Short squeeze

17.5.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Lyhyeksi myyminen eli shorttaus tai short selling on tapa tehdä rahaa osakemarkkinoilla osakekurssien laskiessa. Tämä tapahtuu myymällä osakkeita joita ei omista ja ostamalla ne myöhemmin halvemmalla takaisin, jotta kauppojen selvityspäivänä myynnit ja ostot vastaavat toisiaan. Shorttaajan myydessä ensin osaketta 10 eurolla ja ostaessa myöhemmin takaisin 8 eurolla tekee kaksi euroa voittoa per osake vähennettynä kaupankäyntikuluilla ja myyntivoiton veroilla.

Short selling kuvaa hyvin myös tämän kaupankäynnin pituutta. Monesti lyhyttä kauppaa käydään päivän sisäisesti eli saman päivän aikana tehdään sekä myynti että osto. Myös pidempiaikainen lyhyeksi myyminen on mahdollista, mutta tällöin sijoittaja joutuu turvautumaan osakelainaukseen, jotta kykenee toimittamaan myymänsä osakkeet joita ei siis omistanut. Osakelainaus ei taasen ole halpaa huvia. Lyhyeksi myynnin vastakohta on pitkäksi myyminen eli longaus tai long selling, jossa kauppa tapahtuu totutussa järjestyksessä. Ensin osto ja vasta sen jälkeen myynti.

Lyhyeksi myymiseen liittyy pari olennaista riskiä. Lyhyeksi osakkeita myyneen sijoittajan tulee osakekurssien noustessa kyetä nostamaan lainattujen osakkeiden vakuutta. Mikäli tähän ei pysty ostaa välittäjä lyhyenä olleet osakkeet takaisin välittämättä hinnasta. Vaikka osake olisi kuinka yliarvostettu kyseisellä hetkellä ei mikään estä yliarvostusta nousemasta entisestään. Tämä voi siten tuoda lyhyeksi myyjälle tuntuvat tappiot.

Tästä pääsemme toiseen riskiin, sekä varsinaiseen aiheeseen eli short squeezeen. Short squeeze tarkoittaa osakekurssien nopeaa nousua, joka johtaa tilanteeseen jossa lyhyeksi myyneet sijoittajat joutuvat ostamaan osaketta minimoidakseen tappionsa ja kattaakseen osakemyyntinsä. Lyhyeksi myyjiä ollessa paljon suhteessa myyjiin johtaa tämä osakekurssin rakettimaiseen nousuun. Ilmiö tavallaan ruokkii itse itseään. Koska osakekurssi on noussut haluaa lyhyeksi myynyt sijoittaja katkaista tappiot ja ostaa osaketta. Ostaminen nostaa kurssia edelleen johtaen tilanteeseen, jossa muut lyhyeksi myyneet eivät kykene kasvattamaan lainattujen osakkeiden vakuutta tai lainoittaja haluaa osakkeensa takaisin. Lyhyeksi myyjän on pakko ostaa osaketta hinnasta välittämättä.

Yllä on Volkswagenin osakekurssi Saksan pörssistä vuodelta 2008. Tuolloin finanssikriisi oli jo hyvässä vauhdissa ja yleisesti autoteollisuus rypi syvällä ongelmissa. Laajat autoteollisuutta koskevat ongelmat johtivat siihen, että niiden osakekurssien oletettiin laskevan. Volkswagenia ei pidetty tämän suhteen poikkeuksena, joten monet sijoittajat ja hedge yhtiöt myivät sen osaketta lyhyeksi tavoitellessaan voittoja. Volkswagen oli lokakuussa 2008 DAX indeksin lyhyeksi myydyin osake.

Mutta sitten tapahtui jotakin yllättävää. Jotakin mitä lyhyeksi myyjät eivät olleet osanneet odottaa. Volkswagenin suurin omistaja Porsche ilmoitti omistavansa yhtiöstä 75 prosenttia optioiden kautta. Hyvä uutinen keskellä synkimmältä näyttänyttä markkinatilannetta johti kurssinousuun, joten lyhyeksi myyjät alkoivat sulkea myyntejään. Mutta koska Volkswagen oli lyhyeksi myydyin osake ja yhtiön toiseksi suurimmalla omistajalla, Ala-Saksin osavaltiolla oli hallussaan 20 prosenttia osakkeista - tuli vapaana vaihdettavista osakkeista huutava pula. Volkswagenin osake nousi kahdessa päivässä 210 eurosta parhaimmillaan jopa yli 1000 euron! Volkswagenista tuli hetkeksi muutamassa päivässä maailman arvokkain yhtiö sen pörssiarvon ollessa yli 300 miljardia euroa Exxon Mobilin pitäessa kakkospaikkaa.

Kuten shortista, myös short squeezesta on olemassa vastakohta - long squeeze. Long squeeze on huomattavasti harvinaisempi kuin short squeeze johtuen siitä, ettei siinä ole samanlaista riskiä osakkeen toimittamisen suhteen kuin short squeezessä. Esimerkkinä long squeezestä voi käyttää edesmenneen Bearn Stearns pankin osaketta vuodelta 2008. Long squeeze osaltaan auttoi Bearn Stearnsin kurssiromahdusta.

Shortsqueeze.com kerää dataa lyhyeksi myynneistä. Ilmiötä metsästävät sijoittajat voivat sen avulla yrittää aavistaa seuraavaa short squeeze osaketta ja päästä hyötymään rakettimaisesta noususta.

2 vastausta artikkeliin "Short squeeze"


Anonyymi kirjoittaa:

Hei

Mitä mieltä olet ASP -tilistä hyödyistä ensiasunnon ostajalle?

18.5.2009 klo 0.27.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Lyhykäisyydessään erittäin hyvä ja ajankohtainen kysymys. ASP-tilihän menee remonttiin ja hallitus on hyväksynyt ehdotuksen jolla tilin ehtoja muutetaan.

Otan uudistuksesta paremmin selvää ja kirjoitan asiasta koosteen tänne blogiin.

18.5.2009 klo 8.20.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails