Joko markkinat kääntyivät?

25.4.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Vaikka osakekurssien ennustaminen on mahdotonta - on se silti hauskaa. Tai ehkäpä juuri sen vuoksi. Ja ennustajia riittää. Mitä räväkämpi ennustus, sitä varmemmin media antaa sille palstatilaa. Median suosimat ennustajat saavat lempinimiä, kuten Dr. Doom.

Tätä kirjoittaessa ovat yhdysvaltojen osakekurssit nousseet jo seitsemän viikkoa putkeen. Aasiassa, kuten Kiinassa ja Intiassa on nousua ollut jo useita kuukausia. Kuparin hinta on myös kallistunut. Kuparin hintaa seuraavat monet siksi, että sitä pidetään talouden nousun ensimmäisenä mittarina. Joko markkinat siis kääntyivät?

Yllä on graafi, johon on piirretty nykyinen finanssikriisi, sekä kolme edellistä isoa karhumarkkinaa: teknokupla, öljykriisi ja suuri lama (great depression). Nykyisen kriisin päihittää kurssipudotuksen suhteen ainoastaan 30-luvun lama. Toisaalta aiemmat laskumarkkinat ovat kestäneet kauemmin, mikäli maaliskuussa nähtiin osakekurssien pohjat. Huomioitavaa on myös, että jokaiseen näistä markkinoista sisältyy ajanjaksoja jolloin kurssit ovat nousseet voimakkaasti väliaikaisesti eli ns. suckers rallyjä.

Eri valtiot ympäri maailmaa ovat elvyttäneet voimakkaasti, eikä maailmaa uhkaa samanlainen protektionismi kuin 30-luvulla. Aloitetut elvytystoimet alkavat hiljalleen näkyä taloudessa. Elämme vielä keskellä tulosjulkistuskautta, mutta jo ulostulleet tulosjulkistukset ovat hälventäneet yrityksien ympärillä vellonutta savuverhoa. Ennustettavuus on palaamassa yrityksien johtoon. Nämä kaikki ovat omiaan nostamaan pörssikursseja. Osakekursseille markkinoiden epävarmuus on myrkkyä. Kun epävarmuus hälvenee riski laskee. Samasta syystä isoimmat tuotot sijoittajille syntyvät kun maailma ympärillä näyttää synkimmältä - riskiä on enemmän. Riski ja tuotto käyvät käsi kädessä. S&P 500 indeksi on nyt noussut maaliskuun pohjilta 28 prosenttia. Se on alle kahden kuukauden nousuksi melkoinen.

Olen yhtä huono ennustamaan kurssikehitystä kuin kuka tahansa muukin. Kaikesta huolimatta olen varovaisen optimistinen ja pidän hyvinkin mahdollisena, että olemme uuden nousun alussa. Pitkäjänteisenä sijoittajana tosin toivon, että pääsen vielä ostoksille useaan kertaan näiltä aliarvostetuilta tasoilta. Osakemarkkinat kun aina liioittelevat - niin ylös kuin alaspäin.

Dshort.com palvelu päivittää ylläolevaa graafia päivittäin. Voit sieltä seurata, kuinka markkinat kehittyvät kolmeen edelliseen kriisiin verrattuna.

0 vastausta artikkeliin "Joko markkinat kääntyivät?"


Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails