Vuoden 2008 tulos

10.2.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Ensimmäisessä kirjoituksessa yritin tiivistää tavoitteeni. Välietappeina voidaan pitää vuosittaisia tuloksia ja verrata sitä tavoitekertymään.

Oheinen taulukko osoittaa tavoitteeni. Aloitusvuosi on 2008 ja 500€/kk tekee vuosittaisen pääoman lisäykseksi 6000 euroa. Tavoittelemani vuosikorko on 12%. Ollakseni tavoitteessa vuoden 2008 lopussa olisi minulla pitänyt olla vähintään 6720 euroa.

Sijoitusmielessä vuosi 2008 oli historiallisen vaikea. Yhdysvalloista alkaneet talousvaikeudet rusikoivat osakkeiden arvostustasoja rajusti ympäri maailman. Pitkäaikaisena sijoittajana tällä ei loppupeleissä ole merkitystä sillä yli 20 vuoden sijoitushorisontilleni tulee osumaan vielä useita voimakkaita laskuja ja nousuja. Vuonna 2008 ei omakaan salkkuni säästynyt suurilta tappioilta. Kuukausittaiset ostot (dollar cost averaging) kuitenkin tasoittavat pitkässä juoksussa niin tuotot kuin tappiot. Laskusuhdanteessa samalla rahalla saa enemmän osakkeita ja noususuhdanteessa vähemmän. Näin halpojen osakkeiden määrä salkussa kasvaa suuremmaksi kun nousu seuraavan kerran alkaa.

Tältä salkku näytti vuoden 2008 päätteeksi.
Salkun arvo vuoden päätteeksi oli 11277 euroa. Osinkoja vuodelta 2008 tuli verojen jälkeen 72,98€. Näiden lisäksi aktiivisesta kaupankäynnistä johtuen tuli lisätappioita 803,19€. Kun katsotaan salkun tuottoprosenttia nähdään että se on 33,75 prosenttia tappiolla. Varsin rajusti siis. Jos kuitenkin vertaan salkun arvoa 6700 euron tavoitteeseen voin olla tyytyväinen. Pääoman tavoitearvo ylitettiin 4577 eurolla. Tämä selittyy sillä että pystyin säästämään huomattavasti enemmän kuin 500€/kk johtuen muutamasta työpaikkani tulospalkkiosta sekä siitä että joulukuussa myin pois varsin kalliin harrastevälineen. Suurin osa ostoista on tehty dollaripohjaisesti, joten olen kirjannut itselleni ylös aina kyseisen päivän EUR-USD kurssin ja lasken salkun arvon sen perusteella. Kirjaamani hinnat pitävät sisällään kaupankäyntikulut.

Salkkuni koostuu pelkästään ETF:stä, passiivisista sijoitustuotteista. ETF:ien kustannukset ovat ylivoimaisia verrattuna esimerkiksi rahastoihin. ETF:ien avulla saan myös hajautettua omistusta helposti käyttämällä vain muutamaa paperia. Katsotaan tarkemmin mitä salkkuni on syönyt:
EWZ = iShares MCSI Brazil Index
IWV = iShares Russell 3000 Index
FXI = iShares FTSE/Xinhua China 25 Index
RSX = Market Vector Russia ETF Trust
SLG_OMXH25 = Seligson OMXH25 Index

Näin alkuvaiheessa painotan tietoisesti enemmän kehittyviä kuin kehittyneitä markkinoita. Tästä syystä niiden osuus salkusta on huomattavan suuri. Salkku on hajautettu Brasiliaan, Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Venäjälle ja Suomeen.

Matka kohti taloudellista riippumattomuutta jatkuu. Vuoden 2008 tavoite ylittyi reilusti vaikka salkku jäikin rajusti miinukselle.

2 vastausta artikkeliin "Vuoden 2008 tulos"


Anonyymi kirjoittaa:

Terve!

Tyhmä kysymys ehkäpä, mutta kysynpä silti...
Miten tuota exceliä pitäisi tulkita kuukausisijoitusten ja koron suhteen?

Käsittääkseni excelin mukaan vuoden 2008 pääoma (6000 EUR) olisi sijoitettu kokonaisuudessaan 1.1.2008, jotta sille voisi laskea 12% koron (yht 6720 EUR), vaikka tarkoitus olisi mallintaa sijoittamista 500 EUR/kk läpi vuoden.

6.5.2010 klo 1.24.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Luet aivan oikein. Heitto ei vuositasolla ole kuitenkaan kovin merkittävä. Mikäli itselle tuntuu mielekkäämmältä jaotella kuukausitasolle tuotot, niin mikäpä siinä. Omalla kohdalla vuositaso on riittävä tavoitteen (taloudellinen riippumattomuus) kantilta.

6.5.2010 klo 7.59.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails