Osakemarkkinat heiluvat

17.2.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Eilisen diaesityksen innoittamana kaivelin muutaman graafin esille havainnollistaakseni kuinka rajusti osakemarkkinat heiluvat. Suomalaisissa osakkeissa sijoitettu pääoma on ilman osinkoja kaksinkertaistunut keskimäärin seitsemän vuoden välein. Jos otamme osingot mukaan pääoma on kaksinkertaistunut noin viiden vuoden välein. Kehitys ei ole tasaista, vaan aika ajoin kurssit romahtavat. Alla olevaan logaritmiasteikolla esitettyyn graafiin sisältyy kolme yli 50%:n kurssiromahdusta. Huomattavaa on, että kurssien noustua kauaksi pitkän aikavälin suunnan yläpuolelle ne tipahtavat trendin alapuolelle lyhyessä ajassa.

Yhdysvaltojen Dow Jones indeksi yli 100 vuoden ajalta samanlaisella logaritmiasteikolla esitettynä antaa myös hyvän kuvan markkinoiden heilunnasta.
On tärkeää ymmärtää, että ilman osakemarkkinoiden rajuakin heiluntaa emme saisi yhtä hyvää tuottoa. Tuotto ja riski ovat toisiinsa sidottu. Osakemarkkinoihin liittyy aina epävarmuutta, sillä kukaan ei osaa ennustaa tulevaisuutta. Epävarmuus hermostuttaa sijoittajia ja sitä myötä myös kursseja. Pitkän aikavälin sijoittajan ei tarvitse kurssilaskuista hermostua. Niitä osuu matkan varrelle useita. Ja kuten aiemmasta laskuharjoituksesta opimme laskukautena ostetuista osakkeista pääsee nauttimaan tuplaten uuden nousun alkaessa.

0 vastausta artikkeliin "Osakemarkkinat heiluvat"


Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails