PS-tilin uudet sudenkuopat

28.1.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta(Kuva: Ken Wilcox)

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun edellisen kerran kirjoitin PS-tilistä. Silloin PS-laki oli vasta valmisteilla, eikä lain läpimeno eduskunnassa ollut mitenkään kirkossa kuulutettu. Tämän jälkeen PS-tilin tuomia hyötyjä ja haittoja on käsitelty erilaisin laskuesimerkein useissa eri medioissa. Niinpä hyppään suoraan ylitse näiden perusasioiden, jotka on jo loppuun kaluttuja.

Veronmaksajain keskusliiton Taloustaito -jäsenlehdessä liiton johtava lakimies Juha Koponen toi esille mielestäni hyviä uusia näkökantoja, joihin en muualla ollut vielä aiemmin törmännyt. Nämä seikat ansaitsevat mielestäni suurempaa huomiota, joten nostan ne tässä esille ja toivon, että asiat herättävät PS-tilin ympärillä uutta keskustelua.

Ensimmäinen ongelma liittyy avioerotilanteeseen, mikäli puolisoilla ei ole ollut avioehtoa. Avioero aiheuttaa PS-tilin purkautumisen tällaisessa tilanteessa. Sen lisäksi, että PS-säästäjä pääsee nauttimaan siitä, että vain puolet PS-tilin säästöistä jää itselle, joutuu säästäjä lisäksi maksamaan 28%:n pääomaveron nostetuista varoista. Aivan sama miten säästöt ovat sinä aika kehittyneet. Vero menee koko summasta. Kuten Koponen toteaa: "Avioerossa säästäjälle voi jäädä luu käteen."

Toinen ongelma liittyy PS-säästäjän ennenaikaiseen kuolemaan ja PS-tilin perintöverotukseen. Nimittäin tällöin verottaja verottaa kertyneet säästöt, sekä tulona, että perintönä. Ensiksi verottaja ottaa omansa säästöjen kuolinhetken mukaisen arvon mukaan pääomaverona eli 28%. Jäljelle jääneestä osasta verottaja ottaa sitten vielä perintöverotuksen mukaisesti verot pois. Esimerkiksi perillisten ollessa PS-säästäjän lapsia perintövero on jäljellä olevasta osasta vielä noin 10-13%. Vanhoihin eläkevakuutuksiin liittyi verovapaa kuolintapauskorvaus, joka uusilta PS-tileiltä on siis poistettu!

PS-tilillä olevia säästöjä ei saa luovuttaa, eikä pantata. Tähän verottaja iskee armottomasti, mikäli henkilö laittaa säästöt vaikka lainan pantiksi. Tällöin lainan määrä katsotaan pääomatuloksi 50%:lla korotettuna. Esimerkiksi, jos PS-säästäjä ottaa 10.000 euron lainan, jonka vakuutena käyttää PS-säästöjä, joutuu hän maksamaan pääomatuloveron 15.000 eurosta.

PS-tilin tuotot voivat joutua myös kaksinkertaisen verotuksen kohteeksi. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun PS-tilille on tehty sijoituksia ulkomaisiin arvopapereihin ja saatu näistä osinkoa. Yleensä maa, josta osingot tilitetään pidättää ensin oman lähdeveronsa. Suomen verotuksessa tätä veroa ei kuitenkaan voida hyvittää, sillä tulo menee verovapaalle PS-tilille. Nostovaiheessa PS-tilin säästöt verotetaan kuitenkin kokonaisuudessaan 28%:n pääomaverolla, eikä ulkomaille maksettu vero pienennä tämän veron määrää.

Oman ongelmansa voi muodostaa henkilön muuttaminen eläkeiässä ulkomaille. Tämä johtuu uuteen lakiin kirjatusta veronkiertopykälästä. Tällä Suomen valtio on pyrkinyt turvaamaan omat veronsa PS-tilin säästöistä ja estämään sen, ettei henkilöt hyödyntäisi eri valtioiden erilaisia verolainsäädäntöjä ja -sopimuksia. Ongelma on kuitenkin siinä, että PS-tilin säästöt kuuluvat koko sopimusajan säästäjälle itselleen. Suomessa verottaja verottaa varojen nostamista 28%:n pääomatuloveron mukaisesti, mutta säästäjän uusi kotivaltio ei välttämättä katso näitä varoja verotettavaksi tuloksi. Onkin epäselvää miten tällaisia suorituksia tulisi kohdella. Katsotaanko tämä veronkierroksi?

14 vastausta artikkeliin "PS-tilin uudet sudenkuopat"


Henri Elo kirjoittaa:

Hyvä artikkeli.
Mielestäni kuitenkin PS-tilin hyödyt ovat kuitenkin kosolti haittoja isommat.
Jatkossa osingot saa PS-tilin kautta verotta kasvamaan korkoa korolle, kuten rahastot ovat saaneet tähänkin saakka.
Samoin säästöstä saa verovähennyksen, jonka tähän saakka on saanut vain kalliiden ja läpinäkymättömien eläkevakuutusten kautta.
Mitä tulee veroihin säästäjän kuollessa, niin parempi sekin kuin FK:n alunperin esittämä malli, jossa säästöt menivät käsittääkseni yhteiseen pooliin kokonaan ohi perillisiltä. Ja eihän nykyisissäkään eläkevakuutuksissa kuolemanvaraturva ole maksuton, vaan henkiyhtiön bisnestä, mitä se uudessa mallissa ei ole.

28.1.2010 klo 23.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hei Henri,

olen myös samaa mieltä, että PS-tili on vanhaa eläkevakuutusjärjestelmää parempi. PS-tiliin itsessään liittyy kuitenkin niin paljon erilaisia epävarmuustekijöitä ja epäselvyyksiä, etten oikein vielä tiedä pidänkö PS-tiliä hyvänä vaiko huonona asiana kokonaisuudessaan.
Varmaa kuitenkin on, että ellei näitä epäkohtia nosteta esille, ei niihin saada myöskään muutosta. Mielestäni keskustelu PS-tilin ympärillä on suotavaa, niin sen hyvistä kuin huonoista puolista.

29.1.2010 klo 7.41.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Hyvä kun tuot näitä asioita esille!

Itse en oikein ole syttynyt PS-tilille. Tämä johtuu siitä että arvostan mahdollisuutta käyttää säästöjäni jo ennen eläkeikää. Toisaalta mikään ei estä sijoittamasta sekä perinteiseen tyyliin, että PS-tilille. Jatkan toistaiseksi kuitenkin suorilla osakesijoituksilla ja ETF:illä.

Plussaa on toki mm. tuo Henrin mainitsema osinkojen verovapaus - mitä pidempi aikaväli, sen parempi lisätuotto. Plussaa on myös mahdollisuus muuttaa allokaatiota, joskin tällä voi tehdä osaamaton itselleen hallaa. Lisäksi muutosten kulut ovat vielä toistaiseksi epäselvät.

29.1.2010 klo 10.09.00

Kimmo kirjoittaa:

Kiitos hyvästä artikkelista! Tämä on kuitenkin asia, joka aika monia kiinnostaa, ja on hyvä saada siihen erilaisia näkemyksiä.

Olen yhä sitä mieltä, että tämä vapaaehtoinen eläkesäästäminen on loppujen lopuksi todella monimutkainen sijoitusmuoto. Sellaisena se ei siis sovi tällaiselle tavalliselle tallaajalle, jolle se kuitenkin on ainakin näennäisesti suunnattu.

29.1.2010 klo 11.45.00

j. kirjoittaa:

Mielenkiintoinen artikkeli.

Kaksinkertaisesta verotuksesta: eikö sama tapahdu kaikissa ulkomaille sijoittavissa osakerahastoissa? Käsittääkseni näitä rahastoja lunastettaessa siihen mennessä maksettuja ulkomaisia osinkoveroja ei voi vähentää.

Itse odottelen kiinnostuneena PS-tilin yksityiskohtia (lähinnä kustannuksia), koska sitä kautta pääsisin edullisimmin veroehdoin kiinni Vanguardin ETF:iin. Verotettavalle tilille en niitä viitsi hankkia, ja Xtrackersin ynnä muiden pääomittavat ETF:t eivät miellytä swap-riskin takia.

29.1.2010 klo 12.20.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

j.: Kaksinkertaisesta verotuksesta. Ulkomaisten osakkeiden ja ETF:ien osalta ulkomaille maksetut verot hyvitetään lain ja verosopimuksen määräysten mukaisesti. Hyvityksen saaminen vain edellyttää selvitystä näistä maksetuista veroista. Piensijoittajat varmasti monesti jättävät nämä selvittämättä, mutta rahastojen kohdalla luulisin rahastonhoitajan hakevan nämä verot takaisin - kyse ei kuitenkaan ole enää aivan pienistä summista. Tietysti rahastonhoitaja voi jättää tämän tekemättä.

29.1.2010 klo 14.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mukavin etuhan täss on tietysti tuo valtion tarjoama veroetu. Kun 28 % saa vähentää suoraan maksetusta verosta, niin sehän tarkoittaa käännettynä, että PS-tilille sijoittamallesi omalle rahalle valtio maksaa 40 % bonuksen päälle.

Eli jos laitat vaikkapa maksimimäärän 5 000 euroa vuodessa, niin reaalisesti laittamallesi 3 600 eurolle valtio laittaa 1 400 eläkesäästöpottiisi.

Laskeskelin tuossa, että tuo PS-tilin verottomalla osinkojen takaisisijoituksella saa historiallisesti 12 % vuosituoton osakeindeksesistä.

Jos siis tällainen reilu kolmekymppinen laittaa nyt kolmena vuonna maksimimäärän PS-tilille (3 600 / 5 000) ja lopettaa eläkesäästämisen siihen, niin on maksanut yhteensä 10 800 euroa ja saanut sillä 15 000 pesämunan

Jos pistää kaikki indeksirahastoihin, jotka sijoittaa osingot takaisin tai sijoittaa ne itse, niin 35 vuoden päästä säästämisen aloittamisesta eläkkeelle jäädessä on kasassa 700 000 euroa (5 000 x 1,12^35 + 5 000 x 1,12^34 + 5 000 x 1,12^33), jonka voi siis nostaa seuraavan kymmenen vuoden aikana pääomaverolla pois. Tämä on siis n. 5800 euroa / kk lisäeläkettä lakisääteisen eläkkeen päälle.

Jos inflaatio on keskimäärin 2 % 35 vuoden aikana, niin se syö reaaliarvosta vain alle puolet.

Aika hyvä diili. Taidan itse laittaa tuon 10 800 kolmen vuoden aikana muiden sijoitusten sivuun ja taata itselle lokoisat eläkepäivät.

(Tähän on oletettu, että kilpailu ajaa PS-tilien hinnoittelun lähelle arvo-osuustilien hinnoittelua, jolloin kulut jäävät minimaalisiksi.)

29.1.2010 klo 15.58.00

j. kirjoittaa:

Veroasioista kysyn vielä yhden asian. Tiedätkö, miten ETF:ien verotus menee siellä ketjun alkupäässä? Sinulla näyttää olevan jenkki-ETF:iä, jotka sijoittavat Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Yhdysvaltain verottajahan nappaa osingoista päältä omansa pois (15 prosenttia, eikö totta?), mutta jääkö firmojen osingoista jotain firman kotimaahan? Siis napataanko osingoista veroa kahdessa vaiheessa?

Tässä on yksi kaksoisverotuksen mahdollisuus, mutta en ole löytänyt pulmaan vastausta.

29.1.2010 klo 20.05.00

j. kirjoittaa:

Anonyymille vielä sen verran, että 10 prosentin tuotto yli inflaation (ja kulujen jälkeen) on kyllä äärimmäisen optimistinen.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kolmenkin prosentin tuotto inflaation, kulujen ja verojen jälkeen on hyvä.

"I asked several investing experts what guaranteed net-net-net return they would accept to swap out their own assets. William Bernstein of Efficient Frontier Advisors would take 4%. Laurence Siegel, a consultant and former head of investment research at the Ford Foundation: 3%. John C. Bogle, founder of the Vanguard Group of mutual funds: 2.5%. Elroy Dimson of London Business School, an expert on the history of market returns: 0.5%."

http://online.wsj.com/article/SB20001424052748704381604575005291706758502.html#mod=todays_us_nonsub_section_b

29.1.2010 klo 20.12.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

j.: Nyt menee hieman arvailun puolelle, mutta luulisin, että alkupään verotus riippuu aivan valtioiden välisistä (esimerkissä valtion X ja USA:n) verosopimuksista. Näin ollen mitään yksiselitteistä vastaustakaan kysymykseen tuskin löytyy.

Yhdysvalloista osinkojen lähdevero on Suomen ja USA:n välisen verosopimuksen mukaisesti 15%, joten lopullisessa verotuksessa tulee Suomessa osinkojen saajalle vielä lisää maksettavaa.

29.1.2010 klo 20.31.00

Osinko77 kirjoittaa:

Itselläni tuntuu että eläkepäätökset tuntuvat pysyvän ennallaan max yhden hallituskauden, ja sitten uudet tuulet puhtaltavat taas - ja omalla kohdalla ehtisi hallitukset monta, monta kertaa vaihtua ennenkuin pääsisin nauttimaan rahoista.

Mielestäni "eläkelupaukset" ovat tällä hetkellä melko utopistisella pohjalla, enkä oikein ymmärrä mistä niitä maksajia löydetään jossei nyt perusveroprosenttia nosteta todella reilusti kun isot ikäluokat siirtyvät eläkkelle, ja vaikka tässä nyt hetken ketkuteltaisiin lainoilla yms niin vapaa-ehtoiset eläkesäästöt ja ps-tilit antaisivat yhden mahollisuuden vähentää valtion eläkemenoja vähentämällä eläkettä niiltä joilla on "eläkesäästöjä".

Esimerkkinä: sinä ja Pena teette samanlaista töitä 40 vuotta, erona että sinä säästät ps-tilille (toiveena elää kun pääsee eläkkeelle) ja Pena taas keskittyy elämään tällä hetkellä, käy Thaimaassa jne. Pääsettte molemmat eläkkeelle, ja alatte saamaan 1000e/kk + sinun pitäisi saada 400e/kk ps-tililtä: mutta koska valtion tilanne on huono, ja sinulla muita tuloja, niin reiluuden nimissä leikataan sinun eläkettä 800e/kk + 400e/kk ja Penalle maksetaan se 1000e/kk - saathan silti enemmän, taino miksei samalla leikata sulta eläke vielä enemmän jotta teillä molemmilla säilyy sama tulotaso?

Sama tilannehan on mahdollista myös jos sinulla on säästöjä, mutta nämähän voit samalla tavalla "törsätä" menemään kuten Pena johonkin "tarpeelliseen", jolloin olette taas samalla viivalla mitä eläkkeen tulee - ps-tilejä/vapaehtoista eläkkeitä kun kait ei noin vain kertalaakista tyhjennetä.

Olen ehkä vähän turhan pessimistinen, mutta edelleen hieman ketuttaa tuo että otin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen vain koska "luvattiin" että tuo verovähennys säilyy vanhoissa ennallaan, uusiin tullaan soveltamaan tämä nykyinen pääomatuloista tehtävä vähennys.

Nim. Kovasti odotan pienosinkojen verovapautta tällä hallituskaudella (joka toteutunee korotettuna pääomatuloverotuksena)

31.1.2010 klo 13.16.00

Markus Ossi kirjoittaa:

Kovin hankala tästä PS-tilistäkin sitten loppujen lopuksi näyttäisi tulevan.

Muuten, tämän jutun myötä liityn viikon jahkailun jälkeen Veronmaksajien keskusliittoon itsekin (pelkästään Taloustaito-lehden vuoksi).

31.1.2010 klo 21.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Pidän PS-tiliä vakavava taloudellista vapautta rajoittavana riskinä, koska siitä ei pääse irti. Siksi en missään nimessä mene tuohon lankaan. Vakavaksi ongelmaksi tämän tekee seuraava tilanne.

Sinulla kertyy pitkältä ajalta ns. holdaus-salkkuun suuret osakkaiden arvon-nousut eli Suomessa suuri potentiaalinen piilevä verovelka. Useimmissa muissa maissa sen sijaan pitkään omistettujen osakkeiden myyntivoitot ovat verottomia.

Itse aion eläkkeelle jäätyäni muuttaa 5-10 vuodeksi johonkin sopivaan maahan ja realisoida siellä sopivassa tahdissa osakesalkkuni ilman myyntivoittoveroja. Sen jälkeen muutan luultavasti takaisin Suomeen.

Jotta tämä onnistuu, pitää kaikki taloudelliset siteet katkaista Suomeen riittävän pitkäksi ajaksi. On olemassa selvä riski, että Suomen verottaja pystyy PS-tilin (josta ei pääse irti) olemassaolon avulla pitämään minut verovelvollisena Suomeen.

24.7.2010 klo 19.13.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mielestäni kaikki kirjoitukset, joissa perehdytään vain huonoihin puoliin tai vain hyviin puoliin ovat kehnoja ja osoittaa kirjoittajan asenteellisuutta asiaa kohtaan. Niin mielestäni tässäkin tapauksessa.

8.12.2010 klo 11.01.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails