Tulos Q1/2013 +27,02%

30.3.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Sijoitussalkun TWR tuotto vuoden alusta verrattuna indekseihin)

Sijoitukseni tuottivat viime vuonna yli +47% ja löivät siten yli 99,7% kaikista Morningstarin listaamista n. 10.500 rahastosta. Tuotto kertyi kaiken lisäksi riskikorjattuna selvästi markkinoita paremmin eli se ei ollut korvausta suuremmasta otetusta riskistä vaan päinvastoin.

Niinpä lähdin ottamaan uutta alkanutta vuotta vastaan hieman jännittyneenä. Voisiko näin raju ylituotto jatkua yhä? Nyt ensimmäisen kvartaalin päätyttyä vastaus on mahdollista antaa. Ja se on kyllä. Sijoitukseni tuottivat vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana kaikkien kulujen jälkeen huimat +27,02%! Se on järisyttävän hyvin!

Vaikka viime vuonna rökitin yli 99,7% rahastoista niin alkuvuonna pystyin kirittämään suhteellista suoritusta vielä lisää. Alkuvuoden tuloksella salkkuni sijoittuisi 11. sijalle Morningstarin rahastolistalla. Taakse jää 10.437 rahastoa. Kaiken kaikkiaan pystyin päihittämään alkuvuonna 99,9% kaikista rahastoista. Omaa salkkuani paremmin pärjäsivät lähinnä japanilaisiin small- ja mid-cap osakkeisiin sijoittavat rahastot, joita oli useampia. Small-cap osakkeet ovat tuottaneet Japanissa alkuvuonna erittäin hyvin.

Vertailuindekseinä käyttämäni STOXX Europe 600 Gross Index ja kotimaan OMXH25 indeksi tuottivat keskenään lähes saman verran. STOXX Europe 600 GI:n tuotoksi kertyi +5,83% ja OMXH25:n +5,17%. Ihan kivasti, mutta onhan tuollainen yli kahdenkymmenen prosenttiyksikön tuottoero kerrassaan karmea!

Olen päivä päivältä yhä tyytyväisempi siihen, että en ole indeksisijoittaja vaan kuljen omaa hyvin erilaista polkua moneen muuhun sijoittajaan nähden. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta ajatellen tällainen kehityspolku nopeuttaa aikataulua suunnattomasti - vaikkakin hallitus pyrkii lyömään kapuloita rattaisiin verotuksen avulla yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Olenkin tällä hetkellä ihan mukavasti aikataulua edellä.


(Salkun tuotto verrattuna S&P 500 indeksiin (sininen) ja S&P Europe 350 indeksiin (vihreä), lähde: Lynx)

Lynxin tarjoama raportointityökalu laskee salkkuni TWR tuotoksi vielä kivemmat +27,39%. Tämä johtuu irronneista osingoista, jotka eivät ole vielä tipahtaneet tilille. IB:n työkalu (Lynx käyttää IB:tä) laskee nämä tuottoihin mukaan, kun itse sisällytän ne laskuihin vasta silloin kun osingot kilahtavat taskuun.

Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi tuotti ensimmäisellä kvartaalilla mukavat +10,03% ja puolestaan Eurooppaa mittaava S&P Europe 350 indeksi vaatimattomat +1,04%.(Salkun riskimetriikat vs. S&P 500 ja S&P Europe 350, lähde: Lynx)

Ohessa on salkkuni riskimetriikkaa tältä vuodelta. Luvut ovat viime vuoden metriikoihin nähden vahvemmat. Salkun riskikorjattu tuotto on tuntuvasti parempi S&P 500, sekä S&P Europe 350 indekseihin nähden. Sharpen luku on lähes kaksinkertainen verrattuna S&P 500:aan ja mielestäni paremmin soveltuvissa mittareissa Sortino ja Calmar luvuissa on ero sitäkin suurempi. Sortino ja Calmar eroavat Sharpen luvusta siinä, että ne eivät rankaise ylävolatiliteetista vaan ainoastaan alaspäin suuntautuneesta volatiliteetista eli suomeksi sanottuna salkun sulamisesta.

Salkkuni on myös toipunut tiputuksista indeksejä nopeammin ja max drawdown on pienempi. Salkku on myös ollut plussalla useampana päivänä (72,58% ajasta) kuin S&P 500 tai S&P Europe 350 indeksit.

Käyttämäni sijoitusstrategia toimii tällä hetkellä uskomattoman hyvin. Vanha koodareiden käyttämä sanonta kuuluu seuraavasti: "If it works don't fix it." Niinpä aion jatkaa sijoittamista kuten tähänkin asti.

Lopuksi ajattelin huvittaa lukijoita antamalla sijoitusennusteen usean vuoden ajaksi. Korkosijoitukset ovat tuottaneet osakesijoituksia paremmin viimeisen vuosikymmenen ajan. Korkojen laskiessa yhä lähemmäksi nollatasoa on tämä painopiste tuoton suhteen siirtynyt osakkeiden haltuun. Tällainen omaisuuslajien välisen tuottosuhteen muutos on yleensä hyvin pitkäkestoinen - helposti yhden vuosikymmenen. Osakkeet ovat tuottaneet vuoden 2009 pohjilta varsin hyvin nyt noin neljän vuoden ajan. Siten ennustan, että seuraavat osakkeiden kurssihuiput tulemme näkemään noin kuuden vuoden kuluttua eli meillä olisi nousukautta vielä edessä hyvänlaisesti aina vuoteen 2019 asti. Kriisejä ja kurssiheiluntaa lukeutuu tähän väliin luonnollisesti lukuisia. Uskon suuren kuvan olevan kuitenkin tämä.

Koska kurssikehityksen ennustaminen on täysin mahdotonta on tällä ennustuksella tietysti lähinnä viihdearvoa.

Hyvää pääsiäistä ja tuottoisaa vuoden jatkoa!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +27,02%
Tuotto vuoden alusta: +27,02%

Arvosijoittaminen sopii paremmin introvertille

28.3.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: cdn.trendhunterstatic.com)

Luin Mark Linin kirjoittaman mielenkiintoisen jutun GuruFocus sivustolla siitä miksi arvosijoittaminen sopii paremmin introvertille luonnetyypille. Markin innoittajana toimi Susan Cainin kirjoittama kirja Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking.

Aihe kiinnostaa minua kahdesta syystä. Ensinnäkin olen luonteeltani introvertti. Viihdyn paremmin yksin kuin seurassa ja uppoudun helposti hyvin syvälle omaan pääkoppaani erinäisissä ajatussessioissani. Tykkään miettiä asioita. Toinen syy on se, että pidän itseäni arvosijoittajana. Pyrin löytämään aliarvostettuja yhtiöitä ja hyödyntämään samassa yhteydessä ihmisten käyttäytymiseen perustuvia sudenkuoppia strategiani kautta.

Perinteinen arvosijoittaminen vaatii, että sijoittaja toimii toisin kuin muiden sijoittajien lauma. Ei siis ole ihme, että introverteille tämä on helpompaa sillä laumasta irroittautuminen on muutoinkin luontaisempaa.

Artikkelissaan Mark nostaa esille kolme asiaa, joiden johdosta arvosijoittaminen sopii introverteille paremmin. Ne ovat seuraavat.


1. Ekstrovertit ovat herkkiä palkkioille ja ottavat suurempia riskejä

Palkkiot motivoivat ekstroverttejä suuresti. Palkkion hakeminen puolestaan ajaa suurempaan riskin ottamiseen. Arvosijoittamisessa puolestaan on enemmän kyse riskin tunnistamisesta ja sen välttämisestä. Ekstrovertti henkilö toimii enemmän ulkoisten impulssien ohjaamana ja tekee sen myötä sellaisia vetoja, joissa todennäköisyys ei ole hyvä.

Cornellin yliopiston neurobiologi Richard Depuen tutkimuksen mukaan ekstrovertit reagoivat introverttejä voimakkaammin annettuun amfetamiiniin. Amfetamiini vaikuttaa hyvänolon tunnetta säätelevään dopamiiniin. Tutkimuksessa introvertit saivat ekstroverttejä pienemmät "kiksit". Ekstrovertit ovat siis alttiimpia palkkioille ja voivat siten helpommin maksaa ylihintaa osakkeesta.


2. Introvertit ovat parempia lykkäämään mielihyvää ja omaavat pidemmän sijoitushorisontin

Arvosijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Ekstroverttien "minulle kaikki heti" asenne on avaintekijä huonoihin tuottoihin. Ekstrovertit luopuvat introverttejä nopeammin ostetuista osakkeista. Kun ekstrovertille tarjotaan mahdollisuutta saada 20% tuotto muutamassa päivässä tai kuukaudessa valitsee hän sen useammin moninkertaisen tuoton sijaan, joka tulisi vasta vuosien päästä.


3. Introvertit eivät ole älykkäämpiä, he ovat vain sitkeämpiä

Introverttien ja ekstroverttien välillä ei ole eroa älykkyydessä. Ekstrovertit ovat sen sijaan parempia ns. multitaskauksessa eli usean asian tekemisessä yhtäaikaa. Introverteillä on puolestaan luontainen kyky uppoutua syvällisesti asioihin ja yksityiskohtiin. Ekstrovertit käyttävät ajattelussa oikopolkuja ja nopeutta tarkkuuden kustannuksella. Siinä missä ekstrovertillä ei tahdo riittää sinnikkyys keskittyä monimutkaisten ja vaikeiden tehtävien ratkaisemiseen on introvertti kotonaan. Ja tämä on juuri se iso ero introvertti ja ekstrovertti sijoittajien välillä.


Olen yhä suuremmassa määrin sitä mieltä, että tärkeintä mitä sijoittaja voi tehdä on etsiä itselleen parhaiten toimiva tapa sijoittaa. Markkinoilla on olemassa lukuisia eri tapoja saada ylituottoa aikaiseksi. Jokainen niistä vaatii erilaisia asioita. Se mikä toimii yhdelle sijoittajalle ei toimi toiselle. Siinä missä esimerkiksi arvosijoittaminen sopii helpommin introvertille luonteelle on jokin aktiivisempaa markkinoiden tarkkailua vaativa strategia kenties toimivampi ekstrovertille. Mielestäni on hyvä, että jokaiselle on löydettävissä oma strategia. Se tekee myös markkinoista juuri niin mielenkiintoiset kuin ne ovat.

Nordnetin kautta ETF säästämistä ilman välityspalkkioita

14.3.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(ETF kuukausisäästöpalvelun ulkonäkö Nordnetissa, klikkaa suuremmaksi)

Nordnet ilmoitti tänään tuovansa Pohjoismaihin uuden palvelun, jonka kautta on mahdollista säästää kuukausittain ETF:iin ilman välityspalkkioita. Tarjolle tulee n. 40 ETF:ää db x-trackersilta, iSharesilta ja Xact:lta.

Tämä on erittäin hyvä uutinen! Vastaavanlaisia konsepteja on ollut tarjolla maailmalla jo aiemmin ja on ilo huomata, että nyt vastaava toiminta rantautuu myös Suomeen.

Alla vielä tiedote kokonaisuudessaan.


Lehdistötiedote 14.3.2013

Nordnet tarjoaa ensimmäisenä Suomessa kuukausisäästämistä ETF:iin, ilman välityspalkkioita

Nordnet on lanseerannut Pohjoismaissa täysin uuden palvelun, joka mahdollistaa kuukausisäästämisen ETF:iin, ja ilman välityspalkkioita. ETF-kuukausisäästämiseen on tarjolla kokonaisuudessaan n. 40 ETF:ää markkinoiden johtavilta liikkeeseenlaskijoilta db-xtrackersiltä (Deutsche Bank), iSharesilta (BlackRock) sekä Xactilta (Handelsbanken). Nordnet ei peri ETF-kuukausisäästämisessä ETF:ien ostoista lainkaan välityspalkkioita.

Pörssinoteeratut rahastot, eli ETF:t (Exchange Traded Funds), ovat olleet jo pitkään suosittuja USA:ssa ja muualla Euroopassa. Nordnet näkee ETF:ien kasvattavan suosiotaan myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, minkä myötä ETF-kuukausisäästämiselle on kysyntää. Aluksi tarjolla on n. 40 ETF:ää ilman vipua kolmelta johtavalta liikkeeseenlaskijalta. ETF-kuukausisäästämiseen pääsee mukaan jo 50 eurolla kuussa. Kuukausisäästämisessä ETF:iin voi sijoittaa ilman välityspalkkioita ja osakkeiden tapaan ETF:ien säilytys on maksutonta.

- ETF-kuukausisäästäminen sopii hyvin pitkäaikaiseen säästämiseen, sillä ETF:ien hallinnointipalkkiot ovat yleensä alhaiset. Se, ettei ETF-kuukausisäästämisessä ole välityspalkkiota, alentaa kynnystä sukeltaa mukaan ETF:ien kiehtovaan maailmaan, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

- Nordnetin ETF-kuukausisäästämisessä säästäjät voivat valita itselleen sopivat tuotteet ETF:ien joukosta, jotka sijoittavat erilaisille osakemarkkinoille, mukaan lukien jännittäville kasvumarkkinoille ja korkorahastoihin. Jotkut sijoittajat pitävät pörssinoteerattuja rahastoja korkean riskin sijoitustuotteina, mutta asia on pikemminkin päinvastoin. ETF-kuukausisäästäminen on helppo ja edullinen keino hajauttaa sijoituksia pitkällä aikavälillä, mikä vähentää sijoitusten riskiä, sanoo Odenwall.

Jo yli 30 000 asiakasta on käynyt kauppaa ETF:illä Nordnetin kautta, mikä on pitkälti ETF:ien alhaisempien hallinnointipalkkioiden ansiota verrattuna tavallisiin sijoitusrahastoihin.« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails