Kerro mielipiteesi!

2.2.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: pfala [flickr])

Kun alunperin aloin pitämään tätä blogia kirjoitin sitä puhtaasti itselleni. Lukijamäärien lisäännyttyä olen huomannut kirjoittavani yhä enemmän lukijoille. Kaiken kirjoittamisen keskellä en kuitenkaan ole kertaakaan pysähtynyt kysymään teidän mielipidettä, että mistä asioista te lukijoina haluaisitte kuulla enemmän.

Niinpä nyt pyydän - ei, vaan vaadin! - että kerrot mielipiteesi. Mistä asiasta haluaisit kuulla lisää? Olenko unohtanut jonkin tärkeän asian? Säästämisestä? Sijoittamisesta? Markkinoiden psykologiasta?  Hattuvattien sielunelämästä? Ole hyvä ja jätä mielipiteesi tämän kirjoituksen kommenttiosioon - voit tehdä sen anonyymisti.

Anna äänesi kuulua - sillä on merkitystä!

30 vastausta artikkeliin "Kerro mielipiteesi!"


Anonyymi kirjoittaa:

Olet ilmeisen hyvä keksimään aiheita itsekin. Kokemuksiasi on hyödyllistä lueskella ja täältä löytää myös tarvittaessa motivaatiota säästämiselle ja sijoittamiselle.
Kiinnostavaa olisi lukea ajatuksiasi siitä, kun sijoittaminen aloitetaan 45 vuotiaana. Mikä strategia ? Mihin tavoitteeseen ? Jos sijoitusaika on 20 vuotta, tulee jonkinlainen taloudellinen riippumattomuus jo eläkkeen muodossa silloin (vai tuleeko ?)!

Luin erään tarinan henkilöstä, joka saavutti taloudellisesti turvatun aseman yrityskaupoilla 38 vuotiaana. Kiteytetttynä, vapaa-ajan vuoksi hänen elämässään oli nyt tärkeimpinä asioina Vaimo ja lapset, sijoittaminen, liikunta , ystävät, ajattelu, taide. Kaikki nuo asiat minulla, 45 vuotiaalla jo on, mistä motivaatio sijoittamiselle ? Tietysti tavoittelen lisäturvaa yllätysten varalle ja lisäsi sijoittaminen on erittäin mielenkiintoista. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka sinä käsittelet aihetta: "aloitteleva sijoittaja 45v."

3.2.2010 klo 13.34.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sijoittamisesta tottakai;)
- tuoki

3.2.2010 klo 21.07.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei oletko muuten huomannut noita plus500 - mainoksia. Kahtelin tuon firman sivut läpi pintapuolisesti ja minulle iski pelko, että nyt voi tapahtua kaduntallaajan huijausta.
Nimittäin minulle sivuston ensi vaikutelman oli, että kyseessä on normaali meklaripalvelu, mutta tosiassa kauppaa käydään vaan pelkästään CFD:llä ja minusta ne eivät ole kokemattoman sijoittajan välineitä. Sekä yrityskin haluaa, että rahat siirretään moneybookersin lävitse + firman sijainti on Belizessä.
- tuoki

3.2.2010 klo 21.22.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Vanhempana aloitettu sijoittaminen on oikein mielenkiintoinen aihe. Lupaan palata siihen!

tuoki: Haluatko tarkentaa mitä kaikkea sijoittamisesta?

Plus500:sta näyttää olevan varsin huonoa palautetta netti täynnä. Lisäsin sen mustalle listalle, joten sen mainoksia ei pitäisi enää näkyä. Asetusten muutoksen voimaan tuleminen saattaa kestää muutaman tunnin.

Antakaa tulla lisää mielipiteitä vaan!

3.2.2010 klo 21.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jeps googlettamalla löytyi seuraavaa (tuosta plus500):

http://www.suomifinland.com/blog/files/250a3b76d68a9252f2d526700aadf81c-11.html

Tuo mainos pyörii melkein puolella suomalaisissa sijoitusblogeissa.

KTR: Minulle kelpaa melkein mitkä vaan artikkelit/asiat sijoittamisesta. Miten on kiinnostaisiko:

http://www.osakeliitto.fi/yhdistys_tapahtumat.php?hid=57&tid=771&tmonth=&tyear=

Ajattelin ite ainakin osallistua.

- tuoki

3.2.2010 klo 21.45.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Katos vaan, tuohan voisi olla hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin. Ainut vain etten kuulu liittoon. Laitan harkintaan.

3.2.2010 klo 21.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olet aikaisemmin blogissasi puhunut portfolion optimoinnista CAP-mallilla. Asiasta kiinnostuneena haluaisin kuulla esimerkiksi, mistä tällaiseen analyysin löytää sopivaa kurssidataa, josta korrelaatiot voi itse laskea. Kiinnostaisi löytää dataa lähinnä Helsingin pörssin osakkeista ja indekseistä joita mm. ETF:t seuraavat. Ja nimenomaan sellaista dataa, jonka voi siirtää exeliin ja mielellään pitkältä aikaväliltä.

3.2.2010 klo 22.28.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Pitänee sukeltaa syvemmin Helsingin pörssin osakkeiden korrelaatioiden laskentaan. Toisin kuin jenkkiosakkeista, niiden laskentaan ei ole tarjolla sivustoa, joka pureksisi korrelaatioluvun suoraan vaan ne pitää laskea raakasti itse Excelillä. Se on kuitenkin tehtävissä - vaatii vain enemmän työtä. Palaan asiaan!

4.2.2010 klo 7.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitokset hyvästä blogista! Aloitin lukemaan blogiasi syksyllä, kun sain itse kipinän sijoitussäästämisen aloittamiseen. Etenen pienemmillä summilla ja hitaammin, mutta myös oma tavoitteeni on eräänlainen "taloudellinen riipumattomuus"; toivoisin pääseväni eläkkeelle reilusti (10-15v) ennen varsinaista eläkeikää. Sijoitushorisonttini on noin 25 vuoden pituinen.

Olen miettinyt, miten saisin myös vaimoni innostumaan hieman pankkitilejä tuottoisammasta säästämisestä eläkettä varten. Voisitko esitellä sijoitusmahdollisuuksia varovaiselle sijoittajalle, joka haluaa karttaa riskejä? Pankkien eläkesäästämiset tai PS-tilit eivät kiinnosta - rahojen pitää olla tarvittaessa nostettavissa. Yhtenä vaihtoehtona olisivat kai korkorahastot; näissäkin on silti riskinsä, esim. nousevien korkojen aikana. Sijoitushorisontti olisi pitkä - 20-30 vuotta - mutta hermot eivät välttämättä kestä pienintäkään arvonlaskua edes hetkellisesti.

Lopuksi toivon myös, että vaikka opintojesikin myötä tietosi karttuvat, et kirjoituksissasi unohtaisi täysin meitä maallikkosijoittajia, jotka eivät ymmärrä tai jaksa kiinnostua "CAP-mallista" tai siitä, "mistä tällaiseen analyysin löytää sopivaa kurssidataa, josta korrelaatiot voi itse laskea." :)

4.2.2010 klo 10.26.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ei sillä niin väliä ole vaikka ei liittoon kuuluisikaan. Minä ainakin kävin liiton tapahtumissa noin puoli vuotta ensin kahtelemassa ennenkuin päätin liittyä. Harmi vaan, että noissa tapahtumissa keski-ikä on aika korkea joten sitä tuntee ittensä vähän orvoksi. Tuleppas mukaan jotta saadaan keski-ikää vähän laskettua.
- tuoki

4.2.2010 klo 10.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Noita matalariskisiä sijoitustuotteita en olekaan aiemmin käynyt lävitse, joten tämä asia pitää ilman muuta korjata.

Meillä kauniimman osapuolen saaminen kiinnostumaan sijoittamisesta otti minulta aikaa useamman vuoden. Nyt hän on Seligsonin asiakas ja siirtänyt aiemmat säästöt korkotileiltä indeksirahastoihin.

Muistutuksesi maallikkosijoittajista on paikallaan. Toivon, että myös muistutatte minua mikäli kirjoitukset alkavat järjestäin olla liian haastavia.

tuoki: Mietin tuota häppeninkiä ja aika hankalalta näyttää, kun tarvitsisi töiden jälkeen kuitenkin nakata (tuleva) vaimo autolla kotiin ja ajaa sitten takaisin Ouluun. Tulee ylimääräinen 60km lenkki, joten ikävä kyllä tilaisuus jäänee väliin.

4.2.2010 klo 18.26.00

Olli kirjoittaa:

Minua kiinnostavat myös matalariskiset sijoitustuotteet. Toimivathan nuo matalariskiset korkosijotukset myös osana hyvin hajautettua salkkua. Eirtyisesti kiinnostaisi valtion ja yritysten joukkovelkakirjat osana salkkua sekä myös rahamarkkinainstrumentit. Kannattaako tällaisiin sijoituksiin sijoittaa ETF:n kautta vai ihan jotenkin muuten?

4.2.2010 klo 18.34.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos paljon jälleen kerran kaikista kirjoituksistasi, olen lukenut ne kaikki!
Tiedän markkinoiden olevan tehokkaat ja ajoittamisen olevan mahdotonta. Haluaisin silti lukea ammattitahtoisia näkemyksiä markkinoiden tulevaisuudesta. Mitä tapahtuu kun massiivinen elvytys lopetetaan? Mitkä markkinat kärsivät eniten ja mitkä vähiten, tai kärsivätkö? Tuleeko korjausliikettä? Miten yleiselle korkotasolle käy? Sijoittamasi kiinan etf on tullut lyhyessä ajassa roimasti alaspäin. Miten näet kyseisen indeksin tulevaisuuden, kun "asiantuntijat" ovat puhaltamassa jos vaikka minkälaista kuplaa ko. markkinalle? Kiina omistaa valtavat valuuttavarannot, mikä vaikutus on pitkällä aikavälillä? Jne jne..

-Odotamme innolla vastauksiasi :)

4.2.2010 klo 22.54.00

Sisyfos Kivi kirjoittaa:

Kiitos myös puolestani kiintoisasta ja informatiivisesta blogistasi.

Putkiaivoisena humanistina olen oppinut ymmärtämään, jollen muuta niin sen, että sijoittamisenkin motiivina voi ahneuden sijaan olla ihan arkinen toive omasta ja lähipiirin turvasta.

Aiempien kommentoijien tapaan toivon, että muistaisit meitä kokemattomia ja vähän iäkkäämpiäkin maallikkoja, jotka kaipaamme taloudellista turvaa, muttemme juuri erota heliboria nasdaqista.

Mitä siis voi tehdä esimerkiksi ihminen, jolla on
- ikää n. 50 vuotta
- joutilasta rahaa käyttelytilillä n. 20 - 30 000 euroa
- toiveena sijoittaa vain kerran, ja sitten harrastaa seuraavat 10 - 15 vuotta postimerkkeilyä ja perhosten keräilyä
- toive vain kohtuullisesta, riskittömästä tuotosta, joka turvaisi vanhuuden
- intohimoinen halu välttää kaikkia mahdollisia pankkien käsittely- ym. maksuja

Sinulta, ja oikeastaan muiltakin aktiivisilta sijoittajilta haluaisin lisäksi kuulla suhtautumisestanne perustuloon, eli kaikille kuukausittain maksettavaan vastikkeettomaan rahasummaan. Kokisit(te)ko epäreiluna sen, että perustulo tavallaan takaisi tuhlareillekin välittömästi sen saman, joskin niukan, riippumattomuuden, johon sijoittaja on pyrkinyt vuosikausia lykkäämällä tarpeidensa tyydyttämistä tuonnemmaksi?

5.2.2010 klo 0.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Markkinoiden tulevaa kehitystä en ole pahemmin arvaillut aiemmin. Syykin on selvä. Tiedän, että en sitä tiedä. Toki voin tällaista arvailua harrastaa, mutta sillä on lähinnä viihdearvoa. Laitan asian mietintämyssyyn, ehkä tätä arvailua voisi harrastaa kuukausittaisen salkkuseurannan yhteydessä.

Otin ehdotuksista ensimmäisenä käsittelyyn iäkkäämmän sijoittajan. Saatte artikkelin luettavaksi viikonlopun aikana.

Sisyfos Kivi: Itse asiassa minä nimenomaan en ole aktiivinen sijoittaja, vaan passiivinen. Näin määrittelyiden kautta. Tarkoittanet kuitenkin tässä yhteydessä aktiivisella sitä, että seuraan markkinoita. Tuota perustuloa pitää miettiä. Se ei suoranaisesti liity blogin aihealueeseen ja on myös varsin epävarmaa toteutuuko se koskaan. Omalta kohdalta voisin todeta, että mikäli perustulo olisi olemassa voisi taloudellisen riippumattomuuden tilan saavuttaa nykyistä pienemmillä säästöillä ja siten se olisi saavutettavissa aiempaa nopeammin. Epäreiluna en sitä kokisi.

5.2.2010 klo 9.18.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ensinnäkin, suurkiitos blogistasi. Olin itse vielä vuosi sitten täysin ignorantti sijoittamisen suhteen -- omistin kyllä läjän osakkeita, joita olin jo lapsena saanut tai myöhemmin perinyt, ja joille en osannut tehdä mitään. Eli en koskaan myynyt, en ostanut uusia (paitsi osakeanneista), en muuttanut salkkuni painotusta (oli hyvin epäterve ja siksi ei tuottoisa painotus, edelleenkin on jossakin määrin).

Vasta viime kesänä, eli parhaan ostohetken mentyä valitettavasti ohitse, jostakin ihmeen syystä heräsin ajatukseen, että voisin laittaa pienehköjä "ylimääräisiä" varojani muualle kuin nollakorkoiselle pankkitilille. Löysin blogisi, ja siitä se lähti. Nyt minulla on jo järkevämpi osakesalkku sekä sijoituksia indeksi- ja korkorahastoissa, ja seuraan pörssikursseja ym. uutisia ihan säännöllisesti. Eli jo tähän mennessä blogisi on ollut todella hyödyllinen!

Lisätoivomuksia jatkoon:

- Kerro ainakin edelleen säännöllisesti noista omista sijoituksistasi ja pohdinnoistasi niiden suhteen. Pelkkä teoria on tylsää, mutta on todella kiinnostavaa päästä seuraamaan todellisen ihmisen todellista salkkua ja sen kehitystä.

- Itselleni on ikuisena ongelmana: koska myydä? En siis osaa myydä vielä ollenkaan :-) Tiedän, että holdaus on ihan ok strategia, mutta esim. salkun painotuksen muuttaminen muulla tavalla kuin ostamalla lisää niitä pieniä osuuksia, tai osakepääoman vaihtaminen rahastoksi tms. -- tällaiseen kaikkeen kaipaisin konkreettisia ohjeita ja ajatuksia. Esim olen lukenut, että laskukaudella kannattaa varoja siirtää osakkeista korkoinstrumentteihin. Herää kysymys: missä vaiheessa reagoida? Minkälainen korkorahasto -- useita erityyppisiäkö?

- Ylempänä jo mainittiinkin iäkkäämmän sijoittajan näkökulman pohtiminen. Lisäisin siihen vielä tapauksen "taloudellinen riippumattomuus ilman perijöitä". Eli mitä jos itsellä ei ole lapsia, joille olisi jättämässä perintöä -- hautaan ei varallisuuttaan voi viedä, ja toki sen voi testamentata jollekin muulle hyvälle ihmiselle tai järjestölle, mutta minua kiinnostaisi myös pohdinta siitä, missä vaiheessa ja millä tavalla omaa pääomaansa voi/kannattaa alkaa "syödä" ikuisen holdaamisen ja esim. vain osingoilla elämisen sijasta?

- Yleinen markkinapsykologia ja sen kummallisuudet. Olen jo kauppalehden keskustelupalstaa lukiessani pyöritellyt päätäni sille, kuinka omituisesti jotkut reagoivat pörssin pieniin heilahteluihin ja myöskin kuinka täysin päinvastaisia näkemyksiä ihmisillä voi olla. Tämä voi olla suorastaan lopttoman kiinnostava aihe, ja auttaisi ymmärtämään myös kurssien liikkeitä entistä paremmin!

Terveisin

Nipa N

5.2.2010 klo 9.36.00

Anonyymi kirjoittaa:

Harmin paikka, että tapahtuma osuu sinulle huonoon saumaan. Noita tulee kyllä varmaankin lisää joten toivottavasti pääset myöhemmin osallistumaan.

- tuoki

5.2.2010 klo 9.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itse olen laiska indeksi-sijoittaja ja käytännössä minulla on koko salkku Seligsonilla. Allokaatio on mietitty nyt heidän rahastojensa antamien mahdollisuuksien mukaan niin hyvin kun itse pystyn sen tekemään. Allokaation tai Seligsonin rahastovalikoiman suhteen minulla ei ole suuria intohimoja, toiveita enkä en näe niissä suuria puutteitakaan.

Ajoittain kuitenkin mietityttää munien yhteen koriin paneminen ja silloin tällöin olen miettinyt laajentaa valikoimaa jonnekin Nordnetin tms. suuntaan. Ongelma on, että haluasisin indeksirahastotyyppisen vaihtoehdon, siis osingot uudelleensijoittavan vaihtoehdon, mutta valintaa tällä saralla on "liian" paljon. En jaksa / pysty löytämään oikean tyyppisiä ETF:iä ja osin tästä syystä olen vain jatkanut Seligson-linjalla.

Artikkeli-ideana olisi jotain sen suuntaista, että mitä laiskalle ja asioihin vihkytymättömälle Seligsonin rinnalle.

5.2.2010 klo 11.56.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olen aloitteleva sijoittaja ja vähän myöhään liikkeellä ikään nähden (30v). Portfolio on aika aloitusvaiheessa ja melko riskinen. Kiitos blogista, se on ollut monella tavalla informatiivinen ja hyödyllinen!

Yksi kiinnostava ikuisuusaihe on asuminen, olisi mielenkiintoista kuulla vähän näkemyksiä siitä miten asunnon tai talon osto/rakentaminen olisi järkevintä hoitaa, miten isolla lainalla ja laina-ajalla. Vai olisiko silti järkevämpää olla vuokralla vuosittain nousevista vuokrista huolimatta. Itselle nuo on tulossa ajankohtaiseksi ja tähtäin on suurinpiirtein niin, että 5v sisällä olisi tarkoitus päästä oman katon alle ja säästää niin, että lainaa täytyisi ottaa mahdollisimman vähän.

5.2.2010 klo 14.11.00

Partasudin seikkailut kirjoittaa:

Olisi kiinnostavaa kuulla, miten sijoittaisit rahat, jos 5-10 vuoden päästä on asunnon osto edessä? Oma lähtö tilanne, ikää 23v, tilit löytyy seligson:sta ja nordnet:stä. Rahaa ei ole vielä kummassakaan. Tarkoituksena säästää 300-500e/kk ja sijoittaa ne, mutta mihin? Osakkeiden hinnat voivat olla pohjilla, kun niitä pitäisi rahaksi muuttaa jne, Kysymyksien kanssa painin.
Lainaa aion näillä näkymin ottaa n.120000-130000e, riippuu paljon saan rahaa kasaan. (ostettavan asunnon hinta n.150000e +-20000e)

5.2.2010 klo 16.52.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Paljon hyviä ehdotuksia! Antakaa tulla lisää vain, jos mielenpäällä on.

Asuminen on ikuinen kiistakapula. Mielestäni siihen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan kaikki riippuu omasta tilanteesta, mikä on järkevintä. Toki voin pyöritellä asiaa muutamalta eri kantilta.

5.2.2010 klo 17.14.00

rcknerd kirjoittaa:

Kiitokset, tätä on ollut mukava lukea. Aiheet ovat olleet kiinnostavia, sijoittamisen syyst puhtaan "lisää-rahaa-ois-kiva" mentaliteetin ulkopuolella.

Itse olen puhtaasti sijoittanut asunto-osakkeisiin velkavipua käyttäen noin 5 vuoden ajan. Laskennallista arvoa siellä on noin 70k€ verotonta lainojen maksun jälkeen ja lähemmäs 300k€ markkina-arvoa lainojen kanssa. Tilanne on sellainen, että vuokralaiset maksavat olennaisen osan arvon ylläpidosta ja normaali arvon nousu loput.

Olen siten miettinyt, että antaa nyt sitten niiden olla vähän aikaa ja aletaan hajauttamaan muuhun ja siinä blogisi on herättänyt paljon ajatuksia. Päätöksiä en kuitenkaan ole vielä tehnyt mihinkään suuntaan, koska en ole onnistunut asettamaan kovin selviä tavoitteita.

Jatkan siis lukemista, kiitos tähänastisista!

5.2.2010 klo 17.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi, kiitoksia hyvistä aiheista ja pohdinnoista. Säästämiseen on helppo jäädä koukkuun :)

Pari aiheitta mistä voisi saada jutun:
- ETF vs. edulliset rahastot vs. suomi-pörssiin sijoittaminen? Jos sijoittaa kuukausittain muutamia satoja euroja niin tuleeko ETF:istä enemmän kuluja suhteessa tuottoon kun otetaan huomioon valuuttamuutokset ja ostokset ulkomaisista pörsseistä jne.
- Onko taloudellinen riippumattomuus oikein, jos sillä tarkoitetaan jättäytymistä pois töistä? Kauppalehden keskustelupalstalla oli mielenkiintoista pohdintaa siitä eroavatko yhteiskunnan varoilla ja pääomatuloilla elävät toisiaan. Molemmat oleellisesti saavat varansa muiden tekemästä työstä. Aihe on myös kuuma siinä mielessä, että nyt kovasti puhutaan eläkeiän nostamisesta.

7.2.2010 klo 0.04.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olen aiemmin pikaisesti verrannut toisiinsa Suomeen sijoittavaa ETF:ää ja indeksiosuusrahastoa: http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/06/suomeen-etflla-vaiko-indeksirahastolla.html

Monien muiden ETF:ien vertailu erilaisten rahastojen kesken on vaikeaa, sillä rahastojen sisällöt poikkeavat ETF:ien sisällöistä. Toinen ottaa enemmän riskiä kuin toinen, ja siten tuotot myös eroavat.

Artikkelini valuutanvaihdosta aiheutuvista kustannuksista:
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/03/valuutanvaihdon-kustannusten-vaikutus.html

Kuukausittaisella summalla on suurempi merkitys, tosin sekin on kokonaisuutena varsin pieni:
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2009/03/kuukausittain-vaiko-harvemmin.html

7.2.2010 klo 10.53.00

AMV kirjoittaa:

Täytyy kiittää näin mielenkiintoisesta blogista, jatka samaan malliin! Itselläni on samanlainen tavoite kuin sinulla ja olen vasta alussa sen saavuttamisen suhteen. Onnea matkallasi kohti määränpäätäsi ja muista antaa tilannekatsauksia :)

Sellainen tässä kiinnostaa, kun itse aloittelee säästämistä ja sijoittamista, niin koetko, että olet joutunut luopumaan jostakin sen takia?

7.2.2010 klo 21.43.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

AMV: mielestäni on väärin katsoa sijoittamista ja säästämistä siten, että joutuisi luopumaan jostakin. Itse ajattelen niin, että sijoitan varoja joille ei ole muutoin käyttöä laisinkaan - ts. sellaisia varoja jotka eivät ole pois mistään.

Tekemällä omaan elämään sopivia säätöjä pystyy nauttimaan elämästä nykyhetkessä täysin rinnoin ja samalla sijoittamalla varautumaan tulevaan. Omalla kohdalla esimerkiksi tämän vuoden tavanomaista runsaammat menot (syntyvä lapsi, vanhempainvapaat, häämatka jne) vaikuttavat siten, että kuukausittainen säästöön jäävä summa on aiempaa pienempi. Sinäänsä en tunne tinkiväni elämästäni millään tavalla tai luopuvani mistään. Jos niin tuntisi ei myöskään jaksaisi säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti useita vuosia.

Käytettäviä varoja voi lisätä monin eri tavoin ja säästöt eivät ole mistään poissa. Hyviä esimerkkejä tällaisista säästöistä ovat esim. vakuutuksien ja sähkön kilpailuttaminen, kirkosta eroaminen jne.

7.2.2010 klo 22.29.00

AMV kirjoittaa:

Samat mietteet on itselläkin eli näen, että sijoittaminen ei todellakaan ole luopumista mistään. Päin vastoin, sijoittaminen taitaa olla niitä asioita, joista saa sitä enemmän mitä antaa. Säästäminen ei todellakaan itsellänikään aiheuta tunnetta, että jään jostain paitsi.

Tulen hyvin toimeen vähällä ja yksinkertaisella, joten sinänsä minkään asian ostaminen ei tuo juurikaan tyydytystä. Yritän olla ostamatta turhaa roinaa, koska se ei todellakaan lisää onnellisuutta pätkän vertaa. Joskus tässä kulutukseen perustuvassa yhteiskunnassa vaan tulee ihan pahantekijäolo, kun ei pistä kaikkea ylijäävää kulutukseen kuten muut.

8.2.2010 klo 17.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miksi olet valinnut ETF:iä, jotka jakavat osinkoa? Eikös piensijoittajalle ole edullisempaa sijoittaa ETF:iin, jotka sijoittavat osingot uudestaan??


-JK

12.2.2010 klo 0.30.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Osingot uudelleensijoittavina ei taida löytyä kuin Eurooppa ja USA noista mitä portfoliossani on.

NYSE:ssä on spreadi ja likviditeetti parempi, ts. hankintahinta edullisempi. x-trackersien historia on varsin lyhyt - vielä epäselvää selviävätkö nämä ETF:ät "voittajana" vai lakkautetaanko ne joskus. iShares ja Vanguard ovat vanhimpia ETF:ien liikkeellelaskijoita.

Toki osinkojen uudelleensijoittamisessa on omat hyvät puolensa. Myöhemmin kun sijoituksia on tarkoitus alkaa käyttämään on osingot puolestaan hyvä asia - tällöin ei tarvitse tehdä yhtä paljon myyntejä. Osingoilla on myös helppo muutella salkun allokaatiota.

Suurimmat syyt tuo spread, likviditeetti ja uudelleen sijoittavien nuoruus.

12.2.2010 klo 8.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Noi Plus500 tapaiset touhut kusee viimeistään verotuksessa! Hinnanerosopimukset eivät ole mitään sijoittamista vaan peliä, kuten verottajakin asian ymmärtää.

Voitot menee verolle ja tappioita ei saa vähentää:

http://www.investori.com/b/index.php/toimitus/2010/12/07/verotuksen-sudenkuoppa-vaanii-cfd-sijoit

14.4.2011 klo 12.27.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails