Vuoden 2009 tulos ja uutispommi!

1.1.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta

Vuosi 2009 on viimein saatu pakettiin. Vuoden lopun tilanne on yläpuolella. Salkkuun ropisi vielä aivan viimeisinä pörssipäivinä osinkoja, jotka kohottivat salkun kokonaistuoton yli 16%:iin. Osinkoja olisi pitänyt tulla 31.12. lisää muutamia satoja dollareita, mutta ainakaan vielä ne eivät ole kirjautuneet Nordnetin tilille.

Kaupankäyntikuluja kertyi vuodelta 2009 yhteensä 108,39€. Säilytysmaksut olivat 0€. ETF:ien kulut eivät suoraan näy omistajalle vaan ne näkyvät jaettavan osingon, ETF:n hinnan ja spreadin muodossa. Valuutanvaihdosta kertyvistä kuluista (osto- ja myyntikurssin erotus 0,15%) en ole pitänyt kirjaa.

Osinkojen osalta olen pitänyt kirjaa sekä verottomista, että veronpidätyksen jälkeisistä tuotoista. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoista, että näin näen tuoton eron sellaiseen sijoitustuotteeseen, joka kykenisi sijoittamaan osingot itse uudelleen. Kaikki käyttämäni ETF:ät jakavat osinkoja. Mikäli näille ETF:lle olisi olemassa osingot uudelleen sijoittavat vaihtoehdot olisin päässyt 0,13% suurempaan vuosittaiseen tuottoon tai 0,29% suurempaan kokonaistuottoon kahden vuoden ajalta. Näin lyhyeltä sijoitusajalta ero on vielä niin pieni, ettei sillä ole oikeastaan merkitystä. Vuosien kuluttua kokonaistuoton osalta eron pitäisi ratketa huomattavasti suuremmaksi.
Ohessa on kuvaaja vuosituotoista. Sekä vuosi 2008, että vuosi 2009 olivat poikkeuksellisia sijoitusvuosia, mikä näkyy myös tuottoprosenteissa. Kun vuonna 2008 sain sijoituksille -33,73%:n tappion, pääsin tänä vuonna vastaavasti huikeaan +41,17%:n tuottoon.

Tässä näkyy samalla kuukausittain tehtyjen ostojen voima. Mikäli olisin vuonna 2008 tehnyt kertaostoksen, joka olisi ensin tuottanut -33,73% ja seuraavana vuonna +41,17% olisi salkku edelleen noin -6,5%:n tappiolla. Kuukausittaisilla ostoilla on päässyt hyötymään alhaisista markkinahinnoista.

Näin raju vuosituottojen heilunta on samalla osoitus tekemäni salkun riskisyydestä. Jos vuosi 2008 oli sijoitusmielessä yksi kehnoimmista ja vuosi 2009 parhaimmista, niin on oletettavaa, että vuoden 2010 tuotto jäänee jonnekin näiden kahden vuoden tuottojen välimaastoon. Sen enempää en seuraavan vuoden tuottoja ala arvuuttelemaan, sillä menen kuitenkin siinä pieleen.
Sijoitetun pääoman kehitystä olen seurannut joulukuusta 2008 lähtien. Joka kuukausi, kun päivitän blogiin tekemäni ostot, saadut osingot ja tuoton kehityksen - päivitän samalla pääoman arvon erilliseen taulukkoon. Tämän taulukon kuvaaja on ohessa yläpuolella.

Positiivista itselleni on ettei tästä kuvaajasta löydy toistaiseksi ainuttakaan notkahdusta. Vaikka sijoitusten tuotto on toisinaan ollut negatiivista - kuten vielä vuoden 2009 alku oli - on pääoman kehitys ollut silti jatkuvasti nousussa. Tämä on johtunut siitä, että olen kyennyt kasvattamaan sijoitusomaisuuden määrää uusilla ostoilla osakkeiden halventumisesta huolimatta. Tulevaisuudessa toki kuoppia kuvaajassa tulee esiintymään, sillä kuukausi kuukaudelta uusien ostojen vaikutus sijoitusomaisuuteen on pienempi.
Ennustettua ja toteutunutta pääoman kehitystä kuvaava graafi pitää mielessäni pidemmän ajan suunnitelman eli taloudellisen riippumattomuuden. Tavoitteeni on saavuttaa noin puolen miljoonan sijoitusomaisuus, joka laskujeni mukaan riittäisi kaikkiin kuluihin elämäni loppuun saakka. Itse asiassa huomattavasti pienempikin summa riittäisi. Mikäli olen valmis tinkimään menoista, niin laskujen mukaan alarajana voisi pitää 200.000€:n sijoitusvarallisuutta. Tällöin sijoituksista voisi lohkaista elämiseen vuosittain noin 20.000€ (miinus verot) ja sijoitusomaisuuden määrä säilyisi samana. Inflaation vaikutuksesta tosin omaisuuden reaaliarvo pienenisi vuosittain. Tätä summaa pidän näistä syistä ehdottomana alarajana itselleni. Ehtona on myös se, että olen täysin velaton. Tällä hetkellä minulla on yksi velka, asuntolaina.

Toteutunut sijoituspääoma näkyy graafissa punaisella värillä. Sinisellä värillä olen merkinnyt ennustettua kehitystä. Ennustelaskut perustuvat 500 euron kuukausittaisiin osakeostoihin, joille saisi 12%:n vuosikoron.

Toistaiseksi toteutunut sijoituspääoma on ollut huomattavasti korkeampi, kuin olen laskelmissa projisoinut. Tämä on johtunut pääasiassa siitä, että olen kyennyt laittamaan sijoituksiin rahaa kiinni paljon suurempia määriä kuin alunperin olin ajatellut. Vuonna 2008 keskimäärin 1420 euroa kuukaudessa ja vuonna 2009 keskimäärin 1095 euroa kuusittain. Tämä on huomattavasti enemmän kuin alkuperäisen laskelmani mukainen 500 euroa kuukaudessa. Kaikesta huolimatta en ole päivittänyt ennustettani vastaamaan korkeampia sijoitusmääriä. Olen tästä saanut palautetta myös teiltä - blogin lukijoilta. Tähän on olemassa erittäin hyvät syyt. Ensiksi tulee pitää mielessä, että ennusteeni on laskettu varsin pitkälle ajalle - noin kahdelle kymmenelle vuodelle. Tässä laskelmassa 500 euroa kuukaudessa on tuon ajan keskimääräinen rahamäärä, jonka kykenen säästämään sijoituksiin kuukausittain. Ja nyt tiputan sen pommin, miksi tulevina vuosina kuukausittaiset säästömäärät palautuvat takaisin lähelle tätä ennustamaani pitkän ajan keskiarvoa. Syy on se, että...

...saamme LAPSEN! Kyllä, mikäli kaikki menee hyvin (kop! kop!) syntyy perheemme esikoinen ensi kesänä. Lapsen hankinta on kallis investointi. Kuten Saituri omassa blogissaan toteaa on lapsen kustannukset vanhemmille keskimäärin 105 600 euroa! Lapsi tulee perheeseemme toivottuna ja suunniteltuna. Tästä seikasta ja sen johdannaisista johtuen tulee sijoitusvuodesta 2010, sekä vielä muutamasta sen jälkeisestä vuodesta erittäin haasteellisia.

Kuluja ensi vuodelle on jo nyt tiedossa runsaasti. Lapsesta johtuen talven tai kevään aikana on tarkoitus purjehtia avioliiton onnelliseen satamaan. Tästä tulee kuluja ainakin vihkisormuksen, hääpäivän, avioehdon laatimisen ja häämatkan muodossa, vaikka itse seremonia onkin tarkoitus hoitaa erittäin pienimuotoisesti maistraatissa.

Tämän lisäksi tuleva vaimoni joutuu jäämään töistä kotiin hoitamaan syntyvää lasta, jonka seurauksena perheen tulot tulevat pienenemään. Tämä on luonnollisesti pois käytettävistä tuloista, jonka vuoksi "ylimääräisen" rahan määrä - jota aiemmin riitti sijoituksiin suhteellisen runsaasti - tulee pienenemään.

Eivätkä kulut tähän pääty. Tulevan lapsen sosiaalistamisen vuoksi on perheeseen pakko hankkia toinen auto nykyisen työsuhdeauton lisäksi. Koska asumme haja-asutusalueella ei julkisia kulkuyhteyksiä ole. Tämän johdosta toinen auto on ainut vaihtoehto, jotta äiti ja lapsi pääsevät liikkumaan asioille samaan aikaan, kun isä juoksee oravanpyörässä muualla. Lisäksi lapsi tarvitsee pinnasängyn, vaatteita, lastenrattaat, turvaistuimen jne jne... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Näiden edellä mainittujen syiden johdosta alkaa elämässäni täysin uusi vaihe. Taloudellisesti jatko tulee olemaan huomattavasti tiukempaa, mutta uskon sen kuitenkin olevan elämän muodossa täydempää ja hauskempaa! Säästäminen tulee kuitenkin olemaan paljon haastavampaa. Kaikista jo tiedossa olevista menoista huolimatta pyrin pitämään sormeni erossa jo tehdyistä sijoituksista. Kuukausittaisia ostoja tulen tekemään mahdollisuuksien mukaan. Odotettavaa kuitenkin on, että kuukausittaiset summat tulevat tippumaan huomattavasti ja voi olla, että joinakin kuukausina en pysty tekemään uusia sijoituksia laisinkaan.

Blogin ylläpito jatkuu kaikesta huolimatta, vaikka voi olla, että päivitystiheys heikkenee uuden elämän tuomien vastuiden vuoksi. Uskon kuitenkin, että seuraamisesta tulee mielenkiintoisempaa, kun säästäminen ja sijoittaminen eivät mene täysin ennalta arvatusti. Muutosten myötä blogin kirjoitukset tulevat varmasti myös saamaan uusia näkökantoja. Joudun esimerkiksi miettimään kuinka aion hoitaa pienokaiselle oman sijoitussalkun ja mitä salkku tulee sisältämään. Holhoustoimilaki määrittää tietyt asiat alaikäisen sijoituksille.

Näistä tunnelmista toivotan kaikille blogin lukijoille oikein menestyksekästä sijoitusvuotta 2010! Teitä on nykyisin vajaat 10 000 lukijaa kuukausittain. Olkoon seuraava vuosi onnekas myös Teille!


22 vastausta artikkeliin "Vuoden 2009 tulos ja uutispommi!"


Anonyymi kirjoittaa:

Onneksi olkoon lapsen johdosta!

Itse pääsin salkullani 13.4 % vuosi tuottoon ja ennustettu osinkotuotto ensivuodelle on tällä hetkellä 3.9 %.

- tuoki

1.1.2010 klo 22.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Vinkki avioehtosopimuksen laatimiseen edullisesti: http://www.avioehtosopimus.fi/ Reilu vuosi sitten hankimme omaamme varten apua ko. palvelusta. 70€ oli mielestäni halpa hinta asiantuntija -avusta.

2.1.2010 klo 10.53.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Avioehdoista oli muuten uusimmassa Arvopaperi lehdessä juttu. Tarkoitus on laatia avioehto, jossa avioliiton päättyessä eroon avio-oikeus on poissuljettu, mutta voimassa silloin, kun puoliso kuolee. Tällä on huomattavia perintöverotuksellisia etuja keskinäiseen testamenttiin verrattuna.

Yksinkertaisen avioehdon laatimiseen löytyy sopimuspohja vaikkapa tästä:
http://www.karjalainen.info/liitteet/avioehto.doc

Sopimuspohja kaavailemaani avioehtoon löytyy tästä:
http://www.avioehtosopimus.org/lomake/avioehtosopimus.pdf

Näin laadittuna avioehdon kuluksi tulee ainoastaan maistraatin perimä maksu avioehdon rekisteröinnistä.

2.1.2010 klo 11.37.00

Laiska sijoittaja kirjoittaa:

Onneksi olkoon hyvästä sijoitusvuodesta ja vielä suuremmat onnittelut perheenlisäyksestä!

Löin myös juuri oman sijoitusvuoteni pakettiin. Yhtä hyvää vuotta ei taida ihan hetkeen tulla :)

2.1.2010 klo 12.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Löysin tämän blogin tänään, ja tässä onkin ollut lukemista. Kaikkia kirjoituksia en kerennyt lukemaan, mutta jokusen kuitenkin.

Muutama kysymys:
1) Ensinnäkin, miten sijoitat noihin ETF:iin? Kerroit, että sijoitat 500 EUR kuussa, ja sitä ei tietenkään kannata jakaa moneen ostokseen. Ostatko siis aina kuukausittain eri ETF:ää - esim. tammikuussa EWZ 500 EUR, helmikuussa FXI 500 EUR, jne.? Onko sinulla joku tietty päivä jolloin ostat? (Tätäkin on varmaan joku tilastonikkari tutkinut tyyliin, että kuun viimeisenä päivänä kurssit ovat keskimäärin alempana kuin puolessa välissä kuuta tms. ;)

2) Minkälainen valuuttariski noissa jenkki-ETF:ssä on? Tai siis ylipäätään haen takaa sitä, että mitä se tarkoittaa kun kyseisen instrumentin "arvostusvaluutan" arvo laskee verrattuna kotivaluuttaan. Eli nyt kun ostelet dollareilla noita ETF:iä, niin mitä tapahtuu, jos esim. dollarin arvo laskee vaikkapa 50% 10 vuoden kuluessa verrattuna euroon?

Kiitos mielenkiintoisesta ja hyvin kirjoitetusta blogista!

2.1.2010 klo 23.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ja sama mies vielä kyselee uudelleen...
3) Miten/millä perusteella olet allokoinut nuo ostosi? Nyt esim. EWZ:aa on ostettu tuplaten enemmän kuin OMXH25:sta.

2.1.2010 klo 23.30.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tervetuloa blogiin!

1. Ostan kuukausittain yleensä aina yhtä ETF:ää. Ostot ajoittuvat palkanmaksun yhteyteen, jolloin aina ylimääräistä rahaa sijoittamiseen vapautuu. Sijoitan siis aina ylimääräistä rahaa välittömästi kun mahdollista. Myös tutkimusten mukaan raha kannattaa sijoittaa mahdollisimman nopeasti eikä yrittää ajoittaa markkinoita odottamalla esimerkiksi notkahduksia.

2. Dollarista ei koidu valuuttariskiä laisinkaan. Ainoastaan kohdevaluutan ja euron välillä on valuuttariski, mutta sekin pienenee olemattomaksi pitkässä juoksussa johtuen useista osoista. Dollaririskin olemattomuus paljastuu vaikkapa Nokian osakkeen muodossa. Kun pörssi on auki yhtäaikaa meillä Helsingissä ja New Yorkissa on Nokian kurssi sama euroissa heilui dollari samaan aikaan kuin rajusti tahansa. Mikäli hinnat erkaantuvat syntyy arbitraasi tilanne, jonka markkinat korjaavat hyvin nopeasti. Dollarista itsestään ei siis synny valuuttariskiä. Monia iSharesin ETF:iä noteerataan NYSE:n lisäksi myös Saksan pörssissä euroina. Näiden ETF:ien euromääräinen hinta on sama. Itse suosin NYSE:ä suuremman vaihdon ja pienempien spreadien ansiosta.

3. Allokaatiot perustuvat tekemääni sijoitussuunnitelmaan. Sijoitussuunnitelmani mukaan pidän aluksi Suomen painon n. 10%:ssa ja kehittyvät markkinat n. 75%:ssa. Kehittyvissä en ole päätynyt perinteiseen BRIC ratkaisuun, vaan tiputtanut Intian kokonaan pois ja päätynyt painottamaan Brasiliaa. Jostakin kumman syystä en pidä Intiasta. Tämä voi toki olla kohtalokas virhe, olihan se esimerkiksi viime vuonna loistava sijoituskohde. Pitkällä aikavälillä näen Brasilian mahdollisuudet erittäin hyvänä, jonka takia olen painottanut kehittyvistä markkinoista sitä. Brasilialla on suuret öljyvarannot. Sen väestö keskiluokkaistuu suurta vauhtia. Suurten öljyvarannoista huolimatta se mys panostaa kovasti vaihtoehtoisiin energioihin, kuten biopolttoaineisiin, etanolipolttoaineisiin jne. Tätä kautta tulee suuri potenttiaali myös sitten kun maa ei enää ole riippuvainen öljytuotoista. Lisäksi maalla on runsaasti myös muita luonnonrikkauksia, kuten metsää ja erilaisia malmeja. Eikä tule unohtaa sen maataloutta, olet varmasti huomannut edulliset brasiliaiset häränlihat ruokakaupan tiskillä. Kaiken kaikkiaan Da Silvan aloittamat taloudelliset uudistukset tulevat oman näkökantani mukaan viemään Brasilian vielä tulevaisuudessa pitkälle. Tämän takia suosin sijoituksissani Brasiliaa eniten.

Toivon että viihdyt kirjoittamieni artikkeleiden parissa myös jatkossa!

3.1.2010 klo 10.28.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitoksia vastauksista. Pitänee tässä aloitella itsekin sijoittaminen. Rahaa olisi kyllä jonkin verran pistää tuohon hommaan, nyt ovat lähinnä menneet tilille odottamaan "aikoja parempia" (tai sitten huonompia). Homma on vain lienee pakko tehdä todellakin samalla tavalla kuin sinäkin, jos aikoo oikeasti olla järkevä ja pitkäjänteinen - pienikuluiset instrumentit, pitkä aikajänne sekä sijoitustrategia, jossa pysytään tiukasti tapahtui mitä tahansa.

3.1.2010 klo 17.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

"Paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras aika on nyt." Eli koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Suosittelen ensimmäisenä tekemään itselle kirjallisen sijoitussuunnitelman, jossa mietit mihin tarkoitukseen rahoja säästät, millä aikajänteellä, sekä minkälaista riskiä olet valmis ottamaan tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä suunnitelma pysyy tukenasi vaikeiden aikojen aikana. Usko pois, niitä tulee. Sijoitussuunnitelma ei ole kiveen hakattu, joten suurempien muutosten kohdatessa elämässä on aivan luonnollista päivittää myös sijoitussuunnitelmaa vastaamaan uutta elämäntilannetta. Tärkeintä on, että suunnittelet sijoittamisen vastaamaan omia tarpeitasi ja riskinsietokykyä.

Onnea sijoitustaipaleelle!

3.1.2010 klo 18.45.00

Saituri kirjoittaa:

Onnittelut perheenlisäyksestä! Voitokkaiden sijoitusten säestämänä teikäläisellä näyttää vuosi alkavan hyvin =)

3.1.2010 klo 23.57.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voisitko selventää, miten olet laskenut tuoton sijoitetulle pääomalle vuositasolla?

4.1.2010 klo 12.13.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tottahan toki:
34491,20 / (edellisen vuoden tulos + uusi lisätty pääoma)

4.1.2010 klo 12.34.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hupsista keikkaa! Samalla huomaan itsekin, että pitäisi puhua pelkästä vuosituotosta.

4.1.2010 klo 12.45.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hei,

tuosta lapsen aiheuttamista kustannuksista sen verran, että lapsi ei vie 105 600 euroa vaan juuri niin paljon kuin vanhemmilla on varaa ja halua laittaa jälkikasvuunsa. Jos vanhemmat pitävät tarkan euron politiikkaa, niin tuo summa jää huomattavan paljon pienemmäksi, enkä usko tietyn rajan ylittävän summan edes merkittävästi parantavan lapsen hyvinvointia tai onnellisuutta. Lapselle aika on tärkempi kuin raha.

Näin parin pienen lapsen isänä vielä sellainen omakohtainen anekdootti, että meillä alkoi säästyä rahaa enemmän lasten syntymän jälkeen. Vaikka uusia kustannuksia tuli, niin omat menemiset vähenivät sen verran enemmän että kokonaissaldo oli positiivinen. Yhden baari-illan hinnalla kun saa melko monta pakettia vaippoja...

4.1.2010 klo 15.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko näissä laskuissa nyt sekaisin inflaatiokorjattuja ja -korjaamattomia lukuja? Eli toteutunut tilanne on oletettavasti inflaatiokorjaamaton, mutta 500€/kk todennäköisesti tarkoittaa reaaliarvoltaan samaa summaa koko skenarion ajan. Muutoin tuon vuonna 2028 tapahtuvan kuukausittaisen investoinnin voi tehdä lasten karkkirahoista säästyneillä taskurahoilla. =)

4.1.2010 klo 16.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

1. Anonyymi: tuo 105600 euroa on lapsen keskimääräinen kustannus Tilastokeskuksen ja Stakesin tutkimuksen mukaan. Joillakin siis menee tuota enemmän ja joillakin vähemmän. Toki meilläkin pyritään pitämään luonnollisesti kulut kurissa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että kyseessä on varsin kallis investointi. En usko että pystymme säästämään lapsesta johtuen yhtään enempää vaan kuluja tulee huomattavasti enemmän. Emme ole bilehileitä olleet koskaan ja elämisestä on jo nykyisellään karsittu aika lailla kaikki turhat kulut pois.

2. Anonyymi: Missään laskelmissa ei ole inflaatiota laskettu mukaan. Tulevaisuuden inflaatiosta emme voi koskaan tietää, joten en myöskään lähde sitä laskemaan. Mikäli niin itse haluaa, niin 500e/kk voi nostaa vuosittain inflaation verran, jolloin puolen miljoonan summa vastaa samaa nykyarvossa. Karkkirahakommentista olen kanssasi eri mieltä :)

4.1.2010 klo 17.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hyvää uutta vuotta sinulle ja toivottavasti tosiaankin jaksat jatkaa blogisi päivittämistä! Aloitin itse osake+rahastosijoittamisen kunnolla vasta 2009, ja blogistasi on ollut minulle käsittämättömän paljon iloa: paljon hyviä faktoja, sopivaa tsemppihenkeä ja viisaita ajatuksia. Jatka siis samaan malliin, vaipanvaihdonkin lomassa :-)

Nipa N

5.1.2010 klo 15.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onneksi olkoon perheenlisäyksestä! Seuraan mielenkiinnolla blogiasi ja sattumalta itselläni on identtinen tilanne perheen lisäyksen suhteen, joten blogisi on "tuplamielenkiintoinen". ;-)

Pitkäaikaissäästämisessä, ja ajallisessa hajauttamisessa, käyttämäsi "Dollar Cost Averaging" -taktiikka, eli sijoittaa tietty summa kuussa, toimii hyvin. Oletko tsekannut Michael E. Edelsonin opusta "Value Averaging"? Teos on ihan vankkaa luettavaa ja kirjan teesti on että Value Averaging tuottaa pitkässä juoksussa paremmin kuin Dollar Cost Averaging.

Idea VA:ssa on hyvin lähellä kuukausisäästämistä, mutta se korostaa hieman enemmän suuntelmallisuutta ja omaa aktiivisuutta. Toisin kuin jatkuvassa säästämisessä, mikäli sijoittaja on yli sen hetkisen tavoitetason, VA-mallilla varoja voidaan myös vetää pois sijoituksista. Kuulostaa oudosta, mutta kirja kannattaa lukea.

Olisi mielenkiintoista kuulla sinun, ja miksen muidenkin, kommentit Value Averagingsta.

7.1.2010 klo 16.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Onnittelut myös sinne perheenlisäyksestä :) Kävimme tänään ultraäänessä ja kaikki on hyvin. Kromosomipoikkeaman riskiluvuksi saimme seulonnassa 1:1600, joten sekin riski on onneksi hyvin pieni, eikä seulontaa tarvitse jatkaa.

Kiitokset kirjasuosituksesta! Hyvistä kirjoista on aina mukava kuulla. Lisään Edelsonin teoksen kirjalistaani, jota pidän Amazonissa. Laitan sen seuraavan tilauksen mukana tulemaan. En ole siis teosta lukenut, joten en pysty sitä kommentoimaan, mutta aihealue on mielenkiintoinen.

Olen viime aikoina saanut luetuksi kirjat "The monk who sold his Ferrari", sekä "Animal Spirits". Pitäisi näistä jossakin vaiheessa tehdä arvostelut myös blogiin. Tällä hetkellä luettavani on Stieg Larssonin Millennium trilogia, joka ei tosin ole sijoitusasiaa. Ensi viikolla alkavan Financial Risk Management -kurssin myötä tulee myös luettavaksi Hull:n teos "Risk Management and Financial Institutions".

7.1.2010 klo 17.07.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hieno juttu! Suosittelen muuten (ylimääräistä) 3/4D ultraa; siitä saa hienon muiston (video) ja se on todella tarkka lapsen rakenteen suhteen. No, tämä meni nyt vähän off-topic. ;-)

Ohessa Taloussanomien linkki VA-averagingiin joka sattui silmääni: http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2007/01/07/ota-hyoty-porssin-nousuista-ja-laskuista/2007362/139.

PS: Jos haluat(tte) populääritieteellistä lukemista kansantaloustieteestä, niin suosittelen Tim Harfodin "Undercover Economist" kirjaa sekä Steven Levittin "Freakonimics" opusta (niitä taitaa kyllä olla jo tosin kaksi, mutten ole lukenut kuin ensimmäisen).

7.1.2010 klo 19.49.00

Markus Ossi kirjoittaa:

Onnea tulevalle isälle!!!

T. Markus Ossi / Tarkkamarkka.com

7.1.2010 klo 23.49.00

Osinko77 kirjoittaa:

Onneksi olkoon myös perheenlisäyksestä :)

9.1.2010 klo 11.36.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails