Tulos syyskuu 2010 (+3700,28€)

21.9.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaEdellisestä katsauksesta on taas vierähtänyt kuukausi, joten on aika kurkistaa salkkuun. Viimeisen kuukauden aikana onkin tapahtunut ennätyksellisen paljon. Sijoitusomaisuuden arvo on nyt 50 945,36€. Se on 7,83% enemmän kuin edellisessä katsauksessa. Euroina kasvua kertyi 3700,28€.

Jälleen kerran satelliittisijoitusten kehitys hakkasi mennen tullen indeksoidun salkun. Satelliittisijoitusteni tuotto on järjestäin ollut muuta salkkua korkeampi ja lisäksi olen saavuttanut tuoton indeksisijoituksia pienemmällä riskillä. Satelliittisalkun nykyisellä hajautuksella hajautettavissa oleva epäsystemaattinen riski on jo eliminoitu yli 80%:sesti. Pyrin pienentämään epäsystemaattista riskiä edelleen ja tavoitteena salkussa on päästä eroon 95% hajautettavissa olevasta epäsystemaattisesta riskistä.

Viidenkymmenen tuhannen euron rajan rikkoontuminen oli itselleni eräänlainen rajapyykki - yhden välitavoitteen toteutuminen. Palkitsin itseni tämän tavoitteen toteutumisesta viikonloppuna aidon shampanjan ja mansikoiden kera. Se oli palkinto itselleni hyvin tehdystä työstä. Yli 50.000 euron varallisuuden saavuttaminen hieman reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa on mielestäni juhlinnan arvoinen juttu.

Kuukauden aikana salkussa tapahtui harvinaisen isoja liikkeitä. Olin jo aiemmin kertonut pyrkiväni pääsemään eroon Tukholmasta ostamastani Db x-trackers USA TRN Index (XMUS) ETF:stä. No nyt olen sen viimeinkin heivannut pihalle!

Yhdeksäs päivä markkinoille levisi tietoa, että Deutsche Bank tarvitsee 9 miljardia euroa lisärahoitusta. Se oli viimeinen niitti. Myin ETF:n heti seuraavana päivänä. Synteettinen ETF, jonka vastapuoliriski koostuu omasta tytäryhtiöstä ei ole kaikkein mukavin vaihtoehto, kun pankin vakavaraisuuden kanssa on niin ja näin. Tulevaisuudessa pyrin kiertämään synteettiset ETF:t kaukaa. Tästä ETF:stä realisoitui reilu 30 euron tappio kaupankäyntikustannusten kanssa.

Toinen liikku salkussa oli se, että luovuin Vanguard European ETF (VGK) omistuksestani. VGK:n myynnistä realisoitui noin 150 euron voitto kaupankäyntikustannusten jälkeen. XMUS ja VGK olivat heikoiten kehittyneet omistukset salkussani.

Olen vaihtamassa pääasiallista osakevälittäjää ja VGK:n myyminen on seurausta siitä. Postitin viime viikolla paperit kahdelle Suomen ulkopuoliselle välittäjälle, joita tarkoitukseni on käyttää tulevaisuudessa pääasiallisesti kaupankäyntiin. Nordnettiin jätän kotimaan kaupankäynnin, sekä säilytykseen nykyiset arvopaperit.

Kirjoitan valitsemistani välittäjistä tarkemmin, kun olen päässyt tekemään varsinaista kauppaa heidän järjestelmillään. Kaupankäyntikustannukset putoavat tämän muutoksen myötä huomattavasti. Kumpikaan välittäjä ei myöskään peri kuukausimaksuja tai osakkeiden säilytyksestä mitään.

Salkussa näkyvä käteisen osuus on seurausta tehdyistä myynneistä, sekä varautumisesta välittäjän vaihtoon. Uudelle välittäjälle tehtävä tilin aktivointi vaatii vähintään 4000 euron minimitalletuksen. Siksi olen tässä kuussa siirtänyt tavanomaista enemmän käteistä sijoituskäyttöön.Muutoksista johtuen salkun allokaatio on varsin erilainen viime kuukauteen nähden.

Pojalleni avasin tilin Seligsonille. Siirrämme hänelle sijoituksiin varoja jokaisesta lapsilisästä. Lisäksi isovanhemmat osallistuvat poikani varallisuuden kasvattamiseen. Pojan varat tuovat oman kasvatuksellisen haasteen. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että säästetyt varat menevät kurkusta alas viikarin tultua täysi-ikäiseksi ;)

Postissa odotti tänään verottajan verotuspäätös viime vuodelta. Verottajan alkuperäinen noin 1000 euron mätky oli vaihtunut noin 340 euron saatavaksi. Oma veroehdotus kannattaa aina katsoa tarkasti läpi ja vaatia tarvittavat muutokset. Lue verovinkkini tästä kirjoituksesta. Omaa verotusta voi oikoa kirjallisesti verotusvuotta edeltävien viiden vuoden ajalta. Kauhukseni huomasin samalla maksaneeni viime vuonna kirkollisveroa noin 800 euron verran. Onneksi tänä vuonna tulee tuon verran säästöjä, sillä erosin kirkosta noin vuosi sitten.

Seuraavan kahden kuukauden aikana tiedossa on tavanomaista enemmän menoja, joten voi olla etten silloin kykene lisäämään uutta pääomaa salkkuun.


Yhteenveto
Salkun arvo syyskuu 2010: 50 945,36€
Muutos edelliseen katsaukseen: 3 700,28€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 28 269€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 18 828€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 8 254€:lla.

Automatisoi sijoitustesi seuranta!

12.9.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Palautteesta päätellen tämän kaltaiselle blogille tuntuu kaikesta huolimatta olevan kysyntää. Jatkan hiljaiseloa kuitenkin vielä ainakin kuukauden ajan, jonka jälkeen mietin blogin jatkoa uudestaan. Tällä hetkellä suurimmat syyt ovat ajankäytölliset. Olen palannut takaisin työelämään ja joutunut kohtaamaan perheellisen arjen haasteet. Blogin pitäminen on nyt kuitenkin varsin kaukana elämäni tärkeimmistä asioista joihin aikaani käytän. Kuukauden kuluttua aloitan myös aivan uuden huippujännittävän harrastuksen - vauvauinnin :)

Törmäsin tässä kuitenkin niin loistavaan sijoittajan elämää helpottavaan työkaluun, että päätin hetkeksi rikkoa tauon uusista kirjoituksista. Tämän vinkin jakamatta jättäminen olisi suorastaan rikos kanssasijoittajia kohtaan - niin paljon se helpottaa omien sijoitusten seurantaa!


Google Spreadsheets

Olen jo pidemmän aikaa etsinyt työkalua, jolla voisin automatisoida omien sijoitusten seurannan. Ongelman ovat muodostaneet sijoitukset, jotka noteerataan maailmalla eri pörsseissä ja vieläpä eri valuutoissa. Portfolion kehityksen seuraaminen on vaatinut, että syötän käsin osakkeen hinnan ja muunnan valuuttakurssilla sen arvon euroiksi, jotta saan selville miten se on oikeasti kehittynyt alkuperäiseen euromääräiseen hankintahintaan nähden. Tämä on vaatinut tietojen käsin naputtelemista taulukkolaskentaohjelmaan.

Ratkaisu oli kokoajan lähempänä kuin uskoinkaan! Viime aikoina olen tutustunut syvällisemmin Google Spreadsheets -nimiseen ilmaiseen taulukkolaskentaohjelmaan ja paljastui, että tämä kaikki ja vielä paljon muuta on erittäin helppo toteuttaa sitä käyttäen.

Google Spreadsheetillä taulukot luodaan suoraan nettiin. Taulukoiden näkyvyyden voi itse määrittää. Ne voi pitää halutessaan salassa ja pääsyn sisältöön rajata vain itseen. Toisaalta tarvittaessa jako onnistuu myös helposti antamalla ystävälle linkki taulukkoon tai määrittämällä erikseen henkilöt, jotka voivat muuttaa tai lukea luotua taulukkoa.


Sijoitusten seurannan automatisointi

Mikä tekee tästä sijoittajalle huipputyökalun on se, että Google Spreadsheets osaa hakea automaattisesti tiedot soluihin netistä. Osakkeiden hinnat ja valuuttakurssien arvot on siis mahdollista hakea omaan taulukkoon siten ettei itse tarvitse näpytellä yhtään mitään tietojen muuttuessa. Tämä helpottaa elämää suunnattomasti!

Esimerkiksi oma salkkuni näyttää tätä hyödyntäen tältä:


Ylläolevaan taulukkoon päivittyvät USA:ssa noteerattujen ETF:ien hinnat automaattisesti Google Finance -palvelusta. USD/EUR valuuttakurssi tulee taulukkoon myös samasta paikkasta. Seligsonin OMXH25 ETF:n hinnan haen puolestaan Kauppalehden palvelusta.

Salkun vuosituoton laskenta on myös automatisoitu. Todellisuudessa per annum tuotto on taulukon ilmoittamaa suurempi, sillä lasken sen siten, että koko portfolioon käytetyt ostot olisi kaikki tehty 1.1.2008. Se ei siis huomioi sitä, että salkkuun on ostettu arvopapereita eri ajankohtina. Tämän johdosta todellinen vuosituotto on korkeampi. Käyttämäni kaava antaa kuitenkin riittävän approksimaation salkun vuosituotosta omaan käyttööni.

Ainut asia mikä minun tarvitsee enää käsin taulukkoon päivittää on satelliittisijoitusteni kehitys, sekä mahdolliset muutokset nykyisiin omistuksiin eli ostot ja myynnit. Saan kuitenkin nyt nähtäväksi koko salkun kokonaistilanteen ilman sen suurempaa vaivaa.

Googlen tarjoamat tiedot USA:ssa noteerattujen osakkeiden osalta ovat reaaliaikaiset, mutta Kauppalehden palvelusta haettava kurssitieto on 15 minuuttia viivästetty.


Miten se tehdään?

Yllä kuvaamani sijoitusten seurannan automatisointi tapahtuu hyvin helposti. Google Spreadsheets tarjoaa kurssitiedon hakemiseen valmiit työkalut.

Kaikkein helpoin tapa on hakea kurssitiedot Google Finance -palvelusta. Mikäli omistamasi arvopaperin tiedot vain löytyvät sieltä kannattaa ehdottomasti käyttää tätä tapaa. Google Finance -palvelusta osakkeen hinnan hakeminen tapahtuu käyttämällä GoogleFinance -funktiota ja antamalla parametrinä palvelussa käytetty tikkeri. Esimerkiksi iShares MSCI Brazil Index ETF:n tikkeri on Google Finance -palvelussa EWZ ja sen hinnan saa haettua taulukon soluun seuraavasti:
=GoogleFinance("EWZ")
Hyvin yksinkertaista! Valuuttakurssi on puolestaan mahdollista hakea käyttäen CURRENCY: -sanaa ja haluttua valuuttaparia. Esimerkiksi USD/EUR valuuttakurssin saa haettua seuraavalla tavalla:
=GoogleFinance("CURRENCY:USDEUR")
Ruotsin kruunusta euroon haku tapahtuu vastaavasti käyttäen parametrina "CURRENCY:SEKEUR" ja Norjan kruunusta euroon parametrillä "CURRENCY:NOKEUR". Suorastaan lapsellisen helppoa!

Mutta entäpä jos osake ei löydy laisinkaan Google Finance -palvelusta tai sen kurssitietoja ei ole sieltä saatavissa? Tämän jälkeen kannattaa katsoa jos osake löytyisi Yahoo Finance -palvelusta. Yahoon palvelusta löytyy useamman ulkomaisen pörssin osakkeiden tiedot kuin Googlen palvelusta. Google Finance -palvelusta löytyy esimerkiksi USA:ssa ja Saksassa noteerattujen osakkeiden kurssit, muttei Ruotsin tai Norjan. Sen sijaan Yahoo Finance -palvelusta löytyvät myös monet skandinaviassa noteerattujen osakkeiden tiedot.

Haku tapahtuu nyt käyttäen ImportData -funktiota, jonka avulla Google Spreadsheets taulukkoon on mahdollista tuoda csv muotoista tietoa. Yahoo Finance -palvelu puolestaan tukee csv tietojen ulosvientiä, joten näitä yhdistämällä on helppo tuoda hintatiedot taulukkoon. Esimerkiksi Tukholmassa noteeratun Telia-Soneran (TLSN.ST) hinnan saa haettua seuraavasti:
=ImportData("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TLSN.ST&f=l1")
Yahoo Finance -palvelun käyttämä tikkeri tulee siis asettaa s= ja &f=l1 -merkkien väliin. Tässä vaiheessa riittää, että tiedät saavasi perässä olevalla f=l1 parametrillä hintatiedot. Kerron myöhemmin mitä muuta on mahdollista hakea.

Ikävä kyllä Yahoo Finance -palvelusta ei löydy Helsingin pörssin osakkeita. Niiden hintatiedot on haettava muualta verkosta. Itse olen käyttänyt Kauppalehden ja Financial Times:n palveluita saadakseni tiedot.

Tämä kolmas tapa on kaikkein työläin, mutta tapa on sovellettavissa minkä tahansa verkossa olevan sivun tiedon hakuun Google Spreadsheets taulukkoon. Voit siis halutessasi hakea melkeinpä mitä tahansa tietoa miltä tahansa verkkosivulta. Käyn seuraavaksi läpi miten hintatiedot on mahdollista hakea käyttäen Financial Times:n palvelua.

Google Spreadsheets taulukkoon on mahdollista tuoda tietoa ulkoiselta verkkosivulta käyttäen ImportHtml -funktiota. Esimerkiksi Helsingin pörssissä noteeratun Nokian osakkeen hinnan haku käyttäen Financial Times:n palvelua tapahtuu seuraavasti:
=ImportHtml("http://markets.ft.com/tearsheets/businessProfile.asp?s=NOK1V:HEX"; "table"; 1)
Ensimmäiseksi parametriksi hipsujen sisälle tulee verkkosivu, jolta tiedot haetaan. Toinen hipsujen sisällä oleva parametri (table) kertoo mistä muodosta tieto haetaan. Parametrivaihtoehdot ovat table tai list. Kolmas parametri puolestaan kertoo monesko taulukko tai lista taulukkoon tuodaan.

Esimerkki palauttaa tällä hetkellä ensimmäiseen soluun tekstin 7.79EUR Last Price. Jos tiedot on haettu soluun A2 päästään ylimääräisestä "EUR Last Price" tekstistä pois yhdistämällä LEFT ja FIND funktioita. Puhtaan kurssitiedon saa parsittua tekstistä irti syöttämällä vaikka soluun A1 seuraavan kutsun:
=LEFT(A2;FIND("EUR";A2)-1)
Google Finance, Yahoo Finance ja Financial Times -palveluiden avulla saa varsin kattavasti haettua osakkeiden hintatiedot ympäri maailmaa.


Astetta pidemmälle - muut toiminnot

Yhdistämällä tietojen haun taulukkolaskentaan voi portfolion seurannan viedä halutessaan paljon pidemmälle. GoogleFinance -funktio ja Yahoon csv palvelu nimittäin mahdollistavat hyvin monenlaisen tiedon hakemisen. Molemmat palvelut tarjoavat esimerkiksi historiallisen kurssitiedon haun, jonka avulla on mahdollista piirtää vaikkapa itsestään päivittyvä graafi oman portfolion kehittymisestä. Rinnalle voi sitten piirtää vaikkapa jonkin indeksin, mihin portfolion kehitystä haluaa verrata.

GoogleFinance -funktio on muodoltaan seuraava:
=GoogleFinance("Symbol";"Attribute")
Symbol on Google Finance -palvelun käyttämä osakkeen tikkeri. Atribuuttia ei ole pakko antaa. Silloin funktio palauttaa osakkeen hinnan eli käyttää oletusatribuuttia "price".

Atribuuttien kautta on kuitenkin saatavilla paljon muutakin tietoa kuin pelkkä hintatieto. Tässä listaus tuetuista atribuuteista:
price: market price of the stock
priceopen: the opening price of the stock for the current day
high: the highest price the stock traded for the current day
low: the lowest price the stock traded for the current day
volume: number of shares traded of this stock for the current day
marketcap: the market cap of the stock
tradetime: the last time the stock traded
datadelay: the delay in the data presented for this stock using the
googleFinance() function
volumeavg: the average volume for this stock
pe: the Price-to-Earnings ratio for this stock
eps: the earnings-per-share for this stock
high52: the 52-week high for this stock
low52: the 52-week low for this stock
change: the change in the price of this stock since yesterday's market close
beta: the beta value of this stock
changepct: the percentage change in the price of this stock since yesterday's close
closeyest: yesterday's closing price of this stock
shares: the number of shares outstanding of this stock
currency: the currency in which this stock is traded

Yahoo Finance -palvelusta on mahdollista ladata csv muodossa tietoja. Tietojen lataaminen Google Spreadsheets taulukkoon tapahtuu seuraavasti:
=ImportData("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TIKKERI&f=PARAMETRIT")
Tikkeri on siis Yahoo Finance -palvelun käyttämä osakkeen tunniste. Aiemmin parametrinä käytimme l1 merkintää, millä saa ladattua osakkeen hintatiedon. Yahoon tukema parametrien lista on kuitenkin erittäin runsas. Tässä kaikki tuetut parametrit, millä tietoja on mahdollista noutaa:

aAskk5% Change from 52-W
a2Average Daily VolumelLast Trade with Time
a5Ask Sizel1Last Trade (Price Only)
bBidl2High Limit
b2Ask (RT)l3Low Limit
b3Bid (RT)mDay’s Range
b4Book Valuem2Day’s Range (RT)
b6Bid Sizem350-Day MA
c% Changem4200-D MA
c1Changem5Change from 200-D MA
c3Commissionm6% Change from 200-D MA
c6Change (RT)m7Change from 50-D MA
c8After Hour Change (RT)m8% Change from 50-D MA
dDividend/SharenName
d1Last Trade Daten4Notes
d2Trade DateoOpen
eEarning/SharepPrevious Close
e1Error Indicationp1Price Paid
e7EPS Estimate Current Yearp2Change in %
e8EPS Estimate Next Yearp5Price/Sales
e9EPS Estimate Next Quarterp6Price/Book
f6Float SharesqEx-Dividend Date
gDay’s LowrP/E Ratio
hDay’s Highr1Dividend Pay Date
j52-Week Lowr2P/E Ratio (RT)
k52-Week Highr5PEG Ratio
g1Holding Gain %r6Price/EPS Estimate Current Year
g3Annualized Gainr7Price/EPS Estimate Next Year
g4Holding GainsSymbol
g5Holding Gain % (RT)s1Shares Owned
g6Holding Gain (RT)s7Short Ratio
iMore Infot1Last Trade Time
i5Order Book (RT)t6Trade Links
j1Market Capitalizationt7Ticker Trend
j3Market Cap (RT)t81 Year Target
j4EBITDAvVolume
j5Change from 52-W Lowv1Holding Value
j6% Change from 52-W Lowv7Holding Value (RT)
k1Last Trade with Time (RT)w52-W Range
k2Change % (RT)w1Day’s Value Change
k3Last Trade Sizew4Day’s Value Change(RT)
k4Change from 52-W HighxStock Exchange
yDividend Yield

Parametrejä on mahdollista yhdistellä toisiinsa. Esimerkiksi kutsu http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=TLSN.ST&f=l1y antaa osakkeen hinnan lisäksi myös osinkotuottoprosentin.

Tietojen avulla on mahdollista toteuttaa vaikka erilaisia osakescreenereitä omiin käyttötarkoituksiin. Tässä yksi esimerkki.

Palveluiden tarjoamat tiedot ovat hyvin runsaat, joten loppujen lopuksi se kuinka pitkälle Google Spreadsheetsin hyödyntämisen vie on täysin omasta mielikuvituksesta kiinni.

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails