Kokemuksia päiväkaupasta

29.7.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaPäiväkauppa eli day trading tarkoittaa lyhyen päivänsisäisen pörssikaupan tekemistä. Kurssien laskiessa day treidaaja myy osakkeita lyhyeksi eli shorttaa ja noustessa ostaa ns. pitkäksi eli longaa. Long positio voi treidaajalla olla useamman päivän, jopa viikkojen pituinen mikäli pääomaa on riittävä määrä osakkeiden ostamiseen. Normaalisti day treidiä tekevä henkilö maksaa tai saa ainoastaan päivän sisällä tehtyjen kauppojen erotuksen, jonka johdosta päiväkauppaa voi tehdä kohtuu pienellä omalla pääomalla. Esimerkki: päiväkauppaa tekevä henkilö myy lyhyeksi 10000 kpl osaketta hintaan 10€ ja ostaa myöhemmin saman päivän aikana takaisin myymänsä 10000 kpl hintaan 9,80€. Päiväkauppias nettoaa tässä tapauksessa 2000€ (10000 * 0,2 = 2000). Tästä summasta ottavat vielä välittäjä (kaupankäyntikulut) ja verottaja (28% luovutusvero voitosta) omansa. Kauppojen tekemiseen ei henkilö tarvinnut laisinkaan omaa pääomaa, koska sekä myynti että osto tapahtuivat yhden päivän sisällä.

Yritin vuonna 2000 elättää itseäni puolen vuoden ajan käymällä päiväkauppaa. Ennen kuin sukellamme syvemmälle tuohon ajanjaksoon on aiheellista palata vielä pidemmälle omassa historiassani, jotta ymmärrämme siihen johtaneita syitä paremmin.

Sijoitusurani sai alkunsa marraskuussa 1998, kun otin osaa Soneran osakeantiin. Osakesijoittaminen oli kiinnostanut jo pitkään ja isäni suosituksesta, joka myös otti antiin osaa, päädyin merkitsemään osakkeita annista. Anti ylimerkittiin ja Soneran osake raketoi pörssissä. Kiinnostukseni sijoittamista kohtaan kasvoi. Olin tuolloin opiskelija ja saatoin päivisin seurata opiskelija-asunnossa televisiosta englanninkielistä uutisointia. Olisikohan kyseessä ollut CNBC kanava. Ahmin kirjallisuutta, luin Arvopaperi -lehteä, sekä otin osaa nettikirjoituksiin. IT-kuplaa puhallettiin ja teknologiayritykset olivat kovassa nosteessa. Otin opintolainaa ja sijoitin rahoja mm. ottamalla osaa Comptelin osakeantiin, joka myös ylimerkittiin ja raketoi listautumisen jälkeen. Itseluottamukseni kasvoi, sillä teknologiaosakkeet näyttivät nousevan lähes joka päivä. Aloin tekemään lyhyttä osakekauppaa silloisen eQ pankkiiriliikkeen kautta. Lyhyt kauppa oli pääasiassa voitollista, joka kasvatti itseluottamustani entisestään. Harmittelin lähinnä sitä, että opiskelut, sekä pieni pääoma haittasivat treidaamista. Tilanne kuitenkin muuttui, kun valmistuin joulukuussa 1999.

Muutin nykyisen avovaimoni kanssa yhteiseen asuntoon heti valmistumiseni jälkeen. Avovaimoni oli jo aiemmin siirtynyt kyseiselle paikkakunnalle omien opintojensa perässä ja nyt minä seurasin perästä. Aloitin työt heti seuraavana arkipäivänä valmistumiseni jälkeen koulutustani vastaavassa työpaikassa. Tässä vaiheessa tuli myös realisoida sijoitusvoittoja, sillä yhteinen asunto oli käytännössä tyhjä ja meidän oli hankittava huonekaluja asuntoon, mm. sänky. Työpaikasta tuli säännöllisesti palkka, joka mahdollisti osakeveivauksen jatkumisen. Markkinoiden volatiliteetti kasvoi, kun IT-kupla lähestyi huippuaan ja päivän sisäisistä kaupoista yhä useampi oli tappiollisia. Harmittelin, että työni takia jouduin jättämään välistä monia tärkeitä osavuosikatsauksien ajankohtia markkinoilla, jotka ovat parhaita hetkiä tehdä tiliä day treidaajalle. Noin puolen vuoden työssä olon jälkeen oli päätökseni jättää työ ja keskittyä täysin päiväkauppaan kypsynyt. Olin vielä nuori ja lähes velaton. Ajattelin, että jos joskus aion ottaa selvää onko minusta elättämään itseäni tekemällä päiväkauppaa - se olisi nyt. Jos en nyt tekisi tätä muutosta en koskaan saisi tietää, mikä todennäköisesti kalvaisi koko loppu elämän.

Irtisanouduin työstäni ja päätin keskittyä täysipäiväisesti tekemään päiväkauppaa. Jälkikäteen ajateltuna päätös oli oikea vaikken toivottuihin tuloksiin päässytkään. Aloin treidaamaan. Näihin aikoihin myös IT-kupla puhkesi. Sinänsä kuplan puhkeaminen pitäisi olla day treidaajalle hyvä asia, sillä markkinoilla voi tehdä voittoa shorttaamalla. Takana oli kuitenkin useita vuosia nousua ja takaraivoon oli syöpynyt usko ikuisesta teknologiaosakkeiden noususta. Kuinka naiivi sitä olikaan! Pörssistä en koskaan katsonut mitään muita kuin ainoastaan teknologiaosakkeita. Kaikki muu oli roskaa laihoine vaihtoineen ja mitättömine päivämuutoksineen. Yhä useampi treidi tuotti kuitenkin niin sanotusti turskaa. Väliin mahtui myös isoja onnistumisia, kuten Nokian onnistunut shorttaus kesällä 2000, jolloin voittoa tuli yhden päivän aikana useita tuhansia. Kaiken kaikkiaan treidaaminen tuotti kuitenkin tappiota.

Olen jälkikäteen yrittänyt miettiä syitä tappioihin ja tunnistanut ainakin seuraavat syyt:
  1. Pakonomainen tarve käydä kauppaa. Mikäli kyseessä on hiljainen päivä tai kunnon volatiliteettiä ei esiinny ei kannata yrittää väkisin käydä kauppaa. Tällöin olisi parempi vain nauttia päivästä ja jättää treidaaminen johonkin toiseen päivään. Voi olla, että kuukaudessa on vain muutama hyvä päivä jolloin kauppaa kannattaisi käydä. Omalla kohdallani yritin löytää lähes jokaisesta päivästä jotakin longattavaa tai shortattavaa. Virhe numero yksi.
  2. Liian pieni pääoma. Tämän tiesin oikeastaan itsekin jo aloittaessani, mutta en kyennyt sitä itselleni myöntämään. Toisaalta tämän ansiosta en loppujen lopuksi menettänytkään hirmuisia summia.
  3. Omien päätösten noudattamatta jättäminen. Tämä oli yksittäinen suurin syy suurimpiin euromääräisiin tappioihin. Tehdessäni toimeksiannon määritin päässäni stop-loss rajan, jossa irtaudun kyseisestä positiosta. Stop-lossin mentyä rikki en kuitenkaan irtautunut vaan jäin epätoivoisesti toivomaan, että tilanne parantuisi. Kuitenkin yleensä kävi aivan päin vastoin. Osake otti vielä enemmän vastakkaista näkemystä ja ennen pörssin sulkeutumista tuli positio sulkea vielä suuremmalla tappiolla. Nykyiset välittäjien tarjoamat automaattiset stop-loss toimeksiannot voivat auttaa tässä, mutta silloinen eQ ei sellaisia tarjonnut. Myös paperille kirjoitettu päätös olisi voinut auttaa asiassa.
  4. Vähän vaihdettuihin osakkeisiin koskeminen. Vaikeata päästä omasta positiosta eroon ja vaarana aiheuttaa liian suuri kurssireaktio omilla toimilla, joka vain pahentaa tilannetta.

Onnistumisia tuli myös. Jos näistä voisi jonkun yhteenvedon vetää, voi sen tiivistää näihin muutamaan kohtaan:
  1. Päivänsisäinen kauppa kannattaa yleensä vain muutamina päivinä. Ennakkoon tällaisia tietää olevan yritysten osavuosikatsaukset ja tärkeiden tunnuslukujen julkaisut. Loput hyvistä päivistä tulevat sen verran yllättäin, että se vaatii herkeämätöntä ruudun tuijottamista, jotta niihin ehtii mukaan.
  2. Osavuosikatsauksen yhteydessä erityisesti Nokian kohdalla itselläni toimi seuraava parhaiten. Katso ensin markkinoiden reaktio - älä ala lukemaan OVK:ta. Muutaman ensimmäisen minuutin aikana näkyy markkinareaktio vaikka laidat ovat vielä ohuet. Tässä vaiheessa on ehdittävä osakkeen suunnan mukaisesti mukaan.

Noin puolen vuoden täysipäiväisen day treidaamisen jälkeen oli kaikki pääomani kulutettu loppuun. Minun oli myönnettävä itselleni ettei tästä ollut elättämään. Sinänsä tämä ei ole ihme, sillä eräiden lähteiden mukaan jopa yli 90% päiväkauppiaista tekee itse asiassa tappiota. Jos olisin tiennyt tämän ennen treidaamisen aloittamista olisinko lähtenyt täysipäiväiseksi treidaajaksi? Ehkä, sillä onnistuneiden kauppojen myötä itsetunto oli tuolloin taivaissa. Laskuja sateli silti vaikkei tuloja enää ollut. Nöyryyttävimpänä hetkenä oli varmasti käynti sosiaalitoimistossa toimeentulotuen muodossa. Heille piti myös toimittaa tiedot kaikista osakekaupoista.

Muutaman kuukauden päästä päiväkaupan lopettamisesta olin hakeutunut toiselle alalle työhön. Kyseisellä alalla työskentelen edelleen. Nykyään keskitynkin sijoitustoiminnassani hitaisiin, mutta varmempiin tuottoihin.

19 vastausta artikkeliin "Kokemuksia päiväkaupasta"


Anonyymi kirjoittaa:

Paras kirjoituksesi! Kiitos tästä

29.7.2009 klo 17.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jeps se on karua myöntää olevansa väärässä, ite olen tässä vuoden sisällä kokeillut kaikkia kaupankäyntimuotoja, day trading, swing trading ja b&h. Kokemukset on lähes tulkoon samat -- olen havainnut, että b&h on järkevin tapa hidasta, mutta varmaa. Tosin itse en suosi niin paljon ETF:iä (kuin ehkä pitäisi), kuvittelen tekeväni parempaa tulosta stock pickkaamalla ja keskittymällä muutamaan yritykseen ( 3-6 ) Saas nähdä.

- TuOki

29.7.2009 klo 17.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta blogista. Ja yhdyn ensimmäiseen kommentoijaan, ehkäpä paras ja mielenkiintoisin kirjoituksesi tähän mennessä.

29.7.2009 klo 22.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos kaikille palautteesta! Kyllä nyt taas jaksaa kirjoitella :)

30.7.2009 klo 0.01.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itse kokeilin pari vuotta sitten päivän sisäistä kauppaa, mutta homma vaikutti hieman liian hiomattomalta itselleni, vaikka roikuin yhdessä erittäin hyväksi kehutussa chatroomissa jossa tehtiin reaaliajassa kauppaa.

Tiedot Goldman Sachsin ja muutamien muiden suurten instituutioiden HFT-kaupan luonteesta tänä kesänä ovat myös näin jälkikäteen pistäneet epäilemään onko päiväkauppa järkevää ilman vastaavia resursseja. Päiväkauppa myös vie tuhottomasti aikaa ja vaikka itse päädyin voitolle ennen lopettamistani, ei tuntipalkka lopulta ollut häävi.

Nykyisin ajattelen että suurimmalle osalle ihmisiä sopii parhaiten ehkä hajautettu korkosalkku missä pääpaino on valtioiden liikkeelle laskemissa instrumenteissa, sillä riittävän hajautettuja ja ainakaan kaikkien ulottuvilla olevia sijoitustuotteita ei ole markkinoilla.

Itse olen jakanut omat sijoitukseni puoliksi suhteella 80%:20%. Suuremman painon ollessa beta neutraalissa long-short mallissa ja pienemmän painon maksimissaan muutaman päivän horisontilla tekemissäni indeksi-etf kaupoissa.

En ymmärrä miksi kukaan ottaa markkinariskiä tälläisenä aikana pidemmällä aikavälillä kuin pari päivää. Epäilen että massamedialla, ahneudella ja keskinkertaisella sijoituskirjallisuudella (a´la Malkiel, Lindström, Siegel) on suuri osuus tässä touhussa.

30.7.2009 klo 8.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos kommenteista. Sain näistä muutaman uuden kirjoitusaiheenkin, jotka kirjaan itselleni ylös. Swap tradingistä ja HFT:stä voisi jossain välissä kirjoittaa.

Niille joille HFT lyhenne ei tarkoita mitään, kerrottakoon että se on akronyymi sanoista High Frequency Trading ja tarkoittaa käytännössä ohjelmoitujen bottien tekemää nopeata pörssikauppaa. Ehtiihän tietokoneohjelma aina reagoimaan nopeammin markkinoiden muutoksiin kuin ihminen. Nämäkään eivät tosin ole ongelmattomia, sillä monet markkinoiden ylireagoinnit ovat myös johtuneet bottien toiminnoista.

HFT aiheena noin muutenkin kiinnostaisi henkilökohtaisesti, sillä omaan riittävät tekniset taidot sellaisen toteuttamiseksi itsekin.

30.7.2009 klo 18.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

www.zerohedge.com on hyvä paikka lueskella viimeisimpiä käänteitä HFT kuvioissa. Nuo Goldmanin koneet on vieri vieressä NYSE:n omien servereiden kanssa ja käytännössä näkevät sisään tulevan toimeksiantovirran etukäteen ja reagoivat siihen. Aihe on turhan monimutkainen selitettäväksi tässä kommenttiosastossa, mutta käytännössä kaikki ne joiden serverit ei ole fyysisesti NYSE:n servereiden vieressä jäävät kakkoseksi näille isoille instituutioille, jotka maksavat vastaavasti riihikuivaa pörsseille tästä co-location palvelusta.

30.7.2009 klo 20.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Luonnollisesti tuollaisessa tilanteessa ei pysty mitenkään kilpailemaan nopeuden kanssa jos heidän palvelimensa ovat fyysisesti noin lähellä pörssin omia. Sen sijaan hienostuneempi algoritmi olisikin parempi lähestymistapa. Ymmärrettävästi myös se sara on kovasti kilpailtu.

NYSEn sijaan voisi pienemmälle tekijälle olla fiksumpaa keskittyä eri "niche" pörsseihin, kuten OMX Helsinkiin, joka ei ole yhtä "kilpailtu". Ainut osake jossa voluumit tosin olisivat riittävät olisi Nokian osake, mutta mikäli käytetty algoritmi on riittävän hyvä olisi idea tietysti helposti monistettavissa muihinkin pienempiin pörsseihin.

Siinä omat kaksi senttiäni :)

30.7.2009 klo 20.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hyvä kirjoitus! Arvostan julkisesti virheensä tunnustavan sijoittajan asiantuntijuuden korkealle. Seuraan jatkossakin blogiasi säännöllisesti, koska osoitit, että Sinulla on annettavaa. Kiitos.

30.7.2009 klo 23.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Turha hehkutella vastaavasti b&h tuovan sen kummemmin voittoja.Pienellä pääomalla olet useimmiten väistämättömästi väärässä junassa,ja voitot joista niistä harvoista saa on olemattomia johtuen juuri onnettomasta sijoitetusta pääomasta.

Olenkin sitä mieltä,jos pysyy itsensä kanssa kasassa päiväkaupalla on mahdollisuus kerätä massia paremmin kuin muutamien tonnien näennäisholdaamisilla.

Vastaanväittäjät marisee tietenkin korkeista välittäjäkuluista..

7.2.2010 klo 11.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Päiväkauppaa on tutkittu varsin paljon ja kyllä, se on tuottoisaa toimintaa, jos kuulut 1,6 promilleen sijoittajista. Ikävä kyllä suurin osa meistä (99,984%) ei siihen kuulu.

http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/10/kuulutko-promilleen-sijoittajista.html

7.2.2010 klo 12.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olen lukemassa Alexander Elderin kirjaa Trading for a living. Kirjoittaja (psykiatri) on ammattilaistreidaaja ja kirjoittaa todella mielenkiintoisesti päivätreidauksesta, ja sanoo mm. teknisen analyysin olevan käytännössä sovellettua sosiaalipsykologiaa. Itse en ole (vielä) kokeillut päivätreidausta, mutta uskon tosiaan sen vaativan todella paljon töitä ja myös omien heikkouksien tunnistamista.

Nämä sinunkin tunnistamat heikkoudet ovat aika yleisiä amatööritreidaajille, muutama yleinen reflektio sinun löytämiin heikkouksiin tuon teoksen avulla:

1) Pakonomainen tarve käydä kauppaa.

Suurien rahoituslaitosten treidaajien on usein pakko tehdä kauppoja, mutta yksittäisellä treidaajalla on mahdollisuus odottaa ainoastaan parhaita tilaisuuksia. Pakonomainen tarve treidata on vähän kuin alkoholiriippuvuus, Elder ehdottaakin hyväksi treidaajaksi tulemiseksi anonyymien alkoholistien 12 askeleen toipumisohjelmaa.

2) Liian pieni pääoma.

Monet häviäjät ovat sitä mieltä että suuremmalla pääomalla he olisivat pärjänneet. Itse asiassa heidän mieli ei ole vain tarpeeksi kehittynyt, ylitreidaus ja huono rahanhallinta tuhoaa pääoman. Suurempikin pääoma katoaisi ihan samalla tavalla. Kirurgikaan ei oleta tappavansa monta potilasta ennenkuin hänestä tulee erinomainen umpilisäkkeen poistaja.

3) Omien päätösten noudattamatta jättäminen.

Treidauksen perusta tulee olla huolellisesti valmisteltu suunnitelma, eikä nopea reagointi hintamuutoksiin kun positio on sisällä. Kun reagoi kurssimuutoksiin tunteella, niin treidaus muuttuu uhkapeliksi. Päätökset pitää tehdä etukäteen rationaalisesti, ja jos kauppa menee huonosti niin täytyy realisoida kohtuullinen häviö (suunnitelman mukaan) eikä jäädä toivomaan ihmettä. 2% pääomasta on yläraja jonka saa hävitä Elderin mukaan.

4) Vähän vaihdettuihin osakkeisiin koskeminen.

Markkinat eivät rajoitu Suomeen ;)


Päivätreidaus on miinussummapeliä kun laskee välittäjäkulut ym. mukaan, mutta se ei tarkoita ettei siinä voisi voittaa. Pitää vain olla parempi kuin muut ja olla valmis tekemään pirusti töitä itsensä kehittämiseen päivätreidaajana. Jos suhtautuu treidaukseen uhkapelinä (huom. noppakuva blogimerkinnän alussa), niin häviää ainakin varmasti. Blogimerkinnän perusteella vaikuttaa että suhtauduit treidaamiseen aika paljon tunteella, siksi oli pakko kommentoida koska Elderin teoksessa tunteet ovat juuri se pääteema ja suurin syy häviölliseen treidaukseen.

Pitää kyllä nostaa peukkuja sille, että olet hyvin pystynyt myöntämään omat rajallisuutesi. En ole vielä lukenut kirjaa loppuun, mutta uskallan jo suositella sitä, varmasti auttaa kehittymään paremmaksi treidaajaksi vaikkei tekisikään päiväkauppaa :)

9.5.2010 klo 23.26.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hyviä kirjoja ei tule koskaan luettua liikaa. Kiitos siis vinkistä, lisään tämän kirjan omalle lukulistalleni!

Olet oikeassa siinä arvauksessa, että suhtauduin tuolloin treidaamiseen tunteella. Toisaalta viime torstainen 50ke:n "pikavoitto" (jota ei sitten kuitenkaan tullut) osoitti etten ole vieläkään kypsä treidaajaksi - sen verran paljon se aiheutti tunnekuohuntaa.

Olet oikeassa myös siinä, että osa oikeasti tekee voittoa päivätreidauksella. Mutta se on erittäin harvinaista! Itse asiassa vain noin promille treidaajista kykenee tekemään systemaattisesti markkinoita kovempaa tuottoa.

Mikäli et ole vielä ehtinyt, niin suosittelen lukemaan kirjoittamani artikkelin Kuulutko promilleen sijoittajista?, jossa käyn läpi akateemisia tutkimuksia päiväkaupoista.

Jos olet varma, että kuulut tähän 1,6 promilleen sijoittajista niin päiväkauppa on kannattavaa. Erittäin todennäköistä on että näin ei ole.

10.5.2010 klo 17.43.00

Anonyymi kirjoittaa:

Melkein kuin oma tarinani ihan valmistumisjutuista lähtien, harvoin lukee noin läheltä itseä liippaavaa juttua.


No tuohon aikaan oli aika paljon muitakin riskitekijöitä.. mm kaupankäyntijärjestelmien pettämiset oli yksi tavanomainen lisäriesa... oli se sitten Mandatumin Trade, Eficor tai eQ offline.

3.8.2011 klo 20.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Anonyymi kirjoittaa ylempänä Elderistä.. elder ei selvästikään kirjoita intradaystä vaan pidemmän jänteen osakekaupasta

3.8.2011 klo 20.21.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko tässä päiväkaupassa mitään järkeä?? Riski on pirunmoinen ja jos jotain jää niin netot valuu välittäjille. Voisiko joku kertoa miten pikkurahalla saisi elantonsa? Ei sen kummempaa.

25.11.2011 klo 20.23.00

Kinski kirjoittaa:

Lohdullinen muistutus siitä, että kovan kautta se oppi tulee itse kullekin. Omien tappioiden ja rajallisuuden myöntäminen on kova juttu.

10.3.2013 klo 15.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Komppaan edellisiä. Tämä rehellinen blogiteksti pitäisi joutua kaikkien päivätreidaamista suunnittelevien unelmoijien silmien alle.
Mutta: joku tuossa daytraydauksessa vetää puoleensa. :) Pohdin parhaillaan sopivaa kombinaatiota pitkän ja lyhyen tähtäimen sijoittamiselle.

10.1.2014 klo 13.26.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hienoja kommentteja! Päivätreidaaminen ei ole todellakaan helppoa. Olen itse "harrastanut" treidaamista pelkästään valuutoilla viimeiset 5 vuotta ja tehnyt pelkkää tappiota. Olen haalinut kaiken tiedon netistä ja mikään ei ole auttanut. Valuuttakurssit ovat nopeita heilahtelemaan joten pitää tietää milloin on kauppaa tekemässä. Suomessa on muutama osakkeilla suuria summia tienaavia, päiväkauppaa treidaavia henkilöitä, jotka ovat onnistuneet tekemään suuria summia, mutta valuutoilla en tiedä ketään joka olisi onnistunut? Pitkällä sijoittamisellakin on omat riskinsä, eikä niistä rahasummista pääse nuorena nauttimaan :) Ohjeita treidaajille on vaikka kuinka paljon, eikä tiedä mistä aloittaa. Vasta viime aikoina on mennyt paremmin ja valoa näkyy tunnelin päässä. Olisi kiinnostavaa kuulla ketään muita onnistujia / epäonnistujia?

13.12.2014 klo 1.33.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails