Vuodenvaihteen verovinkki

23.10.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: Calita Kabir)

Pääomaverotus muuttuu Suomessa ensi vuonna. Nykyinen 28% pääomavero nousee 30%:iin, sekä muuttuu progressiiviseksi. Vuodesta 2012 alkaen pääomatulot verotetaan 30%:n verolla 50.000 euroon asti ja sen ylittävä osa hiuksia nostattavalla 32%:n verokannalla. Samaan aikaan yhteisövero laskee, mutta koska kyseessä on vain suomalaisia yhtiöitä koskeva veron aleneminen ei sillä ole merkitystä läheskään kaikille sijoittajille. Esimerkiksi omasta salkustani ei tällä hetkellä löydy yhtäkään suomalaisyhtiötä. Käytännössä pääomaverotus nousee siis jopa 4 prosenttiyksikköä.

Tänä vuonna osakekurssit ovat laskeneet laajasti. Monen salkusta nousee voimakas turskan tuoksu sijoitusten tuottorivin näyttäessä voimakkaan punaista väriä. Pääomaverotuksen nousu ja tämän vuoden heikko kehitys aukaisevat yhdessä otollisen paikan lailliselle verosuunnittelulle.

Käytännössä sijoittajan kannattaa tämän vuoden puolella realisoida mahdollisimman paljon voitolla olevia sijoituksia, joita verotetaan kevyemmällä 28%:n verokannalla ja irtaantua tappiolla olevista sijoituksista ensi vuoden puolella.

Sijoitukset voi ostaa takaisin salkkuun seuraavana päivänä (tai halutessaan myöhemmin) ilman, että toimintaa katsotaan veronkierroksi. Näin sijoittajalle kertyy vähennyskelpoisia luovutustappioita sijoituksista, jotka voi vähentää 5 seuraavan vuoden aikana kertyvistä luovutusvoitoista. Juurikin niistä joita muutoin verotettaisiin 30%:n tai 32%:n verokannalla. Luovutustappiot vähennetään kertyneestä luovutusvoitosta, joten käytännössä tällöin sijoittajalle kertyy verotukseen pienempi määrä verotettavia pääomatuloja. Koska pääomaveroprosentti on ensi vuodesta alkaen korkeampi on vähennyksestä saatava hyöty korkeampi kuin alemmalla verokannalla.

Oheinen vinkki ei ota huomioon hankintameno-olettamaa. Jos sijoittajan suunnitelmissa on hyödyntää 10 vuoden hankintameno-olettamaa saattaa ylläesitetty verosuunnittelu olla sijoittajalle huonompi vaihtoehto sillä se katkaisee osakkeen pitoajan. Piensijoittajalle vinkistä saatavat hyödyt voivat myös olla marginaalisen pieniä. Koska myynnin ja oston välissä tulee olla vähintään yksi vuorokausi liittyy vinkkiin myös riski osakkeen hinnoittelun ja likviditeetin suhteen.

23 vastausta artikkeliin "Vuodenvaihteen verovinkki"


Anonyymi kirjoittaa:

Käyttämällä tätä vinkkiä luopuu verovelan hyödyntämisestä sijoitustoiminnassa sekä altistuu verojen maksulle. Ei houkuta ainakaan minua.

Riippuukin siis ennustetusta vuosituotosta ja kuinka paljon suhteellisia voittoja on salkussa kannattaako myydä voitollisia osakkeita.

24.10.2011 klo 0.16.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käyttämällä tätä vinkkiä luopuu verovelan hyödyntämisestä sijoitustoiminnassa sekä altistuu verojen maksulle.

Tuottavassa sijoitustoiminnassa tulee maksaneeksi veroja.

Jos tapahtuu niin, että nyt voitolla olevat sijoitukset taipuvat myöhemmin laskuun tulee tuosta luovutustappion myötä suurempi hyöty kuin maksaa 28% vero nyt luovutusvoittojen myötä.

Olettaen tietysti että 5 seuraavan vuoden aikana sattuu saamaan sijoituksistaan tuottoa ;)

24.10.2011 klo 8.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Vinkki on aika riskipitoinen tässä lyhyellä tähtäimellä horjuvassa taloustilanteessa. Ja haviteltu hyöty minimaalinen. Ei siis houkuta minuakaan.

24.10.2011 klo 12.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Saattaa piensijoittajalla mennä tuo 2%:n "hyöty" jo pelkkiin osto- ja myyntipalkkioihin jolloin ainoa hyötyjä on pankki.

27.10.2011 klo 13.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kaupankäyntikustannukset ovat vähennyskelpoinen kuluerä verotuksessa jos ei käytä hankintameno-olettamaa.

27.10.2011 klo 13.23.00

Anonyymi kirjoittaa:

Jos tänä vuonna realisoi voitolla olevia sijoituksia, niin eikö silloin kannata realisoida myös tappiolla olevat nyt, jotta ei joudu maksamaan veroja niin paljon. Jos tappiolla olevat sijoitukset realisoi vasta ensivuonna ei niiden tappioita voi vähentää tämän vuoden voitoista.

28.10.2011 klo 20.01.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Jos tappiolla olevat sijoitukset realisoi vasta ensivuonna ei niiden tappioita voi vähentää tämän vuoden voitoista.

Ei voi. Mutta tappioita kannattaa periaatteessa pantata koska verohyöty on ensi vuodesta alkaen suurempi tällä tavoin.

Haluatko siis maksaa vähemmän veroja 28% verokannalla ja enemmän 32% verokannalla vai toisinpäin? Juuri siitä tässä on kyse.

28.10.2011 klo 20.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Sijoitukset voi ostaa takaisin salkkuun seuraavana päivänä (tai halutessaan myöhemmin) ilman, että toimintaa katsotaan veronkierroksi."

Mikä sääntö tämä on?

Itse olen ostanut ja myynyt osakkeita samanakin päivänä, ja joskus jopa myynyt ensin. Tällöin syntynyttä voittoa on verotettu ihan normaalisti eikä sitä ole katsottu veronkierroksi. Veronmaksun ajankohtahan vain siirtyy.

28.10.2011 klo 23.51.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Ei voi. Mutta tappioita kannattaa periaatteessa pantata koska verohyöty on ensi vuodesta alkaen suurempi tällä tavoin.

Haluatko siis maksaa vähemmän veroja 28% verokannalla ja enemmän 32% verokannalla vai toisinpäin? Juuri siitä tässä on kyse."

Ok. Eli täytyy uskoa, että voittoja on tulossa myös viiden vuoden sisällä. Tähän peliin sisältyy kuitenkin riski. Tässä taloustilanteessa ei välttämättä edes ihan pienin mahdollinen. Periaatteessa olet ihan oikeassa, ehkä tuo riski mahdollisuus tulee vaan ottaa ihan eksplisiittisesti huomioon.

29.10.2011 klo 0.13.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mielestäni erinomaisen blogin oudoin kirjoitus pitkään aikaan.
Tai sitten olen vain liian väsynyt ymmärtääkseni ajatusta toiminnan takana...

Pääomaveroprosentti nousee kyllä, mutta miksi irtaantua nyt voitollisista sijoituksista, erityisesti jos vanhoja myyntitappioita ei ole vähennettäväksi ja altistua veronmaksulle? Mielestäni yksi laillisen verosuunnittelun perusajatuksia on lykätä veronmaksua tulevaisuuteen? Tämä siis erityisesti, jos sijoitushorisontti on yhtään pidempi kuin muutama hassu kvartaali.

En siis tällä kertaa täysin ymmärrä ajatuksenjuoksuasi. Kyse saattaa olla omasta yksinkertaisuudestani, mutta arvostaisin kovasti mikäli voisit avata omaa ajatuskulkuasi vielä hiukan enemmän.

Kiitokset vielä erinomaisesta blogistasi! Oikeasti.



Nimimerkki: 33 v

29.10.2011 klo 1.05.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mikä sääntö tämä on?

Itse olen ostanut ja myynyt osakkeita samanakin päivänä, ja joskus jopa myynyt ensin. Tällöin syntynyttä voittoa on verotettu ihan normaalisti eikä sitä ole katsottu veronkierroksi. Veronmaksun ajankohtahan vain siirtyy.


Lue tämä KHO:n päätös. En minä näitä päästäni keksi.

29.10.2011 klo 9.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Pääomaveroprosentti nousee kyllä, mutta miksi irtaantua nyt voitollisista sijoituksista, erityisesti jos vanhoja myyntitappioita ei ole vähennettäväksi ja altistua veronmaksulle? Mielestäni yksi laillisen verosuunnittelun perusajatuksia on lykätä veronmaksua tulevaisuuteen?

Ajattelua kannattaa toisinaan altistaa sellaisille näkökannoille jotka eivät omaan ajatusmaailmaan suoraan istu. Silloin monesti tulee näitä valaisevia ahaa elämyksiä.

Normaalitilanteessa kannattaakin toimia juuri noin kuten kuvasit. Lykätä veronmaksua mahdollisimman pitkään. Johtuen pääomaverotuksen erittäin kovasta noususta vuodenvaihde tarjoaa tähän tavanomaisesta poikkeavan tavan tehdä verosuunnittelua. Juuri sellaista verosuunnittelua mikä ei monelle tulisi edes mieleen. Siksi myös tämä kirjoitus.

Pyrin vielä avaamaan esimerkillä tätä mahdollisuutta. On sijoittaja jolla on salkussa osakkeita joista osa on voitolla ja osa tappiolla. Tämä on varmasti sama tilanne mikä on tällä hetkellä myös monella muulla meistä. Tehdään vielä oletus, että kyseessä on holdari jolle ei tänä vuonna ole vielä kertynyt laisinkaan luovutusvoittoja tai -tappioita.

Jos tämä sijoittaja holdaa sijoituksiaan edelleen ja seuraavan viiden vuoden aikana realisoi niitä joutuu hän maksamaan 30% tai 32% veroa luovutusvoiton ja -tappion erotuksesta. Aiemmin tämä olisi ollut 28%. Tässä ei mitään uutta.

Jos tämä sijoittaja haluaa pitää näistä samoista sijoituksistaan edelleen kiinni voi hän verotusmielessä tehdä kaksi eri ratkaisua. Hän voi myydä tappiolla olevat sijoitukset ja ostaa ne takaisin, jotta saa luovutustappioita joita vähentää verotuksessa (ja ostaa ne takaisin) tai sitten myydä voitolla olevat sijoitukset (ja ostaa ne takaisin) jolloin tulee maksettavia veroja.

Ensimmäinen vaihtoehto on näistä verotusmielessä kaikkein tehottomin. Koska sijoittaja on ostanut samat osakkeet takaisin niin mikäli hän irtaantuu niistä seuraavan viiden vuoden aikana kertyy korkeammalla veroprosentilla verotettavaa luovutusvoittoa enemmän. Vaikka tästä vähennetään luovutustappio, niin huomaa että tätä summa verotetaan kovemmin. Tässä on jutun pointti!

Sitten se toinen verotehokkaampi vaihtoehto jonka blogitekstissä esitin. Sijoittaja myy voitolla olevat osakkeet tämän vuoden puolella ja niitä verotetaan kuten ennenkin 28% verokannalla. Sijoittaja on ostanut nämä samat osakkeet takaisin. Mikäli nämä osakkeet kehittyvät positiivisesti tulee kurssinousua vähemmän nähden siihen tilanteeseen että myyntiä ei olisi tullut tehtyä tänä vuonna (muuten ne eivät olisi olleet voitollisia osakkeita tänä vuonna). Koska alkuperäiseen ostoajankohtaan nähden kokonaisuutta ei veroteta 30% tai 32% verokannalla vaan osa on verotettu 28% verokannalla on tämä verotehokkaampi ratkaisu. Lisäksi jos luovutustappioita on pantattu ensi vuoden puolelle on niistä myös suurempi hyöty vähennettäessä 30% tai 32% verokannalla tehtävistä myyntivoitoista kuin 28% verokannalla verotettavista voitoista.

Toivottavasti tämä selvensi ajantuksenjuoksuani.

Viiteen seuraavaan vuoteen toki sisältyy riski. Jos sijoittaja mittaa tätä riskiä perinteisesti volatiliteetin kautta niin tämä riski on laskettavissa. Todennäköisyys sille, että holdatessa hyvin hajautettua portfoliota 5 vuoden ajan päädyttäisiin tappiolle on jo kohtuullisen pieni.

29.10.2011 klo 9.50.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos linkistä KHO:n mielenkiintoiseen päätökseen.

Perustelussaan Korkein hallinto-oikeus ei kuitenkaan ilmoita, että myynti ja osto pitäisi tehdä perättäisinä päivinä.

"Arvopaperisijoittamisessa on tyypillistä, että osakkeita myydään ja ostetaan omistusajan jäädessä suhteellisen lyhyeksi. Tällöin luovutusvoittojen ja -tappioiden verotus realisoituu. Edullisia osto- ja myyntitilanteita tavoiteltaessa on myös mahdollista, että aikaisemmin myytyjä osakkeita hankitaan uudelleen. Arvopaperisijoittaminen poikkeaa tässä suhteessa luonteeltaan sijoituksista muihin osakkeisiin, kiinteistöihin tai vastaaviin kohteisiin, joiden osalta omaisuuden luovuttamista ja saman omaisuuden lyhyen ajan sisällä tapahtuvaa takaisinostamista voidaan pitää epätavallisena."

30.10.2011 klo 21.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Pörssisäätiön sivuilla on myös kirjoitettu asiasta.

Verottajan linjaus on ollut, että yksi päivä hajurakoa on riittävä. Toisinaan suositellaan jopa muutamaa päivää. Olennaisinta on, että väliin jää riittävä markkinariski, jotta toimintaa ei katsota veronkierroksi.

30.10.2011 klo 21.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tässä vielä yksi KHO:n päätös. Tuolla linjauksella on yksi päivä kauppojen välissä riittävä. Ensimmäisen linkkaamani KHO:n päätöksen perusteella saman päivän aikana tehdyt kaupat katsottiin veronkierroksi.

Pörssisäätiön jutussa on asia käyty paremmin läpi. Asia ei varsinaisesti kuulu tähän verovinkkiin.

30.10.2011 klo 21.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Päivätreidareitahan tämä ei koske.

Verotukseni on tarkistettunakin toteutettu FIFO-periaatetta noudattaen. Todellakaan en ole aina jättänyt päivän hajurakoa.

Myydessäni osakkeet pois swingisalkusta ja ostettuani ne uudestaan takaisin on tappio tällöin verotettu FIFO-periaatteen mukaisesti.

Markkinariskihän syntyy sekunneissa.

30.10.2011 klo 21.35.00

Anonyymi kirjoittaa:

"Pörssisäätiön jutussa on asia käyty paremmin läpi. Asia ei varsinaisesti kuulu tähän verovinkkiin."

Tässä tapauksessa Pörssisäätiön jutussa on nostettu väärä asia esille.

Kauppojen välisellä ajalla ei ole väliä - kaupat pitää vain toteuttaa pörssissä eivätkä kaupat saa olla sopimuskauppoja.

30.10.2011 klo 21.44.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Pörssisäätiön jutussa olleen Veronmaksajien keskusliiton lakiasian johtajan lisäksi KHO:n päätöksistä on ollut myös juttu Arvopaperi-lehdessä, jossa tulkinta oli samanlainen.

Loppujen lopuksi kyse taitaa enemmän olla siitä miten verottaja henkilön osakekauppoja tulkitsee. Lyhyttä kauppaa käyvien kohdalla päivänsisäisiä kauppoja katsotaan ilmeisesti läpi sormien.

Oikeastaan ainut, mistä voi jollain tapaa olla suht varma on se, että mikäli kauppojen välissä on yksi päivä ei sitä ainakaan katsota enää veronkierroksi. Tästähän on nyt olemassa tuo KHO:n päätös.

Jotta muista tulkinnoista voisi vetää pitävät johtopäätökset tulisi niistä saada myös päätös oikeudesta. Niin kauan kun sellaista ei ole ei asiasta ole täyttä varmuutta.

31.10.2011 klo 8.29.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä mieltä olet tästä Sami Tuomisen näkökulmasta?

The difference between corporate income tax rate (25%) and capital income tax rate (30% or 32%) will increase and it can be even 7%. This will create an incentive to incorporate businesses which generate capital income (rental activity, venture capital). For example, an individual may practise personal investment activities through an own start-up company.

Source:

http://www.arcticstartup.com/2011/11/04/effects-of-tax-reform-2012-to-startups-and-their-owners-in-finland

6.11.2011 klo 11.34.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Samaa mieltä. Käsittelin omaa sijoitusyhtiötä yhtenä vaihtoehtona tässä kirjoituksessa kun Hetemäen ehdotukset tulivat julki.

6.11.2011 klo 12.55.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Osalla lukijoista näytti menevän tämän blogikirjoituksen pointti ohi, mutta Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela näyttää olevan kanssani samaa mieltä:

"Jos mahdollista, voitollisten kohteiden myyntiä kannattaa harkita tämän vuoden puolella. Vastaavasti tappioista saa suuremman vähennysedun ensi vuonna."

8.12.2011 klo 9.30.00

Anonyymi kirjoittaa:

Hyöty on pienempi kuin uskotkaan, esimerkkinä kaksi vaihtoehtoa:

1) Myyt osakkeet voitolla joulukuussa 2011 ja vero 28%. Verot maksetaan joulukuussa 2012.
Myyntivoitto 1000€.

2) Myyt osakkeet tammikuussa 2012 ja vero 30% (32% vaihtoehdon voi laskea ken haluaa). Verot maksetaan joulukuussa 2013. Myyntivoitto 1000€.

Laskelmat:

1) Veroa maksetaan 280€ joulukuussa 2012.

2) Veroa maksetaan 300€ joulukuussa 2013. Maksuaika (~laina) valtiolta 23kk ja korko koko ajalta 7,14% ja vuotuinen korko 3,73%. Vuotuinen korko vastaa sijoituslainan korkona 5,32% vuotuista korkoa.

Loppupäätelmä on, että jos saat sijoituslainaa alle 5,32%:n korolla osakkeet kannattaa myydä voitolla vuonna 2011, muuten verotuksen siirtäminen tulevaisuuteen on kannattavampaa sijoittajan kannalta.

18.12.2011 klo 19.07.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Korkolaskelmasi eivät auenneet minulle. Sijoituslaina?

18.12.2011 klo 19.16.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails