Tulos syyskuu 2010 (+3700,28€)

21.9.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaEdellisestä katsauksesta on taas vierähtänyt kuukausi, joten on aika kurkistaa salkkuun. Viimeisen kuukauden aikana onkin tapahtunut ennätyksellisen paljon. Sijoitusomaisuuden arvo on nyt 50 945,36€. Se on 7,83% enemmän kuin edellisessä katsauksessa. Euroina kasvua kertyi 3700,28€.

Jälleen kerran satelliittisijoitusten kehitys hakkasi mennen tullen indeksoidun salkun. Satelliittisijoitusteni tuotto on järjestäin ollut muuta salkkua korkeampi ja lisäksi olen saavuttanut tuoton indeksisijoituksia pienemmällä riskillä. Satelliittisalkun nykyisellä hajautuksella hajautettavissa oleva epäsystemaattinen riski on jo eliminoitu yli 80%:sesti. Pyrin pienentämään epäsystemaattista riskiä edelleen ja tavoitteena salkussa on päästä eroon 95% hajautettavissa olevasta epäsystemaattisesta riskistä.

Viidenkymmenen tuhannen euron rajan rikkoontuminen oli itselleni eräänlainen rajapyykki - yhden välitavoitteen toteutuminen. Palkitsin itseni tämän tavoitteen toteutumisesta viikonloppuna aidon shampanjan ja mansikoiden kera. Se oli palkinto itselleni hyvin tehdystä työstä. Yli 50.000 euron varallisuuden saavuttaminen hieman reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa on mielestäni juhlinnan arvoinen juttu.

Kuukauden aikana salkussa tapahtui harvinaisen isoja liikkeitä. Olin jo aiemmin kertonut pyrkiväni pääsemään eroon Tukholmasta ostamastani Db x-trackers USA TRN Index (XMUS) ETF:stä. No nyt olen sen viimeinkin heivannut pihalle!

Yhdeksäs päivä markkinoille levisi tietoa, että Deutsche Bank tarvitsee 9 miljardia euroa lisärahoitusta. Se oli viimeinen niitti. Myin ETF:n heti seuraavana päivänä. Synteettinen ETF, jonka vastapuoliriski koostuu omasta tytäryhtiöstä ei ole kaikkein mukavin vaihtoehto, kun pankin vakavaraisuuden kanssa on niin ja näin. Tulevaisuudessa pyrin kiertämään synteettiset ETF:t kaukaa. Tästä ETF:stä realisoitui reilu 30 euron tappio kaupankäyntikustannusten kanssa.

Toinen liikku salkussa oli se, että luovuin Vanguard European ETF (VGK) omistuksestani. VGK:n myynnistä realisoitui noin 150 euron voitto kaupankäyntikustannusten jälkeen. XMUS ja VGK olivat heikoiten kehittyneet omistukset salkussani.

Olen vaihtamassa pääasiallista osakevälittäjää ja VGK:n myyminen on seurausta siitä. Postitin viime viikolla paperit kahdelle Suomen ulkopuoliselle välittäjälle, joita tarkoitukseni on käyttää tulevaisuudessa pääasiallisesti kaupankäyntiin. Nordnettiin jätän kotimaan kaupankäynnin, sekä säilytykseen nykyiset arvopaperit.

Kirjoitan valitsemistani välittäjistä tarkemmin, kun olen päässyt tekemään varsinaista kauppaa heidän järjestelmillään. Kaupankäyntikustannukset putoavat tämän muutoksen myötä huomattavasti. Kumpikaan välittäjä ei myöskään peri kuukausimaksuja tai osakkeiden säilytyksestä mitään.

Salkussa näkyvä käteisen osuus on seurausta tehdyistä myynneistä, sekä varautumisesta välittäjän vaihtoon. Uudelle välittäjälle tehtävä tilin aktivointi vaatii vähintään 4000 euron minimitalletuksen. Siksi olen tässä kuussa siirtänyt tavanomaista enemmän käteistä sijoituskäyttöön.Muutoksista johtuen salkun allokaatio on varsin erilainen viime kuukauteen nähden.

Pojalleni avasin tilin Seligsonille. Siirrämme hänelle sijoituksiin varoja jokaisesta lapsilisästä. Lisäksi isovanhemmat osallistuvat poikani varallisuuden kasvattamiseen. Pojan varat tuovat oman kasvatuksellisen haasteen. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että säästetyt varat menevät kurkusta alas viikarin tultua täysi-ikäiseksi ;)

Postissa odotti tänään verottajan verotuspäätös viime vuodelta. Verottajan alkuperäinen noin 1000 euron mätky oli vaihtunut noin 340 euron saatavaksi. Oma veroehdotus kannattaa aina katsoa tarkasti läpi ja vaatia tarvittavat muutokset. Lue verovinkkini tästä kirjoituksesta. Omaa verotusta voi oikoa kirjallisesti verotusvuotta edeltävien viiden vuoden ajalta. Kauhukseni huomasin samalla maksaneeni viime vuonna kirkollisveroa noin 800 euron verran. Onneksi tänä vuonna tulee tuon verran säästöjä, sillä erosin kirkosta noin vuosi sitten.

Seuraavan kahden kuukauden aikana tiedossa on tavanomaista enemmän menoja, joten voi olla etten silloin kykene lisäämään uutta pääomaa salkkuun.


Yhteenveto
Salkun arvo syyskuu 2010: 50 945,36€
Muutos edelliseen katsaukseen: 3 700,28€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 28 269€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 18 828€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 8 254€:lla.

24 vastausta artikkeliin "Tulos syyskuu 2010 (+3700,28€)"


Anonyymi kirjoittaa:

Onneksi olkoon komiasta salkusta... perässä tullaan.

21.9.2010 klo 21.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mukava nähdä miten salkkusi kehittyy!

Itselläni on salkussa VGK:ta. Mitkä kaikki syyt vaikuttivat siihen, että hankkiuduit siitä eroon?

21.9.2010 klo 22.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

VGK:n myyminen on seurausta välittäjän vaihtamisesta. Minun piti vapauttaa varoja 4000 euron minimitalletuksen kasaan saamiseksi. Veroseuraamukset voitosta ovat nolla, sillä minulla on hyödyntämättömiä luovutustappioita (merkitsin silti verot laskelmaan). Lisäksi VGK on kehittynyt erittäin heikosti.

Eurooppa tulee joka tapauksessa hoidettua satelliittisalkun puitteissa. Tällä hetkellä satelliitit on 100% Eurooppalaisia osakkeita vaikkakin välittäjän vaihtumisen myötä myös maantieteellistä hajautusta tulee yhä lisää.

VGK on ihan hyvä valinta Eurooppaan sijoittavaksi ETF:ksi edelleen. En hankkiutunut siitä eroon siksi, että itse ETF:ssä olisi mitään vikaa (toisin kuin db x-trackers ETF:ssä).

21.9.2010 klo 22.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut hienosta salkusta! Perässä tullaan hieman toisenlaisella taktiikalla. Aloitettu marraskuussa 2009 ja salkun arvo nyt 37 000. Ilman suuria mullistuksia nelikymppisiä pääsen juhlimaan vuoden loppuun mennessä.

22.9.2010 klo 7.49.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moro

Minua kiinnostaa kovastikin kuulla noista ulkomaisista välittäjistä lisää.

- tuoki

22.9.2010 klo 10.19.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Hieno homma 50000 ylitys. Itse pääsen ylittämään tuon rajan vasta ensi vuonna, tänä syksynä ylittynee 40000 :)

22.9.2010 klo 13.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä lasken väärin kun ynnään edellisen kuukautesi voiton +7282 arvoon +3700 saan 10982euroa, taulukossasi lukee kuitenkin että tuotto on 8254 euroa? Mitä en ymmärrä?

22.9.2010 klo 17.10.00

Anonyymi kirjoittaa:

Noh olisi voinut jättää viestin kirjoittamatta, nyt tajusin että +3700 on tuotto+uudet sijoitukset, tuntui vain niin huimalta tuottoprosentilta tuo noin 8% kuukaudessa.

22.9.2010 klo 17.14.00

Jago kirjoittaa:

Eikös VGK:n ongelma ole lähinnä valuuttariski? Rahastohan on noteerattu dollareissa ja tunnetusti "valuuttariskista ei palkita" (toisin kun esim. osakeriskistä) koska valuuttojen arvomuutoksissa on kyseessä plus-miinus-nolla pelistä.

22.9.2010 klo 21.22.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei. VGK:n sijoitukset ovat euroissa. Se, että ETF noteerataan dollareina ei tässä tapauksessa ole merkitystä. Valuuttariskiä ei ole.

22.9.2010 klo 21.29.00

Delos kirjoittaa:

hyvä dokkari rahasta
http://areena.yle.fi/video/1290360

23.9.2010 klo 4.31.00

jussi kirjoittaa:

Valuutanvaihdosta tulee monelle hieman kuluja VGK:n kohdalla. Itse ostan tuota seuraavaksi.

23.9.2010 klo 14.33.00

Ville kirjoittaa:

Olen nyt lueskellut blogisi läpi alusta asti viimeisen parin viikon aikana ja täytyy sanoa että hieno että jaksat kirjoittaa sijoittamisesta. Kirjoitukset ovat juuri sopivan helppolukuisia mutta silti syventäviä että tietämätönkin pääsee helposti sisälle sijoitustoimintaan.

Olen pääasiassa blogin innoittamana aloittanut sijoitussäästämisen ja rakennan salkkua Seligsonin indeksirahastojen ympärille joihin sopivasti hajauttamalla tuntuisi saavan helpon ja turvallisen tavan tehdä pitkäaikaisia sijoituksia.

Myös Pietroskin menetelmä kiinnostaa paljon ja varmaan jossain vaiheessa tulevaisuudessa aion tehdä satelliittisijoituksia menetelmää käyttäen.

24.9.2010 klo 21.47.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moro,

On mukava lukea blogiasi ja nähdä kuinka lähes joka kuukausi ollaan plussan puolella ja jälleen lähempänä tavoitetta. Tsemiä jatkoon!

25.9.2010 klo 20.19.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ei liity juuri tähän artikkeliin, mutta yleisesti kysyn, että mistä ammennat kaiken uskon ja positiivisuuden tulevaisuutta kohtaan? (haluisin itse pystyä samaan). Eikö sellainen fakta yhtään ahdista, että pahimmassa tapauksessa menetät kaiken kovalla vaivalla säästämäsi, minkä olisit voinut elää vuosien varrella? Miten suhtaudut kaikkein pessimistisimpiin tulevaisuuden skenaarioihin, missä seuraavan 5-10 vuoden sisällä koetaan öljyhuippu, öljy kallistuu, loppuu, ja koko halvalla öljyllä pyörivä länsimainen talous romahtaa, raha menettää arvonsa vaihdannanvälineenä ja siirrytään takaisin omavaraustalouteen. En siis itse usko, että noin tulee tapahtumaan, mutta tunnistan silti sen mahdollisuuden. Worst case scenario on jotain pörssiromahdusta suurempaa.

3.10.2010 klo 22.55.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Näitä maailmanlopun ennustajia on riittänyt maailman sivu. Osa näistä lahkoista on jopa tehnyt massaitsemurhia aika ajoin. Toistaiseksi maailmanloppu on kuitenkin jäänyt tulematta, joten heidän ennustevoimansa on ollut varsin heikko.

En tunne kovinkaan montaa elämässään menestynyttä pessimistiä. Optimisteja sitäkin enemmän.

4.10.2010 klo 8.14.00

TuhlaavaKitupiikki kirjoittaa:

Öljy tulee joskus loppumaan ja ihmiskunta on todellisen haasteen edessä JOS öljylle ei keksitä korvaajaa. Marc Faber mm kehottaa jo muuttamaan maalle ja sijoittamaan kultaan. Nämä ratkaisuthan ovat niitä joilla voi selviytyä öljyttömästä elämästä. Onko Mr. Doom jälleen ennustanut tulevaisuuden?

4.10.2010 klo 13.28.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Sen mitä olen lukenut akateemisia tutkimuksia ennustamisesta sanovat, että se on mahdotonta. Mitä pidemmälle ennustus tehdään sitä suuremmalla todennäköisyydellä se menee pieleen.

Esimerkiksi 2 vuoden päähän tehtävät ennusteet ovat 95%:sti väärässä.

Näillä perustein en lotkauta millekään ennusteille korvaani. Teki sen kuka tahansa.

4.10.2010 klo 13.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Onko Mr. Doom jälleen ennustanut tulevaisuuden?"

Epäilemättä. Faberkin on lätkinyt niin paljon ennusteita joka suuntaan, että olisi aika ihme jos joku niistä ei ennen pitkää osuisi suurin piirtein oikein.

5.10.2010 klo 13.19.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mainio blogi! Äärimmäisen arvokkaita näkökulmia omansa muodostamiseen.

8.10.2010 klo 18.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi!

Mainitsit satelliittisalkkusi sisältämän epäsymmetrisen riskin ja kuinka olet eliminoinut sen 80%:sti.

Mikä on tuo epäsymmetrinen riski ja kuinka se lasketaan?
Liittyykö tämä jotenkin tiedon saannin epäsymmetrisyyteen?

9.10.2010 klo 14.20.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olet käsittänyt väärin. Kirjoitin epäsystemaattisesta riskistä ja sen eliminoimisesta.

Kts. lisää wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Diversification_%28finance%29#An_empirical_example_relating_diversification_to_risk_reduction

9.10.2010 klo 14.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos linkistä. Suomalaisilla hakusanoilla ei silmiini osunut mitään järkevää.

Kyse on siis kuinka moneen eri yhtiön osakkeeseen on hajauttanut salkkunsa. Riski pienenee sen mukaan kuinka moneen eri osakkeeseen on sijoittanut vs. verrattuna koko indeksin populaatioon.

Aiot siis lisätä yhtiöiden määrää satelliittisalkussasi?

9.10.2010 klo 15.44.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olen tällä viikolla lisännyt kolme uutta yhtiötä satelliittisalkkuun. Hajautettavissa oleva epäsystemaattinen riski on nyt eliminoitu noin 90%:sti.

Satelliittisalkun strategia on elänyt hienoisesti samalla, kun olen ajanut sen kautta uutta sijoitusstrategiaa sisään. Empiiriset tulokset satelliittien kautta ovat hyvät ja vahvistavat teoriaa jota olen nyt pystynyt backtestaamaan Reutersin dataa vasten. Strategia tuo huomattavia ylituottoja indeksiin nähden, mutta selvästi pienemmällä riskillä.

9.10.2010 klo 16.01.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails