TWR-tuoton laskeminen

1.8.2012 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Yksi yleisimmistä kysymyksistä mitä sähköpostiini saan koskee TWR-tuoton (Time-Weighted Rate of Return) laskemista. Saman asian selittäminen kerta toisensa jälkeen alkaa toistaa itseään, joten ajattelin kirjoittaa laskentatavan auki erilliseksi blogiartikkeliksi.

TWR-menetelmässä sijoitussalkun tuotto ilmaistaan aikapainotetusti. Näin salkkuun tehtyjen rahavirtojen vaikutus eliminoituu. Salkkuun lisätyn uuden pääoman tai nostettu rahan määrä saadaan näin poistettua sekoittamasta sijoitusten todellista tuottoa. Rahastoyhtiöt käyttävät tätä samaa menetelmää laskeakseen rahastojensa tuoton. Näin samaa menetelmää käyttäen saat TWR-tuotolla lasketusta salkustasi suoraan vertailukelpoisen eri rahastojen ja indeksien tuoton kanssa.


(TWR kaava, lähde: Wikipedia)

Ohessa on TWR-tuoton laskemiseen tarvittava matemaattinen kaava. Se näyttää ensi silmäyksellä pelottavalta. Ei kannata kuitenkaan säikähtää. Konsepti itsessään on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen. Käyn vielä esimerkin avulla läpi miten käytännössä lasken omassa sijoitustoiminnassani oman salkkuni TWR-tuoton.

Kun katsot kaavaa tarkemmin huomaat, että siinä toistuu yksi ja sama kertolasku toinen toisensa perään: (Mn - Cn) / Mn-1.

Muuttujiakin on vain kaksi: M ja C. Näistä M tarkoittaa salkun arvoa ja C rahavirtaa.

Suomeksi kirjoitettuna kaava on siten seuraava: (Salkun nykyinen arvo - rahavirta) / Salkun edellinen arvo. Käytännössä tätä kaavaa sitten vain ketjutetaan kertomalla eteenpäin sitä mukaa kun uusia rahavirtoja tulee.

OK, saattaa kuulostaa vielä tässä vaiheessa hieman hankalalta. Käydään seuraavaksi sama asia esimerkin valossa läpi kuinka itse käytännössä lasken TWR-tuoton. Se varmasti selkeyttää asiaa lisää.

Sijoittaja Sallin salkun arvo on 31.7. 15.000 euroa. Salli haluaa alkaa käyttämään tuotonlaskennassaan TWR:ää ja valitsee TWR-indeksoidun tuoton alkupisteeksi 100. Valittu indeksiluku voi olla käytännössä mitä tahansa, mutta 100 on hyvin yleinen käytetty alkupistemäärä. Sallin tilanne näyttää siis tältä:Seuraavana päivänä 1.8. Sallin salkun arvo nousee 15.500 euroon. Sallin salkun tuotto on (15500 / 15000) = 1,033 eli 3,33%. Sallin uusi indeksoitu tuotto on nyt 1,033 * 100 = 103,33 pistettä.

Pörssin sulkeuduttua Salli siirtää 500 euroa uutta pääomaa salkkuunsa. Nyt 103,33 pistettä vastaakin 15.500 euron sijaan 16.000 euroa. Tilanne näyttää 1.8. jälkeen tältä:Seuraavana päivänä (2.8.) salkun arvo putoaa 15.000 euroon. Sallin uusi indeksiluku salkulle on (15000 / 16000) * 103,33 = 96,87.

Salkku jatkaa sulamistaan. Seuraavan päivän (3.8.) päätteeksi Sallin salkun arvo on 14.500 euroa. Uusi indeksipistemäärä on siten (14500 / 16000) * 103,33 = 93,64.

Salli nostaa rahaa salkusta 5.000 euroa.

Katsotaanpa jälleen tilannetta:Nyt 9.500 euroa vastaa indeksilukua 93,64.

Salkku kohoaa 10.000 euroon. Uusi indeksiluku on siten: (10000 / 9500) * 93,64 = 98,57. Huomaa kuinka kertoimena käytetään aina rahavirran muutoksen yhteydessä laskettua indeksilukua ja jakajana silloista salkun arvoa!

Nousu osakemarkkinoilla jatkuu ja salkun arvo kohoaa 11.000 euroon. Varmaan jo tiedätkin miten seuraava indeksiluku TWR tuotolle lasketaan. (11000 / 9500) * 93,64 = 108,43.

Sallin salkun TWR-tuotto on nyt siis +8,42%.

Salli lisää uutta pääomaa salkkuun 2.700 euroa. Tilanne on nyt seuraavanlainen:Jos Sallin salkku laskee nyt vaikka 12.500 euroon on uusi indeksiluku (12500 / 13700) * 108,43 = 98,93.

Kuten huomaat on TWR-tuoton laskeminen loppujen lopuksi varsin yksinkertaista. Laskutoimituksessa käytetään aina jakajana ja kertoimena lukuja, jotka on saatu viimeisimmän rahavirran yhteydessä laskettua.

Esimerkissä käyttämäni Excel taulukon voit ladata tästä linkistä.

TWR-tuoton laskeminen vaatii, että sijoittaja pitää kirjanpitoa salkkunsa rahavirroista. Palkaksi tästä vaivannäöstä saa rahastojen ja indeksien kanssa vertailukelpoisen tuoton, johon verrata omaa sijoitustoimintaa.

Lopuksi erityiskiitokset Pietrolle, joka usutti minut alunperin käyttämään TWR-laskentaa ja antoi käyttämänsä kaavan käyttöön.

Hyvää sijoitusmenestystä kaikille!

44 vastausta artikkeliin "TWR-tuoton laskeminen"


Anonyymi kirjoittaa:

Tuli se sitten tämän innoittamna omaankin taulukkoon implementoitua ja kylläpä oli surettava näky.

1.8.2012 klo 15.53.00

blokkerinimeni kirjoittaa:

Taulukkoa on mielestäni helpompi päivittää, kun laskee rahavirran aiheuttamat muutokset suoraan indeksiluku -soluun. Tällöin ei tarvitse käsin syöttää indeksilukua ja tehdä turhaan samalle päivälle kahta eri riviä, mikä lisää taulukon luettavuutta.

Itselläni on siis seuraavanlainen kaava JOKAISESSA (paitsi ensimmäisessä tietysti 100) indeksilukusolussa:

=edellisen päivän indeksiluku*(1+(salkun arvo - edellisen päivän arvo - rahavirta)/edellisen päivän salkun arvolla)

Omalla kohdallani olen havainnut, että taulukosta kannattaa tehdä mahdollisimman helppokäyttöinen (tarvitsee itse muokata ja syöttää uusia tietoja mahdollisimman vähän), niin sitä tulee sitten käytettyä vuosienkin päästä. Yksinkertainen on tehokasta!

2.8.2012 klo 9.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jos sijoittajalla on Excelin sijaan käytössä Google Spreadsheets on salkun päivittäinen TWR indeksiluvun laskenta helposti automatisoitavissa. Olen myös itse tehnyt niin. Joka tapauksessa kaikki menetelmät vaativat rahavirran tapahtuessa myös manuaalista toimintaa. Rahavirta tulee kirjata ylös.

Se kuinka tiheään sijoittaja haluaa TWR-laskennan tehdä on jokaisen oma asia. Tämän artikkelin tehtävä oli selventää sitä kuinka itse TWR-tuoton laskeminen tapahtuu.

Kiitos antamastasi kaavasta! Oma laskentani tapahtuu hieman eri tavalla. Pidän rahavirrat erillisellä välilehdellä blogiartikkelissa esitetyn tavan mukaan. Kirjoittamani skripti puolestaan ajaa niiden pohjalta päivittäisen TWR indeksiluvun eri välilehteen. Näin rahavirrat pysyvät erillään omassa välilehdessään ja niitä on helppo tarkastella jälkikäteen. Käyttämäsi tapa toimii myös oikein hyvin.

Tarvittaessa tässä blogikirjoituksessa esitetyssä tavassakin voi rahavirran rivin kutistaa yhdeksi riviksi yhdistämällä välivaiheita. Itselleni tämä kahden rivin tapa on selkeämpi joten siksi olen päätynyt käyttämään sitä.

Tässä tuli jälleen hyvin havaittua se kuinka yhteen ongelmaan voi olla useita eri ratkaisuja. Onko lukijoilla vielä muita tapoja käytössä?

2.8.2012 klo 9.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos KTR:lle ja etenkin Rahaneuvokselle, TWR otettu käyttöön! Oletettavastikin kaupankäyntipalkkioita ei oteta mukaan "rahavirtaan", koska ne eivät salkkuunkaan päädy vaan jäävät välittäjälle..?

2.8.2012 klo 12.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kaupankäyntikulut eivät kuulu rahavirtaan. Siihen kuuluvat vain rahat joita siirrät portfolioosi tai siitä ulos.

Kun käytät koko portfoliosi arvoa laskuissa on niistä yleensä kaupankäyntikulut jo vähennetty. Jos siis katsot portfoliosi arvon suoraan välittäjän järjestelmästä. Yleensä nämä huomioivat myös käyttämäsi käteisen määrän salkussasi, joten näin saat laskettua TWR-tuoton kaupankäynti- ja muut välittäjän kulut huomioituna, sekä kaikki assetit (mm. käteinen) huomioituna.

2.8.2012 klo 13.05.00

Coach kirjoittaa:

Kannattaa pitää yhtä käteistiliä osana portfolioa. Tällöin kun sinne siirtää rahaa vaikkapa palkkatililtä, rahavirta merkataan ylös. Portfolioon tuli lisää rahaa.

Kun taas tuolta portfolioon kuuluvalta käteistililtä merkataan myöhemmin osakkeita, rahavirtaa ei pidä päivittää exceliin. Rahat oli jo portfoliossa.

Tällöin exceliin merkattava rahavirta on eriytetty osakkeiden ostamisesta.

3.8.2012 klo 11.02.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos jälleen kerran hyvistä vinkeistä. Laitatteko muuten osingot rahavirraksi?

4.8.2012 klo 21.37.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En ole merkinnyt, koska pidän sitä sijoitusten tuottona. Jos haluat mitata portfoliosi tuottoa hintaindeksinä voit merkitä ne rahavirraksi. Jos tuottoindeksinä niin jättää pois.

4.8.2012 klo 21.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko kellään muulla ollut viimeaikoina ongelmia spreadsheetin kanssa?

nykyään ei hae hintatietoa, ilmoittaa: osakesymbolia koskevassa kyselyssä ei tietoja.

vaikka siis tikkeri olisi oikein ja löytyisi google financesta, onko kellään ollut samanlaista ongelmaa?

5.8.2012 klo 10.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kyllä, google on tietoinen kyseisestä ongelmasta. Ratkaisin omassa taulukossani ongelman käyttämällä =IFERROR metodia eli esimerkiksi Automodularin tapauksessa näin:
=IFERROR( GoogleFinance("AM.TO"; "price"), ImportXml( "http://www.google.com/finance?q=TSE:AM", "//span[@class='pr']" ) )

Kyseisestä ongelmasta on keskustelua täällä:
https://productforums.google.com/forum/#!topic/docs/o0cL72-cGaI

5.8.2012 klo 10.55.00

laakari kirjoittaa:

Käsitänkö siis oikein, että TWR-metodilla tehdään uusi rivi vain niinä päivinä kun rahavirtaa on tapahtunut suuntaan tai toiseen? Eli rahavirrattomina päivinä ei mitään indeksilukua. Eikö tällöin graafiin tule tasaiseen aikajanaan suoran sivuttaisviivan hetkiä tai sitten epätasainen aikajana?

5.8.2012 klo 15.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jos haluat mitata indeksoitua tuottoa päivätasolla pitää luonnollisesti laskea myös indeksipiste joka päivä.

Omassa taulukossani pidän eri välilehdissä rahavirrat ja indeksipisteet. Indeksipisteen lasken joka arkipäivä. Rahavirran välilehdelle teen muutoksia vain silloin kun rahavirtoja syntyy. Rahavirran välilehdellä olevat luvut toimivat pohjana aina indeksipisteen laskemiselle kuten artikkelissa yritin kuvata (myös esimerkissä päiviä jolloin ei ole rahavirtoja mutta indeksipiste lasketaan).

5.8.2012 klo 15.48.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itse en törmännyt TWR-tuottoon etsiessäni tapoja laskea oman salkun tuottoa, joten päädyin kehittämään oman menetelmän. Tavoitteena minulla on seurata kuinka paljon tuottoa saan suhteessa sijoitettuun pääomaan vuoden aikana (ja tämä suhteessa vertailuindeksiin). Jouduin hieman kikkailemaan, kun rahavirtoja oli enemmän kuin 1 vuoden alussa.

T/P

T=euromäääräinen tulos vuoden ajalta
P=keskimäärin salkkuun sijoitettu pääoma

Selitän P laskutavan esimerkin kautta, jotta ei mene liian hankalaksi. Sanotaan, että vuoden alussa salkussa on 10 000 euroa. 100 päivän jälkeen salkkuun talletetaan 5000 euroa, ja 200 päivän jälkeen salkusta nostetaan 5000 euroa.

Luodaan taulukko, johon tulee yhdelle riville yksi aikajakso, jossa salkkuun ulkopuolelta sijoitettu rahamäärä kerrotaan päivien lukumäärällä:
100 päivää * 10000 euroa = 1000000
200 päivää * 15000 euroa = 3000000
65 päivää * 10000 euroa = 650000

Lasketaan jokaisen rivin lopputulos yhteen ja jaetaan 365:llä. Saadaan 12740€. Tämän verran rahaa salkkuun on keskimäärinen ollut sijoitettuna vuoden aikana, joten todellisuutta kuvaava prosentuaalinen tulos saadaan näppärästi jakamalla euromääräinen voitto tuolla luvulla.

Jos laskutapa tuntuu kummalliselta, voin yrittää hahmottaa sitä vielä näin: jos olisimme sijoittaneet puoleksi vuodeksi 15000, ja puoleksi vuodeksi 10000, keskimäärin salkkuun sijoitettu pääoma olisi 12500. Tässä esimerkissä taas meillä oli 15000 200 päivän ajan ja 10000 165 päivän ajan, joten odottaisin laskun antavan jotain 12500 yläpuolelle. 12740€ kuulostaa oikealta.

Huomioinarvoista laskutavassa on, että se ei "puhdista" tulosta nostojen ja talletusten vaikutuksista. Sijoitusten ajoittaminen vaikuttaa laskettuun tuottoprosentiin, aivan kuten se vaikuttaa myös todellisuudessa saatuun tuottoon.

Myös ne sijoittajat, jotka eivät yritä ajoittaa sijoituksia, joutuvat tekemään jonkin verran ajoittamista. Esimerkiksi sijoittaja, joka sijoittaa tasasumman rahastoihin joka kuukausi, joutuu silti päättämään minä kuukaudenpäivänä sijoituksia kasvatetaan. Hieman vakuuttavampi esimerkki lienee sijoittaja, joka uutta asuntoa hankkiessaan myy suuren määrän osakkeita. Totta kai myyntien ajankohta vaikuttaa salkun tuottoon.

5.8.2012 klo 15.54.00

Anonyymi kirjoittaa:

Oletteko huomanneet, että Google docsin ajastettua skriptiä käytettäessä tulee outputiksi N/A. Manuaalisesti ajettuna homma toimii oikein.

Olen koittanut vaihtaa skrinptin ajoaikaa, mutta heikoin tuloksin. Tätä on tapahtunut jo päivittäin muutaman kuukauden ajan....

6.8.2012 klo 11.11.00

Anonyymi kirjoittaa:

esimerkin saa ladattua tällä tunnuksella jako@rasia.net / huuhaa

6.8.2012 klo 11.13.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Toimii myös silloin, kun jätät taulukon selaimeen auki silloin kun ajastettu skripti ajetaan.

Ikäviä nämä Googlen viimeisimmät muutokset :(

6.8.2012 klo 11.21.00

Anonyymi kirjoittaa:

Vinkkejä kuinka saisin pienen laskutoimituksen scriptattua aiemmin julkaisemaasi graafin scriptiin? Päivittämään siis indeksipisteen samalla salkun arvon mukaiseen muotoon.

8.8.2012 klo 23.07.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ajan TWR laskentaa omana skriptinään.

Periaate on yksinkertainen. TWR välilehdeltä luen skriptillä käytettävän kertoimen aina viimeiseltä riviltä (muutos kassavirtaan luo uuden rivin) kuten myös euromääräisen arvon. Portfolio välilehdellä säilytän nimen mukaisesti portfolioni ja siitä luen nykyisen portfolion euroarvon. Näitä sitten käytän laskutoimitukseen ja tuloksen kirjoitan indeksihistoria nimiseen välilehteen.

Itse skripti on seuraavannäköinen. Joudut luonnollisesti muokkaamaan käytettyjä rivi- ja solunumeroita, kuten myös välilehtien nimiä vastaamaan omaa taulukkoasi.

function calculateTWR() {
var spreadsheet = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
var portfolioSheet = spreadsheet.getSheetByName("Portfolio");
var twrSheet = spreadsheet.getSheetByName("TWR");
var indexSheet = spreadsheet.getSheetByName("Indeksihistoria");

// Fetch date, portfolio value and comparable value
var newValue = portfolioSheet.getRange(37, 8, 1, 1).getValue();
var date = new Date();
var comparableValue = twrSheet.getRange(twrSheet.getLastRow(), 2).getValue();
var multiplier = twrSheet.getRange(twrSheet.getLastRow(), 5).getValue();
var newIndex = (newValue / comparableValue) * multiplier;

// Calculate where to write TWR index value
var lastRow = indexSheet.getLastRow();
var dateCell = indexSheet.getRange(lastRow+1, 1);
var valueCell = indexSheet.getRange(lastRow+1, 2);

// Store values
dateCell.setValue(date);
valueCell.setValue(newIndex);
}

8.8.2012 klo 23.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos! minkälaiset ovat omassa taulukossasi yksityisyysasetukset? Oma graafini ei päivity sillä week-timerit eivät toimi (antaa N/A arvon) ja alan nyt tosissani etsiä ongelmaa. Minuuttifrekvenssi toimii kyllä vaikka selain olisi tyhjennetty ja pois päältä, ongelma saattaa toki olla googlen puolella.

9.8.2012 klo 7.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

N/A viittaa siihen, että skriptit lukemat arvot eivät ole valideja. Ei pitäisi olla tekemistä yksityisyysasetusten kanssa. Todennäköisesti saat lopulta samaa N/A:ta jos annat ajaa minuuttifrekvenssillä vaikka tunnin.

9.8.2012 klo 9.38.00

Anonyymi kirjoittaa:

En nyt aivan ymmärtänyt toteutusta

Eli tarvitsen tässä scriptin, joka kirjoittaa salkun arvon joka päivä välilehdelle

ja lisäksi tämän ylläolevan joka laskee indeksipisteen, ja käynnistimen joka muokatessa tiettyä solua erottaa sen solun portfolion arvosta ja jälleen laskee indeksin

9.8.2012 klo 11.37.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Laita sähköpostia. Keskustelu alkaa mennä liiaksi ohi blogikirjoituksen aiheen.

9.8.2012 klo 11.42.00

coder kirjoittaa:

Google N/A ongelman sain korjattua siten, että kun salkun arvo on laskettu niin sen jälkeen 5s viive ja sitten vasta kirjoitus historia taulukkoon. Alla koodi:

Utilities.sleep(5000);
var value = portfolioSheet.getRange(2, 2, 1, 1).getValue();

10.8.2012 klo 23.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

KTR:n yllä mainitsema vinkki "Toimii myös silloin, kun jätät taulukon selaimeen auki silloin kun ajastettu skripti ajetaan" näyttäisi toimivan.

Tosin pitääpäs kokeilla tuota viivettä, jos sen kanssa toimisi ilman, että joutuu pitämään jollain koneella tuota sheettiä auki.

13.8.2012 klo 22.17.00

Anonyymi kirjoittaa:

Menee pahasti ohi kirjoituksen aiheen, mutta oletteko saaneet toimimaan openbyID:llä. Viive ei auttanut asiaa. Ja tauko siis juuri ennen kun ohjelma kirjoittaa uuden arvon.

14.8.2012 klo 18.13.00

JdLite kirjoittaa:

Kiitos kun nostit aiheen esille, tuli huomattua kun tarkastelin omaa taulukkoa että olin linkittänyt laskukaavan itselleni väärin. Uudet tulokset näyttävät paljon paremmilta, mikä tietysti ilostuttaa. Jotenkin en vain ymmärrä tuota TWRn hyödyllisyyttä. Vertailuna omat vertailulukuni viimeisen vajaan 5 vuoden ajalta: TWR +40,6%, "raaka" SIPO tuotto -1,3 % ja annualisoitu tuotto -7,3 %. Olisi kiva tietää mitä kyseisistä luvuista pystyy päättelemään sijoitusmenestyksestä vai laskenko konkreettisesti "väärin" nuo TWR ja annualisoidut tuotot?

Itse seuraan salkun tilannetta kvartaaleittain ja kirjaan ylös lähinnä salkun arvon, ulkoiset rahavirrat ja osingot, sekä ostot/myynnit. Tulisiko seurannan olla tiheämpää että voisin mitata tuloksia esittämilläsi tavoilla?

20.8.2012 klo 15.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mitä tarkoittaa SIPO?

Se lasketko väärin on mahdotonta sanoa näkemättä käyttämiäsi tietoja. Miten esim. lasket annualisoidun tuoton? Salkun alkupääoman ja loppupääoman perusteella? Vai painotatko salkun pääoman keskiarvoa tjms laskutoimituksessa? Ainakaan TWR tuoton annualisointi tuo ei ole, koska luku on negatiivinen.

TWR:n avulla saat tuotoistasi vertailukelpoisen esimerkiksi indeksien tai eri rahastojen tuoton kanssa.

TWR laskutoimitukset tulee tehdä aina kun portfolioon on rahavirtoja. Muussa tapauksessa lasku ei mene oikein. Sellainen kutina on etteivät laskut menneet kohdallasi ihan oikein.

20.8.2012 klo 15.24.00

JdLite kirjoittaa:

SIPO tarkoittaa tapauksessani sijoitetun pääoman tuottoa, joka on laskettu jakamalla salkkuun sijoitettu euromääräinen diskonttaamaton rahamäärä salkun nykyisellä euromääräisellä brutto-realisointiarvolla.

Salkun muutoksia seuraan neljännesvuositasolla. Tästä johtuen esim. annualisoitu tuotto lasketaan kaavalla "vuosineljännesmuutos-prosenttien summa potenssiin 1/vuosimäärä, (vähennettynä miinus ykkösellä, josta tulee tuo kysymäsi negatiivinen arvo)". Vastaavasti TWR lasketaan neljänneksen SIPO tuotto-% kerrottuna edellisen Q SIPO tuottoprosentilla, eli sijoitettu rahamäärä kvartaalin lopussa jaettuna salkun arvolla kvartaalin lopussa, kerrottuna edellisen kvartaalin tilanteella.

Joko lasken nyt jotain väärin tuon TWRn tai annualisoidun tuoton osalta, tai sitten tuo kvartaaleittain asian seuraaminen tekee asiaan merkittävän virheen?

24.8.2012 klo 18.10.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Eeeei, kyllä nyt taitaa mennä metsään ja pahasti jos ymmärsin oikein.

24.8.2012 klo 18.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Seuraavana päivänä (2.8.) salkun arvo putoaa 15.000 euroon. Sallin uusi indeksiluku salkulle on (15000 / 16000) * 103,33 = 96,87.

Salkku jatkaa sulamistaan. Seuraavan päivän (3.8.) päätteeksi Sallin salkun arvo on 14.500 euroa. Uusi indeksipistemäärä on siten (14500 / 16000) * 103,33 = 93,64."

Eikö tämän perusteella 3.8. indeksipistemääräksi tule (14500 / 16000) * 96,37 = 87,34?

Kuvissa tosin tuota 2.8. arvon sulamista ei ole.

1.11.2012 klo 20.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Eikö tämän perusteella 3.8. indeksipistemääräksi tule (14500 / 16000) * 96,37 = 87,34?

Ei ole, sillä 2.8. ei ollut rahavirtoja jotka olisivat muuttaneet lukua jota käytetään kertojana. Kerroin 103,33 tulee 1.8. lasketusta TWR pistemäärästä jolloin on edellisen kerran ollut muutos kassavirrassa.

1.11.2012 klo 21.15.00

Fyysikko kirjoittaa:

Miten lasket velkavivun tässä? Sanotaan että osakkeissa on 100 keuroa, josta velkaa on 50 % eli 50 keuroa. Hetkellä 0 indeksi on 50 ja salkku 50. Hetkellä 1 indeksi on 55 ja salkku 135, josta velkaa 50 eli vertailtava salkku on 85. Lasketko nyt, että 85/50 vs 55/50 vai otatko huomioon velan aiheuttaman rahavirran?

1.6.2013 klo 2.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hetki 0:
100/100 * 50 = 50

Hetki 1:
135/100 * 50 = 67,50

1.6.2013 klo 13.00.00

Anonyymi kirjoittaa:

Lasken itse TWR:ää lisäämällä salkun arvoon myös päivittäisen osinkosumman muutoksen. Nyt kun ostan saamillani osingoilla lisää osakkeita, miten tämä tulisi huomioida laskutoimituksissa, jotta ei tule vääristymää? Ymmärtääkseni tässä kohtaa tulisi lisätä ostoon käytetty osinkojen määrä rahavirtaan ko. päivälle.

6.2.2014 klo 19.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu haluatko laskea tuottoa, jossa osingot on huomioitu vai ei. Jos haluat laskea TWR tuottoa joka sisältää osingot et tee osingoista erillistä kassavirtamerkintää sillä se on sijoitusten generoimaa tuottoa, ei sinun salkkuun laittamaa pääomaa. Jos haluat mitata tuottoa joka ei sisällä osinkoja niin merkitset osinkotuottojen rahat erikseen muiden rahavirtojen tapaan.

6.2.2014 klo 19.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

var rahavirtamuutos = rahavirta-rahavirtaedell;
var indeksi = ((salkunarvo-rahavirtamuutos+osinkosumma)/(indeksisalkunarvoedell+osinkosummaedell))*indeksiedell;
var indeksimuutos = ((indeksi-indeksiedell)/indeksiedell)*100;

Tarkoitin tämän koodinpätkän mukaista laskentaa, eli tuossa tuo "salkunarvo" pompsahtaa ansiottomasti kun nyt summaan siihen tälle päivälle osakkeiden hankinnan. Ajattelin, että "rahavirtamuutos"-muuttujaan tehty vastakkainen kirjaus tälle päivälle tasapainottaisi taas tilanteen. Huominen laskentahan meneekin sitten oikein ilman korjauksia.

6.2.2014 klo 19.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En ole yhtään varma että lasket ylipäätään TWR:ää oikein tuon perusteella (esim. kerroin 100 haiskahtaa heti, koska kertoimena pitäisi käyttää edellisen rahavirran päivämäärän TWR pistelukua).

Osingon voi kirjata myös sen ex-datena jolloin yleensä osake tippuu suurin piirtein osingon verran jolloin "pompsahdusta" ei tapahdu. Mitään "ansiotonta" nousu ei kuitenkaan ole jos kirjaat sen myöhemmin (silloin kun se tulee tilille).

6.2.2014 klo 20.12.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tuo sadalla kertominen on prosentuaalista muutosta varten, eli "indeksi" on varsinainen pisteluku ja siitä sitten lasken prosentuaalisen muutoksen edelliseen lukuun verrattuna.

Tutkiskelin vähän tuota laskentaa ajamalla skriptiä eri variaatioilla ja näyttäisi, että homma toimii vähentämättä mitään. Rahavirtaan tulee plussaa ostosumman verran ja se samainen summa sitten kaavan mukaan vähennetään salkun arvosta ko. päivänä. Olen muistaakseni tehnyt tuon säädön sen takia, että en merkkaile käteisen liikkeitä lainkaan ja kirjaan vain osakkeiden ostot tai myynnit.

Pähkäilin näitä asioita artikkelisi innoittamana viime syksynä, ja paljon on näköjään taas unohtunut :)

6.2.2014 klo 20.17.00

r0hmu kirjoittaa:

Olisiko mahdollista saada uutta linkkiä tuohon sinun excel taulukkoosi, en jostain syystä saa ladattua tuolta sivulta sitä

19.2.2014 klo 19.11.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voitko selventää miten varsinainen vuosituotto lasketaan päivittäin lasketuista indeksiluvuista. Voinko vaan laskea (indeksiluku 31.12./ indeksiluku 1.1) -1 vai sotkeeko vuoden aikana sijoitetut rahavirrat tuota?

13.5.2023 klo 10.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Yhden vuoden vuosituotto saadaan jakamalla vuoden viimeisen päivän TWR mukaisesti laskettu indeksiluku edellisen vuoden viimeisen päivän TWR:n mukaisella indeksiluvulla.

Vuoden aikana sijoitetut rahavirrat huomioidaan juurikin TWR mukaisesti lasketussa indeksiluvussa.

13.5.2023 klo 11.39.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails