Automatisoi sijoitustesi seuranta!

12.9.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Palautteesta päätellen tämän kaltaiselle blogille tuntuu kaikesta huolimatta olevan kysyntää. Jatkan hiljaiseloa kuitenkin vielä ainakin kuukauden ajan, jonka jälkeen mietin blogin jatkoa uudestaan. Tällä hetkellä suurimmat syyt ovat ajankäytölliset. Olen palannut takaisin työelämään ja joutunut kohtaamaan perheellisen arjen haasteet. Blogin pitäminen on nyt kuitenkin varsin kaukana elämäni tärkeimmistä asioista joihin aikaani käytän. Kuukauden kuluttua aloitan myös aivan uuden huippujännittävän harrastuksen - vauvauinnin :)

Törmäsin tässä kuitenkin niin loistavaan sijoittajan elämää helpottavaan työkaluun, että päätin hetkeksi rikkoa tauon uusista kirjoituksista. Tämän vinkin jakamatta jättäminen olisi suorastaan rikos kanssasijoittajia kohtaan - niin paljon se helpottaa omien sijoitusten seurantaa!


Google Spreadsheets

Olen jo pidemmän aikaa etsinyt työkalua, jolla voisin automatisoida omien sijoitusten seurannan. Ongelman ovat muodostaneet sijoitukset, jotka noteerataan maailmalla eri pörsseissä ja vieläpä eri valuutoissa. Portfolion kehityksen seuraaminen on vaatinut, että syötän käsin osakkeen hinnan ja muunnan valuuttakurssilla sen arvon euroiksi, jotta saan selville miten se on oikeasti kehittynyt alkuperäiseen euromääräiseen hankintahintaan nähden. Tämä on vaatinut tietojen käsin naputtelemista taulukkolaskentaohjelmaan.

Ratkaisu oli kokoajan lähempänä kuin uskoinkaan! Viime aikoina olen tutustunut syvällisemmin Google Spreadsheets -nimiseen ilmaiseen taulukkolaskentaohjelmaan ja paljastui, että tämä kaikki ja vielä paljon muuta on erittäin helppo toteuttaa sitä käyttäen.

Google Spreadsheetillä taulukot luodaan suoraan nettiin. Taulukoiden näkyvyyden voi itse määrittää. Ne voi pitää halutessaan salassa ja pääsyn sisältöön rajata vain itseen. Toisaalta tarvittaessa jako onnistuu myös helposti antamalla ystävälle linkki taulukkoon tai määrittämällä erikseen henkilöt, jotka voivat muuttaa tai lukea luotua taulukkoa.


Sijoitusten seurannan automatisointi

Mikä tekee tästä sijoittajalle huipputyökalun on se, että Google Spreadsheets osaa hakea automaattisesti tiedot soluihin netistä. Osakkeiden hinnat ja valuuttakurssien arvot on siis mahdollista hakea omaan taulukkoon siten ettei itse tarvitse näpytellä yhtään mitään tietojen muuttuessa. Tämä helpottaa elämää suunnattomasti!

Esimerkiksi oma salkkuni näyttää tätä hyödyntäen tältä:


Ylläolevaan taulukkoon päivittyvät USA:ssa noteerattujen ETF:ien hinnat automaattisesti Google Finance -palvelusta. USD/EUR valuuttakurssi tulee taulukkoon myös samasta paikkasta. Seligsonin OMXH25 ETF:n hinnan haen puolestaan Kauppalehden palvelusta.

Salkun vuosituoton laskenta on myös automatisoitu. Todellisuudessa per annum tuotto on taulukon ilmoittamaa suurempi, sillä lasken sen siten, että koko portfolioon käytetyt ostot olisi kaikki tehty 1.1.2008. Se ei siis huomioi sitä, että salkkuun on ostettu arvopapereita eri ajankohtina. Tämän johdosta todellinen vuosituotto on korkeampi. Käyttämäni kaava antaa kuitenkin riittävän approksimaation salkun vuosituotosta omaan käyttööni.

Ainut asia mikä minun tarvitsee enää käsin taulukkoon päivittää on satelliittisijoitusteni kehitys, sekä mahdolliset muutokset nykyisiin omistuksiin eli ostot ja myynnit. Saan kuitenkin nyt nähtäväksi koko salkun kokonaistilanteen ilman sen suurempaa vaivaa.

Googlen tarjoamat tiedot USA:ssa noteerattujen osakkeiden osalta ovat reaaliaikaiset, mutta Kauppalehden palvelusta haettava kurssitieto on 15 minuuttia viivästetty.


Miten se tehdään?

Yllä kuvaamani sijoitusten seurannan automatisointi tapahtuu hyvin helposti. Google Spreadsheets tarjoaa kurssitiedon hakemiseen valmiit työkalut.

Kaikkein helpoin tapa on hakea kurssitiedot Google Finance -palvelusta. Mikäli omistamasi arvopaperin tiedot vain löytyvät sieltä kannattaa ehdottomasti käyttää tätä tapaa. Google Finance -palvelusta osakkeen hinnan hakeminen tapahtuu käyttämällä GoogleFinance -funktiota ja antamalla parametrinä palvelussa käytetty tikkeri. Esimerkiksi iShares MSCI Brazil Index ETF:n tikkeri on Google Finance -palvelussa EWZ ja sen hinnan saa haettua taulukon soluun seuraavasti:
=GoogleFinance("EWZ")
Hyvin yksinkertaista! Valuuttakurssi on puolestaan mahdollista hakea käyttäen CURRENCY: -sanaa ja haluttua valuuttaparia. Esimerkiksi USD/EUR valuuttakurssin saa haettua seuraavalla tavalla:
=GoogleFinance("CURRENCY:USDEUR")
Ruotsin kruunusta euroon haku tapahtuu vastaavasti käyttäen parametrina "CURRENCY:SEKEUR" ja Norjan kruunusta euroon parametrillä "CURRENCY:NOKEUR". Suorastaan lapsellisen helppoa!

Mutta entäpä jos osake ei löydy laisinkaan Google Finance -palvelusta tai sen kurssitietoja ei ole sieltä saatavissa? Tämän jälkeen kannattaa katsoa jos osake löytyisi Yahoo Finance -palvelusta. Yahoon palvelusta löytyy useamman ulkomaisen pörssin osakkeiden tiedot kuin Googlen palvelusta. Google Finance -palvelusta löytyy esimerkiksi USA:ssa ja Saksassa noteerattujen osakkeiden kurssit, muttei Ruotsin tai Norjan. Sen sijaan Yahoo Finance -palvelusta löytyvät myös monet skandinaviassa noteerattujen osakkeiden tiedot.

Haku tapahtuu nyt käyttäen ImportData -funktiota, jonka avulla Google Spreadsheets taulukkoon on mahdollista tuoda csv muotoista tietoa. Yahoo Finance -palvelu puolestaan tukee csv tietojen ulosvientiä, joten näitä yhdistämällä on helppo tuoda hintatiedot taulukkoon. Esimerkiksi Tukholmassa noteeratun Telia-Soneran (TLSN.ST) hinnan saa haettua seuraavasti:
=ImportData("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TLSN.ST&f=l1")
Yahoo Finance -palvelun käyttämä tikkeri tulee siis asettaa s= ja &f=l1 -merkkien väliin. Tässä vaiheessa riittää, että tiedät saavasi perässä olevalla f=l1 parametrillä hintatiedot. Kerron myöhemmin mitä muuta on mahdollista hakea.

Ikävä kyllä Yahoo Finance -palvelusta ei löydy Helsingin pörssin osakkeita. Niiden hintatiedot on haettava muualta verkosta. Itse olen käyttänyt Kauppalehden ja Financial Times:n palveluita saadakseni tiedot.

Tämä kolmas tapa on kaikkein työläin, mutta tapa on sovellettavissa minkä tahansa verkossa olevan sivun tiedon hakuun Google Spreadsheets taulukkoon. Voit siis halutessasi hakea melkeinpä mitä tahansa tietoa miltä tahansa verkkosivulta. Käyn seuraavaksi läpi miten hintatiedot on mahdollista hakea käyttäen Financial Times:n palvelua.

Google Spreadsheets taulukkoon on mahdollista tuoda tietoa ulkoiselta verkkosivulta käyttäen ImportHtml -funktiota. Esimerkiksi Helsingin pörssissä noteeratun Nokian osakkeen hinnan haku käyttäen Financial Times:n palvelua tapahtuu seuraavasti:
=ImportHtml("http://markets.ft.com/tearsheets/businessProfile.asp?s=NOK1V:HEX"; "table"; 1)
Ensimmäiseksi parametriksi hipsujen sisälle tulee verkkosivu, jolta tiedot haetaan. Toinen hipsujen sisällä oleva parametri (table) kertoo mistä muodosta tieto haetaan. Parametrivaihtoehdot ovat table tai list. Kolmas parametri puolestaan kertoo monesko taulukko tai lista taulukkoon tuodaan.

Esimerkki palauttaa tällä hetkellä ensimmäiseen soluun tekstin 7.79EUR Last Price. Jos tiedot on haettu soluun A2 päästään ylimääräisestä "EUR Last Price" tekstistä pois yhdistämällä LEFT ja FIND funktioita. Puhtaan kurssitiedon saa parsittua tekstistä irti syöttämällä vaikka soluun A1 seuraavan kutsun:
=LEFT(A2;FIND("EUR";A2)-1)
Google Finance, Yahoo Finance ja Financial Times -palveluiden avulla saa varsin kattavasti haettua osakkeiden hintatiedot ympäri maailmaa.


Astetta pidemmälle - muut toiminnot

Yhdistämällä tietojen haun taulukkolaskentaan voi portfolion seurannan viedä halutessaan paljon pidemmälle. GoogleFinance -funktio ja Yahoon csv palvelu nimittäin mahdollistavat hyvin monenlaisen tiedon hakemisen. Molemmat palvelut tarjoavat esimerkiksi historiallisen kurssitiedon haun, jonka avulla on mahdollista piirtää vaikkapa itsestään päivittyvä graafi oman portfolion kehittymisestä. Rinnalle voi sitten piirtää vaikkapa jonkin indeksin, mihin portfolion kehitystä haluaa verrata.

GoogleFinance -funktio on muodoltaan seuraava:
=GoogleFinance("Symbol";"Attribute")
Symbol on Google Finance -palvelun käyttämä osakkeen tikkeri. Atribuuttia ei ole pakko antaa. Silloin funktio palauttaa osakkeen hinnan eli käyttää oletusatribuuttia "price".

Atribuuttien kautta on kuitenkin saatavilla paljon muutakin tietoa kuin pelkkä hintatieto. Tässä listaus tuetuista atribuuteista:
price: market price of the stock
priceopen: the opening price of the stock for the current day
high: the highest price the stock traded for the current day
low: the lowest price the stock traded for the current day
volume: number of shares traded of this stock for the current day
marketcap: the market cap of the stock
tradetime: the last time the stock traded
datadelay: the delay in the data presented for this stock using the
googleFinance() function
volumeavg: the average volume for this stock
pe: the Price-to-Earnings ratio for this stock
eps: the earnings-per-share for this stock
high52: the 52-week high for this stock
low52: the 52-week low for this stock
change: the change in the price of this stock since yesterday's market close
beta: the beta value of this stock
changepct: the percentage change in the price of this stock since yesterday's close
closeyest: yesterday's closing price of this stock
shares: the number of shares outstanding of this stock
currency: the currency in which this stock is traded

Yahoo Finance -palvelusta on mahdollista ladata csv muodossa tietoja. Tietojen lataaminen Google Spreadsheets taulukkoon tapahtuu seuraavasti:
=ImportData("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TIKKERI&f=PARAMETRIT")
Tikkeri on siis Yahoo Finance -palvelun käyttämä osakkeen tunniste. Aiemmin parametrinä käytimme l1 merkintää, millä saa ladattua osakkeen hintatiedon. Yahoon tukema parametrien lista on kuitenkin erittäin runsas. Tässä kaikki tuetut parametrit, millä tietoja on mahdollista noutaa:

aAskk5% Change from 52-W
a2Average Daily VolumelLast Trade with Time
a5Ask Sizel1Last Trade (Price Only)
bBidl2High Limit
b2Ask (RT)l3Low Limit
b3Bid (RT)mDay’s Range
b4Book Valuem2Day’s Range (RT)
b6Bid Sizem350-Day MA
c% Changem4200-D MA
c1Changem5Change from 200-D MA
c3Commissionm6% Change from 200-D MA
c6Change (RT)m7Change from 50-D MA
c8After Hour Change (RT)m8% Change from 50-D MA
dDividend/SharenName
d1Last Trade Daten4Notes
d2Trade DateoOpen
eEarning/SharepPrevious Close
e1Error Indicationp1Price Paid
e7EPS Estimate Current Yearp2Change in %
e8EPS Estimate Next Yearp5Price/Sales
e9EPS Estimate Next Quarterp6Price/Book
f6Float SharesqEx-Dividend Date
gDay’s LowrP/E Ratio
hDay’s Highr1Dividend Pay Date
j52-Week Lowr2P/E Ratio (RT)
k52-Week Highr5PEG Ratio
g1Holding Gain %r6Price/EPS Estimate Current Year
g3Annualized Gainr7Price/EPS Estimate Next Year
g4Holding GainsSymbol
g5Holding Gain % (RT)s1Shares Owned
g6Holding Gain (RT)s7Short Ratio
iMore Infot1Last Trade Time
i5Order Book (RT)t6Trade Links
j1Market Capitalizationt7Ticker Trend
j3Market Cap (RT)t81 Year Target
j4EBITDAvVolume
j5Change from 52-W Lowv1Holding Value
j6% Change from 52-W Lowv7Holding Value (RT)
k1Last Trade with Time (RT)w52-W Range
k2Change % (RT)w1Day’s Value Change
k3Last Trade Sizew4Day’s Value Change(RT)
k4Change from 52-W HighxStock Exchange
yDividend Yield

Parametrejä on mahdollista yhdistellä toisiinsa. Esimerkiksi kutsu http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TLSN.ST&f=l1y antaa osakkeen hinnan lisäksi myös osinkotuottoprosentin.

Tietojen avulla on mahdollista toteuttaa vaikka erilaisia osakescreenereitä omiin käyttötarkoituksiin. Tässä yksi esimerkki.

Palveluiden tarjoamat tiedot ovat hyvin runsaat, joten loppujen lopuksi se kuinka pitkälle Google Spreadsheetsin hyödyntämisen vie on täysin omasta mielikuvituksesta kiinni.

41 vastausta artikkeliin "Automatisoi sijoitustesi seuranta!"


Anonyymi kirjoittaa:

He is back! Hell yeah! :D

12.9.2010 klo 17.09.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitokset!

12.9.2010 klo 20.41.00

Unknown kirjoittaa:

Tervetuloa takaisin.
Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista jälleen.

12.9.2010 klo 22.36.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitokset ideasta! Pääsee vihdoinkin iänikuisesta pörssisäätiön Excelistä eroon :)

13.9.2010 klo 8.37.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tervetuloa takaisin kehään!!

Harmi se kyllä on jos joutuu tästä excelistä nyt luopumaan.. Kokeillaan nyt mitä tuo googlen versio tuo lisää. Excel on kyllä niin old-school etten siitä kokonaan luovu!!

13.9.2010 klo 9.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sinä teit sen - tosi hienoa että palasit!

Sinun ja Saiturin sivuston kautta olen saanut talouteni kuntoon ja pystynyt myös sen pitämään. Ensi kevääseen mennessä kaikki velat on hoidettu (14te) ja kiitokseksi siitä saan oman muutaman kilon kultakimpaleeni 30.3.2011!

Tämä paluu oli erittäin miehekäs ja isällinen päätös, kiitos siitä!

13.9.2010 klo 14.18.00

jussi kirjoittaa:

Tervetuloa takaisin!
Samat hommat onnistuvat kyllä Excelilläkin, mutta eivät ihan yhtä helposti. Itse olen hakenut kurssit ja hinnat yhdelle välilehdelle ja käyttänyt sitten SUMMA.JOS.JOUKKO ja SUMMA.JOS-funktioita sekä suoria viittauksia arvot-välilehdelle. Pitääkin koittaa konvertoida oma Excel Google Docsille. Kiitos vinkistä!

13.9.2010 klo 15.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Excelin saa vietyä suoraan Google Spreadsheetsiin, helpottaa siirtymistä kummasti.

Näemmä tuo muista verkkopalveluista kuin Google Finance ja Yahoo Finance palveluista tiedon hakeminen epäonnistuu toisinaan ja siksi solujen tiedot jäävät toisinaan hakematta.

Olisiko jollakin ehdottaa luotettavampaa hakulähdettä suomalaisten osakkeiden kursseille?

13.9.2010 klo 15.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miten tuon ratkaisun tietoturvan kanssa mahtaa olla? Kaikki missä lukee Google epäilyttää tällaista kyynistä luonnetta :)

13.9.2010 klo 17.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kerrassaan loistavaa! Kiitos tästä päätöksestä.

13.9.2010 klo 23.25.00

Jago kirjoittaa:

Kiinnitin huomiota että portfolioosi kuuluu Vanguard European ETF, saako uudella miksi juuri se?

1 kilpailija tälle on DB-X MSCI Europe TRN ETF, matalat kulut ja uudelleensijoittaa osingot. Toki moni kiertää sinänsä ymmärettävistä syistä swap-ETFia kaukaa.

Toinen kilpailija olisi taas iShares MSCI Europe (Acc), joka myös uudelleensijoittaa osingot, on full replication ETF ja kulut myös kohtalaisen alhaalla. Onko tämän ongelma sitten liian pieni vaihto?

Mietin lähinnä että kun ETFista jotka maksavat osinkoa ulos joutuu maksamaan veroja ja tätä voisi suoraan rinnastaa ikäänkuin korkeampaan hallinointipalkkioon. Jos rahastot osinkotuotto on vaikkapa 2,5%, niin silloinhan 0,70% vuodessa menee verottajalle (rahastojen osinkoverokanta 28%) ja tällä on aika karu vaikutus pidemmän päälle.

Vai onko tuo ETF sinulla jonkun PS-tilin sisällä?

14.9.2010 klo 22.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Itse asiassa ei kuulu enää. Kyseinen ETF lensä salkusta ulos ihan muutama minuutti sitten 47,88 dollarin hintaan.

Salkussani aiemmin ollut db x-trackersin USA ETF lensi myös aiemmin ulos. Itse asiassa seuraavana päivänä, kun Deutsche Bank ilmoitti tarvitsevansa 9 miljardia lisää pääomaa. Db x-trackersin ETF oli ollut myyntilistallani jo pidemmän aikaa ja tämä viimeinen db:n käänne oli viimeinen niitti. Synteettiset ETF:t eivät ole mun juttu. En ole oikein vakuuttunut, että db:n tuotteet ovat ne, jotka ovat pystyssä vielä 20 vuoden jälkeenkin.

Vanguardin European ETF:ään päädyin alunperin alhaisen kustannuksen vuoksi.

Olen siirtymässä käyttämään Lynxiä välittäjänä ja tämä ETF:n realisointi liittyi tähän. Lynxin tilille on siirrettävä vähintään 4000 euroa. Kyseinen ETF on lisäksi kehittynyt hyvin heikosti.

En omista PS-tiliä sillä se ei sovi tavoitteeseeni.

14.9.2010 klo 22.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitoksia taas hienosta artikkelista tai enemmänkin vinkistä =D Itse paketoin oman salkun tuonne ja sijoituksien kappalekohtaiset arvot laitoin päivittymään financial timesin kautta. Hienosti pelaa ainankin toistaiseksi =D Ehdottomasti käytän google financen tietoja jos vain salkkuuni eksyy arvopapereita GF:n tukemista pörsseistä.

Pitäisi opetella vaan tuota excel maailmaa jotta saisi enempi hyötyä irti. Mm. seuraavana alan tuskailemaan itsestään päivittyvän graafin kanssa, joka kuvaisi salkun joko arvon tahi voiton muutoksia vaikkapa päivittäin.

16.9.2010 klo 20.55.00

Passiivinen Sijoittaja kirjoittaa:

Palvelu näyttää todella kätevältä, kiitos vinkistä!

18.9.2010 klo 10.15.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voitko antaa esimerkin tuosta Google Spreadsheet pohjasta siten, etta naen matemaattiset laskukaavasi?

En taysin ymmarra, miten lasket tuon omistus osuuden.
Tarvitset varmasti muita tabeja apuun.

Yritin aluksi exkstraktoida datan suoraan Nordnetin excel-tiedostostasta Spreadsheetissa. Nordnetin epatasmallisyys pilkutuksen ja konsistensisuuden kanssa olisi tehnyt tyosta toivotonta. Tarkoitus oli kayttaa Googlen Quereita exkstraktoimaan datan tuosta raakadatasta.

Nyt tein tabit Myydyt, Osingot, Ostot, Talletukset ja Salkku. Syotan kasin tiedot talletuksista, ostoista, osingoista ja myydyista, jolloin salkku paivittyy. Kaytan osinkojen laskuun vain talla hetkella Google quereita.

Lasken talla hetkella voiton kaikelle koko sijoituskaudeltani kerralla. Tuo vuosittaisen voiton laskeminen on kuitenkin parempi vaihtoehto.

2. Voisitko tehda vaikka toisen artikkelin, kuinka kaytat siita, miten kaytat tabeja Spreadsheetissa ja mita tabeja kaytat?

3. Minua kiinnostaa viela, kaytatko Debitia/Creditia jossakin tabissa eli miten pidat kirjanpitoa Spreadsheetissa.

4. Yksi artikkeli kayttamistasi Google quereista miellyttaisi myos.

24.9.2010 klo 16.38.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Omistus = omistus (kpl) * nykykurssi.

Taulukko perustuu aiempaan versiooni, joka on ladattavissa oikealta "lataa tiedostot tästä" linkin kautta. Siitä on olemassa myös erillinen artikkeli.

24.9.2010 klo 16.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hyvä Blogi ja hienoja neuvoja. Jatka ihmeessä kirjoittelua kun vauvaunnilta ehdit;-)

t. Lesa

21.10.2010 klo 16.22.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onpas mielenkiintoinen juttu, en olisi arvannut, että olisi tällainen mahdollista. Ei kun kokeilemaan, kiitokset!

21.10.2010 klo 19.52.00

Unknown kirjoittaa:

Kiitos vinkistä, minulla onkin salkun seuranta jo Googlen spreadsheetilla, mutta tuo hintojen linkitys on loistava idea! Vielä, kun saisi googlen hakemaan hintoja MS excelin soluista. Onkohan tuo edes mahdollista...

Sinunkin kannattaa tehdä tuottoseurannasta samanlainen kuin isoilla sijoittajilla. TWR eli time weighted return on oikea ratkaisu silloin, kun salkkuun tulee uutta rahaa tai sieltä lähtee rahaa pois. Minun google spreadsheetilla https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AgEqmAsQUWwQdFlOUDBQMU91VW04QUltTE4wTXpxekE&hl=en&pli=1#gid=2
on yksi malli tuotonlaskennasta. Kopioi itsellesi siitä, jos kiinnostaa.

Pietro

www.pietronpossa.blogspot.com

22.10.2010 klo 16.09.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos hyvästä ideasta! Pitääkin tutustua samantien.

22.10.2010 klo 16.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Pitääpä kokeilla.

Bloombergin sivuilta löytyy lähes kaikkien mahdollisten osakkeiden ja rahastojen kurssit. Esim. Financial Timesin palvelu ei tunne lainkaan Seligsonin rahastoja (paitsi Russian prosperity), mutta ne löytyvät Bloombergin sivuilta.

Sami

30.10.2010 klo 21.24.00

Unknown kirjoittaa:

Moro,

Osaisiko joku sanoa, miten alla olevasta nettilinkistä saisin imaistua "Last Price" dataa google spreadsheetille?

http://www.eurexchange.com/market/quotes/IDX/STX/BLC/OESX/201012_C_en.html

Pietron possassa on indeksioptioita, joita ei löydy edes Bloombergin loistavasta Market Data-osiosta. Eurexin sivuilla tieto on, mutta mulla ei ole hajuakaan miten sen saisin jotenkin Googleen. Google docsista tiedon voisi kyllä jalostaa oikeaan muotoon..

Tuhannet kiitokset vinkeistä jo etukäteen!

-Pietro-

8.11.2010 klo 23.01.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Pietro: Joudut opettelemaan skriptausta:
http://code.google.com/googleapps/appsscript/service_urlfetch.html

21.11.2010 klo 17.34.00

Unknown kirjoittaa:

Kiitos linkistä. Mulla ei riitä energia enää tuohon script-hommaan. Lisäsin linkin blogiisi omaan mielenkiintoisia linkkejä-listaani. Pistän muuten omat kaupankäyntikuluni tiukkaan seurantaan ja kustannusten säästöohjelman päälle. Kiitos tästä kuuluu osittain sinulle, kun olet muistanut muistuttaa aktiivisen kaupankäynnin huonoista puolista! Pidän silti omasta strategiastani visusti kiinni.

Maailmalla financial bloggaajat näyttävät olevan kovaa valuuttaa

http://www.ritholtz.com/blog/2010/11/punditry-2-0/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheBigPicture+%28The+Big+Picture%29&utm_content=Google+Reader)

Pidetään mekin täällä Suomessa yhtä, niin hyvällä tuurilla saamme tästä vielä elannon! Tosin suomenkielisten häviävän pieni määrää tekee tästä projektista aika vaikeaa... Sinä olet siinä jo kuitenkin aika pitkällä. Hieno juttu!

terv,

-Pietro-

30.11.2010 klo 21.46.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Myös passiivisemman sijoittajan kannattaa huomioida kulut toiminnassaan. Raportoimani tuotot pitävät aina kulut sisällään, niin indeksisalkun kuin satelliittisalkun kohdalla.

Eipä taida bloggaaminen Suomessa tuoda ruokaa pöytään. Varsinkaan näin marginaaliryhmän blogi. Muutama onnekas muotibloggari taitaa jopa päästä ihan tienesteille. En kuitenkaan rakentaisi tulevaisuutta sen varaan. Itselleni riittää, jos tätä kautta saisi vaikka laitettua jalan oven väliin, jotta pääsisi kiinnostavalle alalle.

"Toivossa on hyvä elää", sanoi lapamato ;)

30.11.2010 klo 22.07.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onkohan tietoa, miten Bloombergista saa importattua dataa Google docsiin? Vai lieneekö mahdollistakaan.

27.12.2011 klo 21.56.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Muistaakseni onnistuu ImportHTML:llä ja parsimalla tulosta samalla tavalla kuin Financial Timesin kohdalla.

27.12.2011 klo 22.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Google Finance palvelusta löytyvät nykyään myös Helsingin pörssin osakkeet.

4.8.2012 klo 17.05.00

mika kirjoittaa:

FIM rahastojen arvot saa näin:

=ImportHtml("https://www.fim.com/markkinatieto/rahastojen-arvot";"table";2)

13.8.2012 klo 13.43.00

mika kirjoittaa:

seligson rahastojer arvot

=ImportHtml("http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/FundValues_FI.html";"table";0)

13.8.2012 klo 13.52.00

mika kirjoittaa:

pitääpä vielä katsoa jos saisi skriptattua meilihälytyksen jos joku raja paukkuu :)

13.8.2012 klo 13.56.00

mika kirjoittaa:

heh, on se helppoa:) näin lähtee päivittäinen salkkuraportti meiliin. Sitten vaan script triggeri niin kuin on neuvottu täällä:
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/11/automatisoi-sijoitustesi-seuranta.html


function createAndSendDocument() {

function zfill(num, len) {return (Array(len).join(" ")+num ).slice(-len);}

var spreadsheet = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
var portfolioSheet = spreadsheet.getSheetByName("salkku");

// Get the email address of the active user - that's you
var emailAddress = Session.getActiveUser().getEmail();

// Fetch date and portfolio value
var value0 = portfolioSheet.getRange(4, 1, 8, 1).getValues(); // arvopaperi
var value1 = portfolioSheet.getRange(4, 7, 8, 1).getValues(); // voitto / tappio
var value2 = portfolioSheet.getRange(4, 8, 8, 1).getValues(); // pv muutos

if (0){ // debug}
else
{
var body = ' voitto 1pv% nimi\n';
for (i in value0) {
var row = zfill(value1[i],10)+zfill(value2[i],10)+' '+String(value0[i])+'\n';
body+=row;
}
MailApp.sendEmail(emailAddress, 'salkkuraportti', body)
}
}

13.8.2012 klo 21.29.00

Timo kirjoittaa:

Jos joku vielä painiskelee oman taulukkonsa laatimisen kanssa, tässä pieni vinkki. Myös Nordnetistä saa suht helposti dataa tuotua taulukkoon. Esimerkkinä vaikka DB X-trackers Indonesia ETF:n arvo:

=ImportHtml("https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=DBX0EU&marketid=4"; "table"; 2)

16.5.2013 klo 11.44.00

Yariko kirjoittaa:

Tietohan tuosta on ollut että Excel sekä muut taulukko-ohjelmat osaavat hakea datan netistä, ei kyllä käynnyt mielessä, että voisihan sitä tietty näinkin hyödyntää :) Kiitti vinkeistä ja neuvoista, pääsee hyvin alkuun noiden kanssa jos tässä alkaisi naputtelemaan taulukoita itselleen tuonne Googlen Spreadsheetiin.

Google Financessa tuntuu, että Overall return lasketaan jotenkin hämärästi tai sitten en osaa itse laskea (tai sitten se kasaantuu Google Financessa eri tavalla riippuen lisäyksistä/vähennykstiä, emt). Hyvä työkalu ollut kyllä muuten aloittelevan osake sijoittajan elämään, varsinkin kun sieltä löytyy HSE:n yhtiöt ja vissiin jopa ilman suurempia viivästyksiä.

Itsekkin kirjoittelen aiheesta vähän blogia (pahemmin kyllä vielä sitä mainostellut missään, lähinnä yksi tapa lisää pitää muistiinpanoja ja ylläpitää/parantaa kirjoitettua englantia), mutta aika harvakseltaan tulee kuitenkin kirjoiteltua kun salkku ei mikään suuri ole. Mukava tietysti myös katsella miten tässä ajan kanssa kehittyy kun on jonkinlaista backlogia ajatusmaailmasta.

Blogia plärätessä huomasin myös, että luet alan kirjallisuutta, itse olen lukenut muutaman opuksen Jack D. Schwagerin tekemiä haastatteluja, sekä James Montierin Little book of Behavioral Investing -opuksen. Postissa matkalla myös muutama vähän psykologisemmalta kannalta kirjoitettu opus, mutta olisiko sinulla mitään hyviä suosituksia? Itselläni suurimmat tappiot on lähinnä tullut liian löysistä tai olemattomista stop-loss tasoista ja take-profit tavotteista, jolloin on tullut taivuttua hieman epätoivoseen ajattelutapaan, "kyllä se vielä kääntyy" yms. jolloin hyviä voittojakin on jopa valunnut täysin pois ahneuksissaan. Tämän takia vähän tuota psykologisempaa puolta yrittää lukea jos sillä saisi mielenkin vähän kurinalaisemmaksi, vaikka kyllähän noista virheistäki on aika hyvin oppinut. Kaikenmaailman teknisen analyysin kirjat yms. eivät kauheasti houkuttele vaikka niitä jonkinverran käytänkin itse. Joitakin arvosijoittamiseen liittyviä kirjoja myös harkinnut, vaikkei tuo omaan sijoitustyylini oikein kuulu, mutta kaipa tuolla omanlaistaan tasapainoa myöhemmin voisi salkkuun saada kunhan koko hieman kasvaa.

(Ja vaikka vanha postaus onkin mihin innostuin kommentoimaan niin hyvältä blogi vaikuttaa nykyään, joskus aikaisemmin tätä selailin, mutta vaikutti silloin vielä paljon hiljaisemmalta. Jatka samaan malliin!)

11.8.2013 klo 18.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei, olen aloitteleva sijoittaja ja kaipaan apua spreadsheettini kanssa. Voisiko joku kertoa olenko aivan hakoteillä hakiessani Nordentistä Evli Suomi Sijoitus B -rahaston arvoa näin.

=ImportHtml("https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=EVLSELB&marketid=4"; "table"; 1)

31.10.2013 klo 10.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko teillä tullut ongelmaa tuosta 50 x importhtml -kaavaa / spreadsheet -rajoituksesta? Mielestäni se on aika vähän.

3.11.2013 klo 19.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

Nykyään saa näköjään suomiosakkeidenkin hinnat helposti:
=GoogleFinance(HEL:NOK1V)

1.7.2014 klo 22.49.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos tästä! :)

5.1.2015 klo 16.29.00

Sijoituskomedia kirjoittaa:

Tuolla oli ohjeet miten saa Seligsonin arvot haettua, mutta miten sieltä saa vain tietyt arvot, esim. Eurooppa- ja USA-tuotto-osuuksien kurssit? Myöskään Thin film electronicsin kurssia (Oslo) en saa miltään sivulta linkattua, kaikki suomiosakkeet toimii helposti Google Financen kautta.

17.2.2018 klo 10.54.00

Raimo Suonio kirjoittaa:

Toivottavasti olet vielä kuulolla.

Minulla on kumma ongelma Financial Timesin kanssa. Haen tietoja IMPORTXML:n avulla. Se näyttää kuitenkin lataavan sivusta eri version kuin selain. Ja ajoittain kurssin kohdalla on aivan tajuton luku. Tällä hetkellä tickerillä BONEH selaimessa, myös sourcesta katsottuna, kurssi on "4.08". IMPORTXML sen sijaan löytää luvun "43986". Tarkastin myös lähellä olevia muita kenttiä. Ne ovat suunnilleen oikeita, mutta pienin poikkeamin. Kyse ei ole siitäkään, että tuo outo luku löytyisi sivulta aiempaa, se on todella tuossa kurssikentässä. Eikä kyse ole myöskään eri valuutasta, kentän otsikossa on EUR. Sivu kerta kaikkiaan ei ole sama versio, minkä selain saa. NXTMH-tickerillä homma toimii onneksi aina. Virhettä on tapahtunut muillakin kuin esimerkin tickerillä.

Onko sinulla selitystä tai ratkaisua? Luuletko, että Financial Timesiltä uskaltaa kysyä?

10.8.2020 klo 19.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Raimo Suonio: muokkaa kohdesolu numeroksi.

20.1.2021 klo 12.18.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails