Uusi sijoituskirja tekeillä - paljastaa aiemmin tutkimatonta tietoa
2.9.2014 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
Luovuuden tuskaa. Stephen Kingin teoksessa Hohto kirjailija jäi jumiin tekstin kanssa. |
Tuskin on painomuste ennättänyt kuivua teoksestamme Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä, kun on jo aika raottaa seuraavan projektin verhoa. Haaveissa on kypsynyt jo pitkän aikaa todellinen "hard-core" sijoituskirja, joka antaisi uutta ennen julkaisematonta tietoa lukijoiden hyödynnettäväksi. Vihjasin tällaisesta kirjasta antamassani Kauppalehden haastattelussa.
Hahmotelmat ja esiselvitykset ovat nyt siinä vaiheessa että projektista uskaltaa mainita ensimmäisen kerran. Kyllä, se on totta! Seuraava kirja on tekeillä! Kanssakirjoittana toimii Juho-Tuomas Appel jonka muut blogosfääreissä surffailevat tuntevat parhaiten Osinkopuu-nimisestä blogista. Päivätyönään Juho toimii sijoittaja.fi-palvelun yksilöllisten palveluiden johtajana. Juhon työnkuvaan liittyy muun muassa säätiöiden sijoitussalkkujen perkaamista.
Tulemme kirjassa perehtymään erilaisiin osakesijoitusstrategioihin ja niiden toimivuuteen niin Suomessa kuin Euroopanlaajuisesti. Vastaavanlaista teosta ei tietojemme mukaan ole Euroopan alueelta tehty. Siksi uskommekin tällaiselle teokselle löytyvän kysyntää. Minä ja Juho olemme monet täysiverisiä kvanttisijoittajia, joka tulee näkymään vahvasti myös kirjassa. Tulemme tekemään paljon erilaisten sijoitusstrategioiden backtestausta ja tukeudumme ennen kaikkea kvantitatiivisiin tekijöihin. Strategiat joihin lukeutuu kvalitatiivisia arvioitavia kriteereitä on toimivuutta aika mahdotonta todentaa luotettavasti. Projektin yhteistyökumppanina toimii lisäksi Oulun yliopisto, joka muun muassa varmentaa tekemämme backtestaukset ja pitää siten huolen julkaistavien tietojen luotettavuudesta. Lisäksi taustoitamme nämä erilaiset sijoitusstrategiat ja käsittelemme sijoitusanomalioiden syitä.
Kirja tulee tarjoamaan uutta aiemmin julkaisematonta tutkimustietoa Suomen ja Euroopan osakemarkkinoilta. Hanke on kieltämättä kunnianhimoinen, mutta meillä on tarvittavat eväät sen menestyksekkäästi maaliin saattamiseksi. Kustantaja ja julkaisuaikataulu ovat tässä vaiheessa avoinna.
Kysymykseni kaikille sijoittajille kuuluukin tässä vaiheessa, että onko mielessäsi jokin tietty sijoitusstrategia, jonka toimivuudesta haluaisit lukea? Joku, jonka toimivuudesta olet kenties ollut epävarma tai et ole pystynyt sitä todentamaan? Ehkä jokin vähemmän tunnettu? Kerro kommenteissa mistä strategioista haluaisit kuulla ja voi olla, että otamme ne mukaan! Myös nimiehdotukset kirjalle ovat tervetulleita!
26 vastausta artikkeliin "Uusi sijoituskirja tekeillä - paljastaa aiemmin tutkimatonta tietoa"
Sami Lehtinen kirjoittaa:
Indeksointia mainostetaan usein "täydellisenä ratkaisuna". Siten kiinnostaisi kontraaminen ja mahdolliset indeksoinnin heikkoudet.
2.9.2014 klo 14.26.00
Anonyymi kirjoittaa:
Dollar cost averaging (DCA) ja value averaging (VCA). Näiden kahden vertailu ja lisävertailu vaikka muihin kuukausi- tai kertasijoitusstrategioihin. Perusjuttua, mutta olisi mukava lukea ajatuksia eroista ja hyödyistä.
2.9.2014 klo 15.16.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Kiitoksia näistä! Antakaa tulla vielä lisää! :)
2.9.2014 klo 19.49.00
Anonyymi kirjoittaa:
Mielenkiinnolla odotan kirjaanne. Itse olen kuitenkin jo sen verran paljon testaillut peruskvanttistrategioita ja olen tullut siihen tulokseen, että ne eivät ole toimineet minulle halutulla tavalla. Eli en tule niitä koskaan käyttämään.
DCA:n, VCA:n ja lump-sum:n vertailusta voin sanoa omien testien perusteella, että niin kauan kun suunta on ylöspäin lump-sum tuottaa parhaiten. Sitten tulevat DCA ja VCA. Kun suunta on alaspäin VCA on paras.
2.9.2014 klo 21.04.00
Laiska sijoittaja kirjoittaa:
Hieno projekti! Kaikki ideat ja todistusaineisto siitä miten indeksin voi voittaa pitkällä aikavälillä, ovat luonnollisesti kiinnostavia :)
2.9.2014 klo 21.55.00
Anonyymi kirjoittaa:
Tietysti toivoisin kirjassa olevan historian valossa toimivimmiksi todetut tavat arvottaa osakkeita.
2.9.2014 klo 22.00.00
Anonyymi kirjoittaa:
Palstoilla jatkuvasti viljeltyjen anomalioiden hyödyntämistä voisi myös käsitellä. Esim. "osinkokiima" ja "sell in may and go away".
Sitten voisitte vertailla simppeleiden liukkareiden toimivuutta. Esim. 200-päivän liukkarin perusteella.
Kaikkein tärkeinpänä pidän verojen ja kulujen huomioimista kaikissa vertailuissa ja johtopäätöksissä. Ja erityisen hienoa, jos saisi sekä Suomen, että jenkit mukaan vertailuun edes jollain tasolla.
3.9.2014 klo 13.53.00
Anonyymi kirjoittaa:
Kvanttimallit liittyen myös muihin omaisuuslajeihin kuin osakkeisiin olisivat erittäin mielenkiintoisia. (Raaka-aineet, bondit, valuutat)
Mikäli pysytellään kuitenki vain osakkeissa, niin näihin liittyen maininnan arvoisia voisivat olla konkurssiriskin ennakointiin käytetyt Z-score, O-score ja CHS Malli.
Arvo-momentum -strategiaa voisi käsitellä myös korrelaatioiden näkökulmasta muihin strategioihin. Myöskin vuodenvaihdeilmiö (joulu- ja tammi) + sell in may and go away/halloweenilmiö olisivat mielenkiintoisia strategiatasolla (arvo, momentum, arvomomentum) sekä yhtiökoon mukaan.
3.9.2014 klo 17.45.00
Anonyymi kirjoittaa:
Myyntistrategiat. Kannattaako myydä kun valitut kriteerit eivät enää täyty vai onko parempi pitää kiinteä aika ennen myyntiä.
5.9.2014 klo 22.12.00
Anonyymi kirjoittaa:
Monissa kvanttistrategioissa valitut muuttujat näyttäisivät olevan enemmän tai vähemmän strategian kehittäjän subjektiivisia valintoja, eivätkä välttämättä mitenkään optimaalisia valintoja missään suhteessa.
Ehdottaisin, että tarkastelisitte kirjassa erilaisia mallinvalintakriteereitä eli mitkä muuttujat kymmenien tai satojen muuttujien joukosta ovat oikeasti merkityksellisiä ja mitkä eivät. Tähän voi käyttää apuna erilaisia luokittelualgoritmeja (neuroverkot, support vector machine, logistinen regressio jne.). Mitä itse olen aiheeseen tutustunut, niin perinteisiä arvosijoitusstrategoita voidaan buustata hyvinkin menestyksekkäästi näillä menetelmillä ja osakkeet voidaan selvästi paremmalla tarkkuudella jakaa "voittajiin" ja "häviäjiin".
17.9.2014 klo 12.12.00
Anonyymi kirjoittaa:
Edelliseen kommenttiin liittyen eräs tutkimus, jossa Magic Formulaa on paranneltu logistisen regression avulla:
http://epub.lib.aalto.fi/fi/ethesis/pdf/13592/hse_ethesis_13592.pdf
17.9.2014 klo 12.30.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Mielenkiintoinen paperi, kiitos tästä! Tutustun lisää. Optimointi on helppo vetää överiksi jolloin sorrutaan datan louhintaan.
17.9.2014 klo 13.16.00
Anonyymi kirjoittaa:
Olisihan se mukavaa, jos voisit kertoa sellaisesta indikaattorista, jota seuraamalla löytää kurssien huiput ja pohjat. MACD on suosittu, mutta antaa paljon virheellisiä signaalej kesken nousutrendin. Eli sun uudesta kirjasta haluaisin lukea sen, mitä indikaattoreita seuraamalla löytäisi parhaiten osto- ja myyntipaikat.
25.9.2014 klo 16.20.00
Anonyymi kirjoittaa:
Sun toisessa kirjassa toivoisin saavani vastauksen siihen, kumpi sijoitusstrategia on parempi: Tekninen analyysi vai fundamentaalianalyysi. Teknisestä analyysistä toivoisin perinpohjaista läpikäyntiä: Miten niitä käytetään ja miten niitä voi itse tehdä vaikkapa Exceliin. Mikä indikaattori toimii ja mikä ei (käytännön kokemuksella). Mikä toimii laskutrendissä ja mikä nousutrendissä. Millä teknisillä vemputtimilla löydätetään/todetaan trendi....jne jne.
Kiitos kun päivität blogiasi, vaikka voisit taloudellisesti viettää eläkepäiviä Jamaikalla.
26.9.2014 klo 14.26.00
Niklas kirjoittaa:
Lisäksi olisin kiinnostunut parannellun IVY-portfolion (ajoitetut top6 yms) toimivuudesta portfolion rakentamisessa.
30.9.2014 klo 19.17.00
Anonyymi kirjoittaa:
Itseäni kiinnostaisi high-yield vs. dividend growth sijoittaminen oikein kunnolla perattuna.
1.10.2014 klo 14.21.00
Anonyymi kirjoittaa:
Lisäkannatusta aikaisemmalle kirjoittajalle. Value-momentum -strategiat kiinnostavat. Monet arvosijoitusmenetelmät perustuvat siihen että salkun kierto on noin 100 % paikkeilla. Varsinkin small-cap osakkeille saattaa olla ominaista että arvo ei välttämättä ehdi korjautua vuodessa. Jos mukaan otetaan momentun nojaten markkinoiden lyhyen aikavälin momenttiin niin se ainakin teoriassa voisi nopeuttaa osakkeen todellisen arvon löytymisnopeutta.
Toinen value-momentum periaate johon olen törmännyt on hyödyntää molempia strategioita erikseen. Erillisinä näiden välinen korrelaatiokerroin on usein hyvin pieni tai jopa negatiivinen. Tavoitteena tasaisemmat tuotot ja pienempi riski.
2.10.2014 klo 8.12.00
Anonyymi kirjoittaa:
Kuten jo joku mainitsi, niin tutkia myynti strategioita. Esim. Myydä koska arvostus on noussut tai momentumin takia.
6.10.2014 klo 8.51.00
Anonyymi kirjoittaa:
Kirjassasi voisit perehtyä johdannaisiin syvällisemmin.
8.10.2014 klo 21.41.00
Anonyymi kirjoittaa:
Olisi mukava, jos perehtyisitte kirjassanne erilaisiin ETF-rotaatiostrategioihin. Valitsemalla salkkuun osake-ETF:iä, korko-ETF:iä ja mahdollisesti muita eksoottisempia ETF:iä sopivien (mm. momentum- ja riski-) screenauskriteereiden perusteella pystytään härkämarkkinoiden aikana "ratsastamaan" pörssikurssien nousutrendillä, mutta myös tehokkaasti suojautumaan pörssikurssien korjausliikkeitä vastaan vaihtamalla ajoissa osakkeista bondeihin/käteiseen. Esimerkkejä tällaisista strategioista löytyy tuolta:
http://logical-invest.com/
9.10.2014 klo 9.24.00
Anonyymi kirjoittaa:
Olisi mukava nähdä kuinka pysyvän portfolion sijoitusstrategialla pärjää Suomessa/Euroopassa. Eli Permanent Portfolio strategia Harry Brownen kirjoittamasta Fail-Safe Investing kirjasta. Tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon riskienhallinnan näkökulmasta konservatiiviselle sijoittajalle.
13.11.2014 klo 11.15.00
HG kirjoittaa:
Myynnit mainittiinkin täällä jo monta kertaa, niiden lisäksi olen kiinnostunut täsmälleen päinvastaisesta ideasta: "The Coffee Can portfolio"
Ideana on siis se, että mietitään mahdollisimman tarkkaan mitä ostetaan, sitten ostetut osakkeet pannaan purkkiin, eikä oteta sieltä koskaan pois. Nautitaan osinkovirrasta ja jätetään jälkipolville perintönä.
Jos tälle linjalle lähtee, niin ostokriteerit ovat varmaakin erilaisia kuin perinteinen "ostetaan halvalla ja myydään sitten kun saavuttaa todellisen arvonsa"-arvosijoittamisessa?
1.1.2015 klo 16.02.00
Anonyymi kirjoittaa:
Ensinnäkin, kiitos blogista sekä edeltävästä kirjata. Luen mielenkiinnolla kaiken mitä sinä ja kirjaprojektiin osaaottaneet ystäväsi kirjoitatte.
Edellinen kirja oli hinnoiteltu niin kalliiksi (ilmeisesti kustantajan toimesta), että sitä oli vara lukea vain kirjaston vapaakappaleena. 45 euron ja postimaksujen pihistelyllä kykenin pitäytymään säästösuunnitelmissani - kiitos Suomen kirjastojärjestelmän.
Tähän liittyen, onko jo julkaistun kirjan nichelle minkälaisia markkinoita Suomessa? Entä kohtasiko kirjan hinnoittelu markkinat?
Täytyy kuitenkin sanoa, että siinä määrin hyvä kirja Erilainen ote omaan talouteen oli, että varmasti tulen lukemaan sitä seuraavankin kirjan. Uskon, että rahkeet tekijöillä riittävät aiheen käsittelyyn sen raportoimiseen.
Tsemppiä kirjaprojektille!
29.1.2015 klo 13.06.00
Anonyymi kirjoittaa:
Fibonacci?
29.1.2015 klo 20.09.00
Anonyymi kirjoittaa:
Hei taas. Sun blogin innoittamana (kirja on vielä kesken) aloitan pienimuotoisesti sijoittamisen. Kävin tekemässä panksissa sijoittajaprofiilin (kuulemma aina tehdään) ja nyt on tarkoitus avata arvopaperitili. Minulla on sellainen ksymys, onko ihan sama, avaako arvopaperitilin Osuuspankissa, Nordnetissä tai jossain muualla? Toimiiko ne kaikki samalla tavalla ja kaikissa näissä on maksuperiaate sama (merkintä - yms. maksut)? Tv. Anette
11.5.2015 klo 14.41.00
Anonyymi kirjoittaa:
Onhan sillä toki merkitystä, missä arvopaperitilisi avaat. Eri paikoissa maksut ovat erilaisia. Välityspalkkiota peritään osakkeiden ostoista ja myynneistä. Rahastoista voidaan periä merkintäpalkkiota vaikkakaan ei aina, mutta lunastuspalkkio peritään yleensä aina. Lisäksi jollain välittäjillä on vuosi- tai kuukausimaksu arvopaperin säilytyksestä. Esimerkiksi OP on kalleimmasta päästä välityspalkkioiden suhteen ja siellä on vielä säilytysmaksukin. Nordnetilla ei ole säilytysmaksua ja palkkiotaso on kohtuullinen. Mieluummin kuitenkin menisin Nordnettiin kuin OP:hen. Selvästi halvempiakin välittäjiäkin on, kuten Lynx, mutta siellä verotusasiat eivät hoidu automaattisesti
13.5.2015 klo 11.58.00
Jätä kommentti