Tulos maaliskuu 2010 (+2889,49€)

21.3.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaHuh huh! Edellinen kuukausi on ollut kohdallani totisesti mielenkiintoista aikaa - positiivisessa mielessä. Mitä sijoituksiin tulee, niin koko alkuvuoden kestänyt sivuttaisliike markkinoilla päättyi varsin mukavaan rykäisyyn ylöspäin. Tilanne nyt näyttääkin olevan se, että jokainen isompi notkahdus on muodostunut otolliseksi ostotilaisuudeksi.

Pelkästään pörssikursseja katsoen tilanne näyttää hämmentävältä. Kurssit ovat nousseet erittäin voimakkaasti pohjilta, mutta samaan aikaan reaalitaloudessa riittää yhä ongelmia. Valon pilkahduksia toki näkyy yhä etenevässä määrin, mutta toisaalta luurankojakin putkahtelee kaapeista tasaisesti pitäen markkinat varpaillaan. Onkin ihan aiheellista kyseenalaistaa ovatko kurssit kestävällä tasolla vai tullaanko lähitulevaisuudessa näkemään vielä reilumpi korjaus alaspäin.

Itse edustan tähän kysymykseen optimistista näkökantaa - uskon nykytason edelleen olevan otollinen pitkäjänteiselle sijoittajalle. Toisaalta olen tätä toitottanut jo yli vuoden. Olenko tullut vauhtisokeaksi? Mielestäni viime aikojen indeksien +60% kokoisia nousuja lyhyellä aikajänteellä on enää turha odottaa. Nämä rajut nousut johtuivat suureksi osaksi talouden riskikorjauksista, kun pahin mahdollinen hintoihin sisään leivottu skenario ei toteutunutkaan.

Tulevaisuudessa on uskoakseni odotettavissa huomattavasti maltillisempaa kehitystä, mutta edelleen positiivista sellaista. Mainitsemani luurankojen putkahtelut kaapeista (esim. tapaus Kreikka) aiheuttavat sen, että markkinat pysyvät yhä liipasinherkässä tilassa estäen kursseja karkaamasta liikaa. Ilmassa leijuu yhä epävarmuuden pelko, mikä pidättelee savuverhoa tulevaisuuden luottamuksen edessä. Tulee muistaa, että iso raha ei ole vielä hakeutunut markkinoille kuin osittain. Piensijoittajat ovat puolestaan yhä suurimmaksi osaksi shokissa, enkä usko sopuleiden hakeutuvan osakkeiden pariin vielä pitkään aikaan. Vasta kun uutisissa on toitotettu osakemarkkinoiden huikeita tuottoja usealta viime vuoden ajalta nämä kurssikliimaksin maksajat aktivoituvat vedättämään kurssit lopulliseen tappiin. Tämän jälkeen yhä uusia ostajia on vaikeaa löytää ja perinteisesti kurssit lässähtävät. Itse näen, että tähän on vielä aikaa useita vuosia. Ensin on rakennettava kuluttajien luottamus, mikä viime aikaisten tapahtumien johdosta tulee ottamaan aikansa.

Tämä on itseni toistamista, mutta sanon sen yhä uudelleen: edelleen on erittäin hyvä aika aloittaa osakesäästäminen, mikäli on liikkeellä pitkäjänteisesti. Mielestäni pitkäjänteinen sijoittaminen kannattaa aloittaa myös kurssien ollessa huipuissaan tasaisin ostoin, mutta nykyinen tilanne tarjoaa nähdäkseni vielä keskimääräistä paremman tuoton pitkäaikaiselle sijoittajalle. Pelkoa on yhä ilmassa. Warren Buffettia myötäillen: Ole ahne silloin, kun muut ovat pelokkaita.

Oma salkkuni turposi edellisen kuukauden aikana vähintäänkin tyydyttävästi. Salkun arvo on nyt 2889,07€ korkeampi kuin kuukausi sitten. Pääoman arvo on nyt yhteensä 39386,07€. Nousua edelliseen kuukauteen tässä on 7,92%.

Pystyin ylittämään tälle vuodelle asettamani 500 euron kuukausittaisen pääoman lisäyksen tavoitteen tässä kuussa reilusti. Tämä johtui siitä, että kuukauden palkanmaksun yhteydessä tuli myös maksuun puolivuosittain maksettava tulospalkkio, joka oli kooltaan vielä keskimääräistä parempi. Tämän ansiosta kuukauden ainut ostos oli suuruudeltaan muutaman aiemman kuukauden hankintaa suurempi. Loput tulospalkkiosta laitoin säästöön tulevaa kakkosauton hankintaa varten, sekä häämatkaa varten, jonne lähdemme ensi viikon loppupuolella.

Koska viime kuukausina olin ostellut lähinnä kehittyvien maiden ETF:iä lisää tukevoitin tällä kertaa kehittyneiden markkinoiden osuutta. Kuukauden ainut hankinta oli 19 kappaletta iShares Russell 3000 Index Fund ETF:ää (IWV) 68,50$:n hintaan eli hieman vajaalla tuhannella eurolla.


Edelliseen kuukauteen verrattuna salkun portfolion allokaatiot ovat muuttuneet jonkin verran. IWV:n lisäoston myötä sen osuus salkussa kasvoi noin kahdella prosenttiyksiköllä. Vastaavasti Brasilian (EWZ) ja Kiinan (FXI) osuudet laskivat salkussa kukin noin yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä johtui kyseisten maiden heikommasta kehityksestä muiden maiden sijoituksiin nähden tällä tarkasteluperiodilla.

Kehittyneiden markkinoiden osuus salkussa on tällä hetkellä 30,8% ja kehittyvien 69,2%. Olen nyt ajatellut hitaasti lähteä painottamaan kehittyneitä markkinoita yhä enemmän kuukausittaisilla ostoilla. Tulen kuitenkin pitämään kehittyvät markkinat edelleen ylipainossa.

Sen lisäksi, että sijoitusten tuotot olivat edellisen kuukauden ajalta positiivinen yllätys - on elämässä tapahtunut muitakin mielenkiintoisia asioita. Saiturin kanssa olemme hieroneet aivonystyröitämme kirjaprojektin kanssa ja tällä viikolla asia konkretisoitui ensimmäisen kerran, kun halusimme mittauttaa lukijoilla tämän yhteistyöprojektin kysynnän. Äänestys on nyt päättynyt ja saimme varsin hyvän otannan, jonka perusteella voimme tehdä jatkon suhteen päätöksen.

Saimme myös kertakaikkisen loistavia kommentteja kyselyn mukana ja tulemme käymään ne tarkasti lävitse. Analysoitavaa materiaalia kertyi kuitenkin sen verran paljon, että äänestyksen jälkeistä purkukirjoitusta joudutte odottamaan jonkin aikaa. Äänen antaneista jopa 77% jätti äänestyksen yhteydessä kommentteja tai palautetta. Uskoisin tämän prosentin olevan keskimääräisiin kyselyihin verrattuna äärimmäisen kova. Haluankin vielä kerran kiittää kaikkia äänestäneitä ja palautetta antaneita! Mitä äänestyksen palkintoon tulee, niin olemme voittajaan yhteydessä ensi viikon aikana ja tämän suhteen on myös tiedossa vielä pieni lisäyllätys, josta kerromme myöhemmin lisää.

Toinen ehdottomasti maininnan arvoinen tapahtuma omassa elämässäni viime kuukauden ajalta on ukkoutumiseni. Olen nyt virallisesti ukkomies. Meidät vihittiin maistraatissa pitkäaikaisen naisystäväni kanssa avioliittoon perjantaina 19. päivä. Edelliset kaksi päivää onkin ollut yhtä hullun myllyä hyvässä mielessä. Olemme juhlineet tapausta pienen piirin kanssa oman makumme mukaisesti. Tähän on kuulunut muunmuassa kulttuuria ja loistavaa ruokaa erittäin pitkän kaavan mukaan vielä paremmassa seurassa. Häämatkalle lähdemme ensi viikon loppupuolella, jonka johdosta myös blogi hiljenee - mutta vain hetkeksi.

Näihin tunnelmiin on hieno päättää tämänkertainen kuukausikatsaus. Kuukauden kuluttua sitä varmaan jälleen seistään enemmän jalat maassa ;)

Yhteenveto
Salkun arvo maaliskuu 2010: 39 386,07€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 889,49€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 16 710€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 7 269€:lla.

4 vastausta artikkeliin "Tulos maaliskuu 2010 (+2889,49€)"


Anonyymi kirjoittaa:

Terve!!

Telkkarista tuli tuossa taannoin dokkari aiheesta öljyn loppuminen.. Dokkarin mukaan öljystä aletaan taistelemaan jo 20-30 vuoden päästä.. Oletko ajatellut öljyn loppumisen vaikuttavan osakkeisiin ja osakesäästämiseen millä tavalla? Pudotun yleisesti markkinoilla taitaa olla melkoinen tulevaisuudessa..

29.3.2010 klo 10.36.00

Anonyymi kirjoittaa:

Useissa eri lähteissä todetaan arvopaperien ostojen optimaalisen ajoittamisen olevan erittäin hankalaa ja suositellaan ajoittamisen sijaan tekemään ostoja tasaisesti kursseista riippumatta kohtuullisen tuoton saavuttamiseksi.

Harvemmissa lähteissä on otettu kantaa myynnin ajoittamiseen siinä vaiheessa kun pitkän sijoitusurakan hedelmistä haluaisi alkaa nauttimaan.

Oletko miettinyt oman sijoitusurakkasi loppuvaiheita arvopapereiden myynnin ajoittamisen kannalta? Oletan, että haluat luonnollisesti parhaan mahdollisen tuoton sijoituksillesi. Optimaalisin aika myydä olisi varmaan silloin, kun tiedät sijoituskohteidesi kurssien saavuttaneen huippunsa. Et varmaankaan haluaisi ajoittaa myyntiäsi alhaisiin kursseihin.

Mistä tiedät milloin sinun kannattaa myydä arvopaperisi pois?

Mitä teet, jos sijoitusurakkasi loppupäässä iskee maailmanlaajuinen pitkäkestoinen (useita vuosia kestävä) lama? Odotteletko laman yli parempia myyntiaikoja, ja jos odottelet, niin missä vaiheessa nousua raaskit myydä arvopaperisi? Nousuhan saattaisi jatkua vielä vuosikausia, jolloin liian aikainen myyminen pienentäisi voittojasi roimasti.

1.4.2010 klo 23.09.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

@ensimmäinen anonyymi:
En juurikaan huolehdi öljyn riittämisestä tai riittämättömyydestä. Sijoituksistani Venäjä ja Brasilia ovat sellaisia, jotka seuraavat varsin hyvin öljyn hintaa. Siltä kantilta mitä korkeammaksi öljyn hinta nousee, sen parempi se on näille sijoituksille.

Toisaalta pitkällä aikavälillä maailmantalous tulee hyödyntämään yhä etenevässä määrin muita energiamuotoja, jolloin mm. Brasilian kovat satsauksen muihin energioihin tulee tasapainottamaan sijoitusta automaattisesti. Sen lisäksi runsaat raaka-ainevarannot, joita myös Venäjällä riittää tulee muuttamaan näiden ETF:ien luennetta.

En usko öljyn loppumiseen 20-30 vuoden kuluessa. Tekniikan kehittyessä öljyä pystytään poraamaan yhä vaikeammista paikoista ja hyödyntämään sellaisessa olomuodossa (esim. öljyhiekka), joka ei aiemmin ole ollut kannattavaa. Myös maailman siirtyminen hiljalleen käyttämään vaihtoehtoisia materiaaleja öljyn sijaan tulee jossakin vaiheessa laskemaan öljyn kysyntää. Mahdollinen öljyn hinnan nousu taasen tulee kiihdyttämään tätä transitiota. Viime vuosina tehdyt uudet suuret öljylöydöt mm. Brasilian rannikolta ovat lupaavia.

En siis murehdi öljystä tai sen riittävyydestä käytännössä laisinkaan. Mikäli öljy kallistuu tekee se vain sijoituksille hyvää ja vaikkei kallistuisikaan niin pidemmällä aikavälillä Venäjän ja Brasilian ETF:ät tarjoavat myös muita mahdollisuuksia.

2.4.2010 klo 16.06.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

@toinen anonyymi:
Mielestäni myynnin problematiikka on identtinen ostamisen kanssa. Yhtä vähän kuin voi tietää ideaalista ostoajankohtaa ei voi myöskään tietää ideaalista myyntiajankohtaa.

Tämän johdosta tulen tekemään myyntejä samalla tavalla kuin ostojakin ajan koittaessa. Myymällä siis tasaisesti pois. Samalla tavalla kuin ostojen kanssa, niin tällä tavoin myös myynnit tulevat tapahtumaan niin hyvinä kuin huonoina ajankohtina. Näitä otollisia ajankohtiahan ei voi todentaa kuin jälkikäteen, joten siten ei voi myöskään tietää mikä hetki olisi se paras myyntiajankohta. Siksi en sitä tule edes ajoittamaan.

Koska varallisuutta on tarkoitus irroittaa sijoituksista kenties jopa pidemmällä ajanjaksolla kuin ostoja on tehty on ajoittaminen mielestäni aika lailla turhaa.

Yksi asia on kuitenkin huomionarvoista. Siinä vaiheessa, kun alan sijoitusvarallisuutta käyttämään on suunnitelmani mukaan suuri osa sijoituksista kiinni muissa kuin osakkeissa. Varallisuutta lähden todennäköisesti kuitenkin realisoimaan osakkeista, jolloin myös riskitaso laskee myyntien myötä yhä lisää. Tämä on itselleni oleellista sillä ikääntymisen myötä myös riskinsietokykyni on varmasti laskenut.

2.4.2010 klo 16.17.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails