Spekulointia: Herbalife long volatility

19.2.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Tavoistani poiketen otin juuri spekulatiivisen position Herbalifen (tikkeri HLF) osakkeesta. Tämä sijoitus ei kuulu millään tavalla sijoitusstrategiaani ja on luonteeltaan täysin spekulatiivinen.

Mistä casessa on kyse? One Up on OMXH on blogannut ansiokkaasti aiheesta Nordnetin blogissa. Viimeisin kirjoitus löytyy tästä linkistä. Kannattaa lukea myös One Upin kolme aiempaa tekstiä. Linkit niihin löytyvät samasta jutusta.

Lyhyesti tiivistettynä kyseessä on kahden miljardöörin välinen nokkapokka, jossa Bill Ackman väittää Herbalifea pyramidihuijaukseksi ja sen arvoksi pyöreät nolla. Ackman on kerännyt todistusaineistoa Facts About Herbalife nimiselle sivustolle. Ackmanilla on tukeva 20% short positio Herbalifen osakkeesta.

Vastakkaista näkemystä esittää puolestaan Carl Icahn, jonka kanssa Ackman otti rajusti yhteen televisiohaastattelussa. Haastattelun jälkeen Icahn on omilla varoillaan muodostanut 13%:n long position Herbalifen osakkeesta ja pyrkii mitä ilmeisemmin saamaan aikaiseksi short squeezen osakkeeseen.

Minä en suoraan sanottuna tiedä miten mammuttien välisessä taistelussa tulee lopulta käymään. Näen lopputuloksen kuitenkin binäärisenä. Joko Ackman on oikeassa ja osake romahtaa tai sitten Icahn vetää pidemmän korren ja osake nousee vähintään entiselle 60 dollarin tasolle. Mikäli Icahn "voittaa" nähtäneen myös jonkinlainen short squeeze ja osake käynee siinä yhteydessä myös piikin omaisesti reilusti yhtiön todellista arvoa korkeammalla. Siihen en usko, että osake jäisi treidaamaan nykyiselle tasolleen pidemmäksi aikaa.

Koska uskon tilanteen olevan luonteeltaan binäärinen ja siten osakkeen liikahtavan joko alas tai ylöspäin haluan myös hyötyä näkemyksestäni. Toteutin tämän näkemyksen tänään menemällä longiksi Herbalifen volatiliteettiin. Muodostin elokuun 2013 39$ optioilla itselleni straddlen. Mielelläni olisin halunnut päästä täysin delta neutraaliin tilanteeseen, mutta tällä kombinaatiolla ottamalla yhtä monta call ja put optiota jää delta hieman positiiviseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödyn Herbalifen osakkeen noususta jonkin verran enemmän kuin sen laskemisesta. Mikäli osake jää polkemaan paikalleen tuottaa näkemykseni tappiota.

Miksi juuri nyt? Herbalifen osavuosikatsaus on huomenna. Tulos tai kenties tulosjulkistuksen yhteydessä pidettävässä konferenssitilaisuudessa noussee esille asioita, jotka vaikuttavat selvästi osakkeen hintaan. Odotan Herbalifen osakkeen volatiliteetin kasvavan. Tämä ei tietenkään johdannaisten kohdalla yksistään riitä, sillä hyödyn vasta mikäli kyseisten optioiden implisiittinen volatiliteetti osoittautuukin liian matalaksi. Johdannaisilla implisiittinen volatiliteetti on voimakkaasti mean revertoituva, joten tässä on selvä riski.

Aika-arvo syö johdannaisen arvoa joka päivä, joten tuottomielessä paras vaihtoehto tällä positiolla olisi se, että Herbalifen osake joko romahtaisi tai nousisi hyvin rajusti lyhyen ajan sisällä. Olen ajatellut position pituudeksi maksimissaan kaksi kuukautta. Silloin karkeasti laskien näkemykseni tuottaa voittoa mikäli Herbalifen osake on joko alle 26,5$ tai yli 48,5$. Tuota lyhyemmällä aikajaksolla tappiota tuottava hintaväli on pienempi ja vastaavasti pidemmällä aikajaksolla leveämpi. Maksimitappio kahden kuukauden mittaisella pidolla ei ole portfoliotani ajatellen kovinkaan iso. Sen sijaan mahdollinen tuotto on noin kaksinkertainen tappioriskiin verrattuna.

Teen tällaisia spekulatiivisia sijoituksia hyvin harvoin. Näen Herbalifen tilanteen binäärisenä ja muutoinkin yhtiön tilan hyvin poikkeuksellisena. Straddle on yksi tapa hyödyntää mahdollista binääristä lopputulemaa. Pian tiedämme miten kävi.

Kirjoitus ei ole sijoitussuositus. Bloggaaja omistaa Herbalifen johdannaisia.

8 vastausta artikkeliin "Spekulointia: Herbalife long volatility"


Anonyymi kirjoittaa:

Tykkään tästä betsistä. Katselin itse samanmoista viime viikolla, mutta jäi jostain syystä painamatta loppuun asti.

Vaikka ei vedon kannalta olennaista olekkaan, niin on kyllä muutoinkin mielenkiintoista seurata tilanteen kehittymistä. Ackmanin lausuntoja seuranneena hänellä vaikuttaa olevan melko vahva case HLF:n kaatumisen puolesta, ja uskon hänen olevan oikeassa, mutta nähtäväksi jää tuleeko tuolle myös rahallisesti vastinetta. Melko paljon pitää antaa luottoa markkinaviranomaisten toiminnalle.

19.2.2013 klo 18.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tämä on tosiaan mielenkiintoinen case. Oli positiota tai ei. SEC:n track record ei mikään hirmuisen hyvä ole joten saas nähdä miten käy. Itselle käy kumpikin vaihtoehto sijoitusmielessä.

Saas nähdä mitä huominen tuo tullessaan.

19.2.2013 klo 19.31.00

bulbasaur kirjoittaa:

Kenen kautta ostelet ulkomaisia johdannaisia?

19.2.2013 klo 19.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käytän Lynxiä (=Interactive Brokers) välittäjänäni.

19.2.2013 klo 19.47.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tässä mielenkiintoista tietoa straddle strategian toimivuudesta tulosjulkistusten yhteydessä.

On average, straddles on individual stocks earn significantly negative returns: daily holding period return is -0.19% and weekly holding period return is -2.09%. In sharp contrast, straddle returns are significantly positive around earnings announcements: average at-the-money straddle returns from one day before earnings announcement to the earnings announcement date yields a highly significant 2.3% return.

26.2.2013 klo 14.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Minkä maalaista Lynxiä käytät ja oletko ollut tyytyväinen siihen?

16.3.2013 klo 1.48.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä tälle sijoitukselle kuuluu/kävi?

24.4.2013 klo 1.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Icahnin ja Ackmanin taistelu jatkuu yhä. Harmikseni tämä thrilleri ei ratkennut sen ajan sisällä kuin itse spekuloin, joten olen sulkenut position lievästi tappiollisena.

24.4.2013 klo 8.29.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails