Kirja-arvostelu: The Smartest Investment Book You'll Ever Read

31.5.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Luin Daniel R. Solinin rohkeasti nimetyn kirjan The Smartest Investment Book You'll Ever Read: The Simple, Stress-Free Way to Reach Your Investment Goals. Oliko kirja nimensä veroinen?

Kirja itsessään on vain 150 sivuinen sisältäen 44 lukua. Jokainen luku on vain parin sivun mittainen, joten lukeminen on helppo rytmittää itselle sopiviin palasiin. Kirjan pituuden osalta sen hotkaisee yhdessä illassakin, jos niin haluaa.

Solin on jakanut kirjansa neljään eri osaan:
  1. 1. Become a smart investor: change your investment life forever
  2. 2. Your broker or advisor is keeping you from being a smart investor
  3. 3. Smart investors know better
  4. 4. The real way smart investors beat 95 percent of the "pros"
Jako neljään tuntuu teennäiseltä, sillä kirja itsessään jakautuu selvästi kahteen eri osaan.

Ensiksi Solin käy lävitse luku luvulta syitä miksi indeksisijoittaminen on aktiivista sijoittamista kannattavampaa. Koska luvut ovat lyhyitä Solin lähinnä tyytyy laukomaan lukijalle nämä syyt sen kummemmin pureksimatta tai käymättä niitä tarkemmin lävitse. Indeksisijoittamiseen jo aiemmin tutustuneille ei Solin tuo tässä esille mitään uutta vaan käy läpi tutut asiat: markkinoiden ajoittamisen mahdottomuuden, osakepoiminnan mahdottomuuden, hajautuksen perusteet, rahastojen kulut, talousuutisoinnin (=talousporno), välittäjien ongelmat ja niin edelleen. Tähän Solin kuluttaa 150 sivuisesta kirjastaan ensimmäiset 110 sivua. Solin muistuttaa alun luvuissa useaan otteeseen, että lukija voi hypätä suoraan hänen neljän vaiheen reseptiinsä mikäli ei tarvitse alun massiivista suostuttelua.

Sitten Solin esittelee neljä vaihetta, jolla tulla "fiksuksi" sijoittajaksi. Tämä selvästikin on olevinaan kirjan pihvi. Amerikkalaiset rakastavat tällaisia yksinkertaisia reseptejä, joita noudattamalla pääsee haluttuun lopputulokseen. Solinin neljän vaiheen resepti on seuraava:
  1. Vaihe 1. Määritä itsellesi sopiva allokaatio. Ikä, terveydentila jne. määrittää kuinka iso osa henkilön portfoliosta voi olla osakkeita tai korkoja ja paljonko on hyvä pitää käteisenä. Solin selvästikin suosittaa matalariskisiä osakkeita, sekä korkoja. Kirja tarjoaa kyselylomakkeen oman allokaation määrittämiseen, mutta se on laadittu puhtaasti amerikkalaisten omiin tarpeisiin, sillä se ottaa huomioon IRA:n, 401(k):n jne. Saman kyselyn voi tehdä myös kirjan kotisivulla.
  2. Vaihe 2. Avaa tili. Solin suosittaa indeksirahastoista Fidelity Investments:iä ja Vanguard Group:ia. Meillä Suomessa indeksirahastojen osalta ei käytännössä ole kuin yksi vaihtoehto, Seligson. Indeksiosuusrahastojen eli ETF:ien osalta tilin voi avata joltakin edulliselta pörssivälittäjältä. Meillä Suomessa hyvä sellainen on esimerkiksi Nordnet.
  3. Vaihe 3. Valitse sijoitukset. Tämä on Solinin mukaan helpoin osa. Kaikissa vaihtoehdoissa salkun sisältö on sama: indeksirahasto joka sijoittaa USA:n osakemarkkinoille, indeksirahasto joka sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin, sekä korkoja. Riippuen riskitasosta näiden painotukset vain vaihtelevat. Esimerkiksi Vanguardin indeksirahastoilla sijoitustuotteet ovat Total Stock Market Index Fund (VTSMX), Total International Index Fund (VGTSX) ja Total Bond Index Fund (VBMFX).
  4. Vaihe 4. Tasapainota portfolio. Solin suosittaa tasapainottamaan sijoitukset kaksi kertaa vuodessa. Riippuen talouden tilanteesta saattaa korkojen tai osakkeiden osuus nousta salkussa isommaksi, kuin mitä kohdassa 1. allokoitiin. Tämän johdosta salkku tulee saattaa jälleen haluttuun tasapainoon. Tämän voi tehdä kahdella eri tapaa. Joko ostamalla alipainoon joutuneita sijoituksia tai myymällä ylipainoon joutuneita.


(kirjan videomainos)

Lopuksi kirja muistuttaa pitäytymään omassa päätöksessä.

Mitä tästä kaikesta jäi käteen? Henkilökohtaisesti ei mitään uutta. Henkilö joka ei aiemmin ole tutustunut indeksisijoittamiseen löytää kirjasta varmasti paljonkin uutta ajattelemisen aihetta. Siten voin suositella kirjaa henkilöille joilla ei vielä ole kokemusta indeksisijoittamisesta. Aiheeseen enemmän tutustuneet eivät löydä kirjasta mitään uutta. Tämän johdosta annan kirjalle kouluarvosanaksi seitsemän miinus.

Arvosana: 7-

0 vastausta artikkeliin "Kirja-arvostelu: The Smartest Investment Book You'll Ever Read"


Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails