Tulos elokuu 2010 (+2088,84€)

21.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaKuukauden aikana sijoitusvarallisuuteni kehittyi varsin vakaasti. Tämä siitä huolimatta, että markkinoilla on varovaisuus lisääntynyt kasvaneen tuplapudotuksen todennäköisyyden vuoksi. Tämä varovaisuus näkyi esimerkiksi muutaman viime päivän aikana jolloin salkun arvo laski huomattavasti. Siitä huolimatta salkku kokonaisuutena kehittyi ihan mukavasti.

Sijoitusvarallisuuden arvo on nyt 2088,84€ korkeampi kuin kuukausi sitten. Prosentteina mitattuna nousua tuli 4,63%. Näistä kahdesta tuhannesta eurosta noin puolet on kuukauden aikana tullutta arvonnousua ja toiset puolet uutta lisättyä pääomaa satelliittisijoituksiin. Satelliittisijoitukset kehittyivät jälleen kerran indeksisalkkua huomattavasti paremmin.

Kasvanut epävarmuus ja volatiliteetti eivät häiritse minua. Itse asiassa päinvastoin! Mitä enemmän ihmiset murehtivat sitä kauemmin osakkeiden hinnoittelu pysyy maltillisena ja sitä pidempään ehdin näitä edullisia ostoksia kahmia salkkuuni. Mitä pidempään matalasuhdanne ja epävarmuus kestävät sitä enemmän ehdin salkkua turvottaa. Suurimpien epävarmuustekijöiden hälvettyä tulevaisuudessa kantavat edulliset ostokset runsaasti hedelmää.

Kuten rivien välistä voi lukea olen varsin optimistinen. Pidän todennäköisyyttä sille, että vajoasimme alemmas kuin 2009 maaliskuun tasot erittäin epätodennäköisenä.

Sijoittamisessa ei sellaista vuotta olekaan etteikö jokin kriisi häiritsisi. Näitä kriisejä pitää vain oppia sietämään tai muussa tapauksessa osakkeet eivät ole se oikea sijoitusmuoto sinulle. Tai sitten salkun osakepaino on liian korkea. Lainaan tähän Anders Oldenbugin blogista pätkän, josta selviää minkälaisia murheita erityisesti UK:ssa toimivilla sijoittajilla on ollut viimeisen 40 vuoden aikana:
1970: Vietnamin sota leviää Kambodjaan
1971: Iso-Britannia muuttaa valuuttansa desimaalijärjestelmään
1972: Maailmanlaajuinen inflaatio kiihtyy
1973: Öljykriisi
1974: Watergate-skandaali aiheuttaa poliittista epävarmuutta
1975: Pol Potista tulee Kambodjan diktaattori
1976: Iso-Britannia joutuu hakemaan lainaa IMF:ltä
1977: Maailmanlaajuinen energiakriisi
1978: Tyytymättömyyden Talvi (lukuisia lakkouhkia Iso-Britanniassa)
1979: Neuvostoliitto miehittää Afghanistanin
1980: Iranin ja Irakin välinen sota
1981: Paavia ja presidentti Reagania ammutaan
1982: Falklandin sota
1983: USA:n suurlähetystöä Beirutissa pommitetaan
1984: Iso-Britannian hiilikaivostyöläisten lakko
1985: Gorbachov lanseeraa Perestroikan ja Glasnostin
1986: Tjernobylin ydinvoimala räjähtää
1987: Mustan maanantain pörssiromahdus
1988: Lockerbien terroristi-isku
1989: Berliinin muuri kaatuu
1990: Irak miehittää Kuwaitin, Persianlahden sota alkaa
1991: Maailmanlaajuinen talouskriisi
1992: Iso-Britannia jättää ERM-rahajärjestelmän
1993: IRA pommittaa Lontoon Cityä
1994: Balkanin sotatoimet kiihtyvät
1995: Meksikon devalvaatio johtaa ”Tequilakriisiin”
1996: Hullun Lehmän tauti
1997: Hong Kong palautetaan Kiinalle
1998: Venäjän talousromahdus
1999: Euro otetaan käyttöön
2000: Dot-com –kupla puhkeaa
2001: Terroristihyökkäykset USA:ssa
2002: USA:n suuryhtiöiden kirjanpitorikokset
2003: Irakin sota alkaa
2004: Tsunami iskee Kaakkois-Aasiaan
2005: Öljyn ja raaka-aineiden hinnat nousevat pilviin
2006: Pohjois-Korea testaa ydinaseita
2007: USA:n subprime-lainat romahtavat
2008: Maailmanlaajuinen finanssikriisi
2009: Maailmanlaajuinen talouskriisi
Kuten listasta hyvin huomaa on aina jokainen vuosi omalla tavallaan poikkeuksellinen. Kaikista näistä kriiseistä huolimatta  ovat osakkeiden arvot osinkoineen 40 vuoden aikana moninkymmenkertaistuneet.Salkun allokaatiossa on tapahtunut kuukauden takaiseen seuraavat muutokset. Satelliittien paino on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä. Brasilian ja USA:n painot puolestaan ovat laskeneet yhdellä prosenttiyksiköllä. Muiden painot ovat pysyneet ennallaan.

Viimeiset kuusi viikkoa olen viettänyt yhdistettyä kesä- ja isyyslomaa. Lomaa on vielä jäljellä ensi viikko, joka huipentuu viikonloppuna pidettäviin poikani ristiäisiin. Kun poika saa viimein nimen pääsen myös aukaisemaan hänelle ikioman sijoitussalkun.

Näiden kuuden viikon aikana olen saanut maistiaisia siitä minkälaista taloudellisesti riippumaton elämä voisi olla. Minun ei ole tarvinnut huolehtia toimeentulosta ja aikaa on ollut käytettävissä ruhtinaallisesti itselle tärkeisiin asioihin. Täysin laakereilla en ole levännyt ja olenkin loman aikana saanut tehdyksi muun muassa seuraavia asioita:
 • istutettua, perustettua ja kalkittua noin 500 m2 uutta nurmikkoa etupihalle
 • kirjoitettua parikymmentä sivua raakatekstiä minun ja Saiturin yhteiseen kirjaprojektiin
 • pitänyt hevosista huolta (juottanut, hakenut metsästä karkulaista jne)
 • pilkkonut ja halkonut puita koko vuoden lämmitys ja saunomistarpeisiin
 • ajanut nurmikkoa
 • siirtänyt sähköpaimenen lähemmäs hevosten kesäaitausta
 • nauttinut kasvimaan antimista (mansikat, herukat, porkkanat, perunat, sipulit, salaatit...)
 • nukuttua 10 tunnin yöunia
 • luettua useita kirjoja (Walden, Freakonomics jne)
 • hionut ja maalannut kunnostettavaa lapsen pinnasänkyä
 • ...ja monen monia muita asioita!
Kaiken kaikkiaan olen nauttinut tästä ajasta riemuiten! Onko mukavampaa kuin käydä aamulla katsomassa hevosia laitumella ja sen jälkeen kävelyllä läheisessä metsässä - ilman mitään kiireitä. Toimia omaan tahtiin kuten parhaimmaksi näkee. Kiirehtimättä. Nauttien. Ah!

Kirjoitin aiemmin, että isyyslomasta johtuen voi olla etten lähikuukausina kykene tekemään kuukausittaista ostosta salkkuun. Nyt näyttäisi siltä, että työpaikan puolivuosittain maksettava bonus on tulossa maksuun ensi kuun palkassa. Alunperin ajattelin, että seuraavassa palkassa tulisi ainoastaan viikon palkka, sillä Kela tilittää isyysloman korvauksen vasta 4-6 viikon kuluttua hakemuksen jättämisestä (en ole vielä jättänyt). Tämä tarkoittaa sitä, että bonusten ansiosta ensi kuun palkka on vain hivenen normaalia pienempi. Ja myöhemmin tulee lisäksi päälle Kelan maksama korvaus. Tämän johdosta kuukausittain tapahtuvaan osto-ohjelmaan ei tule katkosta vaikkakin tehtävän oston ajankohta varmaankin muuttuu myöhemmin tehtäväksi. Sitten kun Kelan rahat ovat tilillä.

Yhteenveto
Salkun arvo elokuu 2010: 47 245,08€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 088,84€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 24 569€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 15 128€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 4 554€:lla.

13 vastausta artikkeliin "Tulos elokuu 2010 (+2088,84€)"


0- ja 3 vuotiaiden poikien isukki kirjoittaa:

Hyvin on kehittynyt salkku! Tuossa kirjoituksessa kiinnitti huomiota poikasi ristiäiset. Jokainen tietenkin toimii vakaumuksensa mukaan, mutta kirkkoon kuuluminen on aikamoinen rahasyöppö varsinkin pitkällä aikajänteellä. Usko on sitten toinen asia.

Saattaahan tietenkin olla, että vanhemmat eivät kuulu kirkkoon, mutta poika kastetaan.

Joka tapauksessa onnea perheenlisäyksen johdosta!

21.8.2010 klo 12.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olen kanssasi samaa mieltä, kirkkoon kuuluminen on todellinen rahasyöppö. Itse en kuulu kirkkoon, mutta vaimoni kuuluu. Vaimo haluaa pitää ristiäiset, joten se hänelle sallittakoon. Minä olin muuten viimeinen perheestäni, joka erosi kirkosta. Pikkuveljeni, isäni ja äitini olivat eronneet jo vuosia sitten. Tämä toi hieman ongelmia ristiäisten suhteen, sillä olisin halunnut pikkuveljeni toiseksi kummiksi ja nyt se ei ollut mahdollista.

Unohtui pari taloudellista huomiota tästä pidemmästä lomailusta. Huomaan tulevani toimeen lomalla pienemmilä tuloilla kuin töissä ollessa. Yksi iso tekijä on päivittäinen 60 kilometrin työmatka, joten polttoainetta kuluu murto-osa siitä mitä töissä käydessä. Samoin selvää säästöä tuo se, että lomalla tulee tehtyä kotona ruokaa sen sijaan, että maksaisi työruokailusta.

21.8.2010 klo 12.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moni ajattelee että lomaillessa menee enemmän rahaa ja näin ollen taloudellinen riippumattomuus vaatii myös suuria rahamääriä. Tietenkin sitä rahaa menee jos elää kuin viimeistä päivää.

Itse olen myös huomannut että lomaillessa menee hieman vähemmän rahaa, eli ei mene turhaan bensaa (työmatkoihin), ei tule syötyä lounasta jne.

Itselläni on myös tavoitteena tuo taloudellinen riippumattomuus ja tällä hetkellä olen miettinyt että todennäköisesti en tarvitse omaa autoa silloin kun jään pois työelämästä (eiköhän puolison autolla pärjää).

21.8.2010 klo 14.06.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että jos ei tänä kesänä olisi jälkikasvua syntynyt, niin olisi myös kesälomalla mennyt rahaa normikuukautta enemmän. Varmasti olisi tullut käytyä ulkomailla. Nyt se ei ollut mahdollista vaan pienokaisen kanssa on parempi pysyä kotioloissa.

Toisaalta perinteinen kesälomakuukausi ei myöskään oikein vastaa tavanomaista kuukautta taloudellisesti riippumattomana. Ellei sitten ole "matkailuhullu". Taloudellisesti riippumattomana ei tarvitse yrittää ahtaa kaikkia menoja yhdelle kuukaudelle vaan voi reissatessakin asettua pidemmäksi aikaa yhdelle paikkakunnalle ja nautiskella rauhassa - pidempään - koko alueen. Se on myös edullisempaa.

Ensi keväällä aloitan 1,5 kuukautta kestävän isäkuukauden. Silloin olisi tarkoitus käydä reissussa mikäli poju vain vaikuttaa riittävän kypsältä siihen. Sitä ennen pitää lihottaa vararahastoa ettei isäkuukausi aiheuta henkilökohtaista konkurssia :) Tunnetusti isäkuukauden tuet eivät ole kummoisia.

21.8.2010 klo 14.48.00

Passiivinen Sijoittaja kirjoittaa:

Minulla yleensä käy niin, että lomalla tulee käytettyä enemmän rahaa kuin normaalisti. Töitä tehdessä sitä ei vain oikein ehdi käydä missään, ja siten rahaakin säästyy :)

Hyvin on salkkusi kehittynyt, toivotaan että sama meno jatkuu!

22.8.2010 klo 10.42.00

0- ja 3-vuotiaiden isukki kirjoittaa:

Tuossa toista kierrosta vedellessä kommentoin tuota isäkuukautta. Veronmaksajien tukiaiset ovat käsittääkseni samat kuin isyyslomallakin. Eli eivät toki kummoiset korvauksen regressiivisyyden vuoksi, mutta samat kuitenkin kuin isyýslomalla.

Todellinen huono puoli saattaa monille olla se, että isäkuukauden tukiaiset lasketaan isyyslomakorvausten mukaan. Monesti näisen kahden välillä on noin vuosi -joskus jopa enemmän- aikaa. Jos olet vaihtanut työpaikkaa (kuten minulle kävi) ja palkkasi on noussut olennaisesti, ei se vaikuta korvausten suuruuteen.

Laskeskelin ensimmäisen lapsen syntymän aikaan (2007) äidille maksettavia korvauksia. Tässäkin sosialidemokraattinen politiikka näkyy hyvin. En seuraavassa tahdo leuhottaa vaimoni tuloilla, vaan antaa esimerkin, kuinka ahkeruudesta/koulutuksesta jne. ei kovin palkita vanhemmuudessa. Tuolloin suomalaiden naisen keskipalkka oli Tilastokeskuksen mukaan noin 2200 e/kk. Vaimoni keskipalkka oli kokolailla kolminkertainen ennen äitiyttä eli 6600 e/kk. Näin menevät tuet, verot ja nettotulot:

Bruttopalkka 2200 e/kk: NETTOäitiyspäiväraha oli 67 % työn aikaisesta bruttopalkasta.
4400 e/kk: nettopäiväraha 50 % palkasta.
6600 e/kk: nettopäiväraha 39 % bruttopalkasta.

Samalla tuplasti keskipalkan tienaava maksoi 3,2-kertaisesti enemmän veroja kuin keskipalkkainen ja kolme kertaa enemmän tienaava 5,6-kertaisesti veroja.

Lopuksi: kyllä sen piltin voi viedä jopa lentokoneeseen aika pian syntymän jälkeen. 4-5 -kuukautinen on menee viimeistään koneessa jo aivan loistavasti. Hyvää matkaa!

22.8.2010 klo 13.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mielenkiintoinen tieto toi, että isäkuukauden tuet ovat samat kuin isyysloman! En ollut tätä tiennyt. Toisaalta omalla kohdalla tämä on kaikkein paras vaihtoehto. Isyyslomaraha, kun lasketaan vuoden 2008 ansiotuloista. Vuonna 2008 meni taloudessa kovaa ja siten sain myös kyseisenä vuonna työnantajalta suurimmat bonukset koskaan. En ole yltänyt vuoden 2008 ansioihin sen jälkeen. Jos isyyskuukauden tulot lasketaan myös tuon mukaan, niin entistä parempi itselle :)

Karkeasti arvioiden nämä tuet ovat omalla kohdalla noin puolet palkkatulosta. Ne siis riittävät oikein hyvin elämiseen, mutta ylimääräistä ei riitä sijoitettavaksi asti.

Tuo korvausten regressiivisyys on ihan perinteistä Suomen politiikkaa. Sehän on käytännössä tulonsiirtoa paremmin ansaitsevilta vähempiosaisille. Samasta syystä kovia ansiotuloja saavan kannattaakin enempi panostaa korkeampiin pääomatuloihin suurempien ansioiden sijaan.

Mukava kuulla, että 4-5 kuukautisen kanssa onnistuu jo lennot. Poju on nyt 1,5 kuukautta eikä vielä tulisi kuuloonkaan. On niin lujasti kiinni äitissä - syödä pitää parin tunnin välein ja vaipparumba on aikamoista.

22.8.2010 klo 13.52.00

Olli kirjoittaa:

Koska seuraat ilmeisesti sijoitustesi tuottoa oman kirjapidon avulla aika tarkasti, niin oletko lakenut sijoituksillesi sisäistä korkokantaa (Internal Rate of Return)? Se mielestäni mittaa paremmin nimenomaan sijoitajan suoriutumista, koska se ottaa huomioon kassavirtojen eriaikaisuuden. Tämä vaatii tosin excelissä solverin käyttöä ja hieman vaivannäköä. Itse olen myös tällä tavalla pyrkinyt seuraamaan sijoitusteni tuottoa.

22.8.2010 klo 23.02.00

Anonyymi kirjoittaa:

Minua aidosti ärsyttää positiivisuus tulevaisuuden suhteen ja usko rajattomaan kasvuun. Vain aika näyttää ärsyttääkö minua muutaman vuoden päästä vielä enemmän eli onko hulluus osakemarkkinoilla jatkunut pidempään kuin nyt uskon sen kestävän. Lisäksi blogin isäntä viettää kadehdittavan mukavan kuuloista elämää;-)

Tuo jonkinasteinen omavaraisuus ja maalla asuminen vielä lisää ärsytystäni, sillä jos oma skenaarioni päätyy oikeaksi kuuluu blogin isäntä vielä silti siihen pidemmän tikun vetäneisiin vaikka osakevarallisuus olisikin tärviöllä ja teoriat todistettu vääriksi.

Ärsytyksestä huolimatta onnittelut perheenlisäyksestä ja mukavaa loppukesää!

22.8.2010 klo 23.56.00

jadfh kirjoittaa:

Lopuksi: kyllä sen piltin voi viedä jopa lentokoneeseen aika pian syntymän jälkeen. 4-5 -kuukautinen on menee viimeistään koneessa jo aivan loistavasti. Hyvää matkaa!

Joo, reissuun vaan. Matkustettiin ensimmäistä kertaa vauvan kanssa kun hän oli 5 kk. Lento Japaniin ei tuottanut ongelmia ja Lufthansan henkilökunta oli erittäin avuliasta. Ja muutenkin Aasiassa on hyvä matkusta pienen lapsen kanssa.

23.8.2010 klo 8.39.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olli: Totta, IRR olisi kuvaavampi ja antaisi myös itse asiassa kovemman tuoton kuin nykyinen laskutapa. Nyt lasken tuoton vuoden 2008 alusta vaikka olisi tehnyt uuden sijoituksen kuukausi sitten.

Ikävä kyllä solver ei vain ole saatavilla. Käytän Macciä ja sen Excelissä ei solver plug-in ole saatavilla.

IRR:n laskeminen kuulostaa houkuttavalta, mutta sen toteuttaminen tällä hetkellä mahdottomalta, joten tyydyn ainakin toistaiseksi annualisoituun HPR:ään, joka antaa siis todellisuutta pienemmän tuoton. Eipähän tule ainakaan leveiltyä tuotoilla ;) IRR:n laskeminen olisi myös hankalempaa, joten taidan myös yksinkertaisuuden vuoksi pitäytyä nykyisessä. IRR luku olisi kyllä mielenkiintoista tietää!

Anonyymi: Mikä positiivisuudessa ja kasvussa ärsyttää? Tämä maailma on loppujen lopuksi ihan mukava paikka, kun käy kodin ulkopuolella tutustumassa. Osakemarkkinat jatkavat pitkällä tähtäimellä nousuaan, tämä on mielestäni varsin selvää. Kriisejä tulee ja menee, niin myös talouskriisi. Sen jälkeen tuleekin jo joku toinen kriisi.

Suomi on ainakin toistaiseksi vapaa maa eikä liikkuvuutta ole rajoitettu. Mikäli maaseudulla asuminen kiinnostaa, niin tervetuloa! Nykyisin suunta on enempi maalta kaupunkiin, joten valinnanvaraakin on. Eivätkä hinnat ole pilvissä ;)

Kiitos onnitteluista :)

Jimbo: Mukava kuulla. Me ajattelimme ainakin aluksi jotain lyhyempää lentoa eli kohteena on todennäköisesti Eurooppa (Italia, Sveitsi...?).

23.8.2010 klo 10.16.00

Vapaakulkija kirjoittaa:

Mukavaa, että olet lukenut Waldenin :-) Keep up the good work!

24.8.2010 klo 11.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Vapaakulkija: Walden tarttui kirjastosta kainaloon juurikin sinun blogisi suosituksen kautta :)

24.8.2010 klo 20.20.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails