Tulos Q2/2012 -5,92%

7.7.2012 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaTämän kvartaalin katsaus tulee tavanomaista myöhemmin. Lähdin juuri ennen kuun vaihdetta Kreetan saarelle Kreikkaan. Viikon aikana minulla oli tärkeämpääkin tekemistä kuin tulosten raportointi, kuten jäätelön syöminen ja uima-altaalla polskuttelu lapsen kanssa.

Matkalla koin yhden erikoisimmista (ja parhaimmista!) ravintolakokemuksista, joka on pakko jakaa myös tässä. Pienessä Drakonian kylässä Kreetan vuoristossa sijaitsee yksi parhaimmista ja piilotetuimmista ravintoloista, jossa olen eläissäni käynyt. Kylä on hyvin pieni ja siellä asuu arviolta enintään sata ihmistä. Kapea tie pitkin vuoren rinteitä kylään ei myöskään ole kaikkein helpoimpia reittejä. Mikäli sattuu olemaan hyvän ruoan ystävä - kuten minä - suosittelen paikkaa lämpimästi. Käynti on kaiken vaivan arvoinen.

Ravintolan nimi on Ntounias (tripadvisor) ja se on ensimmäinen sertifioitu kreetalaisen ruoan ravintola. Paikka on ylistys slow food ruoalle. Ruokalista on tuntematon käsite. Joka aamu paikan pitäjä laittaa ruukkuihin muhimaan erilaista ruokaa. Ruokailija viedään keittiöön valitsemaan annoksensa näistä ruukuista, jotka ovat porisseet puulämmitteisissä liesissä koko päivän. Se mitä milloinkin on tarjolla riippuu puhtaasti siitä mitä raaka-aineita on saatavilla. Kaikki raaka-aineet mitä ravintola käyttää on joko paikan pitäjän itse kasvattamia tai naapureilta. Kaikki on takuulla tuoretta ja prosessoimatonta. Ja sen kyllä maistaa! Nautimme näistä herkullisista paikallisista antimista samalla kun oma lapsi leikki kolmen paikan pitäjän lapsen kanssa. Ruokailun aloittaessamme olimme ravintolan ainoat asiakkaat. Uutta lautasta tuli eteen toinen toisensa jälkeen: riisillä täytettyjä tomaatteja, artisokkia, porsaanlihaa, linssejä ja niin edelleen. Hintakaan ei päätä huimannut. Ateria maksoi selvästi vähemmän kuin ns. turistirysissä. Edellä olleista linkeistä löytyvät ravintolan kotisivut ja asiakkaiden kokemuksia tripadvisorista.

Noin muutoin kreikkalaisten into maksaa veroja ei näyttänyt olevan kovassa huudossa. Oman empiirisen kokemuksen perusteella maksun ottaminen kassakoneen ohi näytti olevan hyvin yleistä. Myös paikallisista välittynyt tunnelma oli hieman kireämmän oloinen kuin käydessäni saarella neljä vuotta sitten. Kreetan saari eroaa muusta Kreikasta myös siinä mielessä, että vaaleissa sen äänestystulosta väritti punainen väri. EU vastainen Syriza sai äänestyksessä enemmistön kaikissa saaren kolmella äänestysalueella. Yhden talon seinään oli spray maalilla kirjoitettu teksti We will not pay! We will not obey any one! Jotenkin tämä vahvisti sitä tuntemusta, että Kreikkaan raahattuja euroja ei tulla koskaan näkemään.


(Salkun tuotto verrattuna markkinatuottoihin 1-6/2012)

Mutta itse asiaan. Toisen kvartaalin aikana sijoitusteni indeksoitu tuotto oli -5,92%. Vertailuindekseistä STOXX Europe 600 Gross Index pärjäsi paremmin ja lasketteli vain -2,47%. Sen sijaan Helsingin pörssin OMXH25 indeksi sukelsi komeat -15,27%.

Vuosipuoliskon päätteeksi salkkuni indeksoitu tuotto kaikkien verojen, kulujen jne. jälkeen oli +12,61%. Olen tähän tyytyväinen. Vastaavasti samalla ajalla kaupankäyntikuluton ja bruttomääräisesti osingot sisältävä STOXX Europe 600 Gross Index on tuottanut +5,85%. Varsin mukavasti sekin, kun vertaa periferiapörssimme OMXH25 indeksin -3,62%:n tappioon. Olkoonkin, että OMXH25 indeksi ei sisällä osinkoja missään muodossa.


(Salkun tuotto verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta)

Kun nyt katsauksen kirjoittaminen venähti viikolla, niin venytettäköön samalla käyrät ja tuotot tähän päivään saakka. Viikko on ollut todella iloisen rallatuksen aikaa ja salkun ylituotto ottikin selvää pesäeroa Q2 kvartaalin aikaisiin lukemiin. Vuoden alusta sijoitukseni ovat tuottaneet kulut huomioituna 10,68 prosenttiyksikköä paremmin kuin STOXX Europe 600 GI ja huimat 20,92 prosenttiyksikköä paremmin kuin OMXH25 indeksi. Vuoden alusta salkku on tuottanut +17,93%. Siinä on yli 5 prosenttiyksikön ero päättyneen vuosipuoliskon tuottoihin. Paljon voi siis tapahtua viikossa.

Pari lyhyttä mainintaa vuosineljänneksen pettymyksistä ja ilopillereistä salkussa vaikka kolme kuukautta onkin liian lyhyt aika arvioida yhtään mitään. Selvästi suurin pettymys oli salkussa ylivoimaisesti raskaimmalla painolla oleva Automodular. Automodularin kurssia on laskenut yhtiöstä eläkkeelle jääneen Michael Blair:n ja Bank of Nova Scotian tekemät myynnit. Yhtiö tarjoaa nykyisellä kurssilla yli 14%:n osinkotuottoa ja on onnistuneesti laajentanut toimintaansa tuulivoimaturbiinien kokoonpanon puolelle. Yhtiön vuonna 2014 Fordin kanssa päättyvä sopimus on riski, mutta uudesta sopimuksesta on jo pyydetty tarjous. Uskon yhtiöön yhä enkä pidä sitä arvoloukkuna tässä vaiheessa. Yhtiö pysyy yhä salkussa.

Suurimpiin ilon aiheisiin lukeutui puolestaan Mart Resources, jonka kurssi nousi 36%. Tämä yhtiö pumppaa öljyä Nigeriassa ja on täysin velaton. Kurssin räjäytti yhtiökokouspäivänä julkistettu osinkopolitiikka. Aiemmin yhtiö ei ole jakanut osinkoa lainkaan, mikä on sapettanut monia osakkeenomistajia. Yhtiö jakaa kertaluonteisen 0,10 CAD osingon elokuun alussa ja lisäksi se julkisti 0,05 CAD suuruisen neljännesvuosittain jaettavan osingon. Perjantain päätöskurssilla tämä vuosineljänneksittäin jaettava osinko tarkoittaa vajaan 14%:n osinkotuottoa. Yhtiön P/E luku on puolestaan tasan 5. Mikäli yhtiö operoisi jossain aivan muualla kuin Afrikassa olisi tämän arvostuskertoimet jotain aivan muuta. Kovasta noususta huolimatta pidän yhtiötä yhä halpana ja siinä on suurta potentiaalia uuden tulevan öljyputken ja vielä avaamattomien öljykenttien johdosta. Tämäkin osake säilyy yhä salkussa.

Oikein lämmintä heinäkuuta tasapuolisesti kaikille!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: -5,92%
Tuotto vuoden alusta: +17,93%

4 vastausta artikkeliin "Tulos Q2/2012 -5,92%"


Anonyymi kirjoittaa:

Mielenkiintoinen yhtiö, hieman ehkä liian kallis tällä hinnalla -> NCAV muistaakseni 0,2 cad per share

15.7.2012 klo 21.03.00

Tabletti kirjoittaa:

Todellakin. Mart Resourcesista kaupaisi parempaa tiedottamista yrityksen itsensä suunnalta. Aika niukkaa harmi kyllä on tiedottaminen ja ilmeisesti ainoastaan lain velvoittamat ilmoitukset tehdään.

7.9.2012 klo 13.46.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails