Kaupankäyntikulut alas: Aktiedirekt ja Lynx

18.10.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Kolmen kopla

Nordnet ilmoitti viime keväänä kaupankäyntikulujensa nostosta. Erityisesti piensijoittajan silmin nousivat kulut Suomen ulkopuolelle. Tein tuolloin hintavertailun eri välittäjistä. En kuitenkaan vaihtanut välittäjää saman tien vaan halusin odottaa jos hinnoitteluun tulisi muutosta, sillä asiakkaiden palaute oli hintojen nostosta voimakasta.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Koska Nordnet on nykyisin kilpailukykyinen ainoastaan kotimaan pörssiin olin pakotettu etsimään uuden välittäjän. Lähdin etsimään yhtä vaihtoehtoista välittäjää Nordnetin rinnalle, mutta päädyinkin ottamaan kaksi - ruotsalaisen Aktiedirektin ja saksalaisen Lynxin.

Satelliittistrategiani vaatii, että etsin sopivia ostokohteita useista eri maista. Lynxin kautta pääsen käsiksi moneen eri pörssiin varsin edulliseen hintaan. Lynx tarjoaa osakekaupankäynnin seuraaviin maihin: Alankomaat, Itävalta, Belgia, Ranska, Saksa, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, USA, Meksiko, UK, Kanada, Japani, Hongkong ja Australia.

Lynxin minimi kaupankäyntikulu europörsseihin on pääsääntöisesti 6 euroa. USA:n markkinoille pääsee 5 dollarin hintaan. Katso Lynxin hinnat tästä linkistä.

Lynx ei kuitenkaan tarjoa pohjoismaista pääsyn kuin ainoastaan Ruotsin markkinoille 40 kruunun hintaan. Koska pohjoismaat ovat kuitenkin olennainen osa satelliittien sijoitusstrategiaani päädyin laajentamaan käyttämiäni välittäjiä vielä Aktiedirektillä. Aktiedirektin kautta pääsee käsiksi pohjoismaiden pörsseihin hyvin edullisesti.

Aktiedirektin minimi kaupankäyntikulu on  pohjoismaiden pörsseihin pääsääntöisesti 9 kruunua. Katso Aktiedirektin hinnat tästä linkistä.

Käytössäni on nykyisin siis kolme eri välittäjää: Nordnet, Aktiedirekt ja Lynx. Tämän johdosta kaupankäyntikuluni ovat laskeneet huomattavasti. Ohessa muutamia hintoja käyttäen näitä välittäjiä verrattuna Nordnetin hintoihin:
  • Ruotsi 9 kruunua (=n. 0,97€) vs. Nordnet 10€
  • Norja 9 kruunua (=n. 1,10€) vs. Nordnet 10€
  • Tanska 9 kruunua (=n. 1,20€) vs. Nordnet 10€
  • Saksa 6€ vs. Nordnet 15€
  • USA 5$ (=n. 3,58€) vs. Nordnet 15€
Osassa kaupankäyntikulut tippuivat siis alle kymmenesosaan siitä mitä ne olivat ennen! "Huonoimmassakin" tapauksessa kustannussäästö on yli puolet entisestä.

Nordnettiin minulla jäi vähäinen kotimaan kaupankäynti, sekä aiemmin tehtyjen hankintojen säilytys. Kuukausikulujen osalta tilanne on Nordnetissa, Aktiedirektissa ja Lynxissä sama. Yksikään kolmesta välittäjästä ei peri erillisiä kuukausikuluja. Myös osakkeiden säilytys on ilmaista.

Usean eri välittäjän käytöllä on se huono puoli, että omaisuus hajaantuu useaan eri paikkaan. Sen johdosta salkun kokonaistilanteen hahmottaminen vaikeutuu. Siksi aiemmin kirjoittamani neuvo Google Spreadsheetin käytöstä sijoitusten seurantaan on yhä arvokkaampi. Sitä käyttäen salkun kokonaistilanteesta pysyy helposti perillä ilman käsin tehtävää hintatietojen päivitystä Excel taulukkoon.

Ulkomaisten välittäjien asiakkaaksi ryhtyminen ei aina ole aivan suoraviivaista toimintaa. Minulla oli pienoisia ongelmia kummankin asiakkaaksi ryhtymisessä. Näistä käytännön asioista ja siitä miten asiakkuuden avaaminen tosielämässä meni seuraavaksi lisää.


Aktiedirekt

Aktiedirekt on pieni ruotsalainen välittäjä ja se on osa Nordnettiä. Hieman huvittavaa on tosiaan se, että saadakseen edullisemmat kaupankäyntikustannukset tarvitsee suomalaisen Nordnetin asiakkaan ryhtyä saman firman ruotsalaisen välittäjän asiakkaaksi. Yhtiön sukulaisuus Nordnetin kanssa tuli hakuprosessin aikana varsin selväksi. Yhtiö muistutti lähes joka käänteessä, että minun kannattaisi ennemmin ryhtyä Nordnetin Suomen konttorin asiakkaaksi.

Aktiedirektin sivut ja kaupankäyntiohjelmisto ovat ruotsiksi. Hakulomake uudeksi asiakkaaksi on myös ruotsin kielellä, joten toisen kotimaisen kielen (alkeellinen) osaaminen on suotavaa. Asiakaspalvelu vastaa sähköposteihin kuitenkin myös englanniksi.

Ensimmäisiin ongelmiin hakiessa asiakkuutta Aktiedirektin verkkosivulla törmäsin hakulomakkeen sosiaaliturvatunnuksen kohdalla. Verkkolomake ei nimittäin hyväksy suomalaista sosiaaliturvatunnusta laisinkaan.

Kysyin asiaa Aktiedirektin asiakaspalvelusta sähköpostilla ja vastaukseksi sain etteivät he ota suomalaisia asiakkaita ja suosittelivat Suomen Nordnetin asiakkaaksi ryhtymistä. Tunnen kuitenkin suomalaisia, jotka käyttävät heidän palveluaan, joten vastasin takaisin, että miten tämä on mahdollista sillä ystäväpiiristä heitä löytyy. Asiakaspalvelija vastasi, että tutkii asiaa ja palaa myöhemmin.

Sähköpostia ei tämän jälkeen koskaan enää kuitenkaan kuulunut, mutta hakupaperit tulivat postissa noin viikkoa myöhemmin. Täytin tulleet ruotsinkieliset dokumentit, sekä postitin ne takaisin Ruotsiin.

Reilun viikon kuluttua tuli postissa takaisin lähettämäni hakemus. Liitteenä oli saate, jossa kerrottiin ettei vaimoni todistus passikopiostani kelpaa. Todistajan tulee olla joku muu, jolla ei ole kanssani sama sukunimi. Lisäksi muistutettiin jälleen kerran Suomen Nordnetin olemassaolosta. Mikäli vielä haluaisin asiakkaaksi voisin täyttää hakemuksen korjattuna ja lähettää heille. En ole helposti periksi antava luonne, joten pyysin työkaveriani todistamaan passikopion ja lähetin hakemuksen vielä kerran Ruotsiin.

Kului pari viikkoa. Sähköpostiin kolahti Aktiedirektin onnitteluviesti asiakkaaksi hyväksymisestä. Huh! Prosessi oli viimeinkin loppusuoralla.

(Aktiedirektin viesti asiakkuuden avaamisesta)

Aktiedirektin käyttäjätunnus ja tilitiedot tulivat postissa kolme päivää sähköpostiviestin jälkeen. Palvelun salasana tuli vielä erillisessä kirjatussa kirjeessä vuorokautta myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan Aktiedirektin asiakkuuden avaaminen kesti kohdallani kuukauden verran.


(Aktiedirektin kaupankäyntijärjestelmä)

Käytännön kokemuksia kauppojen sujumisesta Aktiedirektilla minulla ei ole vielä antaa. Toistaiseksi kauppani ovat Nordnetista irtaantumisen jälkeen kohdistuneet europörsseihin käyttäen Lynxiä. Aktiedirektin kaupankäyntijärjestelmä on kuitenkin toiminnaltaan ja ulkonäöltään selvää sukua Nordnetille. Nordnetin asiakkaat siis ainakin oppivat sen käytön helposti.

SEPA:n käyttöönoton  myötä rahojen siirtäminen on nykyisin aiempaa edullisempaa. Rahat kannattaa siirtää Suomesta Ruotsiin euromääräisinä ja pyytää Aktiedirektin asiakaspalvelua tekemään valuutanvaihto euroista kruunuihin.


Lynx

Lynxin kanssa on sama "ongelma" kuin Aktiedirektin eli asiakkaaksi ryhtyminen vaatii hieman kielitaitoa. Lynxin verkkosivut ja myös asiakashakemus ovat saksaksi. Sen sijaan kaupankäyntiohjelmistoa on mahdollista käyttää englannin kielellä. Myös asiakaspalvelun kanssa voi toimia englanniksi.

Käytännössä Lynx on yhtä kuin Interactive Brokers UK. Kaupankäyntiohjelmisto on IB:n TraderWorkStation (TWS) ja rahatkin siirretään IB UK:n tilille. Kaupankäyntiohjelmasta on myös olemassa erillinen web versio, jota voi käyttää pelkällä nettiselaimella.

Lynx eroaa kuitenkin Interactive Brokersista muutamalla tapaa. Ensinnäkin asiakkuuden aloittamiseen riittää 4.000 euron talletus, kun IB vaatii vähintään 10.000 dollaria. Interactive Brokersilla on 10 dollarin suuruinen kuukausiveloitus, kun Lynx on puolestaan kuukausimaksuton. Kaupankäyntikustannukset ovat kuitenkin IB:llä pienemmät Lynxiin verrattuna. Jos siis käyt paljon kauppaa, niin IB on todennäköisesti edullisempi vaihtoehto.

Oma kaupankäyntiaktiviteettini on kuitenkin sen verran alhainen, että Lynx tulee tällaiselle enemmänkin holdia harrastavalle piensijoittajalle edullisemmaksi.

Lynxin asiakkuuspaketin voi tilata suoraan heidän nettisivulta. Paperit ovat siis saksaksi, mutta niiden täyttämisestä selviää lukiotason saksalla tai hyödyntämällä Google translate -palvelua. Aktiedirektiin verrattuna täytettäviä papereita on moninkertaisesti enemmän, mutta suurimmasta osasta selviää onneksi vain ruksittamalla oikean kohdan tarjotuista vaihtoehdoista. Hauska yksityiskohta Lynxin hakemuksessa oli se, että he vaativat kopion sähkölaskusta, josta ilmenee nimi ja osoite.

Mutta ei mennyt papereiden ruksittelu ihan putkeen Lynxin kohdallakaan. Kun olin täyttänyt paperit ja lähettänyt ne Saksaan tömähti sähköpostiin viesti asiakaspalvelusta. Olin ruksittanut itseni asiakkaaksi, jolle ei sovellu heidän tarjoamat korkean riskin sijoituspalvelut. Lisäksi henkilöllisyyteni varmentamiseen olisi tarvinnut joko notaarin tai pankin edustajan todistuksen leimalla varustettuna.

Asiakasluokituksen "korjaaminen" kävi onneksi sentään näppärästi. Tarvitsi vain tehdä rastiharjoitus uudestaan kyseisen kohdan osalta, allekirjoittaa paperi ja lähettää se sähköpostiliitteenä asiakaspalveluun.

Henkilöllisyyden todistaminen ei sähköpostitse sitten onnistunutkaan. Valitsin kahdesta vaihtoehdosta käynnin maistraatissa julkisen notaarin luona. Notaari ei varsinaisesti tee tällaisia todistuksia, mutta lähinnä Lynxin päätä taisi kiinnostaa vain virallisen tahon leima papereissa. Vaadittuun paperiin sain notaarilta leiman ja todistuksen, että allekirjoitukseni on oikea. Allekirjoituksen oikeaksi todistaminen maksoi 7 euroa. Postitin lomakkeen Lynxille Saksaan ja jäin odottamaan. Tässä vaiheessa aikaa asiakkaaksi ryhtymiseksi oli kulunut noin viikon verran.

Vajaan viikon päästä sain Lynxiltä sähköpostia. Asiakkuus oli nyt hyväksytty. Sähköpostin liitteenä oli pdf tiedosto, joka piti sisällään käyttäjätunnuksen ja salasanan kaupankäyntiohjelmistoon. Lisäksi mukana tuli tilinumerot 4.000 euron siirtämiseksi palveluun, joiden saavuttua tili aktivoitaisiin.

Lynxin tapa toimittaa käyttäjätunnus ja salasana suojaamattoman sähköpostin liitteenä kuulostaa hurjalta. Ne ovat periaatteessa kenen tahansa sniffattavissa suoraan sähköpostiliikenteestä.

(Lynxin viesti asiakkuuden avaamisesta)

Siirsin rahat IB UK:n tilille EU-siirtona euroina. Kuluja tilisiirrosta ei mene. Kahden päivän kuluttua siirretyt varat näkyivät kaupankäyntiohjelmassa ja pystyin tekemään ensimmäiset kaupat. Sähköposti Lynxiltä siitä, että rahat olivat tulleet ja pystyin aloittamaan kaupanteon tuli vasta vuorokautta myöhemmin kuin olin jo kaupat tehnyt.

Kaiken kaikkiaan aikaa Lynxin asiakkaaksi pääsemiseksi paloi parin viikon verran. Mikäli paperisota olisi mennyt kerralla putkeen olisi asiakkuuden aloitus hoitunut sekä Aktiedirektillä, että Lynxillä varmaan noin puolet nopeammin kuin mitä ne nyt tapahtuivat.

Oletussalasanan vaihto Lynxillä ei onnistunut ilman yhteydenottoa asiakaspalveluun. Salasanan vaihtamiseen Lynxillä tarvitsee erillisen security "tokenin", jonka järjestelmä lähettää asiakkaan sähköpostiosoitteeseen. Uusilla asiakkailla tämä on aina ensiksi määritetty Lynxin oman asiakaspalvelun osoitteeksi. Kun asiakaspalvelu oli tämän muuttanut otettuani heihin yhteyttä onnistui myös salasanan vaihto.


(Lynxin ja Interactive Brokersin TWS kaupankäyntiohjelmisto)

IB:n kaupankäyntiohjelmisto ei ole helpoimmasta päästä. Mikäli Interactive Brokersin tai Lynxin asiakkuus kiinnostaa kannattaa tutustua sen toimintaan demo-tilin avulla. Demon kautta voi testata miten kauppojen tekeminen TWS ohjelmalla tapahtuu. Demoon voi tutustua tästä linkistä.

Mikäli Lynxillä aikoo käydä kauppaa myös muissa kuin euroissa noteerattavissa pörsseissä tulee heille avata margin account. Kun kauppaa käy muissa valuutoissa tulee eurot vaihtaa toiseen valuuttaan itse. Valuutanvaihdon voi myös jättää tekemättä, jolloin tehty tili lainoittuu (margin loan). Margin tilin omistavan asiakkaan tuleekin seurata margin vaatimuksia tarkasti mikäli lainoitusta käyttää. Lynx tai IB ei käytä margin call:ia vaan mikäli ylilainoitus tapahtuu likvidoi välittäjä omaisuutta kysymättä asiakkaalta laisinkaan.

Toinen asia mikä asiakkaan tulee ottaa huomioon on se, että Lynx tai IB ei sopimusehtojen perusteella ilmoita Suomen verottajalle tehdyistä kaupoista. Asiakkaan kannattaa siis pitää omaa kirjanpitoa verottajaa varten, sekä muistaa ilmoittaa veroilmoituksen yhteydessä tehdyistä kaupoista, sekä omistuksista verottajalle. Muutoin sijoittaja syyllistyy veropetokseen. Tarvittavat raportit saa generoitua palvelusta itse.

Lynx tarjoaa ilmaiseksi vain viivästetyt kaupankäyntitiedot. Osa pörssien reaaliaikaisista tiedoista ovat ilmaisia, kuten CHIXEN, mutta suurin osa maksaa erikseen. Itse olen tullut toimeen viivästetyillä kurssitiedoilla ja osan reaaliaikaisista tiedoista voi tarkistaa käyttäen jotakin toista välittäjää (vaikka Nordnettia Saksan osalta). Tämä on kuitenkin asia, mikä on hyvä pitää mielessä, kun kokonaiskustannuksia omalla kohdalla puntaroi. Jos kaupankäyntiaktiviteetti on suurta ovat reaaliaikaiset tiedot tärkeitä.

Olen tekemiini muutoksiin välittäjissä tyytyväinen. Nyt kaupankäyntikulut ovat huomattavasti edullisemmat kuin aiemmin. Se mahdollistaa paremman hajautuksen suorilla osakesijoituksilla, kun on mahdollista käyttää pienikokoisempia transaktioita samoilla suhteellisilla kuluilla kuin aiemmin. Harmi vain, että Suomessa ei ole enää tarjolla kilpailukykyisesti hinnoiteltua osakevälitystä ulkomaille. Hajaantunut asiakkuus ja omaisuus tuovat aavistuksen lisää työtä, mutta se on hinta, jonka tästä järjestelystä joutuu "maksamaan".

88 vastausta artikkeliin "Kaupankäyntikulut alas: Aktiedirekt ja Lynx"


jadfh kirjoittaa:

Kiitos erittäin paljon seikkaperäisestä raportista! Nyt vissiin joutuu opiskelemaan ruotsia ja/tai saksaa...

18.10.2010 klo 18.11.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Sinnikästä työtä kulujen minimoimiseksi.

Thumbs up!

18.10.2010 klo 18.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

En olisi uskonut että kuluissa on näin suuria eroja! No, onneksi kummatkin kielet taipuu.

Silti, taitaa olla minulla vielä paljolti muita opeteltavia asioita, ennenkuin samalle polulle lähden. Tosin, se aika tullee ennen pitkää, joten kerta tuo noin pitkän kaavan projekti on, pitää varmaan kohta alottaa.

Kiitos vertailusta!

18.10.2010 klo 19.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

Loistava jatkoartikkeli kun juuri viime viikolla tuota alkuperäistä hintavertailuasi tutkailinkin. Sääli ettei kummastakaan saa täyttä palvelua englanniksi (palautteen paikka?), mutta lisätään kirjoitus suosikkeihin niin voin palata asiaan kun kyllästyn Suomen hintoihihn.

18.10.2010 klo 22.21.00

J kirjoittaa:

Itsekin aikaisemman välittäjä-vertailusi perusteella päädyin Lynxiin ETF-kauppapaikkana, tosin ranskankielisen palvelun kautta. Tätä kautta vähimmäistalletus oli 3500€, kaikki paperityöt onnistuivat sähköpostin liitteinä ja passi avopuolisoni todistamana. Toistaiseksi kaikki on sujunut Lynxin kanssa hyvin!

Pienenä lisäyksenä/korjauksena mainitsemaasi: vieraalla valuttalla kaupanteko onnistuu kyllä myös cash accountilla, jollainen itselläni on, tosin silloin pitää euroila ostaa dollareita tai muuta haluttua valuutta kaupankäyntiohjelman forex-toimintoa käyttäen. Kulut olivat varsin pienet, vaihtaessani koko minimitalletussumman dollareiksi meni vajaa 4$.

19.10.2010 klo 0.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Muistaakseni myös Hollannin Lynxillä on minimitalletus 3.500 euroa. Ilmeisesti Ranskan Lynx ei vaatinut saada nähtäväksi leimoja pankilta tai notaarilta?

Margin tilillä on se etu ettei valuuttoja tarvitse vaihtaa Forexin kautta. Jos ei margin tiliä avaa, niin ilmeisesti silloin voi käyttää mainitsemaasi tapaa. Hyvä tietää.

19.10.2010 klo 8.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitokset, aivan loistava artikkeli! Tässä sen näkee, että ei se aina niin helppoa ole.

19.10.2010 klo 11.56.00

J kirjoittaa:

Ei vaadittu virallisia leimoja vaan itse skannattu, printattu, allekirjoitettu ja uudestaan skannattu passikopio oli riittävä. Toki uudehko utility bill oli lähetettävä osoitteen varmentamiseksi joten lähetin pankin tiliotteen koska se oli ainoa paperinen 'lasku' mitä kotiin tulee.

19.10.2010 klo 17.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Aktiedirektistä:

Lähetin heille sähköpostia tässä pari kuukautta sitten. Kysyin (ruotsiksi) mm. että ottavatko he suomalaisia asiakkaita ja vastaus tuli lähes samantien, että kyllä onnistuu. Erikoista, jos sait eri vastauksen samaan kysymykseen.

Kysyin myös rahansiirrosita ja sanoivat että he käsittelevät vain kruunuja, eli tämän mukaan rahoja ei voisi lähettää euroina...

Sami

19.10.2010 klo 17.54.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Eurojen siirtäminen onnistuu kyllä. Pitää vain laittaa mailia asiakaspalveluun, että vaihtavat ne kruunuiksi. Se tulee myös edullisemmaksi.

Tämä tieto yhdeltä suomalaiselta Aktiedirektin käyttäjältä.

19.10.2010 klo 18.04.00

TomaHawk kirjoittaa:

Hyvä postaus!

Liityin itse myös äskettäin Lynxin asiakkaaksi. Voisin lisätä että tuo henkilötietojen varmistaminen onnistuu kyllä "helpommin". Kävin vain paikallisessa Prismassa S-pankin konttorissa, ja pyysin heitä todistamaan henkilöllisyyteni, ja samalle sieltä laitettiin nimet passikopioon. Aikaa kului 10 minuuttia ja hinta 0€.

Minulle kävi sama juttu, eli olin laittanut kaupankäyntini tarkoitukseksi m.m. "Kapitalschutz", oletin tämän tarkoittavan kutakuinkin "ostovoiman turvaamista". Kuten kirjoittaja jo totesi niin tämä ei käynyt. Ihmettelin kyllä miksi asiasta ei ollut minkäänlaista mainintaa.

Korjaus onnistui tosiaan tulostamalla sivu uudestaan, rasti pois "väärästä" kohdasta, ja lappu uudelleen skannerin kautta Saksaan. Eli huomio kaikille uusille hakijoille: Ei kannata laittaa rastia kohtiin 'Kapitalschutz' taikka 'Einkommen'!

19.10.2010 klo 18.54.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

TomaHawk: Hyvä vinkki! Harmi ettei itselleni tullut tätä S-Kauppaa/Pankkia mieleen tuossa yhteydessä. Sinne kun on niin paljon helpompi kävellä kuin "tavalliseen" pankkiin, jonne joutuu aina erikseen varaamaan ajan.

Minulla oli ruksitettuna tuosta kaupankäynnin tarkoituksista kaikki kohdat (juurikin tuo Kapitalschutz ja Einkommen). "Korjasin" sen pelkäksi Hedging:ksi.

Tuosta Aktiedirektistä vielä sen verran, että se mitä asiakaspalvelu vastaa näyttää riippuvan ihan siitä kuka palvelija sattuu mailin lukemaan. Tämä koko artikkeli onkin vain yksi subjektiivinen kokemus siitä miten asiakkuuden aloittaminen meni. Kaikkine puutteineen.

19.10.2010 klo 19.13.00

Willam kirjoittaa:

Sain seuraavan mailin Lynxilta http://dpaste.com/261130/.

Ilmoitin, etta olen opiskelija ja etta vuosituloni ovat 10ke assaroinneista ja etta omaisuuteni arvo on 20ke ilman lainaa.

Lynx ilmoittaa, etta tarvitsen 30ke:n varallisuuden ja vuosittaisia tuloja 20ke:n edesta. Viimeinen vaatimus ei tayty, koska opiskellessani en ole ollut tyomarkkinoilla. Vaatimusta en loyda Lynxin kotisivulta.

Olen suunnitellut ratkaisevani ongelman 13.6.2011 ostamalla vanhempieni asunnosta 51% ASP-rahalla ja vuokraamalla asunnon heille, jolloin tuo 20ke:n tuloraja ylittyy.

21.10.2010 klo 14.43.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kuinka paljon halvemmaksi sitten tulee lähettää rahat euroina Aktiedirektiin ja sitten pyytämällä vaihtoa kruunuiksi? Entä paljonko Aktiedirekt veloittaa vaihdosta?

Vähän toistaitoiselta vaikuttavaa meininkiä jos vastaus vaihtelee riippuen kuka kysyy/vastaa. Jos viitsit, niin kysäise sinäkin asiakaspalvelusta. Minulle vastaus oli yksiselitteinen että vain Ruotsin raha kelpaa.

En olisi muuten ikinä uskonut että kuinka paljon vaivaa ihmiset ovat valmiita näkemään säästääkseen kaupankäyntikuluissa. Hyvähän se toki on, en ole itsekään tehnyt Nordnetin kautta kauppoja muutamaan kuukauteen.

Sami

21.10.2010 klo 14.59.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Aktiedirekt veloittaa tietojeni mukaan EUR->SEK vaihdosta jotain 0,15-0,25% väliltä.

Ainakin Nordea veloittaa paljon enemmän, jos siirron tekee SEK:eissä.

21.10.2010 klo 18.00.00

Anonyymi kirjoittaa:

Blogisi on melkoinen mielipiteen muokkaaja:) Koskakohan Nordnet tajuaa Blogin voiman ja laskee hintojaan??

Kuinka tuon oman suomalaisen henkilötunnuksen voi laittaa tuolle hakulomakkeelle? Mitä tarkoittavat alasvetolaatikosta saatavat lukemat 19 ja 20?

-JK

26.10.2010 klo 11.30.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Suomalaista henkilötunnusta ei voi laittaa web lomakkeeseen. Laitoin siihen tuulesta temmatun ruotsalaisen sotun (http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_identity_number_%28Sweden%29), jonka korjasin sitten printattuun versioon, joka tuli postissa.

Voit myös pyytää asiakaspalvelua lähettämään suoraan sinulle paperisen version.

26.10.2010 klo 11.37.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kelpaakohan Lynxille muu lasku kuin sähkölasku? Kun ei sähkösopimusta ole omalla nimellä.

28.10.2010 klo 23.03.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Muistaakseni puhelin- ja kaasulasku käy myös.

29.10.2010 klo 7.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Aktiedirekt veloittaa tietojeni mukaan EUR->SEK vaihdosta jotain 0,15-0,25% väliltä."

Kysyin juuri tätä vaihtopalkkiota ja sain vastaukseksi 0,5%. Mistäs olet tuon oman vastauksesi kaivanut?

29.10.2010 klo 13.23.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Yksi suomalainen tuttavani käyttää Aktiedirektiä. Hän muisteli, että vaihtokustannukset olisivat olleet tuota luokkaa kun on vaihtoja tehnyt.

Aktiedirektin oma vastaus on varmasti parempi tieto.

29.10.2010 klo 13.30.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ok, tuo 0,5% on varmaan sitten se oikea. Lomakkeet siis tilaukseen.

29.10.2010 klo 13.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olivatko Aktiedirektin hakupaperit lähes samanlaisia kuin Nordnetin hakupaperit?

Pyysin sähköpostitse Aktiedirektin lähettämään minulle hakupaperit postissa. Hakupaperit tulivat nyt alle viikossa, mutta en ole varma ovatko paperit nyt Nordnetin vaiko Aktiedirektin hakupaperit?? Hakupaperit ovat Nordnetin logolla varustettuja eikä missään vaiheessa paperissa edes mainita Aktiedirektiä!?!?

-JK

1.11.2010 klo 15.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En muista minkälaiset Nordnetin paperit olivat. Sen asiakkuuden aloittamisesta on omalla kohdalla vierähtänyt jo useampi vuosi.

Aktiedirektin papereissa oli Aktiedirektin logo silloin, kun itse asiakkuutta hain. Onhan tuo voinut muuttua. Aktiedirekt on kuitenkin osa Nordnettiä.

1.11.2010 klo 15.37.00

Anonyymi kirjoittaa:

Aktiedirektin lomakkeet näyttävät löytyvän nettisivuiltakin. Tämän näköisellä lomakkeella haetaan asiakkuutta:

https://www.aktiedirekt.se/lib/pdf/depa_avtal.pdf

Sami

1.11.2010 klo 17.40.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jep, tämä näyttää tutummalta minullekin.

1.11.2010 klo 17.48.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kuinkahan tuo henkilöllisyyden todistaminen menee Aktiedirektin tapauksessa, eli siinähän näyttäisi olevan vaatimuksena henkilötunnus myös henkilöllisyyden oikeaksi todistajalta. En mielelläni pyydä esim. työkavereilta (tai varsinkaan S-Pankin henkilökunnalta ;)) heidän sotuaan omiin papereihini ja kaikilla lähisukulaisillakin on sama sukunimi.

Itse kun piensijoitan lähinnä ulkomaille, näyttäisi Aktiedirekt olevan hyvä vaihtoehto vaikka Nordnetin osanen onkin.

-SI

1.11.2010 klo 20.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Riittääkö kun täytän tuon depa_avtal.pdf:n ja passikopion kaverin allekirjoituksella menemään postilla Ruotsiin? Tarvitseeko täyttää kohtaa
"Utländskt skatteregistreringsnr" vai riittääkö että edelliseen kohtaan täyttää Suomi?

1.11.2010 klo 21.44.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Passikopio otetaan tähän blankettiin ja täytetään asianmukaisesti: https://www.aktiedirekt.se/lib/pdf/kundidentifiering.pdf

Sitä ei saa nitoa tai teipata tuohon vaan aseta esim. passi kyseiseen kohtaan ja ota koko setistä valokopio. Sitten todistajan nimi, puhelinnumero ja sotu paperille.

1.11.2010 klo 21.58.00

Anonyymi kirjoittaa:

No niin Aktiedirektin laput tulivat ja täyttäminen onnisti suht kivasti naisystävän ruotsinkielen osaamisen avustuksella. Yksi asia jäi kuitenkin epäselväksi, eli mihin merkitään vastatilin numero(siis oman tilini numero)?

4.11.2010 klo 21.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei kai siellä sellaista kohtaa ole. Itse en merkinnyt mihinkään.

4.11.2010 klo 22.34.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hmm... Onko tietoa, miten rahojen siirtäminen sitten hoidetaan Aktiedirektistä omalle tilille päin? Ilmoitetaanko tili vasta sitten kun on jotakin siirrettävää? Käyttäjätunnusten mukana tulee ilmeisesti kuitenkin ohjeet rahojen siirtämisestä heille päin?

4.11.2010 klo 22.46.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jos ei muuten niin email pelaa. On tuolla kaupankäyntijärjestelmässä kohta, jossa vastatilin voi ilmoittaa, mutten ole sitä vielä käyttänyt.

Aktiedirektin tilitiedot:
BIC: ESSESESS
IBAN: SE73 5000 0000 0555 4824 9134

Tilisiirto normaalisti IBAN siirtona ja kuitista esim. screenshot ja sit mailia asiakaspalveluun, niin näkyy tilillä.

Nämä tiedot myös toiselta suomalaiselta Aktiedirektin käyttäjältä. Itse en ole rahoja vielä liikutellut, kun kauppaa olen toistaiseksi käynyt näistä vain Lynxillä.

4.11.2010 klo 23.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ok, eli oma tili lisäillään siis sinne. Nyt alkaa varmaan tärkeimmät asiat oleen selvillä.

Niin Kiitoksia vielä vinkeistä ja tuosta blogi-kirjoituksesta. Sen takiahan tässä ollaan liikkeellä. Koitin tosin avata aikaisemmin jo asiakkuuden Avanza -pankkiin silloin kun NN nosti hintoja. Se yritys vaan kaatui silloin siihen kun heidän asijakkaallaan pitää olla ruotsalainen pankkitili. En sitten tiedä olisiko Nordean tili käynyt, mutta katsoin parhaimmaksi unohtaa homman kokonaan silloin. Nyt tämä ainakin näyttäisi mahdollisesti jopa onnistuvan :)

4.11.2010 klo 23.19.00

Anonyymi kirjoittaa:

Utländskt skatteregistreringsnr on yrityksiä varten. Jos avaat tilin yksityishenkilönä, niin jätät sen kohdan tyhjäksi.

Jos Aktiedirektistä haluaa nostaa rahat ulos, niin se pitää tehdä nettipankin viestikeskuksen kautta. Ulkomaiselle tilille ei voi siirtää rahaa "yhdellä klikkauksella". Nosto maksaa 99kr + rahan vaihdosta aiheutuvat kulut.

Minulle eivät sanoneet mitään, että pitäisi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun jos tallettaa euroja. Sain vain IBAN ja BIC -koodit. Tosin en ole vielä lähettänyt papereita.

Sami

6.11.2010 klo 20.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Muistuu mieleeni yritys ostaa ranskalaisen Air Liquiden osakkeita, lähetin passikopion ja kopion sähkölaskusta välittäjälle (ohjeiden mukaan), paluupostissa tuli samat dokumentit takaisin ilman mitään selitystä mikä hommassa oli vikana. Ajattelin että merde, pitäkää tunkkinne.

Jos Aktiedirektissä rahanvaihto maksaa 0,5 % ja courtage on 0,15 %, eikö tästä tule jo 0,65 % kuluja?

14.11.2010 klo 19.22.00

Kshanti kirjoittaa:

Yritin tänään saada todistuksen passin kopiosta Hakaniemen S-pankissa. Ei onnistunut. Virkailija oli aivan ihmeissään, eikä siellä ollut tarvittavia leimasimia. Annoin virkailijalle tämän blogin tulosteteen selvitettäväksi, missä mättää.

15.11.2010 klo 17.01.00

Johannes Hidén kirjoittaa:

Onkos tullut nyt enemmän kokemusta siitä, miten kaupankäynti tai salkkuseuranta sujuu AktieDirektillä? Ja saako suoraan Suomen verottajalle kelpaavat veroraportit ulos?

1,5 euroa on jo ihan kohtuullisen matala minimipalkkio, mutta ton AD:n 1 euro olisi toki vielä mukavampi. Suomenkielinen palvelu vain on kohtalaisen iso plussa.

19.11.2010 klo 22.22.00

Tarmo Selkäranka kirjoittaa:

Kiitos palstanpitäjälle hyvistä vinkeistä. Itselläni tilin avaus AD:ssa sujui kitkatta, sen sijaan Lynx veti maton alta:
- ensinnäkin S-Pankki ei suostunut "rahanpesutodistusta" allekirjoittamaan (nähtävästi siis riippuu Prismasta, omassa tapauksessani konsultoivat pääkonttoria), onneksi oma luotonantopankki teki todistuksen ilmaiseksi
- Lynx ilmoittaa sivuillaan, että 4 k€:n talletus ja 21 vuoden ikä riittävät tilin avaamiseen, sähköpostivastaus kaikkien paperien lähettämisen jälkeen oli kuitenkin tyly (vapaasti käännettynä): "Valitettavasti emme voi avata teille tiliä. Luokittelumme mukaan olette "varovainen" (defensiv) sijoittaja, ja palvelumme on suunnattu vain kokeneille treidereille, joilla on neutraali tai dynaaminen riskiprofiili. Lisäksi kauppoja pitäisi tehdä vuodessa vähintään 100 kpl (itse valitsin 25 - 99 kpl/v), likvidiä omaisuutta pitäisi olla 20 k€ ("jotta en ajaudu vararikkoon") ja palkkatuloja vuodessa vähintään 30 k€.
- Ei noissa kriteereissä sinällään mitään, mutta olisi ne KOHTUULLISTA kertoa etukäteen avoimesti, ettei tarvitse lomakkeita turhaan täytellä ja hakea todistuksia, kopioita ja allekirjoituksia
- Onko muilla käynyt vastaavasti, ja saitteko tilin myöhemmin auki päivittämällä tietonne?

20.11.2010 klo 11.11.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tarmo Selkäranka kirjoitti mielenkiintoisia kokemuksia Lynxistä.

Lynx näyttää haluavan aktiivisia kaupankävijöitä, joiden tulee vakuuttaa, että rahat todellakin voi hävitä ilman että tekee kipeää.

Kaupankäyntisovelluksen demo vaikutti siltä, että ison turskan teko vahingossa on helppoa. Turha on kuitenkin itkeä hävittyjä rahoja.

Tilille voi varmasti siirtää rahaa joustavasti, mutta kun rahat haluaa nostaa lienee joustavuus mennyttä.

Tekstin perusteella Lynx ei sovellu palstan ylläpitäjällekään, joka ei kertomansa mukaan ole mikään aktiivinen kaupankävijä.

Palstan ylläpitäjä kirjoitti:
"Olin ruksittanut itseni asiakkaaksi, jolle ei sovellu heidän tarjoamat korkean riskin sijoituspalvelut."

Onko ymmärrettävä, että kaikki kaupankäynti Lynxillä on korkean riskin sijoituspalvelua.

Esitteissä puhutaan muuta kuin sopimuksissa vaaditaan.

20.11.2010 klo 21.09.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos artikkelista. Oletko vastaanottanut Lynx/AD tileille osinkoja? Menikö oikein ja miten verotus?

20.11.2010 klo 21.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sain AD:lle tunnukset yms. hienosti mutta jostain syystä "Nyckel"-kenttään ei kelpaa postinumeroni kun nyt yritän kirjautua sisään ensimmäistä kertaa. Jos ymmärsin ohjeteksteistä oikein niin omaa postinumeroahan siinä pitää käyttää jos ei ole ruotsalaista henkilötunnusta.

Miten tämä on muilla mennyt?

21.11.2010 klo 13.15.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Siihen syötetään suomalainen sotu.

21.11.2010 klo 13.20.00

jadfh kirjoittaa:

Koskeeko tämä pelkästään Saksaa vai onnistuuko tilin avaus Ranskaan ilman mainittuja palkkatuloja ja omaisuusrajaa?

sen sijaan Lynx veti maton alta:
- ensinnäkin S-Pankki ei suostunut "rahanpesutodistusta" allekirjoittamaan (nähtävästi siis riippuu Prismasta, omassa tapauksessani konsultoivat pääkonttoria), onneksi oma luotonantopankki teki todistuksen ilmaiseksi
- Lynx ilmoittaa sivuillaan, että 4 k€:n talletus ja 21 vuoden ikä riittävät tilin avaamiseen, sähköpostivastaus kaikkien paperien lähettämisen jälkeen oli kuitenkin tyly (vapaasti käännettynä): "Valitettavasti emme voi avata teille tiliä. Luokittelumme mukaan olette "varovainen" (defensiv) sijoittaja, ja palvelumme on suunnattu vain kokeneille treidereille, joilla on neutraali tai dynaaminen riskiprofiili. Lisäksi kauppoja pitäisi tehdä vuodessa vähintään 100 kpl (itse valitsin 25 - 99 kpl/v), likvidiä omaisuutta pitäisi olla 20 k€ ("jotta en ajaudu vararikkoon") ja palkkatuloja vuodessa vähintään 30 k€.
- Ei noissa kriteereissä sinällään mitään, mutta olisi ne KOHTUULLISTA kertoa etukäteen avoimesti, ettei tarvitse lomakkeita turhaan täytellä ja hakea todistuksia, kopioita ja allekirjoituksia
- Onko muilla käynyt vastaavasti, ja saitteko tilin myöhemmin auki päivittämällä tietonne?

22.11.2010 klo 19.00.00

Anonyymi kirjoittaa:

No niin, AD hyväksyi minutkin asiakkaakseen :) S-posti siis tuli ja tunnukset lienevät postin kuljetettavana.

Tuolla aikaisemmin on selvitelty nuita valuutan vaihtoon liittyviä kuluja. Oma pankkini on siis vailla 8€ kruunumääräisestä maksusta. AD siis veloittaa 0,5% tai niin he minulle vastasivat silloin kun kysyin, mutta ilmeisesti siihen tulee vielä tuo 0,15% lisäksi? Oletaan siis AD:n kokonaiskuluiksi 0,65%. Seuraavassa laskelma siitä kumpi on kannattavampi, oma pankkini vai AD:

Vaihdettava summa Palkkio AD
500€ 0,65%*500€=3,25€
1000€ 0,65%*1000€=6,5€
1200€ 0,65%*1200€=7,8€
1235€ 0,65%*1235€=8,023€

Valuutan vaihto kannattaa siis omassa pankissa jos AD:lle siirrettävä summma on suurempi kuin 1235€. Suuremmat vaihtosummat siis laskevat kaupoista aiheutuvia kokonaiskuja.Harmi kun ruotsalaiset ei käytä euroa... Kaikki olisi paljon helpompaa.

26.11.2010 klo 19.56.00

Anonyymi kirjoittaa:

Oma pankkisi varmaankin veloittaa 8€ + 0,XX prosenttia vaihdon määrästä. Eli se valuuttakurssi jolla vaihto tapahtuu, ei ole sen hetkinen keskikurssi.

Nordnetdirektin kaupankäyntipalkkio on 0,15% tai 9kr. Eli jos siirrät 1000e, niin voit tehdä vaikka kymmenen 100e arvoista ostosta ja kaupankäyntikulut jäävät 90 kruunuun.

Ja jos miettii mitä vastaavat kaupat maksaisivat Nordnein kautta...

Sami

26.11.2010 klo 22.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Eikös Ruotsi ole kuitenkin SEPA-maa eli kunhan siirretään euroja, pitäisi kulujen olla samat kuin maan sisällä?

26.11.2010 klo 23.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Saksan Lynxiltä tuli postipaketti, sisällä tarvittavat lomakkeet ja mainosmateriaalia. Saksassa tilin avaus käynee ilmeisen helposti, täytetään paperit, marssitaan postikonttoriin ja näytetään siellä paketin mukana tullut PostIdent-kortti, jonka virkailija täyttää ja henkilöllisyys on varmistettu. Saksassa voi tosiaankin olla "kinderleicht", mutta ei Suomessa.

@J: Onnistuiko tosiaan kaikki sähköpostitse, lähetitkö myös pankin tiliotteen skannattuna?

@TomaHawk: Tarkoitatko henkilöllisyyden todistamisella nimenomaan passikopion todistamista vai jotain muuta todistusta? Minkä paikkakunnan S-Pankki oli kyseessä?

@Tarmo Selkäranka: mitä todistusta tarkoitat, passikopion todistamistako? Kauppoja vähintään 100 kpl vuodessa -vaatimus kuulostaa aika kummalta, kun nettisivuilla komeasti luvataan "Unabhängig davon, ob Sie nur wenige Transaktionen im Jahr durchführen oder täglich aktiv handeln, mit LYNX können Sie unnötige Transaktionskosten im Jahr sparen, unabhängig davon, welche Produkte Sie handeln." Ja sama ranskaksi.

Printtasin huvikseni postitse saamieni papereiden lisäksi myös saksan-, ranskan- ja hollanninkieliset nettiversiot. Asiakirjat eivät (edes saksankieliset) ole täysin identtisiä. Saksankielisessä nettiversiossa on "Risikoklassifikation", jossa pitää itse (rasti ruutuun) arvioida oma riskiluokkansa. Lisäksi kysellään USA-spesifisiä kysymyksiä pitkä liuta, näitä ei postiversiosta löydy.

Saksankielisissä versioissa vastatilin kohdalle tulee vain "Name Ihrer Bank" ja "Einzahlungsbetrag €" eli pankin nimi ja ilmeisesti 4000 €:n aloitussumma? Ranskankielisessä (ja hollanninkielisessä) versiossa halutaan tietää enemmän: pankin nimi, tilinumero, "montant viré", tilinhaltija.

Ranskan- ja hollanninkielisessä paperissa kysytään kokemusta ja taitotasoa, mutta saksaversiosta poiketen kerrotaan "hyväksyttävät" vastaukset ("minimum 2 ans est demandée", "une bonne connaissance de produit est demandée"). Lisäksi kysytään koulutusta, josta saksalaiset eivät ole kiinnostuneita.

Hollantiversiossa kysellään vielä miten pitkään sijoituksiaan yleensä hautoo ja millaisia tuottoprosentteja tavoittelee, miten huonoja vuosia on valmis kestämään ja josko on tullut perehdyttyä osake/optiokirjallisuuteen.

Onko jokin syy preferoida nimenomaan saksalaista Lynxiä?

27.11.2010 klo 10.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sami:

On toki totta että oma pankkini varmasti vetää välistä varsinaisen maksupalkkion lisäksi myös EUR => SEK valuuttakurssissa. Tosin epäilen että myöskin AD vetää jotakin välistä valuuttakurssien muodossa. Tämä pitäisi ehkä tarkistaa vielä molempien osalta.

Laskelmaani taisi tosiaan livetä virhe, kun otin tuon 0,15% huomioon tuossa valuutanvaihdon palkkiossa, vaikka se onkin kaupankäyntipalkkio. Oikeat kulut valuutanvaihdossa ovat AD:llä siis 0,5%.

Kokonaisuutena tarkoitus oli kuitenkin tuoda esiin valuutanvaihdosta aiheutuvat kulut ja sen kuinka niihin voi vaikuttaa.

Anonyymi(26.11.2010 23.55.00):

SEPA koskee vain euromääräisiä maksuja. Masettaesssa kruunumääräisiä maksuja kulut ovat sitten jotakin muuta. Nythän oliki siis tarkoitus pohtia sitä kenellä valuutanvaihto kannattaa teettää.

27.11.2010 klo 19.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itsekin kysyin valuutanvaihdon kustannuksista Nordnetdirektiltä. Sanoivat että spredi on 0,5% eli se on se kustannus, minkä häviää valuutanvaihdossa. Eli periaate on sama kuin Nordnetin valuutanvaihdoissa.

Sami

28.11.2010 klo 11.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itse en oikein ymmärrä mihin tuo Aktiedirektin / Nordnetdirektin edullisuus perustuu. Jos laskee esim. 1300 e sijoituksen kulut (0.5% valuutanvaihto + 0.15% kaupankäyntipalkkio) niin se tekee 8.45 e joka on hyvin lähellä Nordnetin 9 e palkkiota. Toiseksi rahan siirto takaisin Suomeen (Betalning inom EU) maksaa 99 kruunua eli melkein kymmenen euroa!!

28.11.2010 klo 23.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onkos tuonne nordnetdirektiin siirrettäviä euroja pakko vaihtaa kruunuiksi, jos käy kauppaa vain Helsingin pörssissä?

29.11.2010 klo 14.12.00

Anonyymi kirjoittaa:

Osaisiko kukaan vastata yllä olevaan kysymykseen?

1.12.2010 klo 13.30.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miten tuo rahan siirtäminen Lynxistä Suomeen käytännössä tapahtuu? Onko se helppoa / vaikeaa? Tuleeko siitä kuluja?

4.12.2010 klo 9.45.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei ole vaikeaa. Rahan nosto tapahtuu Lynxissä Account Managementin alta samaan tapaan kuin monella muullakin välittäjällä. Syötetään vain summa ja vahvistetaan nosto. Yksi nosto per kuukausi on ilmainen, lopuista menee maksu.

4.12.2010 klo 9.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tervehdys ja kiitoksia hyvästä blogista,

Olen rahansiirtovaiheessa Saksan Lynxiin. Pari kysymystä liittyen rahansiirtoon. En haluaisi rahojani bittiavaruuteen...
1) Milloin olette tehneet tämän Einzahlungsvermerkin Lynxin sivuilla suhteessa maksuun, siis ennen vai jälkeen?
2)Saamassani materiaalissa on SWIFT/BIC: CITIDEFFXXX, mutta pankin järjestelmä ehdottaa sitä ilman lopun kolmea X:ää. Kun ko. koodi voi olla 8- tai 11-merkkinen, tämä Lynxin tarjoama äksällinen versio lienee oikea?
Ja pari kommenttia vielä. Mulla ei tullut mitään ongelmaa kauppojen määrästä, sataa vuodessa ei vaadittu. Minä kävin maistraatissa todistuttamassa passini kopion oikeaksi. Se maksoi 3.50 ja kelpasi. Myös sähkölaskun kopio kelpasi. Näitä kummempia todistuksia ei siis edellytety. Aikaa tosin paloi yli 2 viikkoa, lopulta halusivat lisätietoja ammatistani. Maililla vastasin ja parissa päivässä sitten tuli hyväksyntä.
T: Mikael

6.12.2010 klo 17.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

1. Mikä on Einzahlungsvermerk?

2. CITIDEFF:iä olen käyttänyt omassa maksupohjassani ja hyvin on rahat siirtyneet perille. Viive on pari arkipäivää.

6.12.2010 klo 17.26.00

Anonyymi kirjoittaa:

1) Sain hyväksymisvietissä kaksi PDF-liitetiedostoa, toisessa on salasanat, depotnummerit ym. Toinen taas on nimeltään ANLEITUNG: Einzahlungen, joka on 5-sivuinen ohje. Siinä ilmoitetaan, että kukin maksu tulee käydä vahvistamssa Lynxin Kontovervaltung-sivulla, jotta se voidaan kohdistaa asiakkaalle. (Ansicht->Kontovervaltung->Funds management->Cash transfers. Sinne syötettävä määrä, valuutta ja maksupankin nimi) Ohjeessa todetaan, että se pitää tehdä "bei bezahlung". Lieneekö tämä siis lainkaan tarpeen, kun maksuun tulee viesti-kenttään kuitenkin asiakasnumero ja asiakkaan nimi?
2) Tämä CITIDEFFXXX oli tämän saman ohjeen lopussa olevissa tiedoissa. Tarkistin, että itse siinä hyväksymiskirjeessä on CITIDEFF, joka siis sittenkin näyttää äänin 2-1 olevan se oikea.

Laittokohan ne mulle siis jonkin turhanpäiväisen liitteen mukaan.

Mikael

6.12.2010 klo 18.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En ole mitään tuollaisia vahvistuksia syötellyt Cash transfers kohtaan. Kaikki tekemäni kolme siirtoa Lynxille näkyvät kylläkin OK Transaction history kohdassa (ja rahatkin tulleet perille nopeasti). Viestikentässä olen käyttänyt asiakasnumeroa ja nimeä.

6.12.2010 klo 20.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos tästä, toivottavasti muillekin on tästä apua. Kaikenkaikkiaan, ei tämä liian vaikaa ole, mukaan vaan.

Mikael

6.12.2010 klo 22.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

Käykö ND lopulta kalliimmaksi kuin Nordnet jos sijoittaa dollareilla??

Eli ensiksi, pitääkö vaihtaa eurot kruunuiksi ja sitten vielä dollareiksi, jotta voit tehdä kauppaa jenkkiläisillä osakkeilla? Kaksi kertaa valuutanvaihto+kaupankäyntikulu 0,5%+0,5%+1,5%=1,15%
Vai olenko aivan ulalla ja vaihto onnistuu suoraan euroista dollareiksi NordnetDirektilla?

Kaiken tämän lisäksi tulee vielä valuutan vaihto dollarista kruunuiksi/euroiksi osakkeiden myynnin yhteydessä/osinkojen kohdalla..

Pitäisikö sittenkin pysyä nordnetillä? Apuja!!

-J

12.12.2010 klo 0.22.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mitä nää dollareilla, kun et voi niillä käydä edes mitään kauppaa (vain pohjoismaat) Nordnetdirektillä?

12.12.2010 klo 10.06.00

Anonyymi kirjoittaa:

No en sitten mittää!:D
Hyvä tietää tämäkin niin keskityn vain Lynxin asiakkaaksi. Tuolla dollareilla se onnistuu?

-J

12.12.2010 klo 11.01.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kuina suuret kaupankäyntikulut teillä sitten keskimäärin on %ssa?

19.12.2010 klo 14.17.00

Tietämätön kirjoittaa:

Myös minua kiinnostais tietää osinkojen lähdeverotus, onko mennyt suomen verosopimusten mukaan vai joutuuko niistä taistelemaan itse kohdemaan veroviranomaisten kanssa?

4.1.2011 klo 16.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

(Lynxistä:)
Pienenä lisäyksenä/korjauksena mainitsemaasi: vieraalla valuttalla kaupanteko onnistuu kyllä myös cash accountilla, jollainen itselläni on, tosin silloin pitää euroila ostaa dollareita tai muuta haluttua valuutta kaupankäyntiohjelman forex-toimintoa käyttäen. Kulut olivat varsin pienet, vaihtaessani koko minimitalletussumman dollareiksi meni vajaa 4$.

Aika jännää, kaikissa lapuissa kerrotaan, että tarvitaan nimenomaan margin account jotta kaupankäynti vieraalla valuutalla onnistuu. Olisiko tämä belgianranskalainen erikoisuus?

4.1.2011 klo 23.53.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei ole belgialainen erikoisuus. Saksalaisella Lynxillä onnistuu myös non-base currencyn clousaus. Muistaakseni tuossa taisi olla 50ke max. rajana tai jotain sellaista. Sit jos vaihtaa isoja summia on pakko olla Forex tili.

Tähän sain aikanaan ohjeet myös saksaksi Lynxin asiakaspalvelusta, kun kyselin juurikin tätä valuutanvaihtoa. Ei siis tarvitse välttämättä margin tiliä.

5.1.2011 klo 8.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ei ole belgialainen erikoisuus. Saksalaisella Lynxillä onnistuu myös non-base currencyn clousaus. Muistaakseni tuossa taisi olla 50ke max. rajana tai jotain sellaista. Sit jos vaihtaa isoja summia on pakko olla Forex tili.

Kysäisin pääpaikalta Hollannista asiaa ja näin vastasivat:

Unfortunately, it isn’t possible to contact us in a different language than Dutch, German or English. That’s because Lynx doesn’t have an office elsewhere. Next to that, it is possible to trade in Americain stocks if you have a cash account. The only problem is that you need to change your euros to dollars (and after that you need to wait three days for cash settlement). That’s why Lynx Netherlands doesn’t recommend their clients to open a cash account if they’d like to trade in different currencies.

Toisin sanoen kirjallinen materiaali on harhaanjohtavaa.

5.1.2011 klo 18.17.00

Kshanti kirjoittaa:

Minulla on hakemus vetämässä Lynxillä. Tänään maanantaina tuli ilmoitus, että hakemus on vastaanotettu perjantaina ja sitä käsitellään. Kai tämä on hyvä merkki, kun ei tullut hylkäystä samoin tien? Lähetyspäivästä hakemuksen vastaanottamiseen meni 9 päivää ja ilmoitukseen 12 päivää.

Lähetin uudistetun hakulomakkeen. Siinä on huomautukset, että Kapitalschütz ei käy ja likvidiä pitää olla 15k€. Lisäksi kaunistelin kaupankäyntifrekvenssin 100 paremmalle puolelle. Passikopion varmennus onnistui kustannuksitta Sampo Pankissa, kun hyvälaatuinen valokopio oli jo valmiina.

10.1.2011 klo 12.49.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiinostava juttu ja sen perusteella tilasin LYNXin paperit kotiin (Nordnetin asiakas minäkin). Google tranlatorin avulla eilen täyttelin papereita :)

Minua kiinostaa myös AMEX OTC/Pink Sheet osakkeet ja en löytänyt suoraa vastausta voiko niitäkin itsenäisesti treidata LYNXin kautta? Tämähän ei onnistu Nordnetin kautta. Katselin varavaihtoehtona perustaa tiliä ETradelle mitä käyttäisin AMEXin OTC kauppaan.

12.1.2011 klo 12.43.00

Kshanti kirjoittaa:

Tuli bumerangi. Asiakkuus oltiin muuten hyväksymässä, mutta multa puuttui se rahanpesulain mukainen legitimiteettitodistus ja lomakkeesta puuttui yksi kohta. Jotenkin olin onnistunut unohtamaan kokonaan sen paperinipun, jossa luku Wichtig!

Yritin sitten saada todistuksen kahdesta pankista. Toisesta sanottiin, etteivät voi todistaa osoitetta ja toisesta, ettävät todista mitään. Maistraarisssa julkiselle notaarille paperi oli ongelmaton ja se hinnoiteltiin nimellä asematodistus, 10 euroa.

14.1.2011 klo 11.17.00

Anonyymi kirjoittaa:

Lynx tili avattu ja rahat siirretty palveluun. Onko kenelläkään tietoa miten rahanvaihto palvelussa toimii?

Jos esim. haluaa ostaa NYSE:stä USD hinnoiteltuja osakkeita, pitääkö rahat (EUR-USD) vaihtaa ensin vai osaako järjestelmä itse kaivaa tilitä tarvittavat rahat ja muuntaa ne euroista dollareiksi kaupan toteuduttua?

19.1.2011 klo 23.37.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Rahaa voi vaihtaa usealla eri tapaa. Voit vaihtaa myös joko etukäteen tai jälkikäteen (vaatii margin accountin).

Jos sinulla on margin account, niin helpointa on vain sulkea negatiivinen valuuttasaldo. Eli Account:n puolella löytyy Currencies ja sieltä "Close all non-base currency positions". Tai hiiren oikealla korvalla valiten negatiivisen saldon kohdalla.

20.1.2011 klo 9.44.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos vastauksesta. Margin account löytyy, eli pitäisi olla mahdollista ostaa velaksi vieraalla valuutalla ja kuitata velat sitten. Oletko itse kokeillut tätä toiminnallisuutta? Lynx ilmeisesti käyttää sen hetken kurssia, kun raha positio suljetaan vai onko muita kuluja?

Mites etukäteen rahan vaihdon kanssa? Yritin etsiä ohjeita ja ainoa mikä tuli mieleen on vaihtaa foxes-kauppapaikalla.

20.1.2011 klo 13.40.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

On myös muita vaihtoehtoja kuin käyttää Forexia. Latasin Lynxiltä aiemmin saamani valuutanvaihto ohjeet 4shared palveluun. Lataa PDF tästä linkistä.

Toivottavasti tuo selventää. Valuutanvaihdosta tulee kuluja.

20.1.2011 klo 13.48.00

Anonyymi kirjoittaa:

Toi demo ei toimi sitten millään (siis se TWS ohjelma), sanoopi: "Unable to start the application." Koetin kaikkea palomuurista selaimien vaihtoon ja javan päivitykseen.

Liekkö Javan vai ite demon vika, Onko kellään muulla vastaavaa?

25.1.2011 klo 19.28.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Todennäköisesti tietoturva asetukset ovat liian tiukalla. Kauppaa voi myös käydä Webtraderilla suoraan selaimen kautta.

Tutustu Webtrader demoon tästä linkistä.

25.1.2011 klo 19.44.00

Anonyymi kirjoittaa:

Myös minua kiinnostais tietää osinkojen lähdeverotus, onko mennyt suomen verosopimusten mukaan vai joutuuko niistä taistelemaan itse kohdemaan veroviranomaisten kanssa?

Kukaan ei ole kommentoinut tätä vielä. Onko kenelläkään kokemuksia asiasta?

4.2.2011 klo 20.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

Saksan Lynxiin liittyen kysymys;

Ilmeisesti tuota Deutsche Postin PostIdent-lappua (jossa lukee "Wichtig! yms.) ei tarvitse ulkomaalaisten sisällyttää, vaan se identiteetin todistuspaperi riittää?

22.2.2011 klo 2.28.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juuri näin. Deutsche postin paperilla on saksalaisten mahdollista todistaa oma henkilöllisyytensä. Suomesta käsin se ei tietysti onnistu sillä paperilla.

22.2.2011 klo 8.38.00

Anonyymi kirjoittaa:

En jaksanut uhrata työpäivää espoolaisten maistraattien kanssa asiointiin vaan päätin ryhtyä Hollannin Lynxin asiakkaaksi.

Tiistai-aamuna skannatut sopimuspaperit + skannattu, oikeaksi todistettu passikopio (kaverilta nimi ja nimenselvennös) + skannattu luottokorttilasku pdf-tiedostoina Lynxille, iltapäivällä tuli meiliä että hakemus on vastaanotettu ja käsittelyssä, keskiviikkona puolenpäivän aikaan tuli hyväksyntä, rahat SEPA-siirtona kohti Citibankkia, perjantaina tilillä ja kauppa käyntiin.

Helppoa ja halpaa, kulut 0 €.

Jos haluaa nimenomaan saksankielistä palvelua niin silloin Saksan Lynx lienee paikallaan.

-- JS

22.2.2011 klo 20.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

hei!
olen vähän aloitteleva sijoittaja. mistä mä tiedän että kyseessä on juuri oikea/sama yritys, kun noi kaikki palvelut tuntuu antavan eri tikkereitä/symboleita noille osakkeille. sitte tuolla lynxin selainsovelluksessa se ei kerro mitään muuta ku symbolin ja hinnan(joka muuten eroaa 5e muista lähteistä saadusta tiedosta)

eli onko tähän jossain jotain selvyyttä tai säännönmukaisuutta?

5.3.2011 klo 8.39.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ilmeisesti Aktiedirekt ottaa 0,5% valuutanvaihtopalkkion myös euromääräisistä osingoista, eikö niin?

Siinä tapauksessa Aktiedirektin käyttö ei ole järkevää, jos sijoittaa suoraan osakkeisiin ja ainoastaan Helsingin pörssiin.

Sama pätisi myös muihin valuuttoihin/pörsseihin kuin Ruotsin omaan. Euro-tilisiirrosta kun saa maksaa muutenkin valuutanvaihtopalkkion.

KE

23.3.2011 klo 18.50.00

Anonyymi kirjoittaa:

Osinkojen lähdeverotuksesta on kyselty pariin otteeseen näissä kommenteissa. Onko kenelläkään kokemusta miten toimivat Lynxin kautta?

21.7.2011 klo 11.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Myös minua kiinnostais tietää osinkojen lähdeverotus, onko mennyt suomen verosopimusten mukaan vai joutuuko niistä taistelemaan itse kohdemaan veroviranomaisten kanssa?

Joudut itse asioimaan Saksan/Belgian/Ranskan jne. viranomaisten kanssa.

10.8.2011 klo 23.39.00

Anonyymi kirjoittaa:

En saanut lynxin lapusta selkeää ohjetta valuutanvaihtoon (saksa ruosteessa) joten kysyn täällä, mikä olisi yksinkertaisin vaihtoehto vaihtaa valuuttaa (cash account)

Täytyykö minun etsiä vain eur/usd pari ja tehdä tähän perustuva käsky ostaa tai myydä valuuttaa?

15.5.2012 klo 16.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Joudut itse asioimaan Saksan/Belgian/Ranskan jne. viranomaisten kanssa."

Voisiko joku selventää miten osinkojen lähdeverotus menee USA:n osakkeiden kohdalla? Joutuuko asioimaan viranomaisten kanssa?

3.7.2012 klo 16.55.00

Anonyymi kirjoittaa:

www.degiro.fi/hinnat.html

7.5.2015 klo 7.14.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails