Vuoden 2011 tulos (-20,06%)

31.12.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun kehitys verrattuna markkinatuottoihin vuonna 2011)

Vuosi 2011 on viimein päätöksessään ja sen myötä on myös aika laittaa oma sijoitusvuoteni pakettiin. Kirjoitan tätä tekstiä tukkoisena ja käheänä sitkeän flunssan kourissa. Kurkussa rohisee ja nenästä valuu aivolimaa. Fyysinen olotila vastaa suhteellisen hyvin myös sitä miten mennyt sijoitusvuosi vierähti. Kovin suuria hurraa huutoja se ei todellakaan aiheuta. Sijoitusvuodessa 2011 onkin oikeastaan vain yksi hyvä puoli. Se, että se viimein päättyy ;)

Kuten ylläolevasta vertailukäyrästä näkee jäin vuoden aikana käyttämälleni vertailuindeksille selvästi. Kirittäjänä olen käyttänyt STOXX Europe 600 Gross Indeksiä, joka pitää sisällään 600 suurimman Eurooppalaisen yhtiön osakkeita, sekä niiden jakamat osingot bruttomääräisenä. Kyseisessä indeksissä ei ole sisällä mitään kuluja tai veroja.

Omien sijoitusteni kehityksen olen laskenut käyttäen TWR:ää (Time-Weighted-Return), joka huomioi salkkuun lisätyt ja vähennetyt pääomat. Lisäksi oman salkkuni indeksoitu tuotto on nettomääräinen eli olen vähentänyt tuotosta kaupankäyntikulut, leimaverot, osinkoverot ja niin edelleen. Salkun pohjavaluutta on euro, jossa myös kehitystä mittaan.

Joulukuun aikana oma salkkuni kehittyi varsin hyvin. Nousua kertyi +3,29%, kun STOXX Europe 600 GI nousi ainoastaan +1,94% ja kotimaan OMXH25 suunnisti puolestaan päinvastaiseen suuntaan sukeltaen -2,78%. Koko vuotta ajatellen tulos on kuitenkin selvä, joten en jauha tässä yhteydessä yksittäisestä kuukaudesta sen enempää (lillukanvarsia).

Vuoden 2011 lopputulos on se, että omat sijoitukseni laskivat -20,06%. Jäin siis selvästi STOXX Europe 600 GI indeksille, joka laski vuoden aikana loppujen lopuksi vain -8,05%. Tämä on oikeastaan yllättävän vähän, kun ajattelee minkälaiset tuomiopäivän pasuunat ovat vuoden aikana talousmediassa soineet. OMX Helsinki 25 indeksi laski vuoden aikana -26,11%, joten päihitin kyllä sen vaikka tähän indeksiin kuulumattomat osingot huomioitaisiin. Se on kuitenkin laiha lohtu, sillä pääasiallinen vertailuindeksini on STOXX Europe 600 GI.

Laskin myös nopeasti millainen sijoitusvuosi olisi ollut, jos en olisi tehnyt strategiavaihdosta vaan olisin jatkanut samoilla ETF:llä kuin viime vuonna. Vanha ETF strategia olisi tuottanut -19,81%, joten käytännössä ero on olematon.

(Sijoitusteni vuosituotot vuodesta 2008)

Vaikka sijoitusvuosi oli kehno, niin ei se kuitenkaan päihittänyt vuonna 2008 saamaani vielä huonompaa -33,73%:n tuottoa. Seuraava vuosi olikin varsin iloista rallattelua ja toi huiman yli 40%:n tuoton! Maailma näytti synkältä vuonna 2008, kuten se näyttää myös nyt. Ellei jopa synkemmältä. Hyvin harva uskalsi 2008 povata rajua kurssinousua seuraavalle vuodelle. Vastaavia ennustuksia on nytkin vaikea löytää. Voisiko vuodesta 2012 tulla samankaltainen yllätysvuosi? Tätä on tietysti mahdotonta etukäteen sanoa, mutta vuosi 2009 näyttää hyvin kuinka yllätyksellistä sijoittaminen on. Eurokriisin ratkeaminen tavalla tai toisella voi kääntää osakkeet hurjaan nousupyrähdykseen. Toisaalta tilanteen jatkuva eskaloituminen voi pitää kehityksen myös huonona vuosikausia. Kävin miten kävi, niin ensi vuosi tuo mukanaan varmasti monia yllätyksiä, jotka tulevat vaikuttamaan markkinoiden kehitykseen.

Tekemäni strategiamuutos vaikutti selvästi sijoitusteni osinkotuottoon. Vuonna 2008 osinkotuotto oli 0,7%, 2009 1,5% ja 2010 1,4%. Tänä vuonna toteutunut osinkotuotto nousi 4,2%:iin. Osinkotuotossa näkee välittömästi siirtymisen kasvumarkkinoiden ETF:ien painottamisesta arvo-osakkeiden suuntaan.

Käyttämäni välittäjät (pääasiassa Lynx) saivat myös osansa. Vuoden aikana kaupankäyntikuluihin upposi kokonaisuudessaan 820,01€.

Myös omassa elämässä tapahtui vuonna 2011 isoja asioita. Yksi suurimmista päätöksistäni moniin vuosiin oli kun irtisanouduin Nokian palveluksesta heti alkuvuonna. Tämän jälkeen lomailin noin kuukauden, kun sitten päätin tarttua uuteen haasteeseen ja lähdin mukaan start-up kasvuyritykseen osakkaaksi ja teknologiajohtajaksi. Olin viimein saavuttanut sellaisen taloudellisen pisteen, että kykenin ottamaan suurempia taloudellisia riskejä ilman pelkoa siitä, että ne voisivat suistaa oman talouden epätasapainoon. Ilman riittävän suuria taloudellisia puskureita tällaisten päätösten tekeminen olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kuten monet tietävät on onnistunut yritystoiminta yksi nopeimpia tapoja kasvattaa varallisuutta. Kun minulle nyt aukeni tällaiseen sopiva tilaisuus päätin tarttua siihen. Näillä näkymin näyttää myös siltä, että ensi vuonna lähden osakkaaksi myös yhteen toiseen start-up yhtiöön. Start-up kasvuyhtiöiden portfolio lähtee näemmä kasvamaan kuin itsestään. Nämä listaamattomat yhtiöt eivät luonnollisesti ole mukana salkussa, jonka tuotosta kerroin aiemmin.

Jouduin tänä vuonna myös verottajan kynsiin. Ilmeisesti jokavuotinen paksujen veroehdotuskorjausten lähettäminen aiheutti jonkinlaisen reaktion. Olen aina ollut tarkka verotuksesta ja kaikista vähennyksistä joita tiedän voivani käyttää. Tämän johdosta korjaukseni veroehdotuksiin ovat liitteineen varsin paksuja. Verottaja halusi mm. tietää miksi ilmoittamani osinkojen määrä oli pienempi kuin heidän saamansa tieto omista järjestelmistään. Tämä johtui luonnollisesti valuuttakursseista, joista olin valinnut itselleni edullisemman vaihtoehdon (päivän kurssi). Parin kirjeen ja puhelinkeskustelun jälkeen kaikki meni kuten pitikin ja sain tehtyä jopa vielä samassa yhteydessä pieniä viilauksia verokertymään alaspäin. Lopputuloksena sain painettua verotusta vielä pienemmäksi kuin alkuperäinen korjaukseni oli. Mistä tulikin mieleeni, että pitääkin muistaa vaatia seuraavaan veroehdotukseen tulontasausta.

Uusi vuosi on uudenvuodenlupausten aikaa. Minulle se on otollinen hetki aina miettiä mitkä asiat ovat minulle tärkeitä. Uusi vuosi on hyvä ajankohta priorisoida asioita elämässä. Antaa enemmän aikaa niille, jotka ovat itselle tärkeitä ja luovuttaa aikaa käyttöön vähemmän tärkeistä. Vuonna 2012 aion jatkaa vuonna 2011 ottamaani linjaa ja käyttää yhä enemmän aikaa tekemiseen niistä kirjoittamisen tai puhumisen sijaan. Fakta kun vain on se, että mitään ei tapahdu itsestään. Vaurastumisesta ja säästämisestäkin voi lukea, puhua tai kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta millään sillä ei ole merkitystä ellei niitä asioita kykene myös oikeasti toteuttamaan. Monet esimerkiksi ahmivat tietoa sijoittamisesta aina vain lisää sen sijaan, että he tekisivät sen ensimmäisen sijoituksen. Vasta silloin lähtee iso kivi liikkeelle. Elämä on yhtä oppimista ja oppimiseen kuuluu osana myös virheiden tekeminen. Virheitä ei synny ellei tee mitään. Toisaalta silloin ei voi myöskään saavuttaa mitään.

Yksi asia mistä vapautan itselleni lisää aikaa on tämän blogin kirjoittaminen. Ensi vuonna tiputan sijoitusten seuraamisen blogissa kuukausittaisesta kvartaalitasolle eli kirjoitan kolmen kuukauden välein. Siinä välissä kirjoitan tekstejä satunnaisen epäsatunnaisesti, joten ei kannata ainakaan pidätellä hengitystä niitä odotellessa. Toinen mistä vapautan aikaa on tietokoneen edessä istuminen kotona. Sijoittamiseen itsessään (kirjojen lukeminen, tutkimustyö, verkostoituminen jne) aion kuluttaa saman verran aikaa kuin ennenkin. Sen sijaan enemmän aikaani tulevat saamaan mm. kasvava poikani ja muu perhe, yrittäminen ja elämästä nauttiminen.

Jollet vielä ole aloittanut säästämään ja sijoittamaan, niin tee siitä itsellesi uudenvuoden lupaus nyt. Et tule katumaan sitä.

Hyvää uutta vuotta 2012!

11 vastausta artikkeliin "Vuoden 2011 tulos (-20,06%)"


Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Jep, tiukka ja ankea sijoitusvuosi takana. Tästä ei voi kuin parantaa. Hyvää uutta vuotta ja onnea projekteillesi!

31.12.2011 klo 16.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sellainen tuli mieleen, että miksi käytät pelkästään Euroopan vertailuindeksejä?

Eikö sijoituksia olisi mielekästä verrata myös esim. DJ World tai sp500:aan?

En tiedä kuinka paljon haluat tai voit kommentoida Nokiaa, mutta siitä olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi vaikka ihan yleistasolla.

1.1.2012 klo 15.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Varsin iso osa sijoituksistani on euroalueella, joten siksi mielelläni käytän sieltä sopivaa indeksiä. Yksi vaihtoehto olisi rakentaa parempi vertailuindeksi, joka olisi vaikka osa STOXX Europe 600:sta ja osa S&P 500:sta, mutta tällöin vertailuindeksi ei olisi enää yhtä läpinäkyvä ja yksinkertainen.

Käytän siis STOXX Europe 600 GI indeksiä, koska pidän sitä parhaimpana vaihtoehtona.

En kommentoi Nokiaa.

1.1.2012 klo 15.38.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voi harmi, kuukausittaisten tulosten seuranta kuului vakiolukemisiini. Nooh toisaalta taloudellinen riippumattomuus onkin hieman pidempi projekti jota ei parane pilata liialla hötkyilemisellä. Mutta taidanpa silti poistaa blogisi selaimeni RSS-feedeistä jos päivitystahti hiljenee entisestään :I

1.1.2012 klo 15.45.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jokainen voi halutessaan seurata sijoitusten kehittymistä vaikka päivittäin "Sijoitusten tuotto" sivun kautta, jos niin haluaa.

Mutta tervemenoa vaan! :)

1.1.2012 klo 15.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä välittäjää käytät pohjoismaihin? Nordnetdirektiä?

Entä oletko huomoinut laskelmissasi OMXH25:n osingot? Kyseiselle indeksillehän lasketaan vain hintaindeksi.

1.1.2012 klo 20.02.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Minulla on tunnukset kolmelle eri välittäjälle: Lynx, Nordnet ja Nordnetdirekt. Tällä hetkellä kaikki sijoitukseni ovat Lynxillä eikä salkussa ole pohjoismaisia osakkeita.

Jos luit tekstin huomaat ettei OMXH25:n käppyrässä ole osinkoja mukana. Juurikin siksi, että tarjolla on vain hintaindeksi.

1.1.2012 klo 20.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Osaisitko antaa vinkkiä jollekin sivustolle jossa neuvottaisiin miten voi helpointrn rakentaa indeksin omalle salkulle kuten itse olet tehnyt? Tämä helppottaisi kummasti sijoitusten arvon seurantaa.

Hyvää uutta vuotta!

5.1.2012 klo 17.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos, hyvästä blogista vinkkeineen.

Kysymys Lynxin toimivuudesta nyt reilun vuoden kokemusten jälkeen.

Onko tullut esille mitään huomionarvoisia seikkoja esimerkiksi seuraavista aiheista:

1) rahojen kotiuttaminen
2) ADR:n lisäkulut
3) muut mahdolliset yllättävät kulut?

8.1.2012 klo 19.03.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei ole ollut mitään isompia ongelmia. Rahat ovat liikkuneet edes takaisin kuten pitää. ADR:iä en ole ostellut, mutta ei kait niistä mitään lisäkuluja pitäisi tulla.

9.1.2012 klo 20.06.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails