaispompsista päästä eroon. Voin myydä pelkät osakkeet.

Lisäksi warrantti vaikuttaa myös käyttämääni sijoitusstrategiaan, jossa pidän osaketta aina yhden vuoden ajan. Salkkuun tupsahtaneen ostowarrantin juoksuaika on nimittäin 3,5 vuotta! Onneksi warrantin paino salkussa on vain pari prosenttia. Siitä huolimatta se on inhottava särö strategiassa.

Warrantti itsessään ei istu strategiaan, mutta pitäisin sen silti salkussa vaikka myynti olisi mahdollinen. Osakkeen hinta on tällä hetkellä 22,5% strike pricen alapuolella. Juoksuaikaa on jäljellä hyvin runsaasti eli sen 3,5 vuotta. Osakkeen volatiliteetti on suuri, yli 50%. Luonnollisesti warrantti on tällä hetkellä out-of-money tilassa ja sen koko arvo perustuu siten aika-arvoon. Koska itse en voi warranttia myydä on siitä minulle iloa vasta, jos se siirtyy in-the-money tilaan ennen maturiteettia.

Laskin warrantin arvon ennen sen noteerauksen alkamista käyttäen Black-Scholes kaavaa. Ensimmäisenä noteerauspäivänä warrantin hinta oli alimmillaan 0,10 eurossa ja korkeimmillaan 0,40 eurossa päätyen 0,30 euroon. Tänään warrantti päätti 0,36 euroon. Omien laskujeni perusteella warrantti on yhä alihinnoiteltu ja 0,10 euron hintaan olisin ostanut sitä kirkuen! Ja joku kehtaa vielä väittää markkinoita tehokkaiksi?

Jotta warrantti siirtyisi in-the-money tilaan tulisi osakkeen arvon nousta 3,5 vuoden aikana noin 7,5% p.a. mitä voi pitää kohtuullisena. Pidän yhtiötä muutoinkin edullisesti hinnoiteltuna (miksi muuten olisin ostanut sitä?). Esimerkiksi yhtiön P/B on reilusti alle yhden - 0,71 ja ROIC 54,73%. Uskon osakkeen arvon olevan 3,5 vuoden kuluttua selvästi strike pricea korkeammalla.

Siinä mielessä mitään katastrofia ei kohdallani ole tapahtunut, sillä yhtiötä haluan holdata edelleen ja ostowarranttia pidän myös hyvänä. Ainut missä töksähtää on se, että 10 kuukauden kuluttua irtaudun tästä osakkeesta ja silloin haluaisin myydä myös warrantin - käyttämäni strategian mukaisesti.

Nyt se ei onnistu, joten salkkuun jää lottokuponki, jonka tulos selviää vasta 3,5 vuoden kuluttua.

(Täysin mahdotonta warrantin myyminen ei tietysti ole. Voin aina siirtää sen jollekin toiselle välittäjälle, jonka kautta voisin käydä warranttikauppaa Espanjassa. Kulut huomioiden se ei kuitenkaan ole järkevää.)

12 vastausta artikkeliin "Ensimmäinen ongelma Lynxin kanssa"


Olli kirjoittaa:

Pisti hieman silmään kommettisi warrantin hinnoittelusta puhuttaessa: "Ja joku vielä kehtaa väittää markkinoita tehokkaiksi". Jos kommentti viittaa nimenomaan edellä olevaan keskusteluun warrantin hinnoittelusta ja sen ns. "oikeasta arvosta" BS-mallilla, täytyy aina pitää mielessä että markkinoiden tehokkuutta tällä tavalla mitattaessa tulee samalla testanneeksi BS-mallia. Voisin väittää että kyseinen malli on myös vähintäänkin puutteellinen optioiden(/warranttien) arvostamiseen. Tässä suhteessa päätelmien tekeminen markkinoiden tehokkuudesta on tässä yhteydessä vähintäänkin arveluttavaa, ellei jopa täysin hyödytöntä.

11.12.2010 klo 15.24.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hei Olli,

viittasin lähinnä taannoiseen kirjoitukseeni indeksisijoittamisesta, jossa pohdin myös markkinoiden tehokkuusnäkökulmaa.

Black-Scholes on vain yksi tapa arvottaa johdannaista ja johdannaisten kanssa enemmän tekemisissä olevat ymmärtänevät myös sen puutteet. Tarkoitukseni ei tässä kirjoituksessa ollut syventyä johdannaisiin sen tarkemmin. Johdannaiset muutoinkin menevät isolle osalle blogin lukijoista sellaiselle alueelle, että on parempi olla niistä erossa. Ne ovat monimutkaisempia ja vaativat selvästi korkeampaa osaamista kuin osakkeet.

Kyseinen warre on kuitenkin selvästi alihinnoiteltu 0,10 euron tai edes 0,20 euron hinnalla. Itse pidän tämän warrantin oikeana arvona hieman reilua 0,40 euroa. Aivan selvää on etteivät kaikki kyseisen warrantin omistajat osaa arvottaa sitä oikein. Muutoin usean sadan prosentin päiväheilunta ei ole perusteltavissa varsinkin kun alla olevan osakkeen volatiliteetti tai arvo ei ole muuttunut sellaisessa mittakaavassa, että heilunta olisi perusteltua. Nyt warren arvo alkaa lähestyä sille kuuluvaa oikeaa tasoa.

Viitaten siis aiempaan kirjoitukseeni markkinoiden tehokkuudesta olisi tämänkin warren pitänyt löytää oikea tasonsa nopeammin kuin muutamissa päivissä. Selvästi kaikki toimijat eivät osaa hinnoitella sitä oikein. Uskon, että monille piensijoittajille joilla ei aiempaa kokemusta johdannaisista ole - eikä warrella ole aiemmin kauppaa käyty - tuottaa vaikeuksia arvottaa sitä. Se vaatii osaamista johdannaisista.

11.12.2010 klo 15.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mikä firma on kyseessä? Onkohan likviditeetti tarpeeksi korkea, jotta voidaan keskustella markkinoiden tehokkuudesta tässä kohtaa?

12.12.2010 klo 23.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Osake on suht likvidi. Se noteerataan sekä NYSE:ssä, että Madridissa ja pelkästään Madridin päivävaihto on useita miljoonia.

13.12.2010 klo 7.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Selvä viite hinnan ankkuroitumisesta ensimmäisen päivän perusteella on myös se, että perjantaina warratti heilui enää 0,30-0,36 välissä päätyen 0,36:een. Jos osake ei tänään laske voisin arvata sen kipuavan jo 0,40 tuntumaan (eli warrantin hinta löytäisi hiljalleen oikeaa tasoaan - ei minuuteissa tai sekunneissa vaan päivissä).

13.12.2010 klo 7.59.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Aika hyvin arvasin. Warren päivän päätös oli 0,39. Osuu se sokea tikkaa heittävä apinakin joskus lähelle ;)

13.12.2010 klo 21.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä välittäjää muuten käytit Nordnetin lisäksi ennen kuin siirryit Lynxiin ja aktiedirektiin?

Muistelisin, että sinulla oli kuitenkin arvopapereita markkinoilta, joihin ei NN:llä päässyt.

t. H

30.12.2010 klo 0.47.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Muistelisin, että sinulla oli kuitenkin arvopapereita markkinoilta, joihin ei NN:llä päässyt.

Muistat väärin. Ennen Nordnettiä olen käyttänyt Nordeaa ja eQ:ta välittäjinä.

Päivitystä muuten tähän Lynx/IB ongelmaan. Joulun jälkeen warranttia on pystynyt myymään Lynxin ja IB:n kautta, muttei ostamaan. Ilmeisesti palautetta on lisäksi antanut jokunen muukin, jotta tällainen järjestely on voitu tehdä.

Tosin tämä järjestely vain aiheuttaa myyntipainetta, mikä on nyt näkynyt myös warrantin hinnoittelussa. Olisin ostanut sitä mielelläni lisää, mutta se ei onnistu. IB:n järjestelmä ilmoittaa ainoastaan "This contract can only be closed." Vain myyntitoimeksiantoja voi tehdä.

Pitäisi warrantin ostamista hyvänä tilaisuutena myös siksi, että se on klassinen esimerkki Greenblatt:n esittelemistä tavoista, joilla instituutiosijoittajia voi käyttää hyväksi. Esim. instikoiden säännöt voivat kieltää pitämästä johdannaispositiota, joten heidän on pakko päästä sijoituksesta eroon. Tutkimusten mukaan siksi tällaiset sijoitukset ovat hyviä, kun myyntiaalto on purkaantunut alta pois. Purkaantuminen kestää yleensä kohtuu pitkään ja paras tuotto tulee toisena vuotena.

30.12.2010 klo 9.24.00

Joululahjavinkit kirjoittaa:

Täytyy kyllä kunniottaa sua siitä miten paljon olet jaksanut tät hommaa tutkia ja opiskella..

9.11.2011 klo 13.20.00

Anonyymi kirjoittaa:

BAC, JPM, AIG ja AIG:n warrantit ovat suhteellisen edullisia tällä hetkellä, ja juoksuaika jäljellä yli 5 vuotta.

Tiedätkö onnistuuko esim. BAC-WTA tai JPM-WT warrantien osto IB:n kautta?

Yritin katsoa IB:n sivuilta, mutta en löytänyt selkeää vastausta:
"IB offers trading of warrants to non-US legal resident investors on the following non-US securities market centers:
- Frankfurt Stock Exchange (FWB)
- Stuttgart Stock Exchange (SWB)"

14.5.2012 klo 18.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Minua myös kiinnostaaa AIG, BAC ym. warrantit. Kysyin Lynxin asiakaspalvelusta, voiko näitä warrantteja ostaa. Sieltä vastattiin:

"thank you for your message and your consideration to open an account with LYNX. The warrants of AIG and Bank of America are available for trading."

1.6.2012 klo 13.13.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tein demotilin Lynxiin, kaupankäyntiohjelmalla löytyy kyseiset warrantit.

3.6.2012 klo 19.09.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails