Tulos marraskuu 2011 (-7,87%)

3.12.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun tuotot marraskuussa 2011)

Marraskuu oli salkulleni yksi vuoden huonoimmista. Kuukauden aikana TWR laskettu tuotto painui -7,87%. Vertailuindeksit pärjäsivät selvästi paremmin. STOXX Europe 600 Gross Index laski vain -1,09% ja kotimaan OMXH25 -1,45%. Kummankin indeksin "onneksi" koitui kuukauden viimeiset kaupankäyntipäivät jolloin kurssit rykäisivät reilusti ylöspäin. Lähinnä small-cap yhtiöistä koostuva salkkuni ei näihin nousuihin lähtenyt mukaan, joten tuotto jäi selvästi rumemmaksi.


(Salkun kehitys verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta)

Koko vuoden tuottoja tarkastellen näyttää vahvasti siltä, että tulen jäämään käyttämästäni vertailuindeksistä selvästi. STOXX Europe 600 GI on laskenut vuoden aikana vain -9,80%, mikä on selvästi oman salkkuni -22,61%:ia vähemmän. OMXH25 on laskenut vuodessa -24%, mutta tämä ei pidä sisällään osinkoja. Kun osingot lasketaan mukaan voidaan sanoa että salkkuni on tuottanut tähän mennessä myös hieman OMXH25 indeksiä heikommin. Ei siis mikään järisyttävän hyvä tulos. Ellei loppuvuonna tapahdu suoranaisia ihmeitä tulen jäämään vertailuindeksille selvästi. Ja mihinkään ihmeisiin en tässä tapauksessa usko.


(Sijoitusstrategian tuotto vuoden ajalta (6/2010-6/2011) verrattuna STOXX Europe 600 GI indeksiin)

Jokaisen suoria osakesijoituksia tekevän sijoittajan on hyvä varautua alituoton jaksoihin. Nyt minulla on meneillään sellainen. Suunnitelmissani ei ole hylätä valitsemaani strategiaa vielä näin lyhyen jakson vuoksi. Olen strategian testannut toimivaksi pitkältä aikaväliltä ja myös siihen kuului alituoton kausia. Ei siis mitään uutta nousevan auringon alla. Sellaisesta strategiasta en vielä ole kuullutkaan, joka tuottaisi aina vertailuindeksiä paremmin.

Oheiseen graafiin olen piirtänyt suorien osakesijoitusteni tuotot verrattuna STOXX Europe 600 GI indeksiin vuoden ajalta. Graafi lähtee kesäkuusta 2010. Se pitää siis sisällään entisen satelliittisalkkuni, jota kautta aloin ajamaan käyttämääni strategiaa käytännössä sisään ja johon siirryin täysin tänä vuonna. Kaupankäyntikulut on vähennetty tuotoista ja luonnollisesti kyseinen graafi ei pidä sisällään silloisia ETF sijoituksiani. Oma salkkuni on sinisellä värillä ja STOXX Europe 600 GI punaisella.

Kuten kuvasta näkee toimi strategia koko vuoden varsin mukavasti. Nyt alituoton jaksoa on alla vasta noin puoli vuotta mikä ei ole aika eikä mikään. Jatkan siis valitsemaani ja hyväksi toteamaani tietä.

Noin muutoin kuukausi on ollut varsin työn täyteinen. Start-upin kanssa riittää kovasti hommaa ja muutoinkin tarkoitus olisi vuoden vaihteessa jälleen priorisoida asioita omassa elämässä. Suuntaus on sama kuin on ollut koko kuluvan vuoden. Keskityn yhä enemmän asioiden tekemiseen niistä puhumisen (tai kirjoittamisen) sijaan. Yksi kuukauden suurimmista vapaa-ajan projekteista oli makuuhuoneen remontointi, johon vierähti pari kokonaista viikonloppua.

Rauhallista Joulun odotusta jokaiselle!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: -7,87%
Tuotto vuoden alusta: -22,61%

9 vastausta artikkeliin "Tulos marraskuu 2011 (-7,87%)"


Jago kirjoittaa:

Pasi, voisitko joskus kirjoittaa artikkelin strategioista joissa pyritään pitkäjänteisyyteen ja hyvin vähäiseen kaupankäyntiin? En tarkoita vähäisellä siis alle 50% rotaatiota, vaan lähinnä Buffettimaseja sijoitustyylejä joissa ostetaan ja lisäillään kyllä, mutta myydään pois vain ja ainoastaan ääritilanteissa ja yli 10v holdaus osakkeelle on aivan normaalia. Samoin samaan sarjaan kuuluvista "Investing for Income" strategioista olisi mielenkiintoista kuulla.

3.12.2011 klo 21.34.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Buffetista on kirjoitettu jo niin laajasti, että häntä tuskin kannattaa käsitellä. Money Masters kirja käy läpi mm. seuraavien sijoittajien strategiat: Paul Cabot, Philip Fisher, Stanley Kroll, T. Rowe Price, John Templeton, Larry Tisch ja Robert Wilson. Jotakin näistä voisi kenties käsitellä joku kerta.

Kenties johtuen omista taustoistani olen tonkinut kvantitatiivisia metodeja muita enemmän.

GARP strategiasta on ollut tarkoitus kirjoittaa jo jonkin aikaa. Saapa nähdä milloin löytäisi sopivan raon kirjoittaa artikkelin valmiiksi.

Pystytkö kertomaan mikä alhaisen kaupankäynnin strategia kiinnostaisi eniten?

3.12.2011 klo 22.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kirjahyllyssäni oleva Michael E. Edelsonin Value Averaging kirja osuu myös mainitsemaasi kategoriaan, mutta on kylläkin tavattoman unettavaa luettavaa.

Toisaalta value averaging käsite lienee blogin lukijoille entuudestaan pässin lihaa.

3.12.2011 klo 22.13.00

Jago kirjoittaa:

Sehän siinä onkin että en juuri tunne mitään "virallisia" nimiä näille. Jokaiselle meistähän tunnetusti sopii eri strategiat, johtuen siitä että jokainen ihminen on erilainen ja ihmisillä on eri luonteet. Itse olen huomannut että minulle henkilökohtaisesti hyvin keskeinen ominaisuus on se, etten halua myydä.

Tuntuu tyhmältä viettää päivä- ja viikkotolkulla aikaa sijoituskohteen valintaan jota sitten pidetäänkin salkussa "vain" 2-3 vuotta. Toki käytän hyvinkin paljon kvantatiivisiä menetelmiä seulontaan, mutta tämä on vain alku ja aivan pieni murto-osa siitä työstä jota (aivan mielelläni) teen sijoituskohteen valinnassa.

Lisäksi koen että myyntien välttäminen kaikissa paitsi ääritilanteissa antaa yhden todella kovan valtin: ei tarvitse tehdä kuin 1 vaikea päätös, päätös ostamisesta. Mitä vähemmän päätöksiä täytyy tehdä, sitä pienempi tödennäköisyys on tehdä virhe, kuten esim. myydä omistuksensa vahingossa/tietämättään alihintaan. Lisäksi hyötyä tulee luonnollisesti siinä että maksaa vähemmän veroja ja välityspalkkioita.

Valitettavasti en osaa antaa suoraan strategioiden "virallisia" nimiä, mutta toivottovasti ylläoleva vähän helpotti ymmärtämään mitä haen :)

3.12.2011 klo 22.44.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Laitetaan korvan taakse. Blogi menee nykyään elämässä sen verran alhaisella prioriteetilla, että älä kuitenkaan pidättele hengitystä odotellessa ;)

3.12.2011 klo 22.54.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jago kirjoitti:
"Mitä vähemmän päätöksiä täytyy tehdä, sitä pienempi tödennäköisyys on tehdä virhe, kuten esim. myydä omistuksensa vahingossa/tietämättään alihintaan."

Päättämättömyys se vasta huono päätös onkin.

Myyt tai et, teet koko ajan salkussasi päätöksiä. Passiivinen päätös on pitää osakkeet - mikä voi 'päätöksenä' olla kohtalokas virhe.

4.12.2011 klo 12.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jago kirjoitti:
"Tuntuu tyhmältä viettää päivä- ja viikkotolkulla aikaa sijoituskohteen valintaan jota sitten pidetäänkin salkussa "vain" 2-3 vuotta."

Minä ajattelen siten, että etsin jatkuvasti sijoituskohteita. Toisinaan aktiivisemmin ja toisinaan en niin aktiivisesti. Osakkeet ovat sitten salkussa puoli vuotta, vuoden tai vuosia.. riippuen siitä miten niillä menee.

Minusta ei kannata ajatella sitä, että kuinka paljon aikaa kuluu yhden osakkeen löytämiseen, koska siinä tulee samalla karsineeksi pois monta huonoa sijoitusvaihtoehtoa. Se on mielestäni yhtä tärkeätä sijoittamisessa, jos asiaa miettii pääoman turvaamisen näkökulmasta.

-J-

4.12.2011 klo 17.54.00

Synonyymi kirjoittaa:

Terve! Kiitos loistavasta blogista.
Yhtä asiaa olen kuitenkin pohtinut. Kaikki sijoituksesi näyttävät olevan sijoituksia jotka maksavat osinkoja. Eikö kotimainen verotus syö voittoja kohtuuttoman paljon, kun osingot maksetaan ja vasta sitten uudelleensijoitetaan takaisin rahastoihin? Kompensoituuko verotuksesta aiheutuva menetys osingot uudelleensijoittavien etf:n kustannuksissa?

25.12.2011 klo 10.12.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Lyhyesti vastaten: ei. Vaikka strategiani kohdalla huomioidaan Suomen korkea verotus niin osinkojen kuin myyntivoittojen osalta hakkaa se backtestauksen perusteella osingot uudelleensijoittavat ETF:t mennen tullen. Jos näin ei olisi sijoittaisin ilman muuta yhä ETF:iin. Vaikkakin tässä on sellainen ongelma ettei strategiaa vastaavaa ETF:ää ole olemassa.

Jopa Magic Formula tuottaa kulujen jälkeen paremmin kuin pelkkä indeksi Helsingin pörssissä. Oman strategiani kohdalla ero on vielä selvästi suurempi. Tosin tänä vuonna tuotto ei näytä kummoinen olevan, mutta alituoton kausiin on tälläkin strategialla varauduttava.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

25.12.2011 klo 10.34.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails