Hyperinflaatio ja ajatusleikki

6.9.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Saksan hyperinflaatio. Kuva: Flickr - nightowlblogs1)

Suomen verottaja hyväksyy muissa valuutoissa tehdyissä kaupoissa käyttää valuuttakurssina kyseisen päivän, viikon, kuukauden tai vuoden keskikurssia. Verotettava voi käyttää näistä sitä keskikurssia, joka hänelle itselle on paras vaihtoehto.

Hyperinflaation riskeistä on puhuttu Yhdysvalloissa jo jonkin aikaa, johtuen maan valtavasta elvytyksestä. FED painattaa uutta rahaa hirmuisia määriä. Toistaiseksi tämä ei ole aiheuttanut ongelmia, sillä finanssikriisi painaa yhä päälle. FED joutuukin olemaan tulevaisuudessa tarkkana koron nostojen ajoituksen kanssa, ettei massiivinen rahan painattaminen vie Zimbabwen tielle. Hyperinflaation riskiä pidetään korkeana.

Hyperinflaation ja verottajan linjauksen yhdistelmä sai mielessäni liikkeelle ajatusleikin. Esittelen sen seuraavan esimerkin kautta.

Sijoittaja ostaa tänä vuonna osaketta X Yhdysvaltain pörssistä hintaan 10$. USD/EUR valuuttakurssi on 0,7, joten sijoittajalle hankinta maksaa 7€. Osake kehittyy suotuisasti ja sijoittaja irtaantuu siitä seuraavan vuoden alussa hintaan 11$ tehden 10%:n tuloksen. Oletetaan laskuharjoituksen yksinkertaistamisen vuoksi, että valuuttakurssi on tuona kyseisenä päivänä sama kuin ostettaessa eli 0,7. Näin sijoittajalle on kaupasta tullut voittoa 10% tai 7 eurosenttiä per osake.

Oletetaan, että alkuvuonna tehdyn myynnin jälkeen hyperinflaatio saa otteen ja dollari heikentyy euroon nähden siten, että USD/EUR keskikurssiksi vuoden ajalta muodostuu 0,4.

Käyttäen vuoden keskikurssia 11$:n myynti onkin ainoastaan 4,40€. Vuoden keskikurssia käyttämällä sijoittaja voisi saada 10%:n myyntivoiton näyttämäänkin -37,14%:n tappiolta. Vuoden keskikurssilla osakekohtainen tappio olisi 2,60€.

Olenko tämän ajatusleikin osalta oikeassa, että luovutusvoiton voi hyperinflaatiota hyväksikäyttäen saada vahvistettua verotukseen tappioksi, jonka voi jopa myöhemmin vähentää muista luovutusvoitoista?

4 vastausta artikkeliin "Hyperinflaatio ja ajatusleikki"


Kommentoija kirjoittaa:

Tuo on hyvä idea ainoastaan kahdessa tapauksessa:

1. Dollari pomppaa takaisin ostohetken kurssiin myynnin jälkeen.
2. Olet aikeissa muuttaa USA:han ja elämään elämäsi dollareilla. Se ei onnistune muualla koska inflaatiovaluuttaa kukaan ei käytä varavaluuttana ja hyperinflaatiomaassa ei ole kovin mukava elää.

Muuten joudut tekemään myös käytännössä tuon laskennallisen tappion sitten kun haluat osakkeisiin sijoittamasi rahat käyttöön. Jos sinulla on vahva näkemys dollarin hyperinflaatiosta sinun kannattaisi ehdottomasti pysyä erossa koko valuutasta.

9.9.2009 klo 9.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En täysin sisäistänyt ajatuksenjuoksuasi.

Tässä spekulatiivisessa hypoteesissä tulee selvä euromääräinen voitto, mutta verotukseen sen voi kuitenkin merkitä euromääräisenä tappiona ja siten esimerkiksi vähentää aiemmista tulleista voitoista. Täten tosiasiallinen luovutusvoiton määrä on vieläkin suurempi.

1. Dollarin pomppasulla ei ole merkitystä, jos sijoittaja ei ole enää markkinoilla myynnin jälkeen.

2. Epäolennaista. Kyse on veroteknisestä seikasta ja Suomessa käytetään euroja. Näin saataisiin vain euromääräinen voitto merkittyä verotukseen tappioksi, jolloinka vältytään pääomaveron maksusta ja bonuksena sijoittaja voisi vielä vähentää "tappion" aiemmista voitoista.

9.9.2009 klo 9.33.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mihin perustuu tuo valuuttakurssin vapaa valinta? Verottajan sivulla ainakin sanotaan: "Jos hankintameno on suoritettu muussa valuutassa kuin euroina, hankintahinta lasketaan muuntamalla suoritetun valuutan arvo euroiksi hankintapäivän vaihtokurssilla."

Tuohan tarjoaisi kiinnostavaa verosuunnittelumahdollisuutta (tosin yleensä vain näpertelytasolla), jos löytyisi jotakin lähdettä.

14.10.2009 klo 17.30.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Valuuttakurssin määräytymisen valinta perustuu lähinnä keskusteluihin, joita olen käynyt eri tahojen kanssa ja olen pitänyt tätä yleisesti tiedossa olevana asiana.

Ikävä kyllä minulla ei ole antaa linkitettäväksi mitään luotettavaa dokumenttia, enkä pikaisella googlaamisellakaan sellaista löytänyt. Ei olisi ensimmäinen kerta, jos satun jonkin asian suhteen olemaan väärässäkin ;)

14.10.2009 klo 18.39.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails