Teaser

24.7.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta"Nakuti, nakuti, nak, nak." Pysykää taajuudella!

Tulos Q2/2013 -10,27%

1.7.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun TWR tuotto (sininen väri) vuoden alusta verrattuna indekseihin)

Crash! Boom! Bang! Näin voisi hyvin kuvata sijoitusteni kehitystä toisella kvartaalilla. Jos ensimmäinen kvartaali meni enemmän kuin putkeen 27%:n tuotolla, niin toisesta kvartaalista tuli sen peilikuva. Salkkuni otti kulujen jälkeen nimittäin turpaan -10,27%, jonka seurauksena TWR tuotto vuoden alusta painui +13,98%:iin kulut huomioituna.

En ole tähän tulokseen missään nimessä tyytyväinen. Kaikkea muuta! Heikkoon tuottoon löytyy yksi selitys yli muiden vaikka muitakin toki on. Astuin ensimmäistä kertaa sijoitusurallani Japanin markkinoille. Kaksi viikkoa positioiden ottamisen jälkeen rouva Watanabe (Japanissa perinteisesti naiset hoitavat perheen raha-asiat ja naiset ovatkin yliedustettuina moniin muihin pörsseihin nähden - näitä markkinoilla toimivia henkilöitä nimitetään rouva Watanabeiksi) kyni minut totaalisesti. Moni Japanin sijoitukseni lensi salkusta ulos -20%:n stop-lossin myötä vain muutama viikko niiden ostosta.

Surkeasta kvartaalista huolimatta olen yhä käyttämiäni vertailuindeksejä edellä. STOXX Europe 600 Gross Index heikkeni Q2 aikana -1,16% ja on tuottanut nyt vuoden alusta +4,6%. Kotimaan OMXH25 indeksi (ilman osinkoja) puolestaan kvartaalilla -4,46% ja vuoden alusta naurettavat +0,48% eli käytännössä ei mitään. Eroa on siis yhä reilun laisesti: STOXX Europe 600 GI:n 9,38 ja OMXH25:een 13,50 prosenttiyksikköä.

(Salkun riskimetriikkaa. IEV = S&P Europe 350, SPY = S&P 500. IB:n laskema TWR tuotto salkulleni on +14,02%)

Huonon kvartaalin myötä myös riskikorjatut tuottolukemat ovat painuneet reilusti alaspäin. Riskikorjattu tuotto on laskenut samalle tasolle S&P 500:n kanssa ja jopa sen alle. S&P Europe 350:n sijoitukseni yhä lyövät mennen tullen, mutta on oltava rehellinen. Tämä ei yksinkertaisesti ollut minun eikä käyttämäni strategian kvartaali.

Mutta tällaista sijoittaminen on. Käyttämäni strategia toimii markkinoita paremmin pitkällä aikavälillä. Väliin voi sattua lyhyempiä ja pidempiä aikajaksoja jolloin markkina suosii jotakin toista sijoitustapaa. Itse asiassa viimeiset viisi vuotta on ollut arvosijoittajalle varsin tuskainen. Tobias Carlile tutki blogissaan miten alhaisen P/B luvun ja EBIT/EV luvun osakkeet ovat pärjänneet viime vuosina.

(Juokseva viiden vuoden tuotto arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet (glamour) P/B luvulla mitattuna. Lähde: greenbackd.com)

(Arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet (glamour) tuotto EBIT/EV luvulla verrattuna eri vuosina, lähde: greenbackd.com)

Kuten ylläolevista graafeista on nähtävissä ovat viime vuodet olleet glamour osakkeiden ilotulitusta. On hyvin poikkeuksellista, että arvo-osakkeet pärjäävät kasvuosakkeita heikommin näin pitkään. Siksi onkin hyvin todennäköistä, että perinteiset arvo-osakkeet ottavat tulevina vuosina niskalenkin vastustajasta ja tilanne normalisoituu.

Pienen itseruoskinnan jälkeen on todettava, että noin 14%:n tuotto on kaikesta huolimatta ihan hyvä. Moni sijoittaja olisi hyvin tyytyväinen vuosituottona samaan lukemaan. Morningstarin listaamista 13160 rahastosta sijoittuisin alkuvuoden tuotolla 1177. sijalle. Taakse on jäänyt yli 91% kaikista rahastoista. Viime vuonna taakse jäi kokonaisuutena 99,7%, joten suunta on yhä oikea.

Aurinkoista heinäkuuta ja tuottoisampaa loppuvuotta!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: -10,27%
Tuotto vuoden alusta: +13,98%

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails