Taulukkopohja sijoitusten seurantaan

4.8.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Käytän sijoitusteni seuraamiseen Open officella tehtyä taulukkoa. Open office on täysin ilmainen toimistosovellus, jolla voi luoda mm. tekstidokumentteja (word) ja taulukoita (excel). Jollei sinulla ole Open officea ennestään, voit ladata sen oheisesta linkistä.

Tekemäni ja käyttämäni taulukko jakautuu useampaan välilehteen. Ensimmäisellä Sijoitussuunnitelma nimisellä välilehdellä pidän kirjallista henkilökohtaista sijoitussuunnitelmaani. Jokaisella sijoittajalla tulisi olla oma sijoitussuunnitelma. Jollet ole vielä sellaista tehnyt, niin tee se kun otat taulukon käyttöösi.

Toisella välilehdellä, jonka olen ristinyt nimellä Yhteenveto, pidän yllä sijoitussuunnitelmani mukaista säästötavoitetta ja vuosikorkoa. Soluun A2 tulee syöttää vuodessa sijoituksiin lisäämäsi pääoma ja soluun B2 olettamasi vuosikorko. Minun säästötavoitteeni on 500€/kk, joten olen syöttänyt soluun A2 arvoksi 6000. Tuottotavoitteeni on 12%, jonka olen syöttänyt soluun B2. Tuottotavoite on korkea, myönnän, mutta tavoittelen sitä korkeariskisimmillä sijoituskohteilla ja pitkällä sijoitushorisontilla. Näillä kahdella parametrilla taulukko laskee automaattisesti oletetun tuoton 21 vuoden päähän. Mikäli tarvitset pidempää aikajännettä voit muokata taulukkoa laskemaan pidemmälle. Toteutunut sarakkeeseen tällä välilehdellä merkitsen vuositasolla toteutuneen pääoman. Näiden tietojen perusteella piirtyy vierelle pylväsdiagrammi, jossa on esillä sekä projisoitu pääoma, että vierellä toteutunut pääoma. Näiden alla olen vielä käyttänyt vertailun vuoksi taulukkoa ja graafia laskemaan tuoton pelkälle pääomalle ilman, että sitä kasvatetaan säästöaikana.

(Yhteenveto välilehden tuottama graafi projisoidusta ja toteutuneesta sijoituspääomasta)


Tuottokehitys on kolmas välilehti. Tällä välilehdellä pidän kirjaa pääomani kehittymisestä kuukausitasolla. Kuukausi sarakkeeseen merkitsen kuukauden ja vieressä olevaan pääoma sarakkeeseen kyseisenä kuukautena olevan sijoituspääoman. Näiden tietojen perusteella taulukko laskee graafin kuukausitasolla pääoman kehittymisestä.

(Tuottokehitys välilehden tuottama graafi pääoman kehittymisestä kuukausitasolla)


Tämän jälkeen alkavat vuosikohtaiset välilehdet. Näihin kirjaan jokaisen sijoitustapahtuman itselleni ylös. Kirjaan päivämäärän, onko kyseessä osto/myynti tai osinko/ennakonpidätys, arvopaperin nimen, kappalemäärän, arvopaperin kurssin, kulut, kokonaissumman, käytetyn valuutan, valuuttakurssin jolla tapahtuma tehty, sekä lopullisen hinnan euroina valuuttamuunnosten jälkeen. Näiden alapuolella pidän ylhäällä sijoitusten kokonaistilaa. Tämä on itselleni tärkeää, sillä esimerkiksi Nordnet ei ymmärrä valuuttamuunnosten perään ja siten sen salkkuraportti ei pidä laisinkaan paikkaansa. Tämä kohta näyttää myös salkun allokaation, mikä on hyödyllistä mikäli sijoituksia on tehty käyttäen useita eri välittäjiä. Käyttäen ajantasaista valuuttakurssia saan myös helposti laskettua eri valuutassa tehtyjen hankintojen todellisen keskikurssin.

(Vuosikohtaisen välilehden tuottama informaatio)


Olen tyhjentänyt taulukosta luonnollisesti kaikki omat tietoni, mutta toivon että yllä kirjoitetun ohjeistuksen avulla jokainen kykenee käyttämään taulukkoa omiin tarpeisiinsa. Vuoden 2008 välilehti kannattaa kuiten poistaa, sillä se ei tuota samanlaista informaatiota kuin vuoden 2009 välilehti. Tämä johtuu siitä, että otin mm. allokaatiograafin mukaan vasta vuodesta 2009. Mikäli kysymyksiä taulukon käytöstä tulee, niin vastaan parhaani mukaan.

Tämän käyttämäni taulukkopohjan voit ladata tästä linkistä.

5 vastausta artikkeliin "Taulukkopohja sijoitusten seurantaan"


Anonyymi kirjoittaa:

Moikka!
Voisitko linkittää sivustoni valistunutsijoittaja.com
"seuraamiani blogeja"-palstalle?

Ystävällisesti: Petre Pomell

17.8.2009 klo 14.33.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Laitoin Petre sinulle mailia.

17.8.2009 klo 15.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei.
Toimiiko taulukko excelillä? Latasin innoissani taulukon etsittyäni netin puhki vastaavaa ja sen avattuani (excelillä) taulukossa ei ollut minkäänlaisia kaavoja (tai diagramme tms.) vain pelkät luvut.

27.11.2011 klo 20.59.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Taulukko on laadittu Open Officelle. Voit ladata ilmaisen Open Officen ja tallentaa sen sieltä Excel muotoon, jos tykkäät mielummin käyttää sitä.

27.11.2011 klo 21.01.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olisikohan noita tiedostoja mahdollista saada jotain muuta kautta kuin tuolta 4sharedista? En saanut ladattua sieltä mitään :(

28.9.2014 klo 22.32.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails