Tulos Q1/2012 +19,70%

31.3.2012 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun kehitys verrattuna markkinatuottoihin vuonna 2012)

Vuoden 2012 ensimmäinen kvartaali on saatu päätökseen. Viime vuosi päättyi varsin synkissä tunnelmissa ja vain hyvin harva uskalsi odottaa vuodesta 2012 yhtään parempaa. Alkuvuoden kurssikehitys kertoo kuitenkin aivan muuta. Itse vertasin viime vuotta vuoteen 2008 jolloin finanssikriisin ensimmäinen aalto runnoi osakkeiden arvostukset maan rakoon. Huonoa vuotta seuraa usein hyvä pörssivuosi. Näin kävi 2009 ja kulunut vuosi näyttäisi alun perusteella olevan sen toisinto.

Oma sijoitusstrategiani alituoton kausi katkesi myös tämän kurssinousun myötä komeasti ja ylituottoa tuli niin STOXX Europe 600 Gross Indexiin kuin myös Helsingin pörssin OMXH25:een selvästi. Kvartaalin päätteeksi salkun alkuvuoden tuotto kaikki kulut huomioituna oli +19,70%. Se on erittäin hyvin ja olen todella tyytyväinen alkuvuoden tulokseen! Samaan aikaan viime vuonna hyvin pärjännyt STOXX Europe 600 GI tuotti vain +8,54%, joten tuottoeroa tuli huimat 11,16 prosenttiyksikköä. Viime vuonna heikosti menestynyt OMXH25 sen sijaan kääntyi mukavasti ympäri ja tuotti +13,75% jääden siten omalle salkulleni 5,95 prosenttiyksikköä.

Parhaimmillaan kvartaalin aikana salkun tuotto oli lähes +30%. Hyvän tuoton jälkeen on helppo hymyillä. Todellinen uskollisuus valitulle strategialle punnitaan kuitenkin aina alituoton kausina. Sijoittamisessakaan niin kutsuttua hopealuotia ei ole keksitty. Jokaisella sijoitusstrategialla on omat hyvät ja huonot puolensa. Ne toimivat erilaisina aikoina ja eri tavoin. Valitun strategian hyödyistä pääsee kuitenkin nauttimaan vain mikäli on valmis kestämään ne kivuliaat kaudet jolloin strategia ei toimi. Liian moni hyppii strategiasta toiseen, kun tällainen alituoton kausi osuu eteen. Juuri ennen kuin strategia alkaa jälleen toimimaan. Samasta syystä monet jo hyvin pitkään tunnetut anomaliat (esim. arvosijoittaminen) toimivat yhä. Ne toimivat juuri siksi, että ne eivät aina toimi. Sijoittajalle tärkeintä onkin löytää omalle persoonalle ja tyylilleen sopiva strategia. Sellainen, jonka heikkoina hetkinä pystyy yhä noudattamaan valittua linjaa.

Aurinkoista kevään alkua!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +19,70%
Tuotto vuoden alusta: +19,70%

Kvantitatiivisten arvosijoitusstrategioiden tuotto Euroopassa

18.3.2012 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Ystäväni Philip Vanstraceele ja Tim du Toit tutkivat miten erilaiset kvantitatiiviset arvosijoitusstrategiat toimivat Euroopassa vuosina 1999-2011. Tutkimustyön seurauksena valmistui paperi nimeltä Quantitative Value Investing In Europe: What Works for Achieving Alpha.

Tutkimus on varsin laaja. Philip ja Tim tutkivat miten yleiset arvosijoittajien käyttämät tunnusluvut ja menetelmät toimivat näiden 12 vuoden aikana. Yksittäisten tunnuslukujen käytön lisäksi he tutkivat miten samojen tunnuslukujen yhdistelmät, ns. kaksifaktorimallit toimivat samalla ajalla. Antoiko kahden tunnusluvun käyttö arvosijoittajalle paremmat tuotot?

Tutkitut tunnusluvut ja menetelmät olivat seuraavat:
  • Earnings yield
  • Free cash flow yield (FCF)
  • Price-to-book (P/B)
  • Price-to-sales (P/S)
  • Piotroski F-score
  • Return on invested capital (ROIC)
  • Return on assets (ROA)
  • Net debt / market value
  • Relative strength / price index
  • MF (Magic Formula)
  • ERP5
Tämän 12 vuoden aikana EuroSTOXX50 tuotti 0,91% p.a. eli yhteensä 10,53% ja tutkimuksessa käytetty vertailuindeksi 2,25% p.a. eli 30,54%.


(Markkinatuotot tutkimuksen ajalta)


Arvosijoittajien paljon suosima P/B-tunnusluku toimi tänä aikana kohtuu hyvin. Large, medium ja small-cap markkina-arvojen keskiarvotuotto alhaisen P/B luvun strategialle oli 10,92% p.a. ERP5 menetelmä toimi tosin tätäkin paremmin tuottaen keskimäärin 11,10% vuosittain samoin kriteerein (markkina-arvot).

(Esimerkki Piotroski strategian tuotoista vuosina 1999-2011. Klikkaa suuremmaksi.)


Varsinainen yllätys piilee kuitenkin kaksifaktorimalleissa. Kun yksittäinen tunnusluku tai menetelmä (esim. Piotroski) yhdistettiin vielä lisäksi toiseen tunnuslukuun tai menetelmään parani jokaisen tuotto. Joka ikinen kaksifaktorimalli tuotti paremmin kuin yhden tunnusluvun tai menetelmän käyttö! Tämä on huomion arvoista.

Kaksifaktorimalleista yksi tekijä kohosi selvästi yli muiden. Tekijä, joka perinteiselle arvosijoittajalle on hyvin hankala nieltävä. Tämä tekijä on momentum. Momentumia käyttävä sijoittaja ostaa jo noussutta osaketta. Mitä kovemmin osake on kallistunut sitä kovempi sen momentum on. Perinteisesti arvosijoittajaa kiinnostaa osakkeet, jotka ovat hyljeksittyjä. Rajusti nouseva osake ei ole enää hyljeksitty.

Paras momentumia hyödyntävä tunnusluku tuotti saman 12 vuoden aikana yhteensä 1157% eli 23,5% p.a. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin paras yksittäisen tunnusluvun tai menetelmän antama tuotto! Myös kaikki muut parhaiten tuottaneet kaksifaktorimallit pitivät sisällään momentum tekijän.

Tulos on mielenkiintoinen. Varsinkin, kun muistetaan millainen markkina on ollut viimeisen 12 vuoden aikana. Se pitää sisällään niin teknokuplaa kuin finanssikriisiä. Onkin yllättävää, että tällaisen vuoristoradan aikana jolloin indeksit ovat sukeltaneet välillä rajusti ja markkina itsessään "polkenut paikallaan" on momentum pärjännyt niin hyvin. Tyypillisesti momentum perusteiset strategiat rysähtävät rajusti alas laskusuhdanteen aikana.

(Esimerkki kaksifaktorimallin tuloksista, kun Magic Formula yhdistettiin muihin tunnuslukuihin ja menetelmiin)


Quantitative Value Investing In Europe: What Works for Achieving Alpha on pituudeltaan 54 sivua, joten siinä riittää pureksittavaa tulosten muodossa pitkäksi aikaa. Eurooppaan sijoittava arvosijoittaja saa teoksesta hyvin tukea ja uusia ideoita, sekä mietittävää omaan sijoitustoimintaan.

MFIE:n ja Eurosharelab:n tilaajille paperi on ilmainen. Muut voivat ostaa tutkimuksen 99€:n hintaan Lulu online kirjakaupasta. Koska teos on maksullinen en jaa tuloksia julkisesti enempää. Tässä blogikirjoituksessa julkaistuihin tuloksiin olen ystävällisesti saanut Timin ja Philipin luvan.

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails