Tulos elokuu 2009 (+2021,32€)

21.8.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaHurraa! Kaiken tämän finanssikriisin keskellä on salkkuni viimein nostanut päänsä veden pinnan päälle. Blogin olemassaolon aikana minulla on nyt kunnia ensimmäistä kertaa antaa kuukausiraportti, jonka loppurivillä seisoo positiivinen tuottolukema. Salkun ollessa pahimmillaan noin -40% tappiolla on nyt viimein noustu vajaan 4%:n kokonaistuottoon. Suoraan sanottuna en olisi ikinä uskonut tuotolle pääsyn tapahtuvan näin nopeasti - niin rajusti salkku oli tappiolla vielä vajaa vuosi sitten. Riskipitoiset sijoitukseni kehittyville markkinoille ovat nyt näyttäneet kummatkin puolensa - finanssikriisin puhjetessa rajun tippumisen, sekä nyt viime aikoina uskomattoman nousun pohjilta. Passiivisen sijoittajan tapa sijoittaa kuukausittain välittämättä markkinatilanteesta palkitaan viimein. Nyt olen päässyt hyötymään ostoista, joita tein kriisin ollessa pahimmillaan.

Sijoituksistani ovat tappiolla enää ainoastaan Brasiliaan (EWZ) ja Venäjälle (RSX) sijoittavat ETF:t. Aloittaessani rakentamaan tätä taloudelliseen riippumattomuuteen tähtäävää salkkua vuonna 2008 nämä olivat ensimmäiset sijoitukseni. Ensimmäiset ostokset tuli siis tehtyä ennen finanssikriisin puhkeamista, jonka johdosta nämä ovat vielä tappiolla. Molempia olen toki ostanut myös myöhemmin lisää ja näin keskihinta on ensimmäisestä ostosta laskenut.

Kuukauden ainut ostoni oli Seligsonin OMXH25 ETF, jota ostin 28 kappaletta lisää. Euromääräisesti suurempiin ostoihin ei tässä kuussa ollut varaa, sillä käynti Azoreilla, sekä muut kesän aktiviteetit rokottivat vielä tavanomaista enemmän lompakkoa. Tunnetusti kesälomalla kuluu rahaa enemmän kuin töissä ollessa ja tänä vuonna päädyin lisäksi vaihtamaan lomarahat pidemmäksi lomaksi. Taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkivä arvostaa vapaata, tietenkin.

Edelliseen katsaukseen verrattuna salkun pääoma kasvoi 2021,32€ eli 9,12%. Salkun arvo on nyt 24181,02€. Tavoitteeni pääomaksi tälle vuodelle oli 14246,40€, jonka olen nyt pystynyt ylittämään huimasti. Itse asiassa tässä kuussa ylittyi jopa vuodelle 2010 asetettu pääomatavoite! Tavoite vuodelle 2010 on 22675,97€. Tulisiko minun kiristää alkuperäistä suunnitelmaani, sillä näyttää, että tätä tahtia taloudellinen riippumattomuus toteutuu huomattavasti alkuperäistä suunnitelmaani aiemmin? Tämä on kaikki tulosta siitä, että olen pystynyt sijoittamaan kuukausittain paljon suunniteltua enemmän.

(Vuosittaiset pääomatavoitteet)

Eivätkä positiiviset asiat lopu edes tähän. Seuraavan kuukauden palkassa pitäisi minulle tulla maksuun bonukset ja nopeasti laskeskelin, että seuraavasta palkasta voisi jäädä noin 2000€ sijoitettavaksi. Selvästikin olen siis edellä suunnitelmaani. Toisaalta kaikki asiat eivät aina mene kuten elämässä suunnittelee, joten liian kireääkään suunnitelmaa en halua. Yksi iso kulu tulevaisuudessa kuitenkin vielä tulee, oma lapsi.

Näiden lisäksi kuukauden aikana tapahtui vielä yksi pieni talouteen positiivisesti vaikuttava seikka. Kuten olen aiemmin kertonut, avovaimoni kanssa pitämästämme kiinteistöstä saamme jo nyt vuokratuloja kahdelta eri henkilöltä (emme vuokraa asuintilaa). Kiinteistössä on edelleen muutama hukkaneliö eräässä rakennuksessa, joille meillä ei ole käyttöä ja sain näitä neliöitä vuokrattua eteenpäin. Kuukausittainen vuokra ei ole suuri, mutta jokainen lantti on kuitenkin ns. kotiin päin. Nopeasti laskien kiinteistö, jossa asumme tuottaa meille nyt vuokrien muodossa niin, että kuukausittain meidän omista varoista asuntolainan lyhennykseen kuluu vain muutama satanen.


Salkun allokaatiossa näkyy nyt väliaikaisesti OMXH25:n ylipainottaminen sijoitussuunnitelmassa olevan 10%:n painoarvon sijaan. Tämä korjaantuu seuraavan kuukauden aikana, koska kykenen tekemään isomman ostoksen. Koska tässä kuussa oli sijoitettavissa vain noin 500 euroa päädyin ostamaan kotimaan pörssistä OMXH25 ETF:ää. Näin hankintakustannukset jäivät 4€:n kuluilla alle yhden prosentin.

Yhteenveto
Salkun arvo elokuu 2009: 24 181,02€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 021,32€
Vuoden 2009 tavoite ylitetty 9 934,62€:lla!
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 1 505,05€:lla!

PS: Haluatko säästää seuraavan kuukauden aikana 1000 euroa? Ota osaa Tarkka markka -blogin haasteeseen.

8 vastausta artikkeliin "Tulos elokuu 2009 (+2021,32€)"


Anonyymi kirjoittaa:

Aika riskikäs tuo nykyinen salkkusi. Jos OMXH25:n paino olisi jaettu muiden salkun komponenttien kesken niiden painosuhteella, olisi tuotto-odotus yli 15% p.a. Edellisen oletuksena että vertailuna S&P500 indeksin tuotto olisi keskimäärin 8,30% tulevaisuudessa. Itse uskon matalampaan tuottoon seuraavaksi 20-30 vuodeksi, mutta se ei nyt varsinaisesti liity tähän.

Hajautushyöty on aika olematon koska kaikki salkun komponentit korreloivat voimakkaasti keskenään. Jos pakko olisi sijoittaa tälläisellä staattisella mallilla, lisäisin 10 suoraa osakesijoitusta n. 2%:n painolla kunkin. Näin hajautushyötyä tulisi lisää ja kulutkin laskisivat.

Arviosi vuoden 2028 salkun koosta on aika kohdallaan jos vaan teet inflaatiokorjauksen vuotuisiin uusiin panostuksiin. Salkun korkeasta volatiliteetista johtuen lopputulos voi yhtä hyvin tosin olla mitä vaan vajaan 300k:n ja 1,2 miljoonan euron välillä.

Hienoa että jaksat päivittää blogiasi näinkin usein. Suomeksi ei taida monikaan jaksaa blogata tästä aihepiiristä pitkään.

22.8.2009 klo 0.26.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos kommenteista!

Salkun riskipitoisuus on tietoisesti valittu aluksi näin korkeaksi. Koska sijoitusaika on oletusarvoisesti pitkä, niin riskisillä sijoituksilla pitäisi saada hyvä tuotto pitkällä aikajänteellä. Kehittyvät markkinat muodostavat näin aluksi salkusta 3/4 osaa, mutta kirjallisen sijoitussuunnitelmani mukaan pudotan niiden osuuden 10%:iin ajan myötä. Samoten kehittyneiden markkinoiden osuus tulee ajan myötä kasvamaan, sekä korkotuotteiden, joita ei vielä salkusta edes löydy. Salkun tasapainotuksen olen ajatellut hoitavani pelkillä ostoilla, joten periaatteessa kerran salkkuun hankittu arvopaperi on siellä ikuisesti.

Kyseessä ei siis ole staattinen malli. Salkun koostumus on näin taipaleen alkupuolella huomattavasti erilainen kuin lähestyttäessä tavoitetta.

Sekä EWZ, että varsinkin RSX ovat varsin öljypainotteisia. Tästä johtuen salkkuni kehitys on varsin pitkälle kiinni öljyn hinnan kehittymisestä. Varsinkin RSX korreloi öljyn hinnan kanssa lähes yksi yhteen: http://3.bp.blogspot.com/_eIdymrCtdbg/SoqCB-uvlTI/AAAAAAAAIcs/07yHSnTfY6w/s1600-h/1.jpg

Johtuen salkun korkeasta riskistä on myös korkea volatiliteetti tiedossa. Tämä on yksi syy miksen sen kummemmin panikoitunut vaikka välillä salkku pahasti tappiolla olikin. Toinen syy on passiivinen sijoitustapa. Kummastakin on akateemisia tutkimuksia, jotka osoittavat, että pitkällä aikajänteellä ne ovat tuottoisia sijoitusmuotoja. Ottamalla korkeaa riskiä tulee varautua myös välillä tapahtuviin isoihin romahduksiin, se on riskin hinta. Kun tämän itse tiedostaa voi nukkua yönsä rauhallisesti :)

22.8.2009 klo 11.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

Riskin hintaa voi pienentää tehokkaalla hajautuksella. Siksi matala tuotto-odotus ei välttämättä pienennä salkun kokonaistuottoa jos korrelaatio muihin salkun komponentteihin on riittävän heikko. Varsinkin matalan betan osakkeisiin tehdyt suorat osakesijoitukset toimivat paljolti samaan tapaan kuin indeksi-etf:ät, eli niitä ei tarvi kovin paljon vaihdella vuosien saatossa. Tärkeää on olla vain ottamatta yritysriskiä liikaa ja siksi heitin tuon 2%/per osake.

Salkkusi koko on jo nyt ilahduttavan suuri, joten kaupankäyntikulut eivät enää ole esteenä paremman hajautuksen saamiseksi. Suosittelen lämpimästi että perehdyt vielä hiukan lisää tuohon hajautukseen niin pääset varmemmin tavoitteeseesi tulevaisuudessa.

22.8.2009 klo 11.48.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Haluan pitää salkkuni koostumuksen yksinkertaisena. Siten olen hajautuksen toteuttanut ottamalla eri ETF:iä (esim. IWV hajauttaa 3000 eri osakkeeseen). Kun arvopaperien määrä ei ole suuri kykenen myös käyttämään dollar-cost-averagingia paremmin, kun jokaisen arvopaperin kohdalle tulee osto tiheämmin.

Olen ajatellut muodostaa erillisen "pelisalkun" tämän taloudellista riippumattomuutta tavoittelevan salkun rinnalle. Kyseisen salkun painon olen ajatellut rajoittaa maksimissaan 10%:iin pääomasta. Tuolla salkulla voisin ottaa mittaa markkinoista vaarantamatta alkuperäistä tavoitetta. Tuohon salkkuun myös suorat osakesijoitukset istuisivat.

Matalaa betaa on tarjolla myös ETF:ien kautta, jolloin yhden arvopaperin avulla saa jälleen hyvän hajautuksen.

22.8.2009 klo 12.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olet oikeassa matalan betan etf:ien suhteen esimerkiksi sektori-etf:ät ovat hyvä esimerkki tästä. Olen varmaan niin ahne että yritän itse aina käyttää hallinnointipalkkion sisältäviä tuotteita vain silloin kun se on välttämätöntä. Helppous on argumentti jota ei voi kiertää. DCA ei ole riskinhallintakeino, vaan illuusio siitä.

22.8.2009 klo 12.23.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Onneksi olkoon plussalle pääsemisestä!

Itselläni on hieman samanlainen tavoite kuin sinulla ja matka tavoitteeseen myös suhteellisen samassa vaiheessa. Olen seuraillut blogiasi, ja aloitin oman tarinani tällä viikolla.

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!

T: Laiska sijoittaja
http://laiskasijoittaja.blogspot.com/

28.8.2009 klo 18.00.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mielenkiintoista! Tulen varmasti seuraamaan blogiasi. Onhan mukava vertailla suurin piirtein samoista lähtökohdista lähtevää sijoittajaa, jolla sama tavoite. Vaikkei tämä tietysti mikään kilpailu olekaan.

Toivottavasti jaksat blogata, monella tuntuu innostus lopahtavan muutaman ensimmäisen kirjoituksen jälkeen.

Tsemppiä!

28.8.2009 klo 18.06.00

Anonyymi kirjoittaa:

hei, miten tuota satelliittisalkun sisältöä pääsee vilkaisemaan?

29.11.2010 klo 11.42.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails