Tulos heinäkuu 2010 (-598,89€)

21.7.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaKuukaudet vierivät vierimistään ja sijoitusomaisuuden arvo heiluu siinä sivussa. Koko kesä on ollut varsin pomppivaa kyytiä ja sama tuntuu yhä jatkuvan. Edellisen kuukauden katsaukseen nähden sijoitusomaisuuden määrä on nyt 598,89€ eli 1,31% alempana.

Mielenkiintoista on huomata, että paljon kritisoitu satelliittiportfolio oli ainut, joka puski salkussa vastavirtaan. Kaikkien muiden sijoitusten kehitys oli negatiivinen ja vain satelliittiportfolion positiivinen. Itse asiassa nykyinen satelliittiportfolio on kulujen jälkeen plussalla, mutta portfoliota rasittaa muutama aiemmin tekemäni näkemyksen ottaminen markkinoista, joista realisoitui tappioita. Tämän johdosta portfolio näyttää vielä kokonaisuutena miinusta. Portfolion rakentaminen on yhä kesken.

Kuukauden aikana osinkoja sateli kolmesta eri ETF:stä. Kiinaan sijoittava iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI)  jakoi osinkoa 0,4588$ osuudelta, iShares MSCI Brazil Index (EWZ) 0,2754$ ja iShares Russell 3000 Index (IWV) 0,2998$. Omilla omistuksilla tämä tarkoitti noin 166 euron osinkotuloa ennen ennakkoveroa.

Db x-trackersin MSCI USA TRN Index (XMUS) Tukholman pörssistä on säilynyt salkussa. Mikään ei ole muuttunut kuukauden takaiseen. Se on edelleen myyntilistallani. En vain ole vielä päässyt siitä eroon.


Allokaatioissa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Satelliittiportfolion kasvattamisen myötä sen osuus on nyt kasvanut 10%:iin. Vastaavasti Kiinan ja USA:n osuus salkusta ovat laskeneet yhden prosenttiyksikön kuukauden takaiseen.

Ehdottomasti suurin muutos kuukauden aikana on ollut se, että minusta tuli isä. Isyysloma vaikuttaa luonnollisesti taloudelliseen tilanteeseen ja voikin olla, että sen johdosta en elo- tai syyskuussa kykene tekemään uusia ostoja. Ennakko-odotuksista poiketen pienen vauvan kanssa eläminen on (ainakin toistaiseksi) osoittautunut helpommaksi kuin ennalta kuvittelin. Pieni veitikka lähinnä vain nukkuu ja syö - itkua on ollut hyvin vähän. Unirytmin palauttaminen lomien jälkeen voi olla hankalaa. Esimerkiksi eilen jälkikasvu oli sitä mieltä, että sopiva nukahtamisaika on vasta kahden jälkeen aamuyöllä.

Kuten olen Mies blogin takana -linkissä kertonut käytän taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi useita eri metodeja yhtäaikaa. Nyt näyttää siltä, että yksi taustoissa suunniteltu asia on konkretisoitumassa. Sen myötä tulen lähtemään mukaan Liettuaan perustettavaan uuteen yritykseen. Asiat ovat vielä auki, mutta toteutuessaan tämä johtaa myös siihen, että minun on irroitettava varallisuutta nykyisistä sijoituksista tähän uuteen liiketoimintaan. Salkku voi siis muuttua tulevaisuudessa kertarysäyksellä tavanomaista enemmän.

Taloudellista riippumattomuutta voi tavoitella niin monin eri tavoin. Leikkaamalla omia menoja, kasvattamalla tuloja, sijoittamalla, yrittämällä... Toiset näistä kantavat sisällään enemmän riskiä kuin toiset. Samoin menetelmien mahdollistavat tuottopotentiaalit eroavat toisistaan. Säästämällä voi saavuttaa vain rajatun hyödyn, kun esimerkiksi yritystoiminnassa ei tuotolle ole periaatteessa olemassa kattoa laisinkaan. Kun oma talous on kunnossa on helpompi astua uusiin seikkailuihin. Vika askel ei suista taloudelliseen kurimukseen, mutta antaa loistavat mahdollisuudet saavuttaa oma tavoite vieläkin nopeammin.

Yhteenveto
Salkun arvo heinäkuu 2010: 45 156,24€
Muutos edelliseen katsaukseen: -598,89€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 22 480€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 13 039€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 2 465€:lla.

8 vastausta artikkeliin "Tulos heinäkuu 2010 (-598,89€)"


Anonyymi kirjoittaa:

Kurssit ovat tosiaan heiluneet aikalailla. Oma salkkuni on heilunut kuin heinämies.

Mutta sellainen tuli mieleeni että puolessatoista vuodessa strategiasi on jo muuttunut aika paljon ja mahdollisen yritystoiminnan kautta muuttuu siis vielä merkittävästi lisää.

Toteutatko siis sijoitusstrategiaa, vai koetatko taktikoida maksimaalisen tuoton? Kuulostaa aika perinteiseltä tavalta syödä juuri se pitkän aikavälin tuotto... :-)

Kuten mainitsit, niin yrittämisessä on toki puolensa. Tuottokattoa ei ole, mutta eipä ole riskikattoakaan.

23.7.2010 klo 16.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hyvä huomio! Sijoitusstrategiani ei ota huomioon yritystoimintaa. Toisaalta kysymyksessä on enempi pääomasijoitus, joka on yksi sijoittamisen muoto sekin. Riskikatto rajoittuu sijoitettuun pääomaan, joka olisi osa nykyisestä sijoitusomaisuudesta.

Nyt kun varallisuutta on kertynyt jo jonkin verran alkaa näitä erilaisia vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja tulemaan eteen. Yksi toinen sijoitus, jota olen kulissien takana kaavaillut johtaisi toteutuessaan koko nykyisen sijoitusvarallisuuden realisointiin ja velkavivun ottamiseen. Vastapainona olisi noin 100% tuotto 2 vuoden aikana. Sijoituskohteena olisi osakkeita pieniriskisempi omaisuus, mutta velkavipu ja toiminnan luonne ovat sellaisia, että riskiäkin kyllä jäljelle jäisi.

Yritystoiminnassa tuoton lisäksi kiehtoo se, että olen luonteeltani yrityshenkinen. Onhan oma isänikin toiminut yrittäjänä. Se mahdollistaisi omien ideoiden toteuttamisen, mikä nykyisellä työnantajallani ja toimenkuvassa ei ole mahdollista. Jatkaisin kuitenkin omassa päätyössäni.

Siten kysymys ei mielestäni ole oikein kummastakaan: sijoitusstrategian toteuttamisesta eikä maksimaalisen tuoton hakemisesta. Toki oletettu tuotto on parempi, mutta toisessa näistä on osakesijoittamiseen nähden riski matalempi ja tuotto-odotus kovempi, yritystoiminnassa taas enempi painaa muut asiat.

Voit varmaan kuvitella kuinka puntaroin näitä asioita omassa päässäni :)

23.7.2010 klo 17.50.00

Anonyymi kirjoittaa:

Harvemmin tämä passiivinen strategia kenelläkään kovin kauaa kestää... :(

10.8.2010 klo 3.52.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kaikki käyttämäni sijoitusstrategiat ovat passiivisia. Edelleen.

10.8.2010 klo 13.37.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko sinulla jokin erityinen syy sijoittaa jenkkien kautta, kuin esimerkiksi saksan, josta löytyy myös mittava määrä ETF:iä. Olen itse miettinyt ETF:iin sijoittamista, mutta tällainen asia tuli mielenpäälle. Saksan pörssissä sijoittamalla saisi ilmeisiä kulujakin ohennettua.

10.8.2010 klo 14.44.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Nordnetin uudessa hinnastossa kaupankäyntikulut ovat Saksaan ja USA:n samat. Ennen Saksa oli jonkin verran edullisempi.

Kaikesta huolimatta olen päätynyt ostamaan ETF:t USA:sta, sillä niiden likviditeetti on huomattavasti parempi ja spreadit pienemmät. Useasti jo pelkästään Saksan leveämpien spredien vuoksi tuleekin USA itse asiassa edullisemmaksi. Suurempi likviditeetti takaa myös paremmin ETF:n elinvoimaisuuden jatkossa (lakkauttamisen pelko ja siten sijoitusten ennenaikaisen realisoitumisen ja sitä kautta verojen maksuunpanon todennäköisyys pienempi).

10.8.2010 klo 15.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jakavatko kaikki omistamasi ETF:t osingot ulos?

15.8.2010 klo 18.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kaikki muut paitsi XMUS jakavat.

15.8.2010 klo 19.19.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails