Vuosi 2012 +47,09%

1.1.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Vuosi 2012 on paketissa. Ja millainen sijoitusvuosi siitä tulikaan! Salkkuni tuotto tuntuu korreloivan voimakkaasti blogikirjoitustahdin kanssa. Kirjoitin blogiin vuoden aikana vähemmän kuin koskaan ja tuloksena oli selvästi odotukset ylittänyt toteutunut tuotto. Keskittyminen tekemiseen asioista hölöttämisen sijaan näyttää selvästi kannattavan. Noh, kenties tästä korrelaatiosta ei kuitenkaan voi johtaa kausaalisuhdetta ;)

Kirjoitin vuosi sitten seuraavasti:
Maailma näytti synkältä vuonna 2008, kuten se näyttää myös nyt. Ellei jopa synkemmältä. Hyvin harva uskalsi 2008 povata rajua kurssinousua seuraavalle vuodelle. Vastaavia ennustuksia on nytkin vaikea löytää. Voisiko vuodesta 2012 tulla samankaltainen yllätysvuosi?
Arvaukseni osui poikkeuksellisesti varsin hyvin kohdalleen. Eri osakeindeksit ympäri maailman tuottivat keskimääräistä paremmin. Käyttämistäni vertailuindekseistä osingot bruttomääräisesti sisältävä STOXX Europe 600 GI nousi +18,97% ja kotimaan OMXH25 hintaindeksi +13,80%. Kaikista maailmanlopun tuomiopasuunoista huolimatta sijoittajan kannatti olla osakkeissa. Kieltämättä heiluntaa markkinoilla on riittänyt, mutta sen vastapainoksi tuottoakin on tullut kuten pitää.

Entä oma salkkuni? Käyttämäni sijoitusstrategia tuotti vuonna 2012 kulujen jälkeen huimat +47,09%!

(Salkun toteutunut tuotto vuonna 2012 vs. vertailuindeksit)

Ylläolevasta graafista selviää sijoitussalkkuni päiväkohtainen kehitys verrattuna käyttämiini vertailuindekseihin. Salkun tuottoa mittaan käyttäen TWR:ää (Time-Weighted Return) jolloin pääoman lisäykset tai vähennykset eivät vääristä tuotonlaskentaa ja tekee siitä samalla vertailukelpoisen indeksien ja rahastojen kanssa.

Miten strategani pärjäsi ammattimaisiin salkunhoitajiin verrattuna? Rahastoihin erikoistuneen Morningstarin sivuilta löytyy 10.146 eri rahastoa tuottoineen. Jos salkkuni olisi rahasto se olisi sijoittunut sijalle 29. Salkkuni löi siis yli 99,7% kaikista rahastoista mikä on uskomattoman kova suoritus.

Kenties mielenkiintoisempaa on kuitenkin katsoa, että minkälaiset rahastot pärjäsivät sitäkin paremmin. Järjestäin kaikki rahastot, jotka löivät oman salkkuni olivat Turkkiin sijoittavia rahastoja. Eikä ihme. Sijoitusvuosi oli Turkissa erittäin hyvä. Osakkeet nousivat nimittäin keskimäärin +53,3%. Omaan salkkuuni ei turkkilaisia osakkeita eksynyt, sillä minulla ei ole pääsyä Istanbulin pörssiin. Ikävä kyllä.

Salkkuani paremmin pärjänneisiin osuu turkkilaisrahastojen lisäksi Petri Deryngin luotsaama PYN Elite erikoissijoitusrahasto. Minun tarvitsee tehdä tunnustus. Arvostan Petriä ja hänen sijoitusfilosofiaansa. Petrin luotsaamat rahastot on keskitettyjä, hänellä on selvä fokus arvon etsintään ja lisäksi Petri on valmis tekemään myös vaikeita päätöksiä. Eliten uudelleenkohdistus Thaimaasta Vietnamiin ja Kiinaan halvempien osakkeiden perässä vie varmasti osan alkuperäisistä Eliteen sijoittaneista mukanaan, mutta on minusta selvä osoitus sellaisista toimenpiteistä joita hyvän salkunhoitajan tulee pystyä tekemään.

Mutta takaisin omaan sijoitustoimintaani. Salkkuni tuotti kulujen jälkeen 28,12 prosenttiyksikköä paremmin kuin STOXX Europe 600 GI ja 33,29 prosenttiyksikköä OMXH25:tä paremmin. Kenties salkun tuotto oli tulosta selvästi riskisemmästä strategiasta? Katsotaanpa seuraavaksi salkkua hieman eri työkalujen lävitse ja katsotaan mitä ne kertovat.

Kenneth French pitää kotisivullaan yllä markkinatietoa joiden avulla voi laskea salkun CAPM ja Fama-French kolmifaktorimallin alpha- eli ylituotot. Olen tässä yhteydessä käyttänyt päiväaineistoa USA:n markkinoilta, jossa myös salkullani on ollut merkittävä paino. Joulukuun osalta päiväaineistoa ei ole vielä saatavilla, joten lasku on tehny marraskuun loppuun asti. Mallien käyttöön liittyy omat ongelmansa, kuten se että portfolioni ei ole 100% USA salkku, tuottomittauksessa käytän euroa dollarin sijaan ja ylipäänsä vuosi on liian lyhyt mittari sijoitustoiminnassa, jotta siitä voisi tehdä kummempia johtopäätöksiä. Siitä huolimatta tuloksia on ihan mielenkiintoista katsoa läpi.  Alla on perinteisen CAPM alphan tulos.

(Salkun CAPM alpha päivätuotosta laskettuna ajalta 1.1.-30.11.2012)

CAPM mallilla tarkasteltuna salkun päiväkohtainen alpha on 0,1% eli vuositasolla 25%. Markkinabeta on kuitenkin vain 0,75 mikä tarkoittaa sitä, että ylituotto on tullut huomattavasti markkinoita pienemmällä riskillä.


(Fama-French kolmifaktorimallin tulos ajalta 1.1.-30.11.2012)

Fama-French kolmifaktorimalli auttaa katsomaan salkun ylituottoa sen suhteen miten se altistuu pienyhtiöihin tai arvoyhtiöihin. Päiväkohtainen alpha pysyi lähes samana ja markkinabetassa tapahtui vain pieni nousu 0,78:aan. SMB beta osoittaa pientä altistumista large cap yhtiöiden suuntaan ja HML beta lähes olematonta altistumista kasvuyrityksiin päin arvoyhtiöiden sijaan.

Sekä CAPM:n, että Fama-French kolmifaktorimallin mukaan strategian ylituotto on tullut markkinoita pienemmällä riskillä.

Vuosi 2012 oli samalla myös ensimmäinen sijoitusvuosi jolloin käytin pelkästään Lynxiä välittäjänäni. Lynxihän toimii Interactive Brokersin alustalla, jonka raportointityökalut ovat erinomaiset. Se tarjoaa mm. erilaista riskimetriikkaa ja tuotonlaskentaa. Mm. TWR tuotto on mahdollista saada ulos ja olenkin käyttänyt sitä allaolevassa raportissa.

(Raportin perustiedot. Tuotonlaskennassa käytetty TWR:ää.)

(Välittäjän laskema TWR tuotto, sekä paras ja huonoin tuottopäivä.)

(Salkun päivätuotot vuodelta 2012.)

IB:n laskema TWR tuotto vuodelle oli +46,94% eli lähes tulkoon sama kuin omat laskunikin. Ilokseni voin tästä päätellä, että myös IB:n TWR tuotonlaskenta ottaa huomioon kulut (mm. välityskulut, korkokulut, osinkojen ennakonpidätykset, kuukausimaksulliset palvelut kuten reaalikurssit jne).


(Salkun riskimetriikat vs. S&P500 ja iShares S&P 350 Europe vuodelta 2012.)

Riskimetriikan osalta laitoin S&P 500 indeksin lisäksi iShares S&P 350 Europen. Ikävä kyllä STOXX 600:sta tai OMXH25:sta ei raportointityökalussa ole mahdollista käyttää.

Myös näillä riskimetriikoilla tarkastellen salkun tuotto tuli selvästi vertailuindeksejä pienemmällä riskillä. Salkun toteutunut keskihajonta oli vertailuindeksejä korkeampi, mutta mielestäni keskihajonta on ylipäänsä huono mittari. Tämä siksi, että keskihajonta rankaisee myös ylöspäin kohdistuneesta volatiliteetista joka on juuri sellaista volatiliteettia jota sijoittaja sijoituksilleensa haluaa. Siksi itse suosinkin Sharpen sijaan Sortino ja Calmar lukuja, jotka rankaisevat alaspäin suuntautuneesta volatiliteetista. Ne kuvaavat mielestäni riskiä paremmin, jos tällaisia luvuilla haluaa ylipäänsä riskiä mitata. Tosin Sharpellakin mitattuna tulos on erittäin hyvä.


(Bloomberg terminaalin laskemat salkun tunnusluvut 31.12.2012)

Fama-Frenchin kolmifaktorimalli oli sitä mieltä, että salkkuni altistuu enemmän kasvuosakkeiden ja isojen yhtiöiden suuntaan. Mallit eivät mielestäni kerro aina asioita hyvin. Vuonna 2012 salkun toteutunut osinkotuotto oli 4,67%, mikä viittaa selvästi arvosijoittamisen suuntaan. Bloombergin terminaali laskee salkkuni tunnusluvuiksi vuoteen 2013 lähdettäessä mm. seuraavat arvot: P/E 8 ja P/B 1,4. Ne on arvosijoittajalle kuuluvat tunnusluvut.

Onnea ja menestystä kaikille sijoittajille vuoteen 2013!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +12,68%
Tuotto vuoden alusta: +47,09%

Päivitys 4.1.2013: Riskimetriikoihin otettu mukaan vuoden viimeinen päivä.

37 vastausta artikkeliin "Vuosi 2012 +47,09%"


Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Vau, onneksi olkoon sijoitusmenestyksestä. Samaa tahtia kun jatkat niin taloudellinen riippumattomuus on hetikohta saavutettu :)

1.1.2013 klo 15.51.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos! :)

Olisihan se mahtavaa paukutella tällaisia lukemia joka vuosi. Ei kuitenkaan aivan todennäköistä käyttämäni strategian backtestauksen perusteella. Tämä vuosi oli keskimääräistä parempi.

1.1.2013 klo 15.53.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onneksi olkoon. Loppuarvosanan saat kun siirryt eläkkeelle.

1.1.2013 klo 16.13.00

laakari kirjoittaa:

Iso peukku! Totta se on, että oikeat marjanpoimijat erottuu harrastelijoista! :) Jonkinlainen mielikuva strategiastasi alkaa hahmottua, ainakin luulen niin. Mikä on minimi päivävaihdolle, montako kappaletta? ;)

Ja kuinka kivuttomasti onnistui arvopapereiden siirto ja tilinavaus Lynxille?

Tuotteliaita valintoja vuodelle 2013 myös!

1.1.2013 klo 17.10.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kylläpä sitä pieni ihminen tuntee itsensä nyt typeräksi. Onnea hienosta tuloksesta!

1.1.2013 klo 18.12.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Paljon kiitoksia onnitteluista :)

laakari: Tässähän pitää ihan miettiä että mitä vastaa jottei strategiasta paljastu liikaa. Kauppaa käyn kohtuu harvakseltaan. Tilinavauksesta Lynxille olen kirjoittanut aiemmin tässä postauksessa. Interactive Brokers olisi nykyisin itselle edullisempi mutten ole jaksanut enää alkaa vaihtamaan. Ja kaupankäyntikuluthan on verotuksessa vähennyskelpoinen kuluerä.

1.1.2013 klo 18.30.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut hienosta tuloksesta!

1.1.2013 klo 22.52.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onnittelut! Olen seurannut blogiasi pitkään ja mukava kuulla, että alkaa se taloudellinen riippumattomuus lähestyä.

Oletko muuten itse seurannut joitain blogeja? Olisi mukava kuulla omiin sijoituksiin vinkkejä, mutta nykyinen blogisi on kuitenkin näin alkuvaiheessa olevalle passiivisijoittajalle liikaa tietotaidollisesti, rahallisesti sekä ajankäytön kannalta. :)

Kommentoijilta olisi myös mukava kuulla blogisuosituksia tälläiselle pienemmälle sijoittajalle.

2.1.2013 klo 11.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

Millä tavalla laskit toteutuneen osinkotuoton? Omille ostohinnoillesi (mielestäni ainoa oikea tapa), keskimääräiselle salkun arvolle viime vuonna vai jollakin muulla tavalla?

Sami

2.1.2013 klo 13.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Anonyymi 1: Blogin alkupuoli sisältää helpommin pureksittavaa asiaa. Kannattaa tutustua niihin kirjoituksiin jollet ole aiemmin sitä tehnyt. Sivuston oikeasta laidasta löytyy varsin hyvä kattaus eri blogeja joita lueskelen. Se mikä itse kenenkin mielestä on näistä hyvä riippuu aivan jokaisen omasta sijoitustavasta ja tyylistä. Kannattaa katsoa useampi läpi ja valita itselle sopivin. Kannattaa muistaa, että se paras voi hyvinkin olla se joka ärsyttää eniten ja siten aiheuttaa omien näkökantojen haastamista.

Anonyymi 2: Toteutuneen osinkotuoton laskin seuraavalla kaavalla: vuoden aikana tulleen bruttomääräiset osingot / salkun NAV vuoden lopussa. Ostohintoja käyttämällä osinkotuotto olisi vielä tuota 4,67%:ia korkeampi. Mielestäni olennaisempi tieto lukijalle on tässä kohtaa se, että salkun osinkotuotto on markkinoiden osinkotuottoa korkeampi. Se kertoo salkun tyypistä jotain.

2.1.2013 klo 17.20.00

Anonyymi kirjoittaa:


Parahin KTR,

Käytätkö salkun hallintaan/seurantaan vielä Profitmapperia? Minulla tuo Profitmapper vaikuttaa melko toimimattomalta, kurssit eivät päivity ja uusien positioiden lisääminen salkkuun johtaa Microsoft IISn virheilmoon jne jne

5.1.2013 klo 0.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En käytä enää. Mm. juurikin mainitsemistasi syistä. Profitmapperin käyttäjämäärät jäivät sen verran alhaisiksi ettei MFIE ole jatkanut sen kehittämistä. Lisäksi minulla on nykyisin käytössä ammattitason laitteet kuten Bloombergin terminaali, joka on aivan eri kaliiberin palvelu.

5.1.2013 klo 10.13.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tyhmä kysymys: miten STOXX Europe 600 GI -indeksiin voi sijoittaa? Ei ainakaan Nordnetin palvelulla, vai?

8.1.2013 klo 0.20.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

iSharesilla osingot ulos jakava (ei GI, mutta fyysinen replikointi):
http://de.ishares.com/en/rc/products/EXSA

Ja db x-trackers joka uudelleensijoittaa osingot (vastaa lähinnä GI indeksiä):
http://www.etf.db.com/UK/pdf/EN/factsheet/factsheetLU0328475792_2012_11_30.pdf

8.1.2013 klo 6.53.00

Anonyymi kirjoittaa:

Pitäisikö vuoden aikana maksetut osinkojen ennakonpidätykset laskea takaisin salkun tuottoon? Tuntuu hassulta laskea tuottoa, joka ei ole puhtaasti "ennen veroja", muttei myöskään täysin "verojen jälkeen" sillä myynneistä ei ole maksettu veroja.

8.1.2013 klo 18.06.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Riippuu mitä haluaa mitata. Itse seuraan tällä tavalla salkun perffia kulujen jälkeen, joka on itselleni se mieluisin tapa mutta toisaalta myös raadollisin tuoton vertailun suhteen. Puhtaasti bruttotuotolla mitaten salkun tuottolukemathan olisivat vielä mehevämmät.

Myyntiverojen huomiointi on vähän kanssa niin ja näin. Myin mm. viime vuonna yhden kiinteistön ja sen verosuunnittelun seurauksena tuli kirjanpidollista luovutustappiota, jonka johdosta koko kertynyt tuotto osakesijoittamisesta on "verovapaata".

"Makuasioita", sanoi Musti kun muniansa nuoli :)

8.1.2013 klo 18.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jepulis. Itselleni ehkä mielekkäin tapa on kulujen jälkeen, ennen veroja (eli ennakonpidätykset laskettuna takaisin). Kaupankäyntikulujen ja valuutanvaihtokustannusten takaisin laskeminen kannustaisi tekemään liikaa kauppaa ja söisi todellista tuottoa, joten en niin pitkälle halua kuitenkaan mennä.

Onnittelut nappiin menneestä sijoitusvuodesta!

8.1.2013 klo 18.32.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos!

Kaupankäynti- ja muut kulut on minusta hyvä huomioida juuri siksi, että salkun todellinen tuotto selviää. Esim. daytrader jolla on paljon kauppaa, mutta ei huomioi kuluja voi salkku näyttää kivasti plussaa, mutta kulujen jälkeen painua tuntuvasti tappiolle.

Oman salkun tuotostani kaupankäyntikulut haukkasivat reilun prosentin pois viime vuonna.

8.1.2013 klo 19.23.00

pohdiskelevasijoittaja kirjoittaa:

Kovat tuotot kyllä tälle vuodelle. Et sattumoisin ole rahastoa perustamassa ? :D

Sen verran jos saa udella että miten sijoituksesi suurinpiirtein ovat jakautuneet maantieteellisesti? Mainitsit tuossa että USA on suurella painolla, mutta teetkö esimerkiksi kehittyville markkinoille suoria osakesijoituksia? Lynxin kautta tarjonta ainakin on käsittääkseni melko laaja.

10.1.2013 klo 19.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tällä hetkellä salkussa on yksi Hong Kongissa listattu Macaolainen yritys 3,5% painolla. Kehittyviä siis on, mutta hyvin pienellä painolla. Sijoitukset ovat enimmäkseen kehittyneillä markkinoilla (Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Australia).

Unelma omasta rahastosta on elänyt jo pari vuotta. Eri asia toteutuuko se koskaan.

10.1.2013 klo 19.34.00

pohdiskelevasijoittaja kirjoittaa:

No jos samaan malliin jatkuu niin luulisi halukkaita sijoittajia löytyvän. Itse ainakin mieluusti ulkoistaisin salkunhoidon noilla tuottolukemilla :D

Oletko muuten backtestannut strategiaasi myös tuolla FF 3-faktorimallilla. Muistelisin, että kun kirjoitit testauksesta niin ainakin beta oli huomattavan alhainen vaikka ylituotto oli selkeä.
(pahoittelut jos vastaus löytyy jo jostain blogisi uumenista tai kommenteista)

10.1.2013 klo 20.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

No jos samaan malliin jatkuu niin luulisi halukkaita sijoittajia löytyvän. Itse ainakin mieluusti ulkoistaisin salkunhoidon noilla tuottolukemilla

Ikävä kyllä asia ei ole aivan noin yksinkertaista. Harmittavasti vielä suurimman osan sijoituksia ohjaa aivan muut asiat kuin salkunhoitajan osaaminen. Mutta ei mennä tähän sen syvällisemmin.

En käyttänyt silloisessa backtestauksessa Fama-Frenchin kolmifaktorimallia.

10.1.2013 klo 20.22.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olet tässä artikkelissa sekä käyttänyt markkinaan verrattua keskihajontaa riskin mittarina että jättänyt käyttämättä, koska se ei mielestäsi siihen sovellu. Ehdottaisin toisentyyppistä johdonmukaisuutta tässä.

(Sekä betan että volatiliteetin kohdalla olisi toki myös pitänyt käyttää oikeinta mahdollista vertailumarkkinaa, tai ainakin samaa molemmissa. Mutta tästä mainitsitkin, ettei se ollut mahdollista käytettävissä olleiden datojen vuoksi.)

12.1.2013 klo 15.40.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ikävä kyllä oikeassa maailmassa ei täydellisiä vertailukohtia ole vaan aina joutuu painimaan epätäydellisyyksien kanssa. Yogi Berran sanoin "In theory there is no difference between practice and theory. In practice there is."

12.1.2013 klo 15.59.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voisitko kertoa salkkusi maantieteellisestä hajautuksesta hieman tarkemmin? Siis tarkkuudella kuinka monta % on Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasian/Tyynen meren alueella?

Ei tarvitse tarkkoja lukuja olla, mutta suuruusluokka kiinnostaisi, etenkin Euroopan osalta?

23.1.2013 klo 20.50.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Se mikä allokaatio on esim. Eurooppaan tänään voi olla hyvin erilainen vaikkapa vuoden kuluttua. Salkun allokaatiota ohjaa se mistä löydän strategiaan sopivan osakkeen, ei maantieteellinen sijainti. Käyttämäni välittäjä luonnollisesti asettaa tietyt rajoitteet jonka sisällä allokaatiota eri maiden välillä pidän.

Allokaatio siis elää kokoajan sen mukaan mistä aina kriteeri täyttäviä osakkeita löydän.

23.1.2013 klo 20.59.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tarkoitinkin että mille salkkusi maantieteellinen jakauma näyttää tällä hetkellä? Ymmärrän kyllä että salkkusi jakauma vaihtelee strategiasi mukaan ja voi olla jo huomenna toisenlainen.

Sijoitatko muuten myös Japaniin?

Ei siis edelleenkään tarvitse mainita yhtiöiden nimiä tai tarkkoja painotuksia maantieteellisesti.

23.1.2013 klo 22.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Eurooppa + USA muodostavat 84% salkusta.

Salkussa ei ole japanilaisia osakkeita.

23.1.2013 klo 23.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Osaatteko sanoa nimeltä ketään henkilöä, joka olisi tehnyt pienen omaisuuden juuri säästämällä indekseihin noin 20 vuoden ajan säännöllisesti?

Onnistuneista salkunhoitajista ja riskivedolla rikastuneista löytyy tarinoita ja juttuja. Osaako KTR sanoa nimeltä ketään, joka olisi kerryttänyt sen 300000 euroa indeksoimalla?

31.1.2013 klo 13.34.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Osaako KTR sanoa nimeltä ketään, joka olisi kerryttänyt sen 300000 euroa indeksoimalla?

Andrew Hallam

31.1.2013 klo 13.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Loistavaa, kiitoksia! Nyt oma VTI+VWO+Seligsonin rahamarkkinarahasto yhdistelmä tuntuu yhä paremmalta:D Sitten pitääkin olla vielä 20 vuotta hyvin kurinalainen.

31.1.2013 klo 14.34.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei ja kiitos erittäin laadukkaasta ja mielenkiintoisesta blogistasi.

Tuohon yllä olevaan minuakin kiinnostaisi tietää jos tiedät blogin / henkilön suomessa joka on indeksisijoittamalla saanut kasattua merkittävää omaisuutta. Itse olen aloittanut aktiivisemman indeksisijoittamisen 2008/2009 hujakoilla. Tuntuu että suurin osa blogeista jotka aiheeseen "taloudellinen riippumattomuus" liittyy on alkanut juuri noihin samoihin aikoihin. Näitä on mielenkiintoista seurata mutta vielä mielenkiintoisempaa olisi lukea suomalaisesta joka aloitti homman jo 15v sitten.

Kiitos

10.2.2013 klo 15.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

15 vuotta sitten Suomessa indekseihin sijoittivat lähinnä instituutiot. Yksityishenkilöitä voi olla vaikea löytää. Ylipäätänsä moni sijoittamisella vaurastunut ei halua omaa nimeään julkisuuteen, oli käytetty strategia sitten mikä tahansa.

Tässä yksi tarina. Ei kuitenkaan indeksisijoittajan, mutta suomalaisen kylläkin.

10.2.2013 klo 15.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei ja kiitos blogin ylläpidosta.
Blogi on toiminut suurena osana alkavaa sijoittaja uraani, olen lukenut blogin kannesta kanteen useampaan otteeseen ja saanut tärkeää tietoa strategioista, anomalioista, psykologisesta käyttäytymisestä ja perustietoa tekniseen, sekä fundamentaaliseen analyysiin.
Olen itse aloittanut viime vuonna data-mining lähtökohtana.
Oma arvopaperikauppa kansioni koko lähentelee 60Gb, eli tietoa on kerätty melkoinen määrä.

Varsinainen syy miksi kirjoitan on se, että olen erityisesti kiinnostunut sinun todellisesta tuotosta. Kun siirsit rahaa ja aloitit kaupankäynnin, eli kuinka paljon olet sijoittanut rahaa arvopaperikauppaan aloitus pisteestä tähän hetkeen ja mikä on se todellinen tuotto sijoitetusta määrästä prosentteina.

Olen huomannut että polkusi on ollut kuoppainen ja usein miinus prosentti on kova isku tuotoille.
Eli oletko todellisuudessa voitolla, kun otetaan huomioon myös muut kulut, eli kaikki arvopaperikauppaan liittyvät kulut?

26.2.2013 klo 10.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kyllä voitolla ollaan ja vielä varsin tukevasti. Ja kulut huomioituna tietenkin! Olen träkännyt omassa Excelissäni sijoitustoimintaa aina vuoden 2008 alusta alkaen, joten myös sijoituksiin siirretyt kokonaisrahamäärät ovat selvillä.

26.2.2013 klo 10.49.00

Anonyymi kirjoittaa:

Käytätkö IB kaupankäyntiin.

29.3.2013 klo 23.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käytän Lynxiä, mikä on lähes sama asia kuin IB (samat järjestelmät, eri hinnat).

30.3.2013 klo 8.37.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails