Johdatus ETF:iin Osa 2: ETC, ETN ja OEC

11.6.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Muutama päivä sitten kirjoitin Johdatus ETF:iin Osa 1 artikkelin. Tällöin tulin maininneeksi kirjainyhdistelmät ETC sekä ETN, jotka ovat läheisiä sukulaisia ETF:lle. Nyt kerron enemmän näistä ETF:n eri sukulaisista.


ETC

ETC tulee sanoista Exchange Traded Commodities. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ETC:t siis ovat raaka-aine ETF:iä. Ensimmäiset ETC:t esiteltiin markkinoille USA:ssa vuonna 1993. Ne ovat siis varsin uusi keksintö. ETC:t toimivat samalla periaatteella kuin ETF:t. ETC seuraa yhtä raaka-ainetta tai raaka-aine koria. Pelkästään yhtä raaka-ainetta seuraavaa ETC:tä kutsutaan nimellä single commodity ETC ja ETC:tä joka sijoittaa raaka-aine koriin index tracking ETC:ksi. Tällainen raaka-aine kori voi olla esimerkiksi energiaa tai elintarvikkeita.

ETC:llä käydään kauppaa pörssissä samalla tavalla kuin ETF:llä. ETC:t ovat helppo tapa päästä osalliseksi raaka-aine markkinoiden nousuista ja laskuista. Muita tapoja on ostaa suoraan sellaisen yhtiön osaketta, joka toimii raaka-aineiden parissa tai raaka-aine futuuria. Näihin verrattuna ETC on huomattavasti helpompi yksityissijoittajalle.

ETC:n avulla voi sijoittaa mm. seuraaviin raaka-aineisiin: alumiini, öljy, vehnä, kahvi, kupari, puuvilla, kulta, hopea, nikkeli, karja, sokeri, soija ja sinkki.


ETN

ETN tulee sanoista Exchange Traded Note. ETN eroaa ETF:stä rakenteeltaan. Toisin kuten ETF:t ETN:t eivät pidä sisällään suoria sijoituksia. ETN:n liikkeelle laskenut pankki lupautuu maksamaan kyseisen indeksin seuraaman ETN:n mukaisen tuoton vähennettynä kuluilla. Niiden riski on siis hieman erilainen kuin ETF:ssä ja niihin liittyy myös liikkeellelaskijariski - pankin luottokelpoisuuden laskiessa ETN:n arvo laskee ja pahimmassa tapauksessa pankin mennessä konkurssiin niistä tulee arvottomia. ETN:t ovat vielä ETC:tä tuoreempi tapaus. Ensimmäiset ETN:t tulivat markkinoille vuonna 2006 Barclays pankin toimesta. Nykyään markkinoilla on satoja erilaista ETN:ää.

Tarjolla on neljää erilaista ETN tyyppiä: raaka-aine, valuutta, kehittyvien markkinoiden, sekä strategia ETN:iä. Koska ETN:ät ovat velkakirjoja saa niistä erääntymispäivän jälkeen käteissuorituksen tilille. Tuotto riippuu siitä, miten indeksi on kehittynyt liikkeellelaskemisen ja erääntymispäivämäärän välillä. ETN:llä voi käydä kauppaa kesken juoksuajan pörssissä samalla tavalla kuten ETF:llä. Bull ja bear sertifikaatit ovat tyypillisiä ETN arvopapereita.

Koska ETN ei pidä sisällään arvopapereita ei siitä irtoa myöskään osinkoa. Toisin kuten ETF:llä ETN:llä ei ole laisinkaan tracking erroria. ETN on strukturoitu sijoitustuote.


OEC

OEC eli indeksi- tai hyödykesertifikaatti tulee sanoista Open End Certificate. Toisin kuten ETN:ssä joissa on erääntymispäivämäärä OEC:llä ei ole ennalta määrättyä juoksuaikaa. Myös OEC seuraa jotakin ennalta määrättyä indeksiä. OEC:ssä on siis samat riskit kuin ETN:ssä ja se eroaa siitä siten vai juoksuajan osalta. Myös OEC:llä käydään kauppaa pörssissä.

Nykyisin ETN ja OEC tuotteita (sertifikaatteja) on tarjolla myös Helsingin pörssissä.

6 vastausta artikkeliin "Johdatus ETF:iin Osa 2: ETC, ETN ja OEC"


Unknown kirjoittaa:

Hei,

vaikuttavat sivut sinulla. Olet totisesti syventynyt sijoittamiseen ja sen taustoihin.

10.11.2010 klo 14.38.00

OK kirjoittaa:

Kiitos täältäkin hyville ja todella herätteleville sivuille!!

Ryhdyin toteuttamaan lumipallo-efektimallia lainoihin. Jatkossa syvennyn ETF-asioihin.

Mikä näistä välittäjistä on helpoin? Nordnetiin tilasin tunnukset, Seligsonille jo on, mutta sen tarjonta on kapeaa. Miten iso ero tulee 'kivijalkapankkiin' kuluissa?

OP tarjoaa kaikkea ETF-tuotetta hintaan 0,25%+8€. Ei se paljoa Nordnetistä eroa uudella hinnottelulla, kun toimenpiteitä on ehkä 1/kk ja summa 1000€ tasolla.

13.11.2010 klo 17.36.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Aloittelevalle sijoittajalle on Nordnet hyvä välittäjäksi. Tarpeiden mahdollisesti kasvaessa myöhemmin voi sitten siirtyä ulkomaisiin edullisempiin vaihtoehtoihin.

Kyllä erot kuluissa kivijalkapankkiin ovat ihan tuntuvat. Sen suuruiset, että osakevälitykseen erikoistunutta tahoa kannattaa ilman muuta käyttää. Erityisesti piensijoittajan, jonka kuluista välityskustannukset haukkaavat helposti jellonan osan.

Mitäköhän OP mahtaa tarkoittaa "kaikilla ETF" tuotteilla tuolla hinnalla? Veikkaisin, että ainutta Helsingin pörssissä noteerattua ETF:ää eli Seligsonin OMXH25 ETF:ää, eikä esimerkiksi Saksassa noteerattuja ETF:iä joita löytyy useampi sata.

13.11.2010 klo 18.26.00

OK kirjoittaa:

Oikeassa olet. Palkkio Saksaan on 0,25% + 18 € ja ilmeisesti nousee 1.1.11.

Nordnettiin siis.

15.11.2010 klo 20.37.00

Anonyymi kirjoittaa:

"ETF Securities is a provider of Exchange Traded Products (ETFs, Commodity ETCs and Currency ETCs). The management of ETF Securities pioneered the development of ETCs, with the world's first listing of an ETC, Gold Bullion Securities in Australia and London in 2003 and then the world's first entire ETC platform which was listed on the London Stock Exchange in September 2006."
http://en.wikipedia.org/wiki/ETF_Securities

2.3.2012 klo 14.47.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitenkäs tuo nyt menee, jos ostan nordnetin kautta saksalaista ETFS-Goldia ja euro vaikka romahtaa suhteessa dollariin vaikka 1.25 -> 0.9. Nouseeko salkkuni arvo vai laskeeko se?

Tai jos EKP painaa euroja niin, että täälläkin paukkuu hyperinflaatio ja dollarikin romahtaa, miten käy kultasalkun?

28.6.2012 klo 19.22.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails