Tulos tammikuu 2011 (-0,33%)

1.2.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaTammikuu alkoi perinteiseen tapaan railakkaalla kurssinousulla. Salkkuni indeksoitu kehitys näyttikin parhaimmillaan yli viiden prosentin tuottoa. Kuukauden loppua kohden meno kuitenkin lässähti ja viimeisen niitin antoi Egyptin vallankumous, joka heilutti kursseja maailmanlaajuisesti.

Lopputuloksena tammikuulta päätyivät sijoitukseni kokonaisuutena -0,33% tappiolle. Se on kuiten vain puolittainen totuus. Salkun sisällä kehityksen ero indeksoidun ytimen ja oman strategiani välillä oli hurjempi kuin koskaan. Korkeampi riskinen indeksoitu ydin tuotti tammikuussa -2,38%:n tappion, kun oma sijoitusstrategiani puski täysin vastakkaiseen suuntaan tuottaen +4,77%. Indeksoituun ytimeen nähden oma strategiani antoi siis 7,15 prosenttiyksikön ylituoton! Se on hurja luku minä tahansa kuukautena.

Strategiani on tuottanut salkun indeksoitua ydintä paremmin koko sen ajan mitä olen tuottoja blogiin raportoinut. Tekemäni jälkitestaus myös osoitti sen olevan laskukausina turvallisempi kuin markkinat. Vaikka yhden kuukauden päinvastaisen tuoton erolla ei tilastollisesti pysty vielä mitään varmentamaan on tämä kuiten jälleen yksi empiirinen todiste siitä, että strategia näyttää toimivan hyvin myös laskevien kurssien aikana.

Salkun rakenne on yhä sama kuin vuoden vaihteessa. Indeksoinnin purkamisen aloitan nyt helmikuussa ja uuteen strategiaan siirryn täysin maaliskuun loppupuolella. Tulen merkitsemään indeksoinnin purun ja uuden strategian mukaisen salkun valmistumisen Sijoitusten tuotto sivulla olevaan indeksoituun tuottograafiin.

Purkamisen tulen aloittamaan todennäköisimmin Kiina ETF:stä (iShares FTSE/Xinhua China 25 Index). Kiina ETF:n myyntinappi on syyhyttänyt minua jo jonkin aikaa. Nykyinen arvostustaso ei jätä paljoakaan varaa yllätyksille. Kiinan tulevaisuus näyttää toki hyvältä, mutta selviä ylilyöntejä on nähtävissä. En pitäisi mahdottomana, että ongelmat lähtisivät vyörymään kiinteistökuplan puhkeamisen muodossa. Kiinaan on rakennettu kokonaisia tyhjiä kaupunkeja.

Kaikkein levollisin mielin istun tällä hetkellä indeksoidusta ytimestä Venäjä (Market Vector Russia) ja Suomi (Seligson OMXH25) ETF:ien päällä. Näistä Venäjä ETF on selvästi maltillisimmin arvostettu enkä yllättyisi vaikka tämä ETF nousisi tänä vuonna vielä reippaasti.

Nyt tapahtunut kurssien nytkähdys alaspäin on minusta otollinen tilaisuus sijoittajalle hankkia osakkeita väliaikaisesta "alennusmyynnistä". Mitään syytä suurempaan paniikkiin ei oman arvioni mukaan ole. Oman salkun indeksoidun ytimen purkamisen ainakin aloitan vasta kurssien toivuttua. Mielummin myyn nouseviin kursseihin ja ostan laskeviin kuin päinvastoin. Uskoisin väliaikaisen alennusmyynnin päättyvän jo helmikuun aikana ja pääseväni siten purkamaan ydintä tämän kuun aikana.

Yhden yleisen sanonnan mukaan tammikuun kurssikehitys näyttää koko vuoden suunnan. Jos tähän sanontaan on uskominen tulee vuodesta 2011 lattea tai hieman tappiollinen. Henkilökohtaisesti uskon vuoden tuovan markkinoilla maltillisen tuoton. Ei niin hyvää kuin viime vuonna, mutta ei myöskään tappiota.

Hyvää alkanutta sijoitusvuotta!

16 vastausta artikkeliin "Tulos tammikuu 2011 (-0,33%)"


Anonyymi kirjoittaa:

Olisiko jotenkin mahdollista seurata kommentteja joihinkin artikkeleihin RSS-syötteenä?

-- JS

1.2.2011 klo 17.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/feeds/comments/default

Tai sitten artikkelikohtaisesti voi tilata sähköpostiin kommenttilaatikon alalaidassa olevasta "Tilaa sähköpostitse" linkistä. Se todennäköisesti näkyy vain, jos olet kirjautunut sisään.

1.2.2011 klo 17.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ei liity mitenkään aiheeseen, mutta tulipahan vain tuossa mieleen, kun katselin Zeitgeist-saarnausta (Zeitgeist: Addendum) että olisi todella mielenkiintoista kuulla sinun näkemyksesi tai ns. opponointi Zeitgeistin esittämiin väitteisiin ja näkemyksiin. :)

1.2.2011 klo 21.14.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Zeitgeistin idea on ihan kiva, muttei realistinen. Sanotaanko näin.

1.2.2011 klo 21.48.00

Cramerica kirjoittaa:

Ah, Nordnetin postilaatikko sisälsikin yllätyksen: "1.2.2011 alkaen Nordnet ei enää tarjoa kaupankäyntimahdollisuutta saksalaisissa lattiapörsseissä ... Muutoksen jälkeen voit jättää myyntitoimeksiantosi meklareillemme puhelimitse".

Ei sitä osuuksista luopumista voi liian helpoksi tehdä. :)

2.2.2011 klo 20.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi. Sanoit, että Market Vectors Russia on mielestäsi maltillisesti arvostettu. Tuli siitä mieleen, että olisi kiinnostava kuulla miten etffien arvostustasoa mittaat. Helsingin pörssin osakkeille mainio työkalu on ollut Kauppalehden nettisivujen Trophy Visual palvelu, jonka avulla on helppo nähdä mm kurssiin ladatut tulosodotukset. Löytyykö ETFfille samantyyppistä työkalua? Tai millä muulla tavoin arvostustason arvioit?

2.2.2011 klo 23.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Maakohtaiseen arviointiin käytän ihan perinteisiä mittareita, kuten P/E, P/B jne. Nämä tunnusluvut löytää esimerkiksi joka kuukausi Arvopaperi-lehdestä. Esimerkiksi nyt Venäjän P/E pyörii 8:n pinnassa ja P/B 1,4 kieppeillä.

3.2.2011 klo 9.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ok. Itse koitin etsiä noita netistä, ja ainakin Financial Timesin marketdata sivuilta löysin ajankohtaiset P/E luvut ETFfille (tosin ei kaikille). P/B lukua en vielä löytänyt.

3.2.2011 klo 10.04.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Arvopaperi-lehdestä löytyy myös muita tunnuslukuja, kuten osinkotuotto, talouskasvu, inflaatio, tuloskasvu jne. Oikeastaan ainut suomalainen sijoittamiseen ja talouteen perehtynyt lehti, jota voin vilpittömästi suositella. Ja jos hinta hirvittää, niin yleensä lehden löytää myös lähimmästä kirjastosta.

3.2.2011 klo 11.22.00

Anonyymi kirjoittaa:

Arvopaperilehti löytyy myös monien markettien lehtiräckistä 8e tzipale = 88e/vuosi, kestotilauksena 6kk jaksoissa 59e, 12kk 109e. Irtonumeroina kun ostaa niin ei tarvitse nuista miljonääreille suunatuista egostelulehdistä maksaa.
____

Kiitos muuten hienosta blogista! :)

3.2.2011 klo 17.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Juu, on lehtimyyjätkin joskus koittanu myydä tota Arvopaperilehteä, mutta ei oo tullu otettua. Ens kerralla pitää harkita uudestaan jos tulee hyvä tarjous.

Tutkin vähän lisää ja löysin netistä aika hyviä tietolähteitä. Ehdottomasti kattavimmat tiedot ETFfistä tarjoaa tähän mennessä löytyneistä nettisivuista Morningstar. Sieltä löytyy tosi korkelle jalostettuakin dataa + hyvät tuotto/riski yms tiedot. Ja myös hinnoitteluun liittyvät P/PE P/B P/S yms.
http://quote.morningstar.com/etf/f.aspx?t=SPY&region=USA&culture=en-US

Yhden mielenkiintoisen jutun huomasin liittyen noihin Nordnetin tarjous ETFfiin. Kiinan FTSE 25 indeksiä seuraava etf DBX9 on kehittynyt viimeisen vuoden aikana n. 10% huonommin kuin samaa indeksiä seuraava tunnettu FXI. Tuolta voi verrata etffiä laittamalla tickerin add comparison kohtaan:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=DBX9:TH

Onko hajua, mistä moinen voisi johtua, kun samasta indeksistä on kuitenkin kyse? Mietin itse, että kyseessä voisi olla huonomman tunnettuuden / likviditeetin aiheuttama alihinnoittelu.

3.2.2011 klo 22.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiinan FTSE 25 indeksiä seuraava etf DBX9 on kehittynyt viimeisen vuoden aikana n. 10% huonommin kuin samaa indeksiä seuraava tunnettu FXI.

Nyt menee puurot ja vellit sekaisin keskenään. Aika saman nuo ovat tuottaneet. Itse saan eroksi 0,16%-yksikköä vuodelta 2010, mikä voi selittyä jo ihan kaupankäyntipaikkojen aikaerolla.

DBX9 noussut 21,46 -> 23,47 = +9,37%

FXI puolestaan:
4.1.2010 42,48$ * 0,6989 USD/EUR = 29,69€
31.12.2010 43,09$ * 0,7546 USD/EUR = 32,52€

FXI noussut siis 29,69 -> 32,52 = +9,53%

Et tietenkään voi verrata USD noteerattua ja EUR noteerattua arvopaperia keskenään. Molemmat seuraavat samaa indeksiä, joten tuottokin on sama. DBX9 tosin näemmä uudelleensijoittaa osingot.

3.2.2011 klo 23.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

En itse laskenut ollenkaan noita kursseja vaan katsoin suoraan graafista tuolta Bloombergin sivuilta. Valuuttakursseista ei pitäisi olla kyse koska graafissa asteikkona on etffien arvojen prosenttimuutokset. Bloombergillä on DBX9:n kurssitietoja kesäkuun lopusta, ja tällä ajanjaksolla DBX9 on tippunut n 5% ja FXI noussut n 5%. Lisäki kurssikäyrät ovat silminnähtävästi erimuotoiset, eli jompikumpi ei selvästi noudata indeksiä kunnolla. Tarkennuksena tuohon aiempaan viestiini se, että tarkoittamani ajanjakso oli kesäkuun lopusta, eli selvästi alle vuosi.

3.2.2011 klo 23.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Et voi verrata appelsiinia omenaan. Usko jo :)

Jotta voisit verrata näiden ETFien kurssikäyriä keskenään tulisi sinun muuntaa FXI:n kurssi euroiksi joka päivä aina käyttäen kyseisen päivän USD/EUR kurssia.

4.2.2011 klo 0.04.00

Anonyymi kirjoittaa:

Saisiko tuon "sijoitusten tuotto" -välilehden graafin sellaiseksi, että asteikko alkaisi jostain muusta luvusta kuin 0?

Eli olisi hyvä, jos esim. alkuun kuvaajan skaala olisi 90-110 indeksipistettä ja skaalaa voisi sitten laajentaa tarpeen mukaan suuntaan tai toiseen kun pisteluku lähestyy em. arvoja.

Olisiko mahdollista?

Perjantaina salkkusi näyttää hypänneen yli 3% ylöspäin. Johtuiko tämä jostain tekemästäsi transaktiosta, vai satelliittisalkun hyvästä kehityksestä kyseisenä päivänä?

Sami

5.2.2011 klo 23.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Saisiko tuon "sijoitusten tuotto" -välilehden graafin sellaiseksi, että asteikko alkaisi jostain muusta luvusta kuin 0?

EI saa. Tämä on Googlen bugi, joka on ollut korjaamatta jo pitkään. Kun saavat sen korjattua muuttuu alaskaala saman tien (olen asettanut sen 90:een).


Perjantaina salkkusi näyttää hypänneen yli 3% ylöspäin. Johtuiko tämä jostain tekemästäsi transaktiosta, vai satelliittisalkun hyvästä kehityksestä kyseisenä päivänä?

Transaktiolla ei ollut vaikutusta tähän.

5.2.2011 klo 23.52.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails