Milloin kannattaa aloittaa säästämään osakkeisiin?

15.2.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Oikea vastaus otsikon kysymykseen on aina: NYT! Koska emme oikeasti pysty tietämään milloin nousu tai lasku alkaa taikka kuinka pitkään se kestää kannattaa säästäminen aloittaa aina samantien kun siihen on mahdollisuus eli tulot ylittävät menot. Tee itsellesi palvelus ja aloita säästämään samantien, jo tänään. Se on päätös jota et tule katumaan. Suurin osa meistä lähtee mukaan vasta esim. kuultuaan naapurilta kuinka hänen sijoituksensa ovat nousseet huimasti parin vuoden ajan. Haluamme itsekin päästä noususta osalliseksi. Hetken päästä alkaa laskukausi ja ihmettelemme kuinka tässä näin pääsi käymään, sijoitetut rahatkin menivät miinukselle. Luovutamme ja myymme tappiolla vielä kun sijoituksista jotakin saa. Lähdemme tyypillisesti sijoittamaan nousukaudella. On turvallisemman tuntuista lähteä mukaan kun alla on jo hyvän aikaa kestänyt kurssinousu. Kurssi nousee ja ostamme lisää nouseviin kursseihin. Kunnes alkaa laskukausi. Emme osta koska kurssitkin laskevat ja lopulta realisoimme tappion sekä kiroamme koko osakesijoittamisen keinotteluksi ja katoamme katkerina markkinoilta. Unohdamme osakesijoittamisen kokonaan, kunnes uusi nousukausi alkaa ja ympyrä alkaa alusta.

Elämme nyt maailmantalouden taantumassa. Jotkut ovat uskaltaneet jo puhua lamastakin. On varmasti huono ajatus lähteä osakemarkkinoille? Väärin! Nyt on loistava aika lähteä osakemarkkinoille. Miksi? Otetaan esimerkiksi kaksi sijoittajaa. Ensimmäinen sijoittaja lähtee markkinoille nousukauden aikaan ja säästää vuosittain 6000 euroa (500€/kk) osakkeisiin. Nousukautta kestää 5 vuotta ja jokainen vuosi tuo 10% tuoton. Viittä hyvää vuotta seuraa viisi vuotta laskukautta ja jokainen vuosi tuo 10% tappion. Katsotaan miten tälle sijoittajalle tämän 10 vuoden aikana kävi.
Nousukautena aloittanut sijoittajamme teki yli 14 tuhannen euron tappiot. Tappioprosentiksi tuli noin 23,5%. Harmittaisi varmasti. Toinen esimerkkisijoittaja lähtee markkinoille kesken laskukauden säästäen samaan tahtiin (6000€/v tai 500€/kk) kuin nousukaudella mukaan lähtenyt. Tälle sijoittajalle viisi ensimmäistä vuotta on katkeraa kalkkia tuoden jokaisena vuotena 10% tappiota lisää salkkuun. Sijoittaja taapertaa läpi tämän vaikean ajan ja seuraa viisi nousuvuotta tuoden 10% voiton jokaisena vuotena. Katsotaan miten tälle sijoittajalle tämän 10 vuoden aikana kävi.
Jälkimmäinen, laskukautena säästämään aloittanut sijoittaja, pääsi lähes 16 tuhannen euron voittoihin. Voittoprosentiksi tuli noin 26,5%. Aikamoinen kontrasti nousukautena säästämään aloittaneeseen vertailukumppaniinsa. Laskukautena aloittanut sijoittaja sai laskukauden aikana kerättyä salkkunsa täyteen halpoja osakkeita joista pääsi hyötymään nousukauden viimein alettua. Kun vertaamme näiden sijoittajien pääoman kertymää toisiinsa huomaamme että kaksi vuotta markkinoiden kääntymisestä (7. vuoden kohdalla) laskukautena aloitettu säästäminen ajaa ohi ja nopeasti kasvattaa eroaan nousukaudella aloittaneeseen sijoittajaan.
Tämän vuoksi kannattaa aloittaa huonona aikana. Salkkuun ehtii kertyä halvalla ostettuja arvopapereita. Mitä pidempi laskukausi, sitä enemmän salkkuun ehtii näitä halventuneita osakkeita ostaa, joiden arvonnoususta pääsee sitten nousukaudessa nauttimaan. Nousukausia tulee yhtä varmasti kuin laskukausiakin. Tee siis itsellesi hyvä päätös tänään, aloita säästämään NYT.

10 vastausta artikkeliin "Milloin kannattaa aloittaa säästämään osakkeisiin?"


Anonyymi kirjoittaa:

Mikä on näkemyksesi liittyen asuntolainan lyhentamiseen ja sijoittamisen aloittamiseen.

Tulisiko asuntolainan olla maksettu ennen kuin aloitetaan, vai onko perati parempi asua vuokralla?

Eraassa kirjoituksessasi et ainakaan lammennyt opintolainalla vivutuksesta.

Itse olen ekan asuntolainani maksanut pois mahdollimman pian, mutta kun 2008 alussa muutimme omakotitaloon, pidin paaoman sijoituksissa ja otin toisen asuntolainan.

Aivan hiljattain alkoi ns 12kk lyhennysvapaakin, jona aikana lisaan lainanhoitokuluista saastyneilla euroilla panostusta osakkeisiin.

Lainaa on vahemman kuin saastoja, joten kun korot nousoo ja sijoitustuotot (arvopapereita) laskoo, ni sitten ehtii viela tehda ratkaisun maksaako lainan pois vai jatkaako samaan malliin.

2.10.2009 klo 0.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hei,

mielestäni asuntolaina on lainoista ainut hyväksyttävissä oleva velka. Tämä johtuen siitä, että valtio tukee omistusasumista verohyödyn kautta ja pitkällä tähtäimellä omistusasuminen on vuokralla asumista edullisempaa. Myös minulla on asuntolainaa. Vaikka omasta kiinteistöstäni saatavat vuokratulot kattavat suurimman osan asuntolainamme lyhennyksistä en siltikään pidä sitä kuiten sijoituksena.

Olet hyvässä asemassa, kun sijoitustesi arvo on korkeampi kuin asuntolainasi määrä. Tämä antaa sinulle mukavasti liikkumavaraa.

Itse lähtisin puntaroimaan asiaa seuraavasta näkökulmasta. En tiedä minkälainen asuntolaina sinulla on joten teen muutamia oletuksia. Jos asuntolainasi on sidottu esimerkiksi 12kk euriboriin (n. 1,25% tällä hetkellä) ja marginaalisi on otettu "vanhoina hyvinä aikoina", niin kokonaiskorko lienee jossakin 1,75%:n tietämillä. Lisäksi tulee verohyöty koroista, joka painaa varsinaista koroa hieman alaspäin. Lienee turvallista tehdä oletus, että asuntolainasi kokonaiskorko on siis tällä hetkellä alle kahden prosentin luokkaa.

Jos asuntolainaasi on jäljellä vaikkapa 5 vuotta ja haluat maksaa sen kokonaan pois, niin tämä tarkoittaa nykytilanteessa sitä, että tämä "sijoitus" vastaisi samaa kuin 5 vuoden sijoitus tuotteeseen, joka tuottaisi alle 2% vuosittain. Markkinoilta on saatavilla parempaa tuottoa kohtuullisella riskillä, joten siinä mielessä asuntolainan poismaksaminen nykytilanteessa ei kuulosta houkuttelevalta. Toisaalta asuntolainan poismaksaminen on takuuvarma vajaan 2% tuotto kyseiselle ajalle. Sijoitustuotteista puhuttaessa tulevaisuuden tuotto epävarmempi.

Koska nykyiset korot ovat alhaalla ja korot tunnetusti korreloivat päinvastaisesti osakemarkkinoiden kanssa, sekä koska sijoitusvarallisuutesi on suurempi kuin asuntolainan määrä, päätyisin itse seuraavanlaiseen ratkaisuun. Nykyisten matalien korkojen aikana sijoittaisin oman riskinsietokykyni mukaisesti paremmin tuottaviin kohteisiin. Korkojen kääntyessä nousuun ja näiden sijoitustuotteiden tuotto-odotusten laskiessa punnitsisin tilannetta uudestaan. Korkojen noustessa takuuvarma "tuotto" asuntolainan poismaksusta kasvaisi tuolloin ja vastaavasti varsinkin osakemarkkinoiden tuotto laskisi, jolloin vaakakuppi alkaisi kallistumaan asuntolainan poismaksamisen puolelle.

Kaikki on loppujen lopuksi kiinni omasta riskinsietokyvystäsi mikä sinulle on paras vaihtoehto. Koska sijoitusvarallisuutesi on kuitenkin isompi kuin asuntolaina on lähtötilanteesi hyvä ja se antaa hyvät liikkumavarat eri vaihtoehtojen välillä.

Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua, lopullisen päätöksen joudut luonnollisesti punnitsemaan itse.

2.10.2009 klo 9.53.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos ajatuksista, hyvin samalla tavalla olin asiaa itseksenikin pohtinut. 1kk EURIBOR + 0,3 marginaali, joten korko on juuri nyt hyvinkin pieni. Lainapääoma n 55ke ja sijoitusvarallisuus n 100ke. Riskia pienentaa myos se, etta kolmevitosena ehdin antaa kurssien nousta pohjilta vaikka ei niita viela olisi nahtykkaan.

Olen hiukan eri mielta korkojen ja osakemarkkinoiden suunnan kanssa. Itse naen asian siten, etta korot on juuri nyt laskettu alas, jotta firmat pysyisivat pystyssa naina vaikeina aikoina (rahoituksen voitelu ja kulutuksen nousee ). Korot nousevat, kun nahdaan ettei rahoitusta tarvitse enaan voidella ja kuluttajien halu kuluttaa pysyy hyvalla tasolla jopa siina maarin, etta hinnat nousevat. Tallasessa tilanteessa osakemarkkinoidenkin pitaisi nousta.

3.10.2009 klo 11.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Korkojen ja osakemarkkinoiden vastakkainen korrelaatio ei ole mielipide vaan fakta. Voisin tästä aiheesta joskus vaikka kirjoittaa käyttäen eri esimerkkejä, jotta asia valaistuu.

Kun korot laskevat, niin korkorahastojen arvot nousevat. Korkojen noustessa, korkorahastojen arvot laskevat.

3.10.2009 klo 14.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jollet halua odottaa artikkelin kirjoittamiseen asti (kirjoittanen asiasta muutaman viikon sisään), niin voit lukea asiasta vaikka tästä tutkimuksesta: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1362225

"This paper investigates the correlation of returns between the U.S. stock and bond markets using two prominent index funds. By employing both rolling correlation and dynamic correlation coefficient models for the sample period from 1996 through 2008, we find that the correlation coefficients between stocks and bonds are time-varying and, on average, negative. The correlation coefficients between stock and bond markets depend on a few key macro state variables. The correlation coefficient is negatively correlated with the uncertainty of the stock market's performance but positively related to real income growth and the level of the federal funds rate."

3.10.2009 klo 15.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Korkorahastojen ja korkojen nousun ja laskun suhteen olen hahmottanut, mutta tarkoitin sita etta kun asuntolainan korkoprosentti nousee(alemmaskaan ei se voi menna), niin samalla pitaisi osakkeidenkin hintojen nousta ja itse asialla olla jo noussut.

Tuossa on vertailtu 12kk euriborin ja DJIA:n suhdetta 10v aikana.
http://www.taloussanomat.fi/sivu.php?cat=STK&page=basicdata&page_id=110&link=%2Fsivu.php&chart_len=10y&sym=DJI.DJI&bench=EUR8Y.FX1&avg=&action=Vertaile

3.10.2009 klo 19.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Parempi vertailu lienee OMXH25 ja 12kk euriborin kesken, jotta maantieteellisen sijainti on sama: http://www.taloussanomat.fi/sivu.php?page_id=26&sym=OMXH25.HSE&cat=STK&page=basicdata&link=/sivu.php&bench=EUR8Y.FX1&chart_len=10y

Jos tätä halutaan tulkita, niin matala korkotasohan johtaa osakkeiden hintojen nousuun. Samoin korkea korkotaso johtaa osakkeiden hintojen laskuun. Tämä on sikäli loogista, sillä korkojen nostoilla halutaan hillitä kuumenevaa taloustilannetta ja päinvastoin koronlaskuilla tukea taloutta. Osakemarkkinat ovat taasen hyvä taloudellisen tilanteen kuumemittari, tosin edistävä sellainen. Niinpä korot seuraavat osakkeita perästä. Periaatteessa kyse on tuotto-riski akselista.

Ehkä hieman huonosti ja sekavasti selitetty, mutta lopputulemana sama päätelmä kuin kirjoitit. Kun korot lähtevät nousuun, jossakin vaiheessa tulee tilanne, kun Sinun kannattaa punnita asuntolainamaksu"sijoituksen" tuottoa suhteessa osakemarkkinoiden tuotto-odotukseen. Osakemarkkinathan liioittelevat niin ylös- kuin alaspäin. Jossakin vaiheessa osakkeiden tulevaisuuden tuotto-odotus on pienempi kuin asuntolaina"sijoitukseen" investointi. Toki emme tätä tilannetta pysty varmaksi tietämään kuin aina vasta jälkikäteen.

Summa summarum. Asuntolainan pois maksamalla ei sijoitukselle tällä hetkellä saa kovin hyvää "tuottoa". Parempi vaihtoehto on sijoittaa riskinsietokykysi mukaan paremman tuotto-odotuksen omaaviin sijoituskohteisiin ja korkojen noustua riittävästi uudelleenpunnita tilanne.

3.10.2009 klo 19.31.00

Anonyymi kirjoittaa:

Terve!

Olenko tehnyt suurenkin virheen kun aloitin sijoittamisen vuoden 2010 alussa? Sijoittamisen aloitin kertarysäyksellä noin 12000e salkulla. Sijoitan luonnollisesti passiivisiin rahastoihin, allokaatiot ovat kunnossa jne. Tähän mennessä säästötavoite 800e/kk on toteutunut. Jäi kuitenkin vaivaamaan olisiko pitänyt odottaa rahojen kanssa seuraavaa laskukautta?

-JK

11.8.2010 klo 23.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että markkinoiden ajoittaminen on mahdotonta. Henkilöt, jotka pyrkivät ajoittamaan markkinoita saavat sijoituksilleen tuntuvasti heikomman tuoton kuin sellaiset, jotka eivät siihen pyri.

Siten vastaus kysymykseesi siis on, että et ole tehnyt virhettä. Osakesijoittamiseen kuuluu aina niin nousu- kuin laskukausia. Se heilunta mitä tämän vuoden aikana on tapahtunut on kokonaisuudessaan kohinaa tai hyttysen ininää, kun asiaa katsoo vaikkapa 10 vuoden kuluttua.

Seuraavat laskukaudet päätyvät hyvin harvoin edellisen matalasuhdanteen alapuolelle. Tämänkin tiedon valossa on turhaa ryhtyä odottamaan seuraavaa suurta romahdusta, joka tapahtuu ehkä 10 vuoden välein.

Sen sijaan olisin itse tyytyväinen tilanteestasi, sillä olet päässyt aloittamaan varsin maltillisesti hinnoiteltuna aikana ja saanut imuroitua salkkuun edullisia osakkeita. Nousukauden koittaessa kiität itseäsi, että olet pysynyt streategiassasi kiinni.

12.8.2010 klo 10.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi

Aikaa on kulunut tästä blogipostauksesta, mutta aloittelevalle sijoittajalle tämä on aina ajankohtainen. Vaikka 30 vuoden jälkeen nykyinen indeksin nousu pohjalukemiin verrattuna olisikin hyttysen ininää, niin aloittelijalle blogipostauksen esimerkkisi aiheuttaa huolta. Nousukaudella aloittanut kun saa takkiinsa pohjalta aloittavaan verrattuna esimerkissäsi. Nyt huolta vielä aiheuttaa USA:n velkakatto, mahdollinen Eurokriisi ja korkosijoitusten puolelta viime vuonna on puhuttu korkorahastojen sulkemisesta jopa mahdollisten negatiivisten tulosten vuoksi. Vai onko nyt korkoihin sijoittamiseen juuri sopiva aika, kun ollaan korkojen "lamassa"? Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta pohjalle on pitkä matka.

Kannattaako heti aloittaa sijoittaminen joka tapauksessa? Ajattelin itse laittaa 60/40 osake- ja pitkiin korkorahastoihin (Corporate koska en luota kaikkien Eurovaltioiden tulevaisuuteen).

Kiitos mielenkiintoisista ja selkokielisistä postauksista tähän asti. Tämä on ehdottomasti parhaita tiedonlähteitä sijoittamisesta varsinkin aloitteleville!

27.1.2013 klo 13.27.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails