Matka alkaa

9.2.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Tämä blogi tulee seuraamaan henkilökohtaista matkaani kohti tavoittelemaani taloudellista riippumattomuutta. Toivottavasti blogista on apua ja tukea muille jotka tavoittelevat samanlaista tilannetta. Matka tulee olemaan pitkä, hidas ja pomppuinen. Oikotietä vaurauteen ei ole olemassa, kuten monet WinCapitaan ja muihin pyramidihuijauksiin harhautuneet ovat saaneet tuntea. Ihmismieli on vain luonteeltaan sellainen että se haluaa mielellään uskoa "rikastu nopeasti" tyylisiin hokkus-pokkus temppuihin.

Mikä on tavoitteeni? Millä aikataululla tavoitteeseen pääsee? Miten? Tavoitteeseen aion päästä olemalla mukana osakemarkkinoilla. Se on oikeastaan ainut järkevä tapa tavalliselle kadun tallaajalle rakentaa omaa varallisuuttaan. Se antaa parhaimmat tuotot. Osakemarkkinat antavat eri lähteiden mukaan noin 10-12% vuotuisen tuoton (eli p.a. = per annum). Säästötavoitteeni on 500€ kuukaudessa. Koska osakemarkkinoiden tuotto on aina tuottoa edellisen päälle (korkoa korolle ilmiö) tuottaa se pitkän ajan kuluessa paljon rahaa. Katsotaanpa.
Graafi alkaa vuodesta 2008, koska silloin olen aloittanut varsinaisen matkani, mutta palataan siihen myöhemmin ja tarkastellaan hieman kuinka pääoma teoreettisesti kertyy. Säästämällä 500€ kuukaudessa 12% vuosittaisella korolla tekee se 21 vuodessa 549.015,50€. Tuollaisesta pääomasta saisi 4% osinkotuotolla vajaa 22 tuhatta euroa vuosittain passiivista tuloa. Tämä ei riitä mitenkään pröystäilevään elämään, mutta kyllä sillä toimeen tulee. Tuossa vaiheessa 12% korko pääomaan tekee vajaa 66 tuhatta vuodessa. Mikäli siis "syö" osinkotuoton 22 tuhatta ja pääoman nousun 66 tuhatta, tekee se 88 tuhatta euroa vuodessa. Tuolla jo elää hyvin eikä pääoma pienene kuin inflaation verran. Kannattaa kuitenkin huomata että osakemarkkinat heiluvat voimakkaasti, kuten viime aikoina on huomattu, ja siten todellinen tuotto voi olla aivan muuta.

Olen reilu kolmekymppinen mies. Tavoittelemani n. 550 tuhatta euroa olisi saavutettavissa noin 21 vuoden säästämisen tuloksena mikäli säästän 500 euroa kuukaudessa. Olisin tuolloin reilu viisikymppinen ja pystyisin jättäytymään oravanpyörästä pois. Näin siis teoriassa. Blogi tulee seuraamaan kuinka tavoitteeseen päästään käytännössä ja kuinka todellisuus eroaa teoriasta.

Seuraavassa kirjoituksessa kerron minkälaisella salkulla olen tavoitetta lähtenyt saavuttamaan. Mikä on salkun tilanne ollut vuonna 2008 kun aloitin ja miltä salkku näyttää nyt. Onko tavoitteessa pysytty samalla kun pörssikurssit ovat sukeltaneet voimakkaasti ympäri maailman?

2 vastausta artikkeliin "Matka alkaa"


Random Walker kirjoittaa:

Tervehdys!

Olit äskettäin käynyt tutustumassa blogiini. Kommenttisi herätti kiinnostukseni tätä omaa blogiasi kohtaan ja sain luettua tänään kaikki tähän astiset kirjoituksesi. Hämmästyin itse yhtä paljon kuin sinäkin ja täytyy tosiaan todeta, että sijoitusfilosofiamme ovat lähes identtiset. Itse vannon myös passiivisen strategian nimeen, mutta indeksoinnin ohessa hyödynnän arvo-osakkeiden pitkän aikavälin keskimääräistä parempaa tuottopotentiaalia. Tähänkin voi tutustua blogissani tarkemmin.

Itse kirjoitan samoista periaatteista jo toista vuotta, mutta hieno nähdä, että muutkin "nuoremman" sukupolven edustajat ajattelevat täysin samalla tavalla ja pyrkivät samaan päämäärään kuin minä. Meidän ikähaarukassa oleville päämäärätietoinen sijoittaminen tuntuu olevan melko vierasta. Tämän huomaa jo pelkästään siitä, että sijoitusmessut ja yhtiökokoukset täyttyvät vuosi toisensa jälkeen eläkeläisistä tai lähellä eläkeikää olevista veteraaneista. Vaikka, kuten tiedämme, nimenomaan nuorena kannattaa aloittaa, jotta pääsee ottamaan kaiken hyödyn irti korkoa korolle -efektistä.

Alan ehdottomasti seurata blogiasi aktiivisesti, sillä kirjoitukset vaikuttavat erinomaisilta. Saan kirjoituksistasi varmasti uusia virikkeitä omaan blogiini ja sijoitustoimintaani. Mielenkiintoista on tietysti myös seurata miten sijoitusmatkasi etenee omaani verrattuna.

Onnea matkaan, vaikka sitähän me emme tarvitse. Kertoimet ovat niin vahvasti pitkäjänteisen sijoittajan puolella.

Terv. Random Walker

http://randomwalker.blogit.kauppalehti.fi/

3.5.2009 klo 18.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hei!

Arvosijoittaminen taitaakin olla suurinpiirtein ainut joka meitä eroittaa. Itse en painota arvosijoituksia johtuen siitä että riippuen eri lähteistä, valitusta sijoitushorisontista jne. ne toisinaan päihittävät kasuyritykset ja toisinaan eivät. Yksiselitteisesti niitä ei minusta voi pitää kasuyrityksiä parempana.

Tunnustaen tämän etten tiedä ovatko arvoyritykset parempia tulevaisuudessa kuin kasuyritykset otankin salkkuuni molempia. Esimerkiksi USA:n tekemäni sijoitukset hoidan ostamalla iShares Russell 3000 Index ETF:ää (IWV), joka pitää sisällään niin arvo- kuin kasvuyrityksiä.

Onnea myös matkaan sinne. Osa kirjoituksistasi näytti olevan salasanalla suojattu, joten aivan kaikkia en pystynyt sijoituksistasi lukemaan. Olisi myös mielenkiintoista verrata sijoituksia omiini. Tämän suhteen olen noudattanut avoimempaa linjaa. Kirjoituksesi ovat myös todella hyviä!

3.5.2009 klo 19.02.00

Jätä kommentti

Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails