Mennyt vuosi 2010 ja tulevaisuus

1.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Näin vuoden vaihduttua uuteen on hyvä muistella mennyttä ajanjaksoa kuten perinteisiin kuuluu ja samalla katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kokonaisuutena vuosi 2010 oli hyvä ja siitä jäi itselle monta lämmintä muistoa. Olen ohessa palastellut menneen vuoden kolmeen itselleni olennaiseen kokonaisuuteen: sijoitukset, blogi ja oma elämä. Niiden lisäksi katson mitä vuosi 2011 minulle näillä näkymin tuo.


Sijoitukset

(Sijoitussalkku vuoden 2010 lopussa)

Vaikka monet sijoitusammattilaiset arvailivat vuoden 2010 tuovan tupladipin ja kurssien korjaavan alaspäin kovan vuoden 2009 nousun jälkeen, niin toisin kävi. Vuosi 2010 toi kaikesta huolimatta keskimäärin hyvän tuoton osakesijoittajalle. Oma sijoitussalkkuni lihoi vuoden aikana 34.491 eurosta 60.274 euroon eli kokonaista 25.783 euroa.


(Sijoituspääoman määrän kehitys kuukausitasolla joulukuusta 2008 alkaen)

Pääoma kehittyi vuoden aikana varsin stabiilisti. Matkan varrelle sattui vain muutama notkahdus milloin uusi lisätty pääoma ei riittänyt paikkaamaan hetkellistä kurssinotkahdusta. Näistä notkahduksista toipuminen oli ripeää ja seuraavana kuukautena pääoma olikin aina jo tippumista edeltävää kuukautta korkeammalla.

Uutta pääomaa ehdin vuoden aikana lisätä yhteensä 15.515,51 euron edestä. Se tekee keskimäärin 1.292,96 euroa kuukaudessa, mikä on selvästi alkuperäistä 500 euron kuukausitavoitetta enemmän. Melkein kolme kertaa tavoittelemaani paremmin!


(Sijoitusten toteutuneet vuosituotot)

Sijoitukset tuottivat tänä vuonna 20,53%. Tuoton olen laskenut yksinkertaisesti lisäämällä edellisen vuoden saldoon tänä vuonna tekemäni pääoman lisäykset ja jakamalla vuoden lopun pääoman kyseisellä summalla. Tuotonlaskennassa olen huomioinut kaikki kulut (välityskulut, hallinnointipalkkiot jne).

Satelliittisijoitukset toivat salkkuun hakemaani alphaa ja vielä erittäin runsaasti. Satelliittisijoitukset tuottivat kaikkien kulujen jälkeen 24,35%, mikä on selvästi indeksoitua ydintä paremmin. Kun lisäksi vielä huomioi, että keskimääräisen satelliittisijoituksen ikä on noin neljä kuukautta on ylituotto dramaattinen!

Osinkoa tuli tänä vuonna 835,17€ eli noin 1,4% sijoitetusta pääomasta. Koska paino on ollut enimmäkseen kehittyvien maiden ETF:ssä on osinkotuotto ollut kehno. Toisaalta en ole sijoituksillani myöskään hakenut korkeaa osinkotuottoa.

Kaupankäyntikuluja kertyi yhteensä 185,91€. Indeksoidun ytimen osuus tästä on 66,10€ ja satelliittisijoitusten 119,81€. Kaupankäyntikulut ovat siis hyvin kurissa.


(Sijoitussuunnitelmani mukainen ennustettu ja toteutunut pääoman kehitys)

Toteutuneen kehityksen suhteen olen nyt selvästi laatimaani sijoitussuunnitelmaa edellä. Pääoman määrän suhteen liikun nyt vuoden 2014 tavoitteen puolivälin tienoilla. Olen siis suunnitelmasta 3,5 vuotta edellä. Tämä on hyvä asia! Suurempi panostus alkupäässä tuo suurimmat hyödyt myöhemmin, kun korkoa korolle ilmiö alkaa tosissaan jauhamaan tuottoa.


(Best-case skenarion summat)

Ilahduttavaa on, että olen myös edellä laatimaani best-case skenariota, josta kerroin Taloudellisesti riippumaton 5,5 vuodessa? -kirjoituksessa. Se mitä nyt myös tulevaisuudestani tiedän, niin tämä skenario on muuttumassa kaikkein realistisimmaksi vaihtoehdoksi johtuen ensi vuonna tulevasta suhteellisen suuresta "pääomaruiskeesta".


Blogi

(Blogin lukijamäärän kehitys kuukausitasolla vuonna 2010)

Ensimmäistä kertaa paljastan nyt myös hieman tarkempia tietoja blogista. Harhaiset jorinani näyttävät kiinnostavan ainakin satunnaisia sivulle eksyneitä ihmisiä, sillä lukijamäärä on kehittynyt tasaisesti koko blogin olemassaolon ajan. Viime vuonna lukijamäärät jatkoivat kasvua ja tällä hetkellä blogilla on noin 25.000 lukijaa kuukaudessa. Vuoden aikana blogissa oli hieman yli 200.000 kävijää. Blogi sai myös näkyvyyttä ensimmäistä kertaa perinteisessä talousmediassa, kun Talouselämä-lehti teki minusta puolentoista sivun kokoisen haastattelun.

Viisi luetuinta juttua vuoden aikana oli:

Mies blogin takana (7206 lukukertaa)
Tämä on itselleni pienoinen yllätys, että eniten blogin lukijoita kiinnostaa oma taustani. En ole julkisuuden henkilö eikä se ole tavoite, joten tieto on hieman hämmentävä. Toivon, että myös lukijat muistavat saman asian.

Toukokuussa tapahtuneen flash crashin yhteydessä onnistuin ostamaan iShares Russell 3000 ETF:ää 1000 kappaletta kahden dollarin hintaan. Kyseistä ETF:ää noteerattiin tuohon aikaan vajaan 70 dollarin hinnalla. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun SEC päätti perua kaikki kaupat, jossa hinta erosi yli 60% romahdusta edeltävältä tasolta. 60% raja oli täysin hatusta vedetty eivätkä myöhemmin tehdyt tutkimukset paljastaneet tapahtumalle mitään yksittäistä syytä eikä järjestelmistä vikaa. Tapahtuma johti rapakon toisella puolella circuit breakereiden käyttöönottoon, joilla kaupankäynti nykyisin keskeytetään hetkeksi, kun hinnoissa tapahtuu lyhyen ajan sisällä suuria muutoksia. Tapahtuma oli minulle hyvä muistutus siitä etteivät markkinat ole niin rationaalisia kuin monet haluaisivat uskoa.

Ajankohtainen osakevälittäjien vertailu (6158 lukukertaa)
Nordnetin keväinen ilmoitus välityshintojen roimasta korotuksesta sai minut vertailemaan muita mahdollisia välittäjiä. Sen tuloksena laadin vertailun auttamaan muita piensijoittajia, jotka tuskailivat saman ongelman parissa. Pidin tuolloin itselleni parhaimpana vaihtoehtona E*TRADE:a, mutta päädyin myöhemmin kuitenkin Lynxin ja Nordnetdirekt:n (entinen Aktiedirekt) asiakkaaksi.

Nordnet muuttaa hinnoitteluaan (4824 lukukertaa)
Tyrmistyneenä Nordnetin 125%:n hinnankorotuksesta purin hämmästystäni tähän kirjoitukseen. Se ei kuitenkaan muuttanut asiaa. Hinnat ovat pysyneet samana. Harmi.

Johdatus ETF:iin Osa 1: Perusteet (4716 lukukertaa)
Tämä oli iloinen yllätys! Pidän ETF:iä ja indeksirahastoja parhaimpana sijoitusmuotona yhdeksälle sijoittajalle kymmenestä. Kiinnostus näitä tuotteita kohtaan on yksi syy miksi tämä blogi alunperin syntyi. Mitä suurempi joukko löytää itsensä näiden sijoitusmuotojen pariin sen parempi. Kirjoitus itsessään on vuodelta 2009.

Mietin myös yhdessä vaiheessa koko blogin lopettamista ja pidinkin noin kuukauden mittaisen tauon. "Turnausväsymystä" on ilmennyt myös sen jälkeen, joten aion myös tulevaisuudessa ottaa kirjoittamisen suhteen rauhallisemmin. Sisimmässäni kuitenkin tunnen, että minulla on yhä paljon mistä haluaisin muille kertoa ja kirjoittaa - asioita, joita ei ole liiemmälti muualla käsitelty, eikä varsinkaan selvällä suomen kielellä. En ole vielä antanut kaikkea itsestäni. En lähellekään.


Oma elämä

Muilla elämänalueilla vuosi 2010 oli myös mielenkiintoinen ja tapahtumarikas. Kaikkein suurin muutos itselleni tapahtui luonnollisesti heinäkuussa, kun sain lapsen. Lapsi tuo aina tullessaan elämänmuutoksen ja niin myös tässä tapauksessa. Muutos on vielä kesken ja mahtaneeko tuo koskaan päättyäkään. Jotkut taitavat kutsua sitä elämäksi ;)

Keväällä astelin pitkäaikaisen tyttöystäväni kanssa avioliittoon ja teimme häämatkan Pariisiin. Mihinkään kaukokohteeseen emme halunneet lähteä, sillä raskaus oli tässä vaiheessa jo loppusuoralla. Mikään hätäinen päätös avioliittoon meno ei ollut. Sitä pohjusti yli 10 vuoden mittainen kihlaus. Harkinta-aika oli siis vähintään riittävä.

Lapsi toi mukanaan uusia rahareikiä - jo ennen syntymää. Perheeseen hankittiin toinen auto, jotta vaimo pääsee asioille lapsen kanssa minun ollessa töissä. Asumme haja-asutusalueella, eikä julkisia kulkuvälineitä ole. Lasta varten piti myös hankkia jos jonkinmoista härveliä: lastenvaunut, sitteri, leluja, kirjoja, sairasvakuutus, pinnasänky, kylpyamme, rasvoja, pyyhkeitä, vaatteita ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Syksyllä vuorostaan innostuimme sisustamaan olohuonetta uusiksi. Kaikista kuluista huolimatta pystyin säästämään sijoituksiin enemmän kuin edellisenä vuonna (15515€ vs. 13151€). Pidän tätä siksi erittäin hyvänä suorituksena!

Kesän aikana perustimme kiinteistön ympärille muutama sata neliötä lisää nurmikkoa. Asia, joka on itselleni muistelun arvoinen.

Aloittamieni rahoituksen opintojen suhteen tuli yksi virstanpylväs saavutettua, kun sain sivuainekokonaisuuden opiskeltua kasaan. Näillä näkymin en opintoja tästä jatka, sillä lapsen tulon myötä käytettävissä oleva aika on yhä niukemmassa. Jo pelkästään sivutoiminen opiskelu normaalin työpäivän päälle ilman ylimääräisiä aikareikiä on kohtuullisen kuluttavaa. Pidän myös kyseenalaisena sitä saisinko opintojen jatkamisesta riittävää lisäarvoa.

Sivuansioissa tapahtui huomattava parannus vuoden loppupuolella, kun sain pienillä muutoksilla yhden kehittämäni internetpalvelun mainostulot selvään nousuun. Uskomatonta kuinka pienillä muutoksilla voi olla niin suuria vaikutuksia. Palvelun tulevaisuus näyttää nyt selvästi paremmalta kuin vielä esimerkiksi vuosi sitten. Myös muiden ansaintalogiikoiden käyttö näyttää palvelun kohdalla paremmalta. En puhu tässä yhteydessä tästä blogista, jonka tulot ovat merkityksettömät.

Saiturin kanssa saimme keväällä Suomen tietokirjailijat ry:n taiteilija-apurahat esikoistietokirjan kirjoittamiseksi. Kirjaprojekti etenee omalla painollaan ja näillä näkymin tästä on uutta kerrottavaa alkuvuodesta. Ihan positiivista sellaista.

Loppuvuonna keskityin blogin ulkopuolella käyttämäni satelliittisijoitusstrategian tuotteistamiseen. Kontaktoin muutamia tahoja ja yhden kanssa pääsimme neuvotteluissa niin pitkälle, että minulle tarjottiin mahdollisuutta tuotteistaa se. Liikkeelle olisi kuitenkin tarvinnut lähteä täysin nollasta ja tehdä paljon työtä markkinoinnin, myynnin jne. suhteen. Koska tuotteesta ei aluksi olisi elättämään pitäisi työ tehdä sivutoimisesti. Teimme muutamia laskelmia kauanko strategian "jaloilleen pääseminen" veisi. Lopuksi tein itselleni hyvin vaikean päätöksen ja kieltäydyin tarjotusta mahdollisuudesta. Olisin saavuttanut yhden unelman, mutta hinta olisi mahdollisesti ollut liian suuri. Iso osa vapaa-ajastani olisi palanut tämän läpiviemiseen useaksi vuodeksi. Laitoin perheen ja vapaa-ajan unelman edelle. Ehkä toteutan tämän vielä myöhemmin. Juuri nyt aika ja tarjottu mahdollisuuden kokonaisuus eivät kohdanneet. Siinä sivussa opin kuitenkin paljon miten ammattilaiset asioita hoitavat. Samalla vahvistui myös usko itseensä ja osaamiseen.


Vuosi 2011

Vuosi 2011 on suurten muutosten vuosi. Tein joulukuussa päätöksen, jolla on vielä kauaskantoisia vaikutuksia. Otin harkitun riskin. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa merkittävää positiivista vaikutusta käytettävissä olevien sijoituspääomien suhteen. Huonoimmillaan sitä, että joudun tulevina vuosina "syömään kuormasta". Joka tapauksessa tämä tulee tarkoittamaan sitä, että kevättalvella tulen saamaan merkittävän kokoisen rahallisen suoritteen, josta ison osan siirrän suoraan sijoituksiin. Se tarkoittaa myös sitä, että tänä vuonna hallinnoimani sijoitusten arvo heilahtaa kuusinumeroiseksi ellei suuria yllätyksiä ilmene.

Kuten aiemmin kuukausikatsausten yhteydessä kerroin olen poistanut sijoitussalkkuni euromääräisen seurannan vuoden vaihduttua. Yläpalkissa ollut Portfolio-linkki on nyt historiaa ja sen sijaan sinne on ilmestynyt uusi Sijoitusten tuotto-linkki. Sijoitusten tuotto sivulla on graafi, joka seuraa sijoitusteni kehittymistä. Graafi päivittyy automaattisesti joka arkipäivä ja tuoton laskennassa käytän TWR:ää (Time Weighted Return). Euromääräinen seuranta ei enää palvele itseäni vaikka se konkreettisempana onkin parempi tsemppausmotivaattori monelle lukijalle. Salkun paisuminen merkittävämpiin määriin aiheuttaa kuitenkin sellaisia sivuvaikutuksia, että haluan tässä vaiheessa siirtyä pois julkisesta euromääräisestä salkun levittelystä.

Iso muutos sijoituksiin on helmi-maaliskuulle ajoittuva sijoitusstrategiani uudistaminen. Siirryn kokonaan pois nykyisestä ydin-satelliitti mallista. Puran salkun indeksoinnin ja siirrän painopisteen kokonaan nykyiseen satelliittistrategiaan. Se antaa testauksen perusteella paremmat tuotot, mutta tekee sen kuitenkin pienemmällä riskillä. Aina sekään ei tuota paremmin kuin markkinat, mutta näyttäisi kykenevän siihen isomman osan ajasta. Väliin voi mahtua useita alituottoisia vuosia. Olen tutkinut menetelmää syvällisesti ja ymmärrän sen hyvät ja huonot puolet. Täydellinen sekään ei ole ja siksi tulee ymmärtää miksi se toimii kuten toimii.

Henkilökohtaisesti oma tutkimustyö ylituottojen hakemisen suhteen on viemässä mielenkiintoisille poluille. Olen saanut vahvistusta sille näkemykselle, että tätä peliä (jos näin voi sanoa) ei voiteta pelaamalla isojen poikien säännöillä. Se voitetaan analysoimalla heidän säännöt ja käyttämällä juuri niitä hyväksi. Sääntöjä, jotka he ovat itse kirjoittaneet. Tämä siis näin piensijoittajan näkövinkkelistä. Instituutiot ja ammattisijoittajat muodostavat suurimman osan pörssin kaupoista. Kun heitä rajoittavat pelisäännöt tietää on niitä helppo käyttää hyödyksi. Pitää vain tietää mistä paikoista tonkia. Ne eivät ole niitä tyypillisimpiä paikkoja ja siksi ne eivät sovi kovinkaan monelle. Mutta niitä on vuosittain lukuisia ja ne ovat tuottavia. Ja siitä kakusta riittää jaettavaa monelle. Avoimeksi itselleni jää tulenko vuoden aikana vielä näitä strategioita kokeilemaan, mutta nykyinen omaehtoinen tutkimustyö vie kuitenkin sinne. Ensin minun tulee ymmärtää niitä riittävän hyvin ja kyetä itse mallintamaan teoria riittävällä tarkkuudella.

Kirjaprojektin suhteen on näillä näkymin uutta kerrottavaa ihan lähikuukausina.

Yksi asia on myös vuodesta 2011 varma. Pihamaalle tulee grillikota :)

Näihin ajatuksiin. Tervetuloa vuoteen 2011!

31 vastausta artikkeliin "Mennyt vuosi 2010 ja tulevaisuus"


Anonyymi kirjoittaa:

Onko taskussa VSP ;)
http://www.youtube.com/watch?v=DMMmmLCOtb4

1.1.2011 klo 23.23.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hyvin arvattu. VSP ei ole vielä 100% varma. Pitää odottaa 14. päivään, sen jälkeen on taattu. Oma, harkittu valinta. Työt olisivat kyllä jatkuneet normaalisti niin halutessa.

Mutta tätähän tämä on. Riittävät säästöt mahdollistavat sellaisiin asioihin tarttumisen mikä muutoin ei olisi mahdollista. Nyt saa maistaa palaa sitä taloudellisesti riippumatonta elämää.

Tulevaisuuden suhteen olen ihan positiivinen. Tällä hetkellä kovin kysyntä omalle osaamiselle tuntuu olevan Suomen rajojen ulkopuolella, josta on tullut myös työtarjous. Ehkä tartun, ehkä en. Aika näyttää.

1.1.2011 klo 23.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Onko TWR ja MWR (money weighted return) käytännöss sama asia?

Tuollaista pystyy seuraamaan FT:n salkkupalvelussa (joka osaa myös laskea kokonaistuoton euroissa jos kohde on noteerattu vieraassa valuutassa).

2.1.2011 klo 0.31.00

Markus Ossi kirjoittaa:

Minä jo ehdin ajattelemaan, että joku kiinteistö tai maa-alue on laitettu lihoiksi, mutta taitaakin olla hieman erilaista rahavirtaa tulossa.

Tein muuten kanssa katsauksen viime vuoteen omaan blogiini: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2011/01/tarkan-markan-parhaat-vuonna-2010/

Taloudellista tilannetta en ole vielä purkanut. Vähän sama ongelma tai haaste, jossakin vaiheessa sitä alkaa miettiä, että haluaako noita lukuja enää kertoa julkisesti.

2.1.2011 klo 0.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

Aivan mahtavaa, haluaisin todellakin kuulla lisää sinun ja saiturin kirjaprojektista. Molempia lukeneena tulee kyseinen opus varmasti ostoslistalle ilmestyttyään!

2.1.2011 klo 2.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä mieltä olette muuten sellaisesta ideasta kun olen aika maltillinen sijoittaja ja minulla on noin 30.000e potti surkealla 1,5% korolla tällä hetkellä pankin tilillä lojumassa, että alkaisin tuosta potista siirtää esimerkiksi 500e/kk seligsonin indeksirahastoihin? Tätä tahtia tuo summa olisi kokonaisuudessaan siirretty indeksirahastoon noin 5 vuodessa ja toivon mukaan palkkatuloista saan tähän vielä lisäpotkua.

Olen vasta 25-vuotias opiskelija ja työpaikasta ei kevään valmistumisen jälkeen ole tietoa. Olen fiksummilta lukenut että suuri panostus alkuvaiheessa antaa salkulle potkua loppuvaiheessa. :)

Käsittääkseni tällä tavoin minulle on hyvin suuri "riski" peitota inflaatio ja esimerkiksi tuo nykyinen surkea 1,5% korko?

2.1.2011 klo 2.53.00

Jalmari kirjoittaa:

Kiitos kuluneesta vuodesta!

Löysin blogisi tasan vuosi sitten ja se innosti minua todella paljon ajattelemaan uudella tavalla ja miettimään omalta kohdaltanikin eri mahdollisuuksia vaurastua. Tein vuoden aikana pari asuntokauppaa ja siirsin/säästin varallisuuttani mallisi mukaiseen sijoitussalkkuun. Kiitos siitä!

Tuloksiakin on tullut. Vuosi sitten nettovarallisuuteni oli 31 000 euroa, joka oli kokonaan kiinni omassa asunnossa. Vuoden jälkeen nettovarallisuus on noussut 78 000 eurolla yhteensä 109 000 euroon! Tästä noin kolmasosa on edelleen kiinni (uudessa) omassa asunnossa, noin kolmasosa erittäin hyvin tuottavassa sijoitusasunnossa sekä 35 000 euroa sijoitussalkussa hajautettuna ETF:iin ja satelliittisalkkuun.

Vaikka KTR ja monet pitävätkin velkaa maailman pahimpana vitsauksena, niin se on mahdollistanut ainakin minulle vaurastumisen alkuun pääsemiseen. Erityisesti nyt on ollut hyvä aika ottaa jopa kymmenvuotisia lainoja olemassa olevaa varallisuutta vastaan alle 3 prosentin korolla. Jos ei sijoitustuotoilla pääse keskimäärin 10 vuoden aikana tuosta korosta yli, on riskin syytäkin realisoitua... Kulutukseen suunnattu velka onkin idioottimaista, mutta tuottaviin sijoituksiin otetttuna ja huolellisella riskien hallinnalla se voi vauhdittaa vaurastumista.

Mielenkiintoinen vuosi on tulossa tästäkin. Harkitsen toisen sijoitusasunnon ostamista, jos saan pitkää korkoa järkevällä hinnalla. Sijoitusasunnon osto saattaa myös tapahtua ulkomailta, jotta tasaan mahdollisten asuntokuplien riskejä. Hyvien liikkenneyhteyksien päässä oleva esikaupunki Saksasta tai vaihtoehtoisesti Tallinna houkuttaa...

Tai sitten ostan osuuden Tapiolan myynnissä olevasta asuntorahastosta, jolla saan neutralisoitua "vuokralaisriskin" ja minimoin oman ajankäyttöni. Pankkini on luvannut rahoittaa 100 000 minimisijoituksesta 80 % lainalla, koska pitävät asuntorahaston osuuden vakuusarvoa jopa yksittäisitä asuntoa vahvempana. Saa nähdä mihin näistä päädyn asuntopuolella.

Sijoitussalkkuani pullistin Pasin tavoin omilla säästöillä noin 15 000 eurolla viime vuonna. Tavoitteena on päästä samaan säästöön myös alkaneena vuonna. Nettovarallisuuden kasvattamisessa tavoitteena on kasvattaa sitä samalla 78 000 eurolla, jolla se kasvoi tänä vuonna, eli yhteensä 187 000 euroon. Saa nähdä miten onnistuu, koska ainakin asuntojen hintakehityksestä ei varallisuuden kasvattamiseen ole tulossa apuja. Toisaalta lähtökohtani on aivan eri luokkaa kuin vuosi sitten.

Aion pitää ETF:ien painon jatkossakin yli 50 prosentissa, vaikka itseänikin satelliittisalkkuni kasvattaminen kiinnostaa. Otin viime vuonna sinne muutamia osakkeita omastasikin, eli ne OMXH listalta löytyvät, mutta ne ovat olleet toistaiseksi täyttä kilohailia! ;-) Aiotko jatkaa satelliittisalkun sisällön raottamista kiinnostuneille entiseen malliin, kun sen perinteinen tuotteistaminen siirtyi tulevaisuuteen?

Kiitos vielä blogin pitämisestä ja muiden innoittamisesta! Toivoisin että jaksat kirjoitella ahkerasti. Ja toivoisin että olisit blogisi alkuperäisen ajatuksen mukaan mahdollisimman avoin tekemistäsi siirroista, summista ja ideoista. Vain silloin jos pelkäät että joku lainaa ideoitasi omaa tuottoasi vähentävällä tavalla, on syytä pitää yllä "salaisuuden verhoa", mutta muutoin jaettu idea on entistä tuottoisampi ja parempi idea!

Onnea ja vaurautta myös kaikille muille blogin lukijoille alkaneelle vuodelle!

Jalmari

2.1.2011 klo 10.31.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Onko TWR ja MWR (money weighted return) käytännöss sama asia?

Ei ole. Lue niiden erosta vaikkapa tästä ja tästä.


@Markus Ossi: Onpas uutiskirjeelläsi lukijoita! Hieno saavutus! Kenties sinunkin kannattaa harkita siirtymistä vain suhteellisiin lukuihin absoluuttisten sijaan?


Aivan mahtavaa, haluaisin todellakin kuulla lisää sinun ja saiturin kirjaprojektista.

Kiitos :) Tästä toivon mukaan on piakkoin uutta kerrottavaa.


Mitä mieltä olette muuten sellaisesta ideasta kun olen aika maltillinen sijoittaja ja minulla on noin 30.000e potti surkealla 1,5% korolla tällä hetkellä pankin tilillä lojumassa, että alkaisin tuosta potista siirtää esimerkiksi 500e/kk seligsonin indeksirahastoihin?

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, joten vastaan vain yleisellä tasolla. Mieti aivan ensimmäisenä mikä oma riskinsietokykysi on. Se määrittelee hyvin pitkälle sen millaisella osakepainolla sinun kannattaa olla liikkeellä. Mikäli vatsahapposi kestävät, niin tuossa iässä voi osakepainoa ottaa kyllä reilustikin. Se kannattaako koko summa laittaa kerralla kiinni tai hajoittamalla sijoitus pidemmälle ajalle on myös makukysymys. Tutkimustulokset preferoivat sijoittaa mahdollisimman suuren summan mahdollisimman pian, mutta pidemmälle ajalle hajautettuna saat puolestaan turvaa kehnoa ajoitusta vastaan.


@Jalmari: Mukavaa kuulla, että blogillani on ollut näin positiivinen merkitys sinulle! En itse asiassa pidä velkavipua aivan niin pahana asiana kuin monet luulevat. Se nyt vain sattuu olemaan sellainen asia etten sitä uskalla julisesti blogissa promottaa tai ketään kannustaa sen käyttöön. Vivuttaminen kyllä auttaa omaa vaurastumista huomattavasti nousukauden aikana. Ongelma onkin laskukaudet, jos velkavipua on alla reilusti. Esimerkiksi jos puolet sijoitusvarallisuudesta on vivutettua, niin 50% kurssilasku pyyhkii koko sijoitusvarallisuuden pois! Vipua käyttävän tuleekin ymmärtää miten vipu toimii, niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Se on hyvä työkalu, kun vain osaa käyttää oikein. Käytän myös itse tänä vuonna pientä vipua, kun rakennan salkun strategian uusiksi. Muodostan salkun kertarysäyksellä ja käytän vipua siinä yhteydessä. Vuoden mittaan tarkoitus on sitten kuukausittaisilla siirroilla välittäjälle lyhentää vipu pois vuoden aikana. Näin saan kerralla muodostettua suuremman salkun eikä pääoman lisäykset johda uusiin hankintoihin salkussa vaan vivun pienentämiseen.

Satelliittisalkun osalta suomalaiset osakkeet ovat tosiaan olleet pettymys. Salkussa olevat ulkomaiset osakkeet ovat peitonneet ne selvästi. Syynä on pitkälti niiden pieni koko. Juuri tähän ongelmaan pureuduin, kun aloin viilaamaan strategiaa paremmaksi. Niinpä uusi paranneltu versio strategiasta jättää nämä kaikkein pienimmät ja vähävaihtoisimmat yhtiöt ulos. Testauksessa kun ilmeni, että liian pienten yhtiöiden käyttö laski tuottoa johtuen siitä, että niiden arvostustaso korjaantuu selvästi hitaammin kuin muutamaa pykälää kookkaampien yhtiöiden kohdalla.

On mahdollista, että tänä vuonna pääsee vielä käsiksi sijoitusteni tietoihin. Minua on pyydetty mukaan yhteen uuteen palveluun ja tiedot tulisivat sitä kautta jakoon. Pääsen testailemaan tätä järjestelmää vuoden alkupuolella. Vielä tämä ei kuitenkaan ole varmaa ja muutoinkin palvelukokonaisuus on sellainen, että haluan vielä nähdä miten koko systeemi toimii.

Hyvää sijoitusvuotta 2011!

2.1.2011 klo 11.44.00

Jalmari kirjoittaa:

Hei vielä.

Tuosta vivuttamisesta ja nettovarallisuudesta/sijoitusvarallisuudesta: Asunto- ym. varallisuus on mielestäni olennaista laskea mukaan kokonaisuuteen kun miettii vaurastumista ja sijoittamistaan. On oleellista tehdä se ratkaisu, paljonko kokonaisvarallisuudesta haluiaa allokoida Suomen kiinteistömarkkinoille (oma asunto) ja paljonko muihin sijoituksiin. Tähän liittyy päätös siitä, paljonko haluaa "pitää" asuntolainaa. Itse olen päätynyt noin 80% tavoitelukuun oman asunnon ja sijoitusasunnon lainasuhteessa. On vähän epäviisasta jos hiki päässä maksaa vain asuntolainaa ja muualle sijoitettu varallisuus on nolla: jos Suomen asuntomarkkinoilla on kupla joka poksahtaa, niin iso osa varallisuudesta häviää kerralla. Viisaasti hajautettu varallisuus ei kulje ainakaan täysin samassa syklissä.

Toinen teema on sijoitussalkun vivuttaminen. Itse ole päätymässä seuraavaan ratkaisuun: Oma pankkini antaa osake- ja johdannaissijoituksille 50 % vakuusarvon. Hajautettu ETF-salkkuni on sijoitussalkkuni "kova ydin", jota en aio myydä pois, vaan kasvattaa vähitellen tulevaisuudessa. Sen tavoitekoko on noin 2/3 koko sijoitusvarallisuudestani (ja satelliittisalkun 1/3). Otan lyhytkorkoista sijoituslainaa koko ETF-salkkuani vastaan, jolloin sijoitusvarallisuuteni vipu on 33%.

Kun ETF:t on näin pantattuna, ei tule myöskään niin helposti kiusausta muuttaa sijoitusstrategiaani montaa kertaa vuodessa kuten eräillä... ;-) Lisäksi se kasvattaa kolmannekselkla salkun pääomaa, vivutetun pääoman koron ollessa kuitenkin vain 1,5 % luokkaa.

Sijoituslainan pääoman maksussa en kiirehdi niin kauan kuin korot ovat näin alhaalla. Uskon saavani satelliittisalkun tuottamaan vähän keskimääräistä huonompanakin vuonna yli 1,5 prosenttia. Voihan lainaa maksaa sijoituspääomasta pois kerralla enemmän myöhemmin(siitä suurten lyhennysten sijaan kasvatetusta osuudesta).

Suhtaudun nimittäin jatkossa sijoitussalkussani sijoituslainaan ja sen korkoon käänteisenä korkosijoituksena: muuttuva lainakorko on ikään kuin korkorahaston tuotto pois maksetulle lainapääomalle. Joten ryhdyn makselemaan sitä pois korkojen noustessa sopivalle "virtuaalisalkkuni" kulloisenkin sopivan korkoallokaation mukaisina sijoituksina.

Lisäksi kun sijoituslainan korot ovat vähennyskelpoisia sijoitustoiminnan kuluja, vähentävät ne mukavasti osingoista muuten kertyviä veroseuraamuksia. Näin verosuunnittelu helpottuu kun vivutetun salkun arvonnousun myyntivoittojen veroseuraamukset pystyy päättämään paremmin itse.

3.1.2011 klo 13.59.00

Jalmari kirjoittaa:

Piti vielä lisäämäni...

Kehotan kuitenkin kaikkia kuten KTR:kin erityiseen malttiin ja huolelliseen riskienhallintaan velan ottamisessa sijoittamiseen. On ymmärrettävä varallisuutensa kokonaisuus ja ymmärrettävä miten mahdolliset kurssilaskut vaikuttavat sijoitusvarallisuuden arvoon.

Toisaalta jos vivutetun position pystyy holdaamaan kovienkin kriisien myötä (hoitamaan sijoituslainan korot), niin keskipitkällä aikavälillä sitä tullaan taas ylös ja tuotot ovat silloin vastaavasti suurempia kuin normisalkussa. Korot pystyy lisäksi jatkossa todennäköisesti vähentämään sijoitustoiminnan tappioina entistä pidemmältä ajalta.

Tämä oman asunto-, kiinteistö- ja sijoitussalkun laina-allokaation muodostaminen on yksi KTR:n mainitsemista piensijoittajien edusta verrattuna institutionaalisiin tahoihin. *Kunhan ymmärtää mitä tekee ja sen riskit!* Eräs investointipankkiiriystäväni totesi, että Finanssivalvonta ei koskaan antaa heille lupaa tuotteistaa tapaa, jolla olen oman varallisuuteni allokoinut tuottamaan. Hän piti allokaatiotani silti erittäin järkevänä ja hyvin matalariskisenä suhteessa tuottoon. Esimerkiksi sijoitusasuntoni vuokratuotto omalle sijoitetulle pääomalle (10x alkuperäisvipu) on 44 % vuodessa. Mahdollisen arvonnousun tuotot tulevat tähän päälle pelkkinä bonuksina. Mutta jos oletukseksi otetaan historiallinen 4% vuodessa, niin se on vivutettuna 40% tuotto vuosittain... Korkoriski on neutralisoitu pitkään korkoon sitomisella ja vuokralaisriski on pieni, koska hän on pitkäaikainen ja säntillinen.

Tässä siis vielä pureksittavaksi muutamia lisäajatuksia kokonaisvarallisuuden allokoinnista ja velan osuudesta varallisuuden kasvattamisessa.

3.1.2011 klo 14.01.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kukin tavallaan. Olet löytänyt itsellesi parhaiten soveltuvan tavan ja se on hyvä asia! Tämä on myös osaltaan sijoittamisen suola. On niin erilaisia tapoja sijoittaa. Se mikä sopii jollekin toiselle ei tulisi toiselle kuuloonkaan ja vice versa. Esimerkiksi sinun tapasi on itselleni liian riskialtis, mutta se varmasti vastaa omaa riskinsietokykyäsi. Olethan tehnyt laskelmat ja niiden perusteella päätynyt omaan ratkaisuun.

Tuohon vivuttamiseen haluan vielä puuttua vähän. Kirjoitat seuraavaa:
Toisaalta jos vivutetun position pystyy holdaamaan kovienkin kriisien myötä (hoitamaan sijoituslainan korot), niin keskipitkällä aikavälillä sitä tullaan taas ylös ja tuotot ovat silloin vastaavasti suurempia kuin normisalkussa.
Tämä oletus pitää sisällään sen ettei sijoitusten arvo tipu alle margin call rajan. Mikäli niin tapahtuu, niin sijoitustappio realisoituu tahtomatta ja saattaa aiheuttaa koko sijoitusvarallisuuden menettämisen kerralla. Näin kävi esimerkiksi monelle Japanin asuntokuplan yhteydessä. Korkeasti vivutettujen sijoitusasuntojen arvo tippui mikä johti pakkorealisointeihin ja sitä kautta yhä jyrkempiin pudotuksiin. Monet kiinteistöspekulantit, joilla saattoi olla alla jopa vuosikymmenen mittainen voittoputki päätyivät varattomiksi.

Mikäli omia sijoituksiaan panttaa vivuttamiseen on tämä tärkeää ottaa huomioon ja ymmärtää. Yleensä näissä on klausaali, joka sallii välittäjän realisoida markkinoilla pantatut sijoitukset itse mikäli vakuusarvo tippuu liian matalalle. Tätä voi korjata siirtämällä vakuutta välittäjälle lisää, mutta monesti markkiinatilanteen ollessa pahimmillaan se ei onnistu ja aiheuttaa siten suuria tappioita.

Itse en ole nettovarallisuuden laskemisen ystävä. Tämä johtuu siitä, että monesti iso osa nettovarallisuudesta muodostuu omasta asunnosta. Pidän omaa asuntoa kuluna, enkä varallisuutena. Jopa omalla kohdallani vaikka saan omasta kiinteistöstäni vuokratuloja. Mutta tässäkin on paria eri koulukuntaa ja minä nyt satun kuulumaan toiseen näistä. Pidän nettovarallisuuden laskemista itsensä silmään viilaamisena. On myös tulkinnanvaraista mitä kaikkea nettovarallisuuteen tulisi laskea ja millä arvostuksella. Siksi pidän nopeasti rahaksi muutettavan (esim. osakkeet ja korot) sijoitusomaisuuden trackaamista tärkeämpänä. Ne antavat sitä puskuria omaan elämään.

Oman taloudellisen kokonaistilanteen hahmottamisessa myös omalla asumismuodolla ja sen kuluilla on toki merkitystä. Mutta se on eri asia. Ei ruveta tässä sekoittamaan omenia ja appelsiineja.

Viittaamillani piensijoittajien eduilla institutionaalisiin sijoittajiin tarkoitin esimerkiksi indeksiarbitraasia, spinoffeja, konkurssitilanteita ja yritysfuusioita, joiden sivutuotteena syntyy monesti sellaisia sijoitusmahdollisuuksia joissa voi instituutioita käyttää hyväksi. Näistä ehkä myöhemmin lisää. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa tästä tutkimuksesta.

3.1.2011 klo 15.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voitko tehdä aloittelijoita varten tänne ETF:n liittyvän ostokoulun koska esimerkiksi Nordnetin kautta homma on minun mielestäni melkoisen sekavaa kun lista on täynnä mitä ihmeellisimpiä tuotteita. ETF:n olen perehtynyt nyt enenevissä määrin johtuen siitä että niillä on helppo päästä käsiksi erilaisiin markkinoihin.

4.1.2011 klo 3.24.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Koetko ongelmaksi tarjonnan runsauden? Minkälaisia asioita "ostokoulun" tulisi käsitellä?

Jos ongelma on pelkästään runsauden paljous löytyy siihen muutamia ratkaisuja. Esimerkiksi ETF Encyclopedia lajittelee erilaisia ETF:iä mm. maanosien ja sektorien mukaan. Tällaisen kirjaston kasaaminen ja ylläpitäminen on niin iso tehtävä etten ikävä kyllä voi sellaista tehdä blogin puitteissa. Siksi sitä varten on muodostunut kokonaisia palveluja.

4.1.2011 klo 7.56.00

Anonyymi kirjoittaa:

Esimerkiksi kustannuksia eli mitä kaikkea ylimääräistä kustannusta tulee joukkoon valuuttamuunnoksesta, onko väliä miltä markkinoilta ostaa samaa ETF:ää, mitä kautta on edullisinta ostaa esimerkiksi noita iShareseja? Mikäli en aivan silmät kierossa katsonut niin iSharesin South Africaa en löytänyt ollenkaan Nordnetin listoilta.

Muistatko omia ensikokemuksia ETF:n parista, olitko silloin yhtään "hukassa?" :)

4.1.2011 klo 14.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ehkä tällaiselle "kädestä pitäen" opastusartikkelille olisi tarvitsta. Laitan mietintämyssyyn!

Uskoisin, että jokainen meistä on ollut yhtä pihalla ottaessaan ensimmäisiä askeleita sijoittajana. Olen luonnollisesti myös itse aikoinani lähtemään nollatasolta tietämyksen suhteen - kuten kaikki muutkin.

Mitä valuutanvaihtamisiin, kaupankäyntikustannuksiin jne. tulee niin se on varsin monimutkainen yhtälö. Siihen mikä on edullisin/paras vaihtoehto kun vaikuttaa palkkiotasot, omien transaktioiden lukumäärä ja koko jne. Jos tästä artikkelin kirjoitan, niin rajuja yleistyksiä on pakko tehdä.

4.1.2011 klo 15.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hienoa, toivottavasti jokin julkaisu tätä asiaa käsitellen tulee jossain vaiheessa! Eipä haittaa vaikka tuossa jutussa ei ihan kaikkia maailman yhtälöitä oteta joukkoon eli yleistykset toki sallittakoon tässä tapauksessa.

4.1.2011 klo 17.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Harmillista ettet saanut omaa rahastoa pystyyn. Olisin ollut valmis osallistumaan neli- tai (gasp!) jopa viisinumeroisella summalla.

Mitä VSP-paketteja jakelevaan yritykseen tulee, on varsin erikoista, että sellaisille henkilöille, joiden olisi tullut keskittyä nimenomaan strategiaan, laadittiin tulonmuodostusmalli, jossa on taktinen ja varsinkin satunnainen komponentti. Näille henkilöille tämä on toki ollut eduksi; strateginen lahjattomuus on ilmiselvää.

6.1.2011 klo 17.12.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

strateginen lahjattomuus on ilmiselvää

Tässä kohti tipahdin kärryiltä. Voisitko selventää?
Ikävä kyllä itselläni ei ole mitään vaikutusvaltaa nykyisen työnantajan käyttämään strategiaan :(

6.1.2011 klo 17.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

Joskus tulee kirjoitettua aivan liian kryptisesti.

Tarkoitukseni oli kritisoida ylimmän johdon optiojärjestelmää, joka ei yrittänyt palkita strategisesta osaamisesta. Mielestäni tällaisen palkkiojärjestelmän pitäisi perustua yhtiön pitkän aikavälin tuottoihin, ottaa huomioon ylituotto verrattuna toimialan muihin yhtiöihin ja käyttää jopa geometrista keskiarvoa palkkiotason määrittelyssä. Jos optiojärjestelmä perustuu osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin arvonmuutoksiin, on kyseessä enintään taktisen osaamisen huomioonottava järjestelmä tai sitten puhtaasti satunnainen systeemi.

Itse johdon palkitsemista vastaan minulla ei ole mitään. Tälle rahalle tulee kuitenkin omistajien saada kestävää vastinetta.

Vuodatukseni menee toki hieman ohi aiheesta...

6.1.2011 klo 17.54.00

hampsteri kirjoittaa:

Joku kyseli tuosta ETF-oppaasta. Kannattaa tutustua http://valistunutsijoittaja.com/ sivustoon jota täälläkin mainostetaan.

7.1.2011 klo 8.16.00

Anonyymi kirjoittaa:

Moi,

Voitko avata miten lasket TWR:ää käyttäen oman päivittäisen indeksisi ja vaikka jakaa sen kaavan?

Indeksin laskeminen ei ole ihan triviaalia.

8.1.2011 klo 16.46.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Samalla tavalla kuin Piotron possa -blogi. Sieltä löytyy kaava.

Tässä vaiheessa kun salkun sisältöön ei vielä ole tullut muutoksia jaan käytännössä salkun päivän arvon sen alkuarvolla ja kerron tuloksen sadalla.

Myöhemmin kun salkkuun tulee pääoman lisäyksiä ja poistoja merkitsen sen hetkisen indeksipistemäärän ja teen pääoman lisäyksen/poiston samassa yhteydessä. Sen jälkeen salkun arvoa verrataan tuon hetken arvoon, jossa pääomamuutos on tehty ja kerrotaan tulos jälleen sadalla.

8.1.2011 klo 18.29.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tässä vaiheessa kun salkun sisältöön ei vielä ole tullut muutoksia jaan käytännössä salkun päivän arvon sen alkuarvolla ja kerron tuloksen sadalla.

Epäselvyyksien välttämiseksi. Alkuarvolla viittaan tällä salkun arvoon 1.1.2011.

8.1.2011 klo 19.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä mieltä olet korkeaa osinkoa (yli 3,5%) jakavista ETF:stä? Näissähän saa osakkeiden pitkän ajan keskiarvo nousun (10%) lisäksi vielä tuon osingon. Osingoilla pystyy kuittaamaan kulut (alle 0,5 useimmissa osinko ETF:ssä). Näin ollen tuotto PITKÄLLÄ AIKAVÄLILLÄ on noin 10-13%. Lisäksi huonoina aikoina saa 3% osingon vaikka indeksi laskisikin. Olenko ymmärtänyt väärin vai onko hyvän tuoton saaminen näin helppoa?

-AW

11.1.2011 klo 15.42.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Yleensä tuotto-odotukseen lasketaan osingot mukaan.

Korkeaa osinkoa jakavat yhtiöt (arvo) kylläkin noin yleisesti ottaen ovat olleet parempia sijoituskohteita kuin matalaa (kasvu) jakavat. En tiedä onko näitä tutkittu ETF mielessä. Korkeaa osinkoa jakavan portfolion (ETF) luulisi tosin pärjäävän myös samoista syistä paremmin pitkällä aikavälillä.

Korkeisiin osinkoihin liittyy myös omat ongelmansa. Aivan niin helppoa ei hyvän tuoton saaminen ole kuin ehkä kuvittelet. Mutta tekemällä hyvin kotiläksyt voi niihin kyllä päästä.

11.1.2011 klo 16.03.00

Anonyymi kirjoittaa:

Olen viimeisen parin viikon aikana lukenut blogisi läpi ja se on ollut oikein mielenkiintoista luettavaa. Siitäkin huolimatta, että olen monista asioista eri mieltä kanssasi. Asiasisällöltään ja kiinnostavuudeltaan kirjoituksesi kuitenkin hakkaa suurimman osan kotimaisesta talousjournalismista.

Mitä päätökseesi salkun indeksoimisesta ja euromääräisestä raportoinnista luopumiseen tuleen, niin olen ehdottomasti sen kannalla. Ainakin itselleni on pienestä pitäen neuvottu, että raha-asioita ei kannata kauheammin levitellä.

Salkun sisällön (osakelajien nimet) pitäminen salassa sen sijaan kummastuttaa. Sen ymmärrän, että et halua niitä välittömästi julkaista, jotta strategiaasi ei voi ilmaiseksi kopioida. Ymmärsin ainakin niin, että itse maksat osakkeiden screenaus palvelusta, jonka vuoksi tämä on perusteltua.

Jollain viiveellä niiden raportointi ei mielestäni aiheuta haittaa. Mikäli pelkäät muiden ostavan samoja osakkeita, niin eikös se ole sinulle vain eduksi, kun oma positio on rakennettu. (Tosin eipä tämän blogin lukijat paljoa kursseja heiluttele.)

Asiasta toiseen piti vielä kehua, että olet kyllä todella aikaansaava kaveri, pidät blogia, käyt töissä, opiskelet, pyörität sivubisneksiä, luet paljon yms. Suorastaan kadehtittavaa tekemistä, kun ajattelee omaa laiskuuttaan.

Paljon onnea tavoitteen saavuttamiseen ja elämään yleensä!

12.1.2011 klo 21.08.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos :)

Ei kanssani tarvitse olla samaa mieltä. Eivätkä monet lukijat olekaan. Sijoitusstrategian muuttamisesta olen saanut paljon kritiikkiä, joten asia on selvä. Mutta olisin selkärangaton, jos tanssisin muiden pillien mukaan. Niinpä jatkossakin menen oman pääni, sekä näkemyksen mukaan ja kerron blogissa asioita, kuten ne itse näen. Se on vain yksi näkökanta. Monien joukossa.

Salkun sisällön paljastamista en teilaa täysin. Olen käynyt asiaan liittyen neuvotteluja yhden ulkopuolisen tahon kanssa ja voi olla, että ne tulevat tarjolle sitä kautta. Tai sitten eivät. On vielä liian aikaista sanoa oikeastaan enempää.

Sivubisnekset, opiskelut jne. liittyvät kaikki osaltaan haluuni kehittää itseäni, sekä eri tapoihin kasvattaa tuloja. Jollei koskaan yritä mitään, niin todennäköisesti ei myös saavuta kummoisia. Onneksi tukenani on loistava vaimo, joka ymmärtää. Toisinaan kyllä tuntuu, että on liian monta rautaa yhtäaikaa tulessa. Yritän oppia ottamaan elämää hitaammin joka päivä. Joskus onnistun siinä paremmin, toisinaan huonommin. Mutta ainakin yritän.

Hyvää jatkoa niin sijoittamiseen kuin elämään myös sinulle!

12.1.2011 klo 22.06.00

Anonyymi kirjoittaa:

Sama anonyymi kuin edellä...

Omaa sijoitusstrategiaa saa tottakai muuttaa, eikä omani todellakaan pohjaudu passiiviseen indeksisijoittamiseen. En tosin kiellä etteikö se olisi hyvä monille, ehkä itsellenikin.

Mitä sinun strategian muutokseen tulee, niin pidin alusta lähtien outona, että joku joka tutkii sijoituskirjallisuutta niinkin paljon kuin sinä, mutta sijoittaa omat rahansa indekseihin. Näin ollen strategian muutos ei yllätä yhtään ja siinä ei lukijoilla pitäisi olla valittamista.

Mainittakoon vielä, että omalta osaltani salkkusi sisällöllä ja suuruudella ei ole mitään väliä. Luin blogin niiden muiden kirjoitusten vuoksi. (Salkkuraportit vain selailin viimeisenä läpi.)

Toisten salkkujen sisältö ei ole minua kiinnostava seikka. Perusteet miksi ne ovat päätyneet sinne ovat. Esim. kauppalehden palstan salkkupostauksista 99% on ihan roskaa, koska ihmiset eivät perustele sijoituspäätöksiään vaan ainoastaan toteavat, että näitä on tullut hankittua. Siinä kun on vissi ero, onko ne valittu sinne tunteella, arvalla vai huolellisen analyysin perusteella.

Laitetaan nyt tällä kertaa joku nimimerkkikin:

$$$

13.1.2011 klo 9.05.00

Anonyymi kirjoittaa:

Edellinen kirjoittaja mainitsi Kauppalehden salkkupostausten olevan 99 % roskaa. En välttämättä väittäisi ihan samaa, mielestäni 95 % niistä on täyttä potaskaa. Yleensäkin talouslehtien kommenttipalstat ovat täynnä aivan uskomatonta tuubaa ihmisiltä, jotka eivät osaa kirjoittaa ja joista voisi myös sanoa, etteivät he osaa ajatella, jos he osaisivat kirjoittaa riittävän hyvin jotta asiantila paljastuisi.

Siksi tätä blogia onkin ilo lukea; blogisti on ilmeisesti järjissään ja samaa voi sanoa kommentoijista.

Mutta asiaan: osaatko sanoa mikä on http://www.value-investing.eu/-palvelun käyttäjämäärä? Ainakin Forum-osuus, johon on vapaa pääsy, on aika hiljainen.

13.1.2011 klo 22.47.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos kauniista sanoista :)

osaatko sanoa mikä on http://www.value-investing.eu/-palvelun käyttäjämäärä? Ainakin Forum-osuus, johon on vapaa pääsy, on aika hiljainen.

Ei yhtää hajua. Saan varmasti selvitettyä asian, mutta onko sillä merkitystä? En usko, että käyttäjämäärä on kovin korkea.

13.1.2011 klo 23.02.00

Anonyymi kirjoittaa:

Saan varmasti selvitettyä asian, mutta onko sillä merkitystä? En usko, että käyttäjämäärä on kovin korkea.

Ajattelin tätä lähinnä palvelun saatavuuden kannalta. Jos käyttäjiä on liian vähän, ylläpitäjät saattavat panna pillit pussiin vähäisten tulojen takia, kustannukset per käyttäjä ovat suuret jolloin jäsenmaksu per käyttäjä on suuri (mikä ei erityisesti houkuttele käyttäjiä) ja kiinnostaako palvelun kehittäminen? Minua kiinnostaisi nähdä palvelussa myös G_SCORE, jota siellä ei käsittääkseni tällä hetkellä ole.

Toisaalta jos käyttäjiä olisi liian paljon, käytetty sijoitusstrategia tuhoaisi itsensä. Tämä ei näytä olevan vaarana tällä hetkellä.

17.1.2011 klo 22.25.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails