Tulos syyskuu 2009 (+4750,69€)

19.9.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Edelliseen katsauksiin nähden kasvoi pääoma tällä kertaa enemmän kuin koskaan. Tosin arvonnousua tästä summasta on vain 1220,18€ ja loput 3530,51€ on uutta lisättyä pääomaa. Pääomaa pystyin lisäämään tavanomaista enemmän johtuen kahdesta asiasta. Ensinnäkin myin pois yhden kohtuullisen kalliin harrastusvälineen. Osan siitä irronneesta pääomasta siirsin sijoituskäyttöön. Toinen syy on se, että puolivuosittaisbonukset olivat maksussa tämän kuukauden palkassa. Luonnollisesti sijoitin myös ne lähes täysimääräisesti.

Näistä johtuen salkkuun tuli ostoksia myös lukumääräisesti enemmän kuin aiemmin. Harrastusvälineestä vapautuneella pääomalla päätin täydentää ainoan puuttuvan maakohtaisen ETF:n salkustani. Ostin Vanguard European ETF:ää (VGK) 30 kappaletta 48,19$ hintaan. Tämä teki kulujen kanssa euroiksi muutettuna noin 1015€. Mukavaksi yllätykseksi tämä ostos on kirinyt kulujenkin jälkeen jo plussalle. Käytän aina sijoitusteni seurannassa kulujen kanssa muodostunutta hintaa. Muut ostokseni olivat Brasiliaan sijoittava iShares MSCI Brazil Index (EWZ), jota lisäsin 30 kappaleella, sekä Kiinaan sijoittava iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI), jota ostin lisää 39 kappaletta.

Salkkuni perusrakennuspalikat ovat nyt viimein koossa. Eurooppaan sijoittava ETF oli ainut, joka minulta puuttui. Näiden lisäksi tulen vielä myöhemmin ottamaan mukaan muutamaa eri korkotuotetta, mutta niin kauan kuin korot ovat nykyisellä erittäin matalalla tasolla pysyn niistä poissa. Korkorahastojen arvothan laskevat, kun korot nousevat ja rahastojen arvo nousee, kun korot laskevat. Korot ovat nyt matalalla, eikä laskuvaraa ole enää paljoa jäljellä. Vaikkei minun passiivisena sijoittajana tulisikaan ottaa arvostustasoihin kantaa on tässä minusta niin selkeästi esillä se, että korkojen odotettu tuottovaatimus on erittäin matala. Niinpä pysyn poikkeuksellisesti niistä poissa vielä todennäköisesti useamman vuoden.

Salkun rakenteen muodostavat nyt Eurooppa, Yhdysvallat, Suomi, sekä BRIC maat lukuunottamatta Intiaa. Tämä perusrakenne on tarkoitus pitää samana vuodesta toiseen. Näin aluksi painotan enemmän kehittyviä markkinoita, mutta vuosien kuluessa ja tavoitteen lähestyessä tulen siirtämään painoa enemmän kehittyneiden markkinoiden suuntaan. Nämä sijoitukset muodostavat siis salkkuni ytimen. Tulevaisuudessa tulette näkemään erinäisiä satelliitteja ytimen ympärillä. Tulen siis noudattamaan ydin-satelliitti strategiaa. Kuten aiemmissa kirjoituksissa ja kommenteissa olen todennut tulen rajaamaan satelliittien painoarvon maksimissaan 10%:iin pääomasta. Ensimmäiset satelliitit ilmestynevät salkkuun ensi vuoden puolella.

Edelliseen katsaukseen verrattuna salkun pääoma kasvoi siis 4750,69€ eli 19,65%. Salkun kokonaisarvo on nyt 28931,71€. Alkuperäinen säästötavoitteeni on ollut 500€/kk. Laskin, että keskimäärin olen nyt kuitenkin kyennyt säästämään yli 1300 euroa kuukaudessa. Suoraan sanottuna olen hämmästynyt. Olen toki kyennyt pienentämään menojani, jonka ansiosta kuukausittainen säästösumma on paisunut. En silti usko, että pystyn aivan nykyisen kaltaista säästötahtia pitämään vuodesta toiseen yllä. Keskimääräinen säästötahti jäänee tulevina vuosina vajaaseen tuhanteen euroon, enkä yllättyisi vaikka muutamana vuonna alkuperäisen tavoitteen 500 euroakin tekisi tiukkaa. Tällaisia vuosia voivat helposti olla esimerkiksi lapsen syntymän jälkeiset vuodet, mikäli toinen vanhemmista jää lapsen kanssa kotiin.

Salkun allokaation osalta jouduin hylkäämään Nordnetin tarjoaman graafin ja turvautumaan tästä eteenpäin Open Officella tehtyyn allokaatiopiirakkaan. Tämä johtuu siitä, että Nordnetin graafi näyttää vain viisi sijoitusta nimeltä ja niputtaa kaikki loput sijoitukset graafiin nimikkeen Muut taakse. Tehtyjen ostojen myötä kehittyvät markkinat painottuivat edelliseen katsaukseen verrattuna. Uusin ostos, Eurooppaan sijoittava VGK, näkyy allokaatiossa toistaiseksi hyvin pienenä painona.

Yhteenveto
Salkun arvo syyskuu 2009: 28 931,71€
Muutos edelliseen katsaukseen: 4 750,69€
Vuoden 2009 tavoite ylitetty 14 685,31€:lla!
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 6 255,74€:lla!

3 vastausta artikkeliin "Tulos syyskuu 2009 (+4750,69€)"


Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Hyvää edistystä! Voisit melkein harkita tavoitteiden viilaamista, jos uskot kuukausittaisen sijoitussumman ylittävän pitkällä aikavälillä tuon 500 euroa.

19.9.2009 klo 11.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Miten pelottaako sua mahdollinen dollarin hyper-inflaatio? Ottaen huomioon, että suurinosa noista sijoituksistasi on dollari pohjaisia.

- tuoki

19.9.2009 klo 12.01.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Laiska sijoittaja: Mikäli kykenen pitämään yllä nykyisenlaista säästötahtia (mikä oikeasti ei kyllä tule olemaan mahdollista), niin taloudellisen riippumattomuuden tilan saavuttaisin reilun kymmenen vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa on tulossa kuitenkin ylimääräisiä kuluja, joiden myötä kuukausittainen säästösumma tulee vääjäämättä pienenemään. Tämän johdosta pidän tavoitteet toistaiseksi ennallaan.

tuoki: Dollarin mahdollinen hyperinflaatio ei huoleta laisinkaan. Vaikka suurin osa sijoituksistani noteerataan Yhdysvalloissa dollareissa, on niiden sijoitukset jossakin muussa valuutassa. Esim. Brasilian sijoitukset brasilian realeissa jne. Siten mikäli hyperinflaatio tulee, nousee näiden sijoitusten arvokin räjähdysmäisesti dollarinoteerattuna. Osakkeet ovat muutoinkin kohtuu hyvä suoja inflaatiota vastaan, nouseehan yritysten omistamien laitteidenkin arvo inflaation myötä.

19.9.2009 klo 16.30.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails