Tulos heinäkuu 2011 (-5,46%)

1.8.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Tuotot heinäkuussa 2011)

Heinäkuu oli pitkä ja kuuma. Jopa ennätyksellisen kuuma vuosikausiin. Sen sijaan pörssin puolella meno oli jäätävän kylmää. Tutut pankkimöröt pitivät markkinat varpaillaan koko heinäkuun. Epävarmuus on myrkkyä sijoitusten kehitykselle. Kun tilanne aikanaan selkiintyy tavalla tai toisella nousevat arvostukset helposti.

Ihminen on laumaeläin ja siksi vastavirtaan kulkeminen on henkisesti vaikeaa. Tuottojen osalta on parasta kuitenkin sijoittaa juuri silloin kun epävarmuutta riittää. Ja minusta epävarmuutta on nyt tarjolla tavanomaista enemmän. Minäkään en tiedä lasketellaanko tästä pyllymäkeä vielä kuinka paljon ja kuinka pitkään, mutta se on varmaa, että monet yhtiöt ovat nyt selvästi edullisempia kuin kuukausi sitten. Yhtiöiden tilanne ei kuitenkaan monin paikoin ole muuttunut muutamassa kuukaudessa yhtä radikaalisti. Kyllä, pidän nykyistä tilannetta enemmän osto kuin myyntiajankohtana.


(Salkun kehitys verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta)

Oma salkkuni otti heinäkuun aikana nasevasti turpiin -5,46%. Vielä tätäkin pahemmin kärsi OMXH25 indeksi, joka otti pataan kiitettävät -8,68%. Sen sijaan käyttämäni varsinainen vertailuindeksi STOXX Europe 600 GI lasketteli kahteen edelliseen verrattuna maltilliset -2,69%.

STOXX Europe 600 GI on nyt pärjännyt omaa salkkuani paremmin vuoden alusta mitattuna. Toki tapa jolla salkkuni kehitystä mittaan pitää sisällään paljon sellaisia kuluja (kaupankäyntikulut, osinkoverot, leimaverot jne) joita vertailuindeksissä ei ole sisällytetty. Siitä huolimatta on selvää, että vertailuindeksi on piessyt oman sijoitusstrategiani tähän mennessä.

Vertailuindeksille häviäminen sai minussa aikaan sen, että halusin tarkistaa miten salkkuni olisi kehittynyt mikäli olisin jatkanut täysin ETF:llä muodostetun strategian toteuttamista. Aiemmin käyttämäni ETF:t olivat Seligson OMXH25, iShares Russell 3000 (IWV), iShares MSCI Brazil Index (EWZ), iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI) ja Market Vector Russia ETF Trust (RSX).


(Vanhojen ETF:ien kehitys vuoden alusta dollareina)

(USD/EUR kehitys vuoden alusta)

Nopealla vilkaisulla ETF:ien tilanne näyttää kohtuu hyvältä (poislukien OMXH25 indeksi, joka on laskenut vuoden alusta -16,87%). Venäjä ETF on noussut +3,83% ja USA (Russell 3000) ETF +2,58%. Kiina ETF on puolestaan laskenut -8,21% ja Brasilian ETF -15,23%.

Olen kuitenkin aina mitannut salkkuni kehitystä euromääräisenä koska asun yhä maassa, jossa joutuu käyttämään euroja saadakseen kaupasta leipää. Ja sitä paitsi vastaavien ETF:ien ostaminen euronoteerattuina vaikkapa Saksan pörssistä antaisi saman euroiksi muunnetun tuoton dollarimääräisen tuoton sijaan (poislukien erot hallinnointikustannusten, transaktiokustannusten jne. osalta).

Koska dollari on heikentynyt euroa vasten tuntuvasti samaan aikaan on euroiksi muutettu tuotto ETF:ien osalta hyvin erilainen. Euroiksi muutettuina kaikki ETF:t ovat päätyneet tappiolle. Venäjä ETF -3,99%, USA ETF -5,14%, Kiina ETF -8,21% ja Brasilia ETF -15,23%. Kun vielä lopuksi huomioi sen millä painotuksella ETF:t olivat salkussani vuoden lopussa sain tälle vanhalle indeksisalkulle laskettua tämän vuoden tuotoksi -9,82%. Tähän tuottoon verrattuna sijoitusstrategian vaihtaminen indeksisijoittamisesta arvosijoittamiseen on toistaiseksi kannattanut.


(Suomen top 10 talousblogit heinäkuussa, lähde: Cision Finland)

Cision Finlandin tekemän tutkimuksen mukaan blogini oli Suomen talousblogien numero kaksi heinäkuussa. Tämä oli itselleni mieluinen yllätys sillä onhan blogi viettänyt hiljaiseloa jo pidemmän aikaa.

Olin perheen kanssa heinäkuussa paljon reissussa. Etukäteen pelkäämäni lennot (4 kpl) perheen vuoden ikäisen pienokaisen kanssa menivät paremmin kuin odotin. Onhan matkustaminen toki hankalampaa kuin mitä aiemmin, mutta siitä ei syntynyt sellaista katastrofia kuin jo mielikuvissani maalailin. Kroatiasta jäi mieleen paikan puhtaus, turvallisuus ja edullisuus. Esimerkiksi jäätelöpallo maksoi euroiksi muutettuna vajaan euron, tuoppi olutta rantaravintolassa pari euroa ja kunnon ateria 10-15 euroa. Mantereen lisäksi kävimme Hvarin ja Bracin saarilla. Itse tykästyin Hvarin saareen, jonne voisin majoittua mikäli tulevaisuudessa teen vielä lomamatkan Kroatiaan.

Heinäkuu meni siis lähinnä lomailessa ja akkuja lataillessa. Nyt elokuun koitettua on aika palata arkeen, joka näyttää perheen talouden osalta tavanomaista haasteellisemmalta. Tekemistämme vuokrasopimuksista on päättymässä ennätykselliset kolme kappaletta lähes samaan aikaan. Vuokralaisten vaihtuminen on ns. business as usual, mutta se että kolme kerralla on poikkeuksellista. Perheen kassavirtaan on näiden johdosta tiedossa varmasti jonkinlaista köhimistä ja erilaisia vaihtoehtoja tullut sen johdosta mietittyä. Kaikkia vuokrasopimuksia tuskin saa jatkettua ilman "tyhjiä kausia". Lisäksi kun vielä lapsi menee muutaman kuukauden kuluttua päiväkotiin eivät taloushaasteet ainakaan helpota.

Noh, voiko tähän muuta sanoa kuin: Elämä on.


Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: -5,46%
Tuotto vuoden alusta: -3,27%

8 vastausta artikkeliin "Tulos heinäkuu 2011 (-5,46%)"


Anonyymi kirjoittaa:

Itselläni lopahti säännöllinen sijoittaminen siinä vaiheessa kun lapset menivät päiväkotiin, mikä teki hetkessä lompakkooni yli 300 euron kokoisen kuukausittaisen loven. Jos olisivat olleet vieläpä täydet päivät kuukaudessa hoidossa, olisi kuoppa ollut vieläkin suurempi. Nyt kun he ovat menossa esikouluun tänä syksynä, putoaa maksettava summa huomattavasti ja lisäksi saan remonttilainamme kuitattua pois. Näyttää siltä, että arvo-osakkeiden ostostrategian jatkumisen kannalta juuri oikeaan aikaan :)

Tsemppiä sinulle jatkossakin!

2.8.2011 klo 22.10.00

Junnu kirjoittaa:

Ei tuo kulta minunkaan strategiaani kyllä varsinaisesti kuulu. Oli lähinnä sellainen "heräteostos", enkä pitäisi yllätyksenä jos se huonoksi valinnaksi ilmenee.

Ja mitä niihin vartailuihin tulee, niin "Ais wont tu sii wat ais wont tu sii". Eli pitää katsoa vain kuvaajia, joista oma mieleni saa iloa =) (Joskin, kuten todettu, onhan se sama kuin maratoonareiden juoksussa mitattaisiin juoksijoilta 50m väliaikoja.. ja eri juoksioilta eri kohdista rataa).

Toinen syy tuohon pidemmän aikavälin tilaston karttamiisen on se, että tuo helmikuu vääristää indeksiäni rumasti. Varsinaiseen strategiaan siirtyminen (nopeasti, tyyliin kaikkimullenytheti) pienellä pääomalla monen osakkeen siirto kuluineen (minä myös pidän kulut indeksissä) laskee suhteettoman paljon tulosta, eikä siten mielestäni anna oikeaa kuvaa salkun "menestyksestä tai menestyksettömyydestä" (vrt helmikuu -8.00%).

En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö Salkkusi tulevina kuukausina voittaisi omaa kokoelmaani selvästi. Mutta koitetaan pysyä perässä ;)

Ja mitä siihen fanitukseen tulee, niin kiitos vain itsellesi sivistävistä ja mielenkiintoisista teksteistä!

-Junnu-

4.8.2011 klo 13.20.00

Anonyymi kirjoittaa:

Missä valuutassa mittaat oman salkkusi kehitystä?

Konvertoitko esim kaikki sijoitukset euroiksi ennen kuukauden tuottoa laskettaessa vai lasketko tuoton kohdeosakkeen/rahaston valuutasta?

7.8.2011 klo 15.27.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tuolla se Sijoitusten tuotto sivulla lukee. Euroissa mittaan kehitystä. En siis noteerausvaluutassa.

7.8.2011 klo 16.42.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mielenkiintoinen ploki.

Oletko jossain kertonut indeksoitua tuottoa (kenties reaali?) koko aisjoitusajalta. Näin vain tuon:

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: -5,46%
Tuotto vuoden alusta: -3,27%

Eli missä pisteessä olet kohti tavoitettasi. Oletko vielä tehnyt tällaista analyysiä? Informaation kulku on jo niin nopeaa, että tuollaisia analyysejä kannattaa tehdä useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

12.8.2011 klo 11.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Pahoittelut, tuossahan se juuri oli edellisessä postissa.

Näyttää siis siltä, että riippuen v. 2011 lopusta, olet suunnilleen nollissa.

Onko siis ollut vaivan arvoista, kysyisi strategiapalaverissa joku?

12.8.2011 klo 11.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kannattaa lukea aiempi kirjoitukseni Taloudellisesti riippumaton 5,5 vuodessa?. Olen edellä tuon tehdyn kirjoituksen best case skenaariota.

Onko ollut vaivan arvoista? Tietenkin! On selvä ero olisinko jatkanut aiempaa elämäntapaa, jossa olisin tuhlannut joka kuukausi palkkarahani verrattuna nykyiseen, jossa säästän. Säästäminen kannattaa aina.

12.8.2011 klo 11.54.00

Mika Laatikainen kirjoittaa:

Nimenomaan, säästäminen todellakin kannattaa ja sijoitustoiminta on lähes aina pitkällä tähtäimellä tehtävää hommaa, eli ei niistä lyhyen ajan vaihteluista kannata liikaa stressata.

18.8.2011 klo 9.43.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails