Tulos marraskuu 2009 (+1091,36€)

21.11.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaPelkästään arvopapereiden arvon seuraaminen ei anna kokonaiskuvaa siitä, kuinka salkku on kehittynyt. Omistamieni ETF:ien arvo on nyt noussut 12,14% hankintamenoineen. Mutta tämä ei ole koko totuus. Tällainen mittaustapa seuraa ainoastaan arvopapereiden hinnanmuutoksia ja jättää huomiotta kokonaan osingot. Tämän vuoksi olen tästä kuukausikatsauksesta eteenpäin ottanut käyttöön kaksi uutta tunnuslukua salkun mittausta helpottamaan. Ne ovat HPR ja vuosittainen HPR.

HPR eli Holding Period Rate kertoo salkun koko hallinnointiajan tuoton. Se siis ottaa huomioon myös saadut osingot. Tämä on siis salkun todellinen prosentuaalinen tuotto, jonka sijoitukset ovat tuottaneet salkun olemassaolon aikana. Tämän lisäksi olen laskenut salkun vuosittaisen HPR:n (annualized HPR), joka kertoo salkun todellisen vuosituoton. Vuosittaisella HPR:llä voi helposti verrata eri salkkujen tuottoja keskenään. Oman salkkuni vuosittainen HPR on tällä hetkellä noin 7% eli olen toistaiseksi varsin kaukana itselleni asettamasta 12% vuosituotosta. Viimeisen vajaan kahden vuoden tuotoksi 7% p.a.  kaikkien kulujen jälkeen on kuitenkin tyydyttävä, sillä väliin mahtuu pörssihistoriaan jäävä romahdus. Toisaalta myös tänä vuonna nähty nousu pohjilta on ollut erittäin voimakas.

Edelliseen katsaukseen nähden sijoitusten arvot polkivat lähes paikallaan. Salkun pääoma nousi edelliseen katsaukseen verrattuna 1091,36€:lla tai prosenteilla mitaten 3,43%:lla. Arvonnousua tästä on reilut pari sataa euroa ja loput uutta lisättyä pääomaa. Kuukauden ainut ostos oli Eurooppaan laajasti hajauttava Vanguard European ETF (VGK), jota ostin lisää 23 kappaletta 50,76$:n hintaan eli noin 800 eurolla. Tässä kuussa oli tavallista suurempien menojen vuoksi vähemmän laittaa rahaa kiinni sijoituksiin. Ensi kuussa on varaa kasvattaa sijoitettavia pääomia vielä vähemmän johtuen joulusta, uudesta vuodesta ja muista ajankohtaan liittyvistä asioista. Tämän johdosta tulen joulukuun oston tekemään mitä todennäköisimmin Seligsonin OMXH25 ETF:ään, jotta kulujen osuus jää mahdollisimman pieneksi. Mielenkiintoista oli kuitenkin huomata, että salkun arvo kohosi nyt jo yli vuodelle 2011 asettamani tavoitteen. Hienoa!Portfolion allokaatio muuttui edelliseen katsaukseen nähden kehittyneiden markkinoiden suuntaan. Edellisessä katsauksessa kehittyvien markkinoiden osuus oli yhteensä n. 76%, kun nyt se on tippunut 72,46%:iin ja kehittyneiden markkinoiden osuus on noussut yhteensä 27,54%:iin. Vanguard European ETF:n osuus salkussa nousi ostosta selvästi, sillä sitä oli jo ennestään hyvin vähän muihin sijoituksiin nähden.

Blogi sai mukavasti uusia lukijoita Henri Elon vinkattua omassa kirjoituksessaan kiintoisina ja hyödyllisinä pitämistään blogeista. Suuret kiitokset Henrille tästä ja toivon, että uudet lukijat pysyvät mukana jatkossakin!


Yhteenveto
Salkun arvo marraskuu 2009: 32 929,41€
Muutos edelliseen katsaukseen: 1 091,36€
Vuoden 2009 tavoite ylitetty 18 683,01€:lla!
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 10 253,44€:lla!
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 812,33€:lla!


8 vastausta artikkeliin "Tulos marraskuu 2009 (+1091,36€)"


Anonyymi kirjoittaa:

mulla on HPR 7,9 % - se olisi paljon suurempi ellen olisi sortunut päivätreidaan sijoitusurani alussa..valitettavasti.

- tuoki

21.11.2009 klo 11.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ensiksi kiitokset ansiokkaasta blogista - on hieno lukea toistenkin ajatuksia ja seurata tavoitteellista sijoitustoimintaa!

Sitten hieman kritiikkiä/kysyttävää. Ilmoitat salkkusi tuottoprosenttiin mukaan ilmeisesti myös lisätyn pääoman joka on mielestäni hyvin hämmentävää. Tällä tavalla saadaan tietysti hienoja kasvuprosentteja, mutta vertailun tämä tekee mahdottomaksi.

Oma ratkaisuni on käyttää salkun tuoton laskentaan seuraavaa kaavaa kuukausitasolla: (salkun loppuarvo - (salkun alkuarvo+pääoman muutos)) / (salkun alkuarvolla + 0,5*pääoman muutos). Eli kaavani huomioi pääomalisäyksen/-vähennyksen vaikutuksen laskennallisesti vaikuttavan puolen kk:n ajan salkun tuottopotentiaaliin. Tuoton laskemiseksi löytyy myös tarkka kaava jossa pääoman muutos huomioidaan varsinaisen tapahtumapäivän mukaan, mutta itse käytän yksinkertaisuuden vuoksi mainitsemaani kaavaa.

Olisi hieno kuulla sinulta kommentti tähän sekä muilta omia näkökulmia asiaa.

-Sumeet

21.11.2009 klo 13.21.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hakulaatikko ois aika kiva btw, alkaa olla noita postauksia ihan mukavasti.

21.11.2009 klo 14.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

@Sumeet: kiitos palautteesta. Ilmoitan kuukausikatsauksen yhteydessä pääoman kasvun prosentteina (katson lisäämäni pääoman kasvattavan salkun pääomaa). Sen sijaan, jos katsot salkkuni raporttia (kaikkein ylimmäinen kuva), niin huomaat, että siinä tuottoprosentit on laskettu puhtaasti sijoitetun pääoman mukaan hankintakulut huomioituna. Siten siis näiden perusteella lasketut tuottoprosentti ja HPR:ät ovat puhtaasti vertailukelpoisia muiden salkkujen kanssa.

Kuukausittaisen pääoman kasvun voisi ilmoittaa toki toisellakin tapaa ja näin alkuvaiheessa, kun kuukausittainen pääoman lisäys "nostaa" pääomaa suhteessa helposti enemmän kuin markkina-arvojen nousu. Ajan myötä oman pääoman lisäyksen vaikutus kuitenkin pienenee murto-osaan nykyisestä ja sen myötä "vääristymäkin" poistuu. Nykyinen tapa on ehkä itselleni psykologisesti miellyttävämpi ja saan sen avulla enemmän tuntua, että säästäminen etenee hyvin :)

@Anonyymi: yritän saada hakulaatikon aikaiseksi .

21.11.2009 klo 16.39.00

Anonyymi kirjoittaa:

Itse seuraan omaa kehitystäni kahdella tavalla.

Minua kiinnostavat kokonaisvarallisuuteni nousu eli seuraan pääomaa ja tarkistan pääoman suhteessa tavoitteeseeni (joka päättyy blogin nimeen joskus toivottavasti). Toiseksi seuraan vuosituottoa, jota vertaan OMXCap:n, lasken sen niin, että olen tehnyt salkustani rahaston. Alussa oli 100 osuutta ja X euroa, aina kun olen lisännyt pääomaa, olen ostanut omaa rahastoani eli se on laskenut liikkeelle uusia rahasto-osuuksia. Näin rahasto-osuuden arvosta näen koska tahansa mille tahansa ajalle arvonnousun. Eli vaikka näin: 100 osuutta, 10 000euroa --> osuuden arvo on 100e, lisään pääomaa 1 000 e --> ostan 10 osuutta --> salkun arvo 11 000e, osuuksia 110 --> osuuden arvo 100e eli pääoman lisäys ei kasvata osuuden arvoa ja tuottolukemat eivät muutu.


Osinkoja seuraan erillisenä ja lisään ne vuosituottoon. Vuoden 2004 alusta HPR on 9,2%.

21.11.2009 klo 17.45.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Minäkin seuraan sijoitetun pääoman määrää tavoitteeseen nähden.

Sen sijaan kokonaisvarallisuuttani en seuraa, sillä en esimerkiksi laske asuttamaani kiinteistöä varallisuudeksi vaikka saan siitä jopa vuokratuloja. Tämä siksi, että jossakin on aina kuitenkin pakko asua ja se aiheuttaa kuluja.

Vuosituoton seuraaminen on ihan mukavaa tietoa, mutta itsensä benchmarkkaaminen ei mielestäni ole välttämätöntä. Tämä siksi, että säästämisessä ja sijoittamisessa ei kilpailla kenenkään muun kuin itsensä kanssa. Oleellisempaa onkin päästä omaan määrälliseen päämäärään kuin tuottolukuun. Omassa tapauksessani tavoittelemani tuotot ovat ainakin toistaiseksi jääneet vain kaukaiseksi haaveeksi, mutta euromääräisestä tavoitteesta olen aikataulussa edellä reilulla kahdella vuodella.

Mainitsemasi omien sijoitusten muuttaminen omaksi rahastoksi kuulostaa mielenkiintoiselta ratkaisulta! Itselleni ei tällainen tapa ole aiemmin tullut mieleen. Kieltämättä ratkaisusi kuulostaa oikein hyvältä. En epäile yhtään etteikö tämän kaltainen seuranta toimisi oikein hyvin!

22.11.2009 klo 10.20.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kokonaisvarallisuus kiinnostaa, koska jossain vaiheessa elämää vuokralle siirtyminen voi olla ihan aito vaihtoehto, silloin kodillakin on arvo.

Vuosituottoa benchmarkaan, koska pyrin seuraamaan markkinoiden yleistä tuottoa, jotta osaan arvioida tavoitteeni realistisuutta. Toisaalta pyrin myös seuraamaan sekä oman salkun että indeksin volaa, jotta tiedän, saanko katetta otetulle riskille. Eli omalta kannaltani absoluuttinen rahakasa jossain tulevaisuudessa edellyttää tietyn tuoton saamista ja tuon tuoton seuraaminen ja sen komponenttien tunteminen on olennainen itselleni.

22.11.2009 klo 16.06.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kyllä asumisvalintoja kannattaa myös miettiä osana sijoitusstrategiaa, varsinkin jos lähdet köyhänä nollasta. Mistään et saa muuten sellaisia pääomia kasvamaan prosentuaalista tuottoa taskuusi. Asunnot keskusta-alueelta kun ovat keskipitkällä aikavälillä pomminvarmoja tuottajia.

Itse "säästin" nykyisen 50 000 euron sijoitussalkkuni alkupääoman, 40 000 euroa, ainoastaan omistusasumalla. Asuin viisi vuotta omistusasunnossa, jonka lainan korot, lyhennykset ja vastike (1050e/kk) olivat kuta kuinkin sama, jota olisin joutunut vuokrana samanlaisesta asunnosta maksamaan.

Kun sitten myin asunnon viiden vuoden päästä, oli kädessäni 40 000 euroa arvonnousun ja lyhennysten kerryttämää rahaa. En ollut koskaan aiemmin saanut mitään säästöön.

Kaiken lisäksi olin maksanut tuon 40 000 tuoton "päälle" kyseisiä asumismenoja "vuokrana" vain 383 euroa kuukaudessa. (1050 euroa x 60 kk - 40 000 euroa / 60 kk) Samanlaisen asunnon vuokra olisi ollut siis noi 1000 euroa. Jotn pääoman kerryttämisen lisäksi olen asunut kovin hulppeasti alle 400 euron "vuokralla".

Nyt olen tällä hetkellä onnellinen jo yli 50 000 euron sijoitussalkun omistaja. Tuollainen alkupotti on nimittäin myös innostanut minua säästämään sinne 500-1000 euroa kuukaudessa lisää ja tuottojakin on alkanut kertymään. (osaksi tämänkin blogin innoittamana, KIITOS!)

Sitten asumisen jatkosta: Sain siirrettyä tämän päivän hinnoilla edullisen lainani uuden asunnon puolikkaaseen, josta se kattaa lähes 100 %. Aion myös ottaa lyhennysvapaita kuukausia niin paljon kuin pystyn, jolloin sijoitan mieluummin lyhennykseenkin suunnitellut rahat sijoitettavaksi. Sain juuri pankilta puoli vuotta lyhennysvapaata. Luulenpa että saan niille sijoituksissani paremman tuoton, kuin asuntolainasta maksamaani 1,5 prosentin vuosikoron... "Vuokra", eli asumiskustannukset (lainakorko + puolikas vastike) minulla on näiden matalien korkojen aikaan lyhennysvapaina kuukausina reilut 300 euroa 1100 euron sijaan, joten saan jopa 1500 euroa kuukaudessa säästöön.

Olen myös jo joku, kun neuvottelen pankin kanssa, koska nettovarallisuuteni on 70 000, joista pankin arvo-osuustilillä 50 000. Saan edullista lainaa hyvillä ja joustavilla ehdoilla sekä neuvoteltua osakkeiden toimeksiantopalkkiot lähelle EQ:n tai Nordnetin hintoja. Kun ottaa huomioon, mitä etuja saan tästä keskittämisestä laina- ja vakuutuspuolella, niin kokonaispaketti on kyseisiä välittäjiä "edullisempi" minulle.

Moni on täällä moittinut omistusasumista tyhmäksi ratkaisuksi ja blogin pitäjäkin pitää sitä vain kuluna, mutta ainakin minulle se oli pikastartti kohti vaurastumista ja taloudellista riippumattomuutta.

Olen siis lähtökohtaisesti tyhjätasku helsinkiläinen, joka tienaa vain muutaman satasen kuukaudessa helsinkiläisen keskipalkkaa enemmän.

15.1.2010 klo 10.57.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails